FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

“Am fost neutru, credeam că războiul nu mă va afecta” – povestea unui soldat rus care s-a predat după ce camarazii lui s-au sinucis și a rămas singur în tranșeele de la Bahmut

Comandamentul îi abandonase și o dronă ucraineană survola din nou deasupra lor. Anitin și-a aruncat pușca de asalt și a ridicat brațele încrucișate în sus, cerând să nu fie ucis, iar drona s-a îndepărtat. La 9 mai, Ruslan Anitin, un rus în vârstă de 30 de ani, s-a predat unei drone ucrainene după ce doi dintre camarazii săi grav răniți s-au sinucis.

WSJ a publicat un video de 7 minute cu povestea unui soldat rus aflat în subodinea grupului Wagner, care s-a predat unei drone ucrainene după ce doi dintre camarazii lui grav răniți s-au sinucis și a rămas singur în tranșeele de lângă Bahmut

Ruslan Anitin este din satul rusesc Idrița, din regiunea Pskov, în apropiere de granița Rusiei și Letonia. Deși Rusia are cele mai mari zăcăminte de gaz din lume, satul lui nu este gazificat. În Idrița locuiesc aproximativ 5.000 de persoane, iar principalul angajator este o colonie penitenciară. Anitin a lucrat acolo ca paznic, dar înainte de mobilizare și-a dat demisia și a lucrat o vreme într-un magazin, scrie site-ul ucrainean Fakty.

“Am primit un telefon în care mi s-a spus că trebuie să vin la administrația satului și să semnez o citație. În caz de refuz, riscam să răspund penal”, – a declarat soldatul conform publicației ucrainene https://fakty.com.ua/.

Când Anitin a primit ordinul de înrolare, în septembrie 2022, întreaga lume era deja conștientă de atrocitățile comise de militarii ruși în Ucraina, la Irpin și Bucea, se știa de teatrul bombardat de la Mariupol, de camerele de tortură din regiunea eliberată Harkov și groapa comună din Izium. Se știa că până atunci armata rusă ucisese 380 de copii ucraineni și că a deportat în Rusia zeci de mii de tineri ucraineni. Mai târziu, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei avea să recunoască aceste fapte drept genocid, iar Curtea Penală Internațională avea să emită un mandat de arestare pe numele dictatorului rus Putin.

Anitin spune că nici el și nici prietenii săi nu se gândeau la războiul pe care țara sa l-a declanșat. Soldatul rus mărturisește că el și camarazii săi nu înțelegeau cu adevărat scopul și obiectivele acestui conflict. Erau oameni obișnuiți, care urmăreau știrile pe canalele federale și nu simțeau că războiul îi va afecta personal.

“Nu prea m-a preocupat acest subiect, așa că, la modul general, ne-am uitat la ce arătau canalele federale. Au oferit un rezumat al pierderilor suferite de forțele armate ucrainene – nimic mai mult. Nu înțelegeam de ce se întâmpla acest lucru și ce obiective doream să atingem. Am fost neutru în această privință, deoarece am crezut că nu mă va afecta în niciun fel”, – spune prizonierul.

Ruslan Anitin

Anitin povestește că a fost forțat să se alăture luptei prin mobilizare și că nu a avut opțiunea de a refuza. Fără bani sau relații pentru a plăti mită să scăpe de încorporare, el a semnat somația și a fost trimis la Tver pentru pregătire militară. Această pregătire a fost minimă, iar mulți dintre cei mobilizați nu erau pregătiți adecvat pentru situațiile de luptă.

Se consideră un “rus simplu” care nu decide nimic. I-au promis că vor plăti 200 de mii de ruble rusești și că nu-l vor trimite pe front. “Aveam o fiică de 4 ani și o soție acasă și am promis să mă întorc curând acasă”, spune anițin în interviul publicat Fakty.

“Am fost trimiși la Tver, printre cei mobilizați se aflau vânzători, muncitori din fabrici, mineri, tractoriști și chiar ofițeri de interne pensionați – oameni obișnuiți, ca să spunem așa. Pregătirea a fost minimă – ne amintim de cursul pentru tineri soldați, de mânuirea armelor de calibru mic, de utilizarea unei puști Kalașnikov și de doar două deplasări pe terenul de antrenament. Restul punctelor au fost în teorie sau în broșuri”, a declarat Anitin.

Suntem ca niște hamsteri într-u labirint

Anitin a fost trimis în diferite regiuni ale Ucrainei și a fost martor al atrocităților și distrugerilor cauzate de armata rusă. El descrie tranșeele pline de arme și cadavre și sentimentul de abandon și neajutorare pe care l-a avut atunci când comandamentul nu a răspuns la apelurile lor de ajutor. Doi dintre camarazii săi s-au sinucis din cauza rănilor și disperării.

Mai întâi, a fost trimis în regiunea Luhansk unde au săpat tranșee și adăposturi, spune Anitin. În ianuarie, au fost aruncați lângă Svatove. Iar în mai 2023, lângă Bakhmut.

“Primul lucru care ne-a șocat a fost că wagnerii au preluat comanda lor”

– “Nu am înțeles de ce conducerea a fost transferată grupării Wagner, dar cu siguranță nu am auzit un răspuns la întrebare. Ni s-a spus: “Urmați ordinul”, iar dacă nu o făceam, urma să fim “eliminați”.
– Cine a spus asta?
– Soldatul din Wagner. Nerespectarea ordinului sau retragerea din poziție ar fi dus la execuție”, spune Anitin.

În noaptea de 8 spre 9 mai, unul dintre soldații Wagner i-a dus pe Anitin și pe alți doi ruși pe front și le-a ordonat să ucidă soldații ucraineni și să reziste timp de o săptămână, după care soldatul din Wagner a plecat.

În ziua în care Putin și-a sărbătorit victoria în Piața Roșie din Moscova, Anitin și alți bărbați mobilizați rătăceau prin tranșeele pline de cadavre, încercând să se ferească de muniția care era aruncată asupra lor de dronele armatei ucrainene.

“În ceea ce privește muniția, ni s-a spus să luăm câteva încărcătoare, că restul va fi acolo. După cum am aflat mai târziu, era mai mult decât suficient – tranșeele erau plină de arme – puști de asalt, grenade, mine, orice. Erau o mulțime de cadavre – nu neapărat întregi. Nu ai vedea așa ceva nici în cele mai teribile filme de groază. După uniformele lor, erau wagnerieni, erau îmbrăcați în culori de desene animate”, a declarat prizonierul.

Anitin și-a dat seama rapid că au fost abandonați și lăsați să moară și a încercat să contacteze comandamentul pentru a cere ajutor și evacuare. Doi dintre camarazii săi erau răniți, dar nimeni nu răspundea și a devenit clar că nimeni nu va veni după ei.

“- La un moment dat, mi-am imaginat că eram ca niște hamsteri într-un labirint – alergam înainte și înapoi, iar muniția era aruncată spre noi. Am încercat să luăm legătura cu oamenii noștri, cu plutonul nostru, pentru a cere ajutor, evacuare, pentru că nu existau puncte de evacuare. Dar nimeni nu a luat legătura, am încercat, dar stația radio era tăcută”, – spune el.

Unul dintre colegii lui Anitin s-a sinucis în fața lui. Din cauza rănilor, nu se putea mișca, și-a pierdut speranța de a fi salvat și și-a pus o grenadă sub cap, care a explodat.

Sinuciderea a fost filmată de o dronă. Un al doilea bărbat rănit poate fi văzut, de asemenea, cum se sinucide, punându-și o pușcă de asalt la cap și trăgând.

O dronă cu muniție plutea deasupra lui Anitin, iar acesta și-a dat seama că singura sa șansă de supraviețuire era să se predea, așa că și-a aruncat pușca de asalt și a ridicat mâinile în aer.

“- (Drona) a zburat puțin în lateral. Pentru a verifica dacă a funcționat, am ieșit din ascunzătoare, am vrut să-mi testez teoria și da, drona nu a aruncat nimic”, – își amintește rusul capturat.

“Predă-te și mergi după dronă”

În acel moment, pe direcția Bakhmut, o brigadă mecanizată ucraineană îi scotea pe ruși din tranșee. Artileria ucraineană a distrus un număr semnificativ de ruși, dar unele grupuri au reușit să treacă și au intrat sub focul dronelor, – spune, într-o declarație pentru Fakty, Iuri Fedorenko, comandantul unei companii de atac cu drone cunoscută sub numele de Ahile.

Dronele au atacat, printre altele, tranșeul din care Anitin a încercat să scape. După sinuciderea celor doi colegi, operatorul dronei l-a văzut pe bărbat ridicându-și mâinile în aer.

În acel moment, o dronă înarmată letal plutea deasupra lui, ceea ce înseamna mai avea 30 de secunde de trăit. Ucrainenii au decis că, dacă e posibil, va fi luat prizonier. Operatorii dronei au scris pe o bucată de hârtie cu un marker din trusa de prim ajutor: “Predă-te, urmărește drona!” Au pus foaia într-o țiplă, au adăugat puțin pământ pentru greutate și a atașat-o de dronă, care a aruncat mesajul lângă ocupant, povestește declarat Fedorenko.

După ce a citit biletul, Anitin a făcut semn că este de acord să se predea. A continuat să întrebe dacă va fi ucis. Ca răspuns, operatorul a mișcat drona de la stânga la dreapta, arătând că nimeni nu avea de gând să îl ucidă pe prizonier.

În schimb, propriii săi compatrioți erau cei care au încercat să îl ucidă.

“Când am început să îl escortăm prin tranșee până la pozițiile noastre, un alt grup a deschis focul cu arme de calibru mic pentru a-l elimina. Merită să spunem că aceasta este o practică normală pentru ocupanți, ei își lasă răniții (denumiți în armata rusă “Cargo 300″) pe câmpul de luptă, înființează detașamente de barieră pentru a-i împușca pe cei care se retrag, îi împușcă pe cei care ripostează din grup sau încearcă să se predea, este absolut normal pentru ocupanți”, a declarat comandantul ucrainean.

Militarii ucraineni au fost nevoiți să îl apere pe ocupant de proprii săi oameni, spune ofițerul ucrainean de informații.



Ucrainenii spun să au reușit să-l aducă pe Anitin la pozițiile lor, iar când au fost siguri că nu reprezenta o amenințare, că nu avea explozibili asupra sa, l-au luat ca prizonier. “După ce s-a predat, i s-a acordat asistență medicală, deoarece avea răni, iar apoi, în conformitate cu procedura, rusul a fost predat serviciilor noastre speciale, care au stabilit deja identitatea, scopul și sarcinile pe care le îndeplinea”, a declarat Fedorenko.


Filmarea de mai sus poate deveni un bun stimulent pentru militarii ruși să se predea, asta fiind singura modalitate de a rămâne în viață, este convins Fedorenko.

– “Războinicii ucraineni respectă întotdeauna regulile războiului, nu folosim muniție interzisă, respectăm regulile de capturare a inamicului, precum și de detenție a prizonierilor de război, iar pentru a confirma cuvintele mele, ar trebui să urmăriți videoclipul schimbului, pe care îl oferim ocupanților – bine hrăniți, curați, sănătoși. Și ce fel de oameni ne întorc ei nouă – slabi, cu semne maxime de abuz. Acest videoclip, după părerea mea, ar trebui să devină un motiv pentru ocupanți să depună armele și să se predea, deoarece aceasta este singura șansă pentru să rămână în viață pe pământul nostru”, a declarat Fedorenko.

Eu sunt o persoană mică și nu decid nimic

Ruslan Anitin confirmă tratamentul adecvat pe care l-a primit atât de la armata ucraineană, cât și de la serviciile speciale, spunând că nu se aștepta la o asemenea atitudine.

“Băieții m-au tratat omește. Am cerut apă – mi-au dat apă, am cerut o țigară. S-au limitat la întrebări, nu a existat violență, m-au hrănit, mi-au oferit asistență medicală și, nu știu de ce, mi s-a părut că erau foarte bine pregătiți. Ar fi putut să nu-și bată capul cu toate acestea, să mă împuște când mă apropiam, ca să nu-și bată capul cu mine, dar totuși și-au asumat o povară, o sarcină sub forma mea. Am fost evacuat de pe front împreună cu răniții. Am fost recunoscător că m-au lăsat în viață, nespus de recunoscător”, spune Anitin.

Anitin evită să răspundă la întrebările despre scopul războiului lor, de ce rușii nu se opun guvernului lor criminal și de ce vrea să se întoarcă acasă, în ciuda faptului că compatrioții săi l-au împușcat de la spate, iar comandamentul său l-a abandonat în fața unei morți sigure.

“Eu sunt o om mic, nu decid nimic. Mi-ar plăcea foarte mult să-mi văd din nou familia. După toate evenimentele prin care am trecut, nu mă voi mai întoarce, probabil… Nu probabil, dar în orice caz nu mă voi întoarce la război, indiferent de ceea ce îmi rezervă viitorul”, spune ocupantul.

sursa: fakty

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

1 Comment

  1. Stefan
    12 July 2023

    Foarte interesant articolul. E prima data cand vad asa ceva. O armata normala nu-si lasa niciodata oamenii (chiar mortii) in mainile dusmanului.
    O armata normala ar incerca sa-si recupereze prin retragere soldatii din liniile inaintate care nu mai sunt forta combativa. Un soldat poat lupta numai in formatie, alaturi de camarazii sai. Daca ramane izolat, trebuie ajutat sa se retraga. In loc de asta, rusii il impusca pe la spate.
    Armata rusa e o masina de tocat carne.
    Ma intreb daca sovieticii s-au comportat asa cu soldatii lor in timpul lungii retrageri de la inceputul Operatiei Barbarossa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *