Cei care critică lipsa de imaginaţie şi de inovaţie din lumea islamică au acum un motiv să regrete aceste păreri extremiste. Dacă tot este vară, s-a găsit cineva să creeze un costum de baie (cu vreo doi ani în urmă) adaptat nevoilor înnotatoarelor musulmane şi s-a convenit şi un nume halal pentru costum: burkini. O combinaţie între burka şi bikini, numai că din bikini nu a mai rămas decât promisiunea unei eventuale partide de înnot. Numele lui Aheda Zanetti, născută în Liban dar naturalizată în Australia, designer care a introdus noul model de costum de baie, a devenit foarte popular pentru femeile amatoare de activităţi sportive, în special din Golful Persic care au comandat zeci de mii de costume.
Având motto-ul „Modestia este pe primul loc”, Aheda Zanetti a creat firma Ahiida, pe care o puteţi vedea şi pe net. Nu se comercializează numai burkini, ci există întregi linii de îmbrăcăminte sportivă adaptate „nevoilor” femeilor musulmane, din care am remarcat că unul dintre plusuri la costumul burkini este că …nu te poţi bronza! Sau, cum se spune pe situl acestei firme australiene: Sun-safe Swimwear. Costul unui costul burkini nu este pentru oricine, se pleacă de la 125 de dolari şi se ajunge pe la 156 dolari conform albawaba.com.
O controversă aparută în Marea Britanie, a adus în discuţie pe langă burkini tendinţa de a introduce şi de a impune obiceiuri islamice într-o ţară răvăşită de excesele unei proaste politici multiculturaliste. Concret, în mai multe piscine de sub autoritatea municipalităţilor, s-au introdus programe speciale de înnot pentru musulmani şi s-a cerut ca toată lumea, inclusiv ne-musulmanii să poarte costume speciale. Bărbaţilor li se cere să vină cu tricouri şi pantaloni până la genunchi iar femeilor, ei da, aţi ghicit, să vină cu burkini. Binenţeles, nu înnoata împreună. Au fost şi voci de parlamentari laburişti care s-au ridicat împotriva acestor măsuri abuzive, dar, dacă este să ne aducem bine aminte, laburiştii au fost cei mai entuziaşti promotori ai modei toţi avem aceleaşi drepturi în materie de legislaţie şi de reguli de respectat. Dar şi în Franţa s-a creat o discuţie în jurul burkini-ului când o convertită la islam, căreia i se cunoaşte doar numele, Carole, ne-urmaşă a lui Jeanne d’Arc, s-a supărat că nu i s-a dat voie într-o piscină în burkini pe considerente igienice şi a ameninţat că va da în judecată administraţia.
Moda burkini-ului a cucerit-o şi pe o fiică superficială a plaiurilor mioritice, care are un blog lavish Italian style, cu accente pro-paletiniene, unde combină de toate, pictură, arhitectură, artă cinematografică, mâncărurile apetisante şi haut-couture. Deşi are fotografii cu orice şi cam oricum, totuşi nu şi-a comandat un burkini. Şi o înţeleg şi de ce, îi stă mai bine aşa.
2 Comments
Ninulescu
17 August 2009Nu pot sa cred ca manechinele astea au fost asa nerusinate si au aparut cu fata descoperita :))..of.. cum nu pot sa cred nici cum o femeie ajunsa in lumea civilizata poate face haine prin care sa ajute la pastrarea unor obiceiuri primitive si ridicole, lumea musulmana o lume fanatica spiritual, unde drepturile omului nu exista nu ar trebui incurajata la a „exporta” aceste barbarii si in afara tarilor lor inapoiate, insa ceea ce fac unele state incurajind pastrarea unor practici barbare este strigator la cer, ca si faptul ca dupa ce a intrat in Irak si Afganistan, coalitia a lasat aceste legi barbare sa faca in continuare victime, schimbind doar un regim politic nu un regim social, asta cred ca este ce-l mai dureros lucru.
costin
17 August 2009Decizia a fost tretrasa multumita protestelor. Bunul simt a invins, deocmandata. In lupta cu impunerea normelor islamice in occident victoriile bunului simt sint exceptii.
Swimming pool’s dress code for non-Muslims is scrapped