Un prieten care se pricepe la politică mi-a arătat zilele trecute acest articol de pe g4media și m-a întrebat ce s-a întâmplat în Polonia – a „mirosit” el că e ceva ciudat cu această relatare, dar voia să știe cum stau lucrurile de fapt.
Iată, dragi cititori ILD, răspunsul pe care i l-am trimis, reformulat și completat cu rezultatele, acum deja oficiale, ale alegerilor locale din Polonia 2018.
Așa cum vedeți, titlul pus de g4media sună astfel: „Alegeri locale în Polonia: partidul de guvernământ PiS a scăzut față de parlamentarele din 2015 și a pierdut capitala Varșovia”
Dar în text, autorul, Robert Ciobanu, scrie că PiS a obținut la localele astea 32,3 față de 26,3 în 2014. Cum ar veni, PiS a crescut. Mai scrie că principalul partid de opoziție, Platforma Civică (PO) a obținut cam tot atât cât a avut în 2014, iar PSL (un mic partid agrarian-postcomunist) a obținut cu mult mai puțin decât în 2014.
Așadar, din articol rezultă că, dintre toate partidele, doar PiS a obținut mai mult decât avea în 2014.
Noi adăugăm: e cel mai bun rezultat obținut vreodată la locale de Partidul Lege și Dreptate, PiS.
Rezultatul PiS putea să fie mai bun, dar asta e altă discuție.
Fapt este că g4media, în titlu, compară rezultatul de la alegerile locale din 2018 cu cel de la alegerile generale din 2015, și nu cu cel de la localele din 2014, ca să iasă că PiS a scăzut. Pentru că, nu-i așa, g4media group luptă pentru libertate și democrație, deci nu poate scrie în titlu, sub poza lui Kaczynski, decât ceva negativ.
Și totuși, merele ar trebui comparate cu merele, iar localele cu localele, nu cu prezidențialele și cu parlamentarele. De ce? Pentru că, după cum se știe, la alegerile locale contează mult mai mult persoana alesului decât partidul său, la fel cum contează și tot felul de situații și de interese locale, care pot să se prezinte la nivel local mult diferit de peisajul politic național.
Cât despre a doua informație din titlu, mda, e adevărat că PiS nu a reușit să câștige capitala Varșovia, dar nici nu e exact să spui că a pierdut-o, întrucât nici în mandatul anterior nu o avea, ea aflându-se tot în mâinile Platformei. La fel s-a întâmplat la Poznan, Lodz și Wroclaw.
Sincer, eu mă așteptam ca la Varșovia, în urma dezvăluirii unor uriașe afaceri mafiote din vremea fostei primărițe, Hanna Gronkiewicz-Waltz (PO), PiS să câștige. Cu atât mai mult mă așteptam ca PiS să câștige la Lodz, unde fosta primăriță PO, Hanna Zdanowska, a fost deja condamnată definitiv pentru fals în acte – și totuși, ea a candidat din nou și a fost realeasă.
Un posibil factor explicativ, pe care în veci nu o să îl menționeze g4media, este că la aceste succese PO a putut contribui campania de fake news care pretindea că PiS ar dori ieșirea Poloniei din UE – Polexit. Zvonul a mai fost răspândit și înainte, dar a fost „reîncălzit” cu câteva zile înainte de alegeri, iar PiS nu a avut timp să-l spulbere cu totul. Nu trebuie să uităm că presa scrisă din Polonia se află în proporție zdrobitoare sub dominație germană, deci, prin definiție, face campanie pentru PO, care reprezintă interesele Germaniei în Polonia. Iar principala moguliziune, TVN, omologul antenelor care acționează în România, apără, prin definiție, interesele postcomuniste. Impactul zvonisticii „Polexit” s-a manifestat mai ales în orașele mari, unde mass media de tip clasic se bucură de cel mai mare număr de consumatori.
Și totuși…
La Katowice a câștigat Marcin Krupa, un independent, sprijinit de PiS.
În alte orașe mari, precum Cracovia și Gdansk, aflate și ele în ultimul mandat în posesia PO, rezultatul se va decide în turul II, ce va avea loc în 4 nov a.c..
Până una, alta, la aceste alegeri, PiS a câștigat cam 2 milioane de noi alegători. Prezența la urne a crescut cu 7% în acest an față de 2014, deci se poate deduce că majoritatea alegătorilor „noi” au votat cu PiS. În plus, anul acesta numărul de voturi invalidate a fost doar de câteva sute de mii, în comparație cu 2,5 milioane în 2014, ceea ce înseamnă în orice caz că rezultatul din 2018 reflectă mai bine decât cel din 2014 voința electoratului.
Revedeți, vă rog, ce am scris despre haosul și fraudele de la alegerile locale din 2014, câștigate atunci de PO-PSL.
La nivelul consiliilor comunale, PiS a câștigat majoritatea în 147 din 314 comune, adică a obținut o creștere de 80% față de rezultatul său din 2014.
La sejmik-urile din voievodate (care ar corespunde consiliilor județene de la noi) PiS conduce în 9 (din 16). Are majoritate de sine stătătoare în 6 dintre acestea (față de unul singur, pe care îl avea în ultimul mandat), iar în celelalte va trebui să încerce să formeze coaliții.
Rezultatul obținut de PiS, 34,13%, la votul pentru sejmik-uri este un succes pe care nu l-a obținut până acum niciun partid.
Analiștii susțin că rezultatul PiS de la sejmik-uri ar putea prevesti un rezultat de peste 40% la anul, la parlamentare. Asta pentru că până acum s-au verificat constant următoarele tendințe: 1. partidul care câștigă alegerile locale, le câștigă și pe cele parlamentare din anul următor; 2. și le câștigă obținând la parlamentare cu peste 10% mai mult decât la locale.
Dacă aceste prognoze se adeveresc, în toamna 2019 PiS își va mări numărul de parlamentari, obținând o majoritate de sine stătătoare.