FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Apel de conștiință

În actul de decizie a efectuării unui avort adeseori sunt implicați familia, prietenii și, aproape totdeauna, o parte a personalului medical. De aceea, fiecare devine răspunzător de felul în care se raportează la această problemă.

Se știe că trăim sub semnul unei crize primejdioase prin care s-a ajuns să nu se mai înțeleagă că suprimarea vieții copilului nenăscut este o crimă chiar din momentul conceperii. Faptul că o lege imorală permite acest lucru nu schimbă cu nimic răspunderea morală a celor implicați în săvirșirea acestui act, uneori chiar și prin nepăsare.

Am ales să aștern pe hîrtie doar cîteva dintre răspunsurile pline de mulțumire ale unor mame în criză de sarcină care, încurajate fiind, au ales să dea viață copiilor lor.

Apel de conștiință din partea unui medic către alți medici pentru apărarea dreptului la viață al copilului nenăscut, prin conștientizarea în acest sens a viitoarelor mame

Astăzi, cînd scriu aceste rînduri, părinţii micuţului Marc m-au invitat să fiu „parte importantă” din viaţa lui, adică să-i fiu naşă la botez. Este o formă de mulţumire – mi-a spus mama copilului – pentru tot ceea ce a însemat participarea mea cu sfaturi şi încurajări la venirea pe lume al celui de-al doilea copil al ei.

Mă întorc cu gîndul în urmă cu mai bine de treizeci de ani, la începutul activităţii mele de medic la ţară. Pe uşa cabinetului meu intră frămîntată şi speriată o femeie mărunţică, mamă a opt copii; dorea să îi completez fişa de întrerupere a sarcinii, aşa cum prevedea legea pe vremea aceea (după al patrulea copil se dădea „dreptul” de a face „întrerupere legală a sarcinii”). A avut loc o discuţie scurtă despre eroismul de a aduce pe lume opt copii şi despre voia lui Dumnezeu. După un timp, mama aceea s-a întors la mine cu cel de-al nouălea copil şi mi-a spus cu chipul luminat de bucurie, dar parcă şi cu puţin năduf: „Îl vedeţi? Este al dumneavoastră”.

Am considerat întotdeauna că este de datoria mea să nu ezit niciodată să stau de vorbă cu o femeie frămîntată de aducerea pe lume a copilului ei. Mi s-a întîmplat de multe ori să simt că nu ştiu ce să răspund la „argumentele” unei asemenea persoane. Mă rugam ca Spiritul Sfînt să-mi „şoptească” în ce fel să o încurajez, apoi mă rugam pentru fiecare mamă ca Dumnezeu să-i dea puterea de a alege păstrarea vieţii copilului. Şi rezultatele s-au văzut.

Eram deja medic la Bucureşti cînd o tînără mămică, studentă, a intrat în cabinet cu un băieţel de doi ani, Andrei, căruia i-a spus: „Uite-o pe mama ta”. Venise să-mi mulţumească pentru sfatul pe care i-l dădusem.

În urmă cu un an, fiind în metrou, o doamnă a venit la mine şi m-a salutat zîmbitoare. Nu ştiam cine este. A scos din portofel o fotografie cu fiul ei de zece ani, Alexandru, şi mi-a spus, între două staţii, povestea lui. „De-aţi şti, doamna doctor, de cîte ori v-am pomenit în anii aceştia, la cîtă lume am povestit cum a venit pe lume Alexandru!” Mama copilului venise la mine la cabinet adusă de cumnata ei, care-mi era pacientă, pentru a-i face o ecografie. Era însărcinată şi hotărîse să facă avort. Trebuia să-i ducă medicului ginecolog ecografia. Discuția pe care am avut-o cu ea a fost, se vede, suficient de convingătoare pentru ca fiul ei, Alexandru, să devină „lumina vieţii ei”.

Micuţa Andreea, acum şcolăriţă, mă vizitează des la cabinet, împreună cu mama ei. Povestea ei? In urmă cu şapte ani, intrînd în cabinetul unei colege, văd o tînără cu un bilet de trimitere în mînă, gata să plece la ginecolog pentru a-şi face întrerupere de sarcină. Am oprit-o ca să stăm puţin de vorbă. Răspunsul ei a fost ruperea biletului de trimitere în faţa mea şi decizia de a renunţa la avort. Răspunsul lui Dumnezeu a fost venirea pe lume a unei fetiţe superbe, căsătoria tinerei, obţinerea unei locuinţe.

În urmă cu un an, consultînd un site medical am găsit următorul mesaj: „Am nevoie de ajutor”. Era strigătul unei tinere absolvente de liceu, gravidă în cinci săptămîni. Dorea să fie sfătuită ce alegere să facă, deoarece tatăl copilului ei o îndemna să avorteze. „Argumentele” lui îmi erau arhicunoscute. Am contactat-o telefonic, apoi au urmat discuţii la telefon sau prin e-mail. Într-o seară, apoape de miezul nopţii, primesc un mesaj pe telefon: „Bună seara! Sînt X din oraşul B., sînt terminată! Mîine dimineaţă prietenul meu mă duce să fac avort. Nu ştiu ce să fac. Mi-a zis că dacă nu fac avort mă părăseşte. Nu am cum să cresc singură copilul. Psihic sînt terminată.” Au urmat încurajări, argumente, rugăciuni din partea mea. Pe 19 martie anul acesta am primit un e-mail: „Sînt X. din oraşul B. Am născut un băieţel. Dumnezeu v-a trimis şi am avut noroc deoarece eram tare disperată şi dumneavoastră mi-aţi dat putere şi încredere să merg mai departe. Aţi avut dreptate, acum sînt mămică şi sînt tare fericită. Acest pui este totul pentru mine, este viaţa mea.” X. s-a căsătorit cu tatăl copilului şi alcătuiesc o familie normală.

Nu-mi atribui niciun merit prin toate aceste istorisiri deoarece ştiu clar că Dumnezeu este cel care a lucrat în inima acestor mame. Rămîne doar ca fiecare să răspundă chemării lui Dumnezeu şi să respecte viaţa, care este expresia voinţei Lui.

Mă adresez colegilor medici cu următorul apel: consiliaţi-le pe femeile însărcinate să renunţe la intenţia avortului. Din experienţă proprie pot spune că, în mod sigur, peste 50% dintre femeile care vor să avorteze se răzgîndesc şi păstrează copilul dacă sînt sfătuite serios de un medic.

Este un mare merit în faţa lui Dumnezeu ca pe această cale să fie salvate vieţi nevinovate.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Dr. Maria Dunca-Moisin

Dr. Maria Dunca-Moisin

1 Comment

  1. Anca Cernea
    24 March 2015

    În 2012, a existat o inițiativă legislativă ce prevedea consilierea femeii înainte de decizia de a avorta.
    http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?idp=12593

    Această consiliere este obligatorie în multe țări occidentale. Ea are ca scop în primul rând să explice femeii ce înseamnă, de fapt, avortul.

    În termeni morali, este un minim de seriozitate cu care ar trebui tratată situația copilului nenăscut, adică a unei ființe umane, care urmează să fie ucisă / respectiv situația mamei aflate în fața deciziei de a-și ucide copilul.
    În termeni juridici și bio-etici postmoderni, această consiliere este un minim obligatoriu pentru a se putea vorbi de „consimțământul informat”.

    Și inițiativa a fost respinsă. Cu voturile USL.
    http://www.cdep.ro/pls/steno/eVot.Nominal?idv=10088

    Pe atunci era Ministru de Externe USL din PSD Corlățeanu, celebrat ca marele erou la Conferința Asociației Familiilor din 27 apr 2013.
    Nu mai are rost să amintesc aici că ONG-urile dughinoslavnice conduse de prietenii Rusiei ca Bogdan Stanciu, omuleții verzi capsaloizi de la Active News și ceilalți răspândaci ai lui Putin din cyberspace-ul de limbă română arată cu degetul în mod constant pe politicienii și partidele pro-occidentale din spațiul public românesc, cum că ar fi instrumentele decadenței, politicilor anti-life și anti family – nu pe cele rusofile.
    Intrați pe link și vedeți că PDL, așa cum era el, a votat pentru consiliere, iar USL împotrivă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *