Principala calitate pe care trebuie să o aibă viitorul președinte este dragostea de țară. În actuala configurație geopolitică, cred că este obligatoriu pentru securitatea națională ca viitorul președinte să fie un patriot adevărat, și nu o persoană dispusă să negocieze interesul național.
Din păcate, sunt puțini candidați care îmi dau astăzi un sentiment de siguranță din acest punct de vedere. Monica Macovei este unul dintre aceștia.
Dintre toți candidații cu șanse de a câștiga, cel mai mult mă îngrijorează Victor Ponta. Actualul premier a reușit în ultimii doi ani și jumătate de mandat să ridice mari semne de întrebare asupra atașamentului său față de valorile naționale și de interesul național. Cu toate acestea, patriotismul este una dintre temele de campanie preferate de Victor Ponta. Este un caz flagrant în care vedem cum mesajele de campanie nu au nicio legătură cu realitatea.
Înainte de a face o radiografie a candidatului la președinție Victor Ponta, aș vrea să definim, pe scurt, patriotismul, din perspectiva unor teme pe care le consider fundamentale pentru definirea interesului național: securitatea națională, securitatea energetică, justiția și apărarea valorilor statului de drept. Aș vrea să ne oprim astăzi doar asupra acestor teme, cred că sunt mai mult decât edificatoare.
Prima temă majoră este securitatea națională. Ca țară membră NATO și UE, interesul național este să întărim relațiile cu partenerii noștri occidentali, în special cu Statele Unite, de care ne leagă un Parteneriat strategic special. Astăzi, mai mult ca niciodată în ultimii ani, este evident pentru oricine că aprofundarea relațiilor de securitate cu partenerii noștri este o obligație națională. Nu putem sta liniștiți când tancurile lui Putin calcă sub șenile destinul unui continent.
Relația lui Victor Ponta cu democrațiile consolidate a fost însă una contondentă, iar atitudinea nu este una recentă. “Nu am deloc sentimente de mare iubire față de Statele Unite ale Americii. Prefer China”, declara în tinerețea sa revoluționară Victor Ponta. E adevărat, pe atunci avea în jur de 30 de ani și purta un tricou cu Che Guevara, un violator și un criminal comunist, și basca lui Mao, cel mai mare criminal din istorie, responsabil de cel puțin 40 de milioane de morți. Derapajul moral al persoanei private Victor Ponta nu este de interes public. Admirația premierului României pentru cei mai mari criminali din istorie este însă o chestiune ce ne interesează, cu atât mai mult cu cât această obsesie a pus în pericol relația cu partenerii noștri occidentali. Să ne amintim, la rece, cum se răstea în vara anului 2012 la partenerii noștri euro-atlantici, mai precis la americani și la germani: “Bănuiesc că nu doamna Merkel o să voteze pe 29” sau “Ambasada Statelor Unite a înțeles greșit”, erau fraze ce contestau însăși apartenența noastră la valorile euro-atlantice. Ponta și-a permis chiar să-l atace pe ambasadorul SUA la București, afirmând că Mark Gittenstein “este evident părtinitor”.
Atacul la statul de drept din 2012, pus la cale de Victor Ponta și de aliatul său, condamnatul penal Voiculescu, a pus în pericol chiar Parteneriatul Strategic cu SUA. Poate că domnul Crin Antonescu va scrie cândva în memorii ce i-a spus Philip Gordon, la Cotroceni, de a ieșit apoi debusolat la declarații, unde a admis public că nu a înțeles nimic.
Nu știu cât de reale sunt informațiile conform cărora Victor Ponta a fost agent acoperit SIE, deși trebuie totuși să recunoaștem că dovezile directe și indirecte ce circulă în spațiul public par a susține această teză. Cert este că dacă există și cea mai mică posibilitate ca acest lucru să fi fost adevărat, ne aflăm într-o situație terifiantă. Am putea avea un președinte care a acționat ca agent acoperit SIE în Statele Unite, Italia, Marea Britanie, Franța și alte țări ce reprezintă cei mai importanți parteneri ai României. În prezent, singurul lider care călătorește în Occident ca președinte, după ce i-a vizitat inițial ca spion, este Vladimir Putin. Ne permitem riscul de a aduce și la București modelul putinist?
Pe lângă opinia defavorabilă pe care o are premierul despre capitalism și despre Occident, observăm că există și o altă chestiune, mult mai periculoasă, și anume admirația acestuia față de tirani precum Rusia sau China. Într-un interviu acordat Hotnews, Victor Ponta arăta tranșant care este modelul său economic: “China are cea mai performantă economie ca sistem”, o declarație pe care nici măcar Ion Iliescu nu avea curaj să o facă în 1990, atunci când ne trimitea la falimentarul model suedez.
Recent am avut însă alte evenimente care arată că un stat condus de Victor Ponta s-ar arunca și mâine în brațele chinezilor (Zgonea a făcut deja primul pas și l-a luat de mână pe vicepremierul chinez Zhang Gaoli). Adevărata bombă a venit însă de la ministrul Apărării, Mircea Dușa, ce a propus nici mai mult nici mai puțin decât “aprofundarea” cooperării militare cu China, un inamic declarat al Alianței Nord-Atlantice. Pentru cine nu știe, Rusia și China au înființat Organizația de Cooperare de la Shanghai, din care mai fac parte patru foste republici sovietice din Asia, iar scopul acesteia este limitarea influenței occidentale. Din păcate. nimeni nu i-a spus domnului Dușa că România face parte instituțional și cultural din civilizația occidentală, pentru că altfel probabil nu am fi văzut asemenea tâmpenii. Este inadmisibil ca un aliat al Statelor Unite să vorbească de aprofundarea relațiilor militare cu China. SUA și China sunt legate economic una de cealaltă, însă din punct de vedere politic și militar sunt competitori. Occidentalii se pot întreba, pe bună dreptate, cu cine joacă guvernul Ponta: cu aliații naturali ai României sau cu tiraniile asiatice?
A doua temă majoră este securitatea energetică. Am scris recent un text în care arătam cumPonta sacrifică securitatea națională pe altarul „relației” cu China, cu referire la concesiile pe care le face guvernul în sectorul energetic. Cred că toate aceste trădări trebuie recapitulate, pentru că electoratul are dreptul să știe că Victor Ponta subminează negocierile dintre Comisia Europeană și China, după cum arăta, în noiembrie 2013, un oficial al Comisiei Europene, pentru Financial Times. Altfel spus, în domeniul energiei, Ponta trădează nu doar România, ci chiar UE!
Revenind la securitatea energetică națională, este de-a dreptul îngrijorător faptul că Victor Ponta se arată dispus să ofere chinezilor controlul asupra unor obiective ce țin de securitatea națională, precum Nuclearelectrica sau sistemul de distribuție ce aparține acum Enel. Prin aceste cedări am sfida pur și simplu aliații noștri occidentali. În cazul în care chinezii vor lua aceste companii, vor putea controla, prin Electrica Dobrogea, aprovizionarea cu energie a unor obiective ce țin de siguranța națională, precum baza americană de la Mihail Kogălniceanu, facilităţile Marinei Militare Române, portul Constanţa, ecluzele canalelor navigabile Dunăre – Marea Neagră şi Midia Năvodari. Prin Electrica Muntenia Sud vor controla aprovizionarea cu energie a Bucureştiului.
Victor Ponta și-a arătat “patriotismul” și cu alte ocazii. La începutul anului, a șters o datorie de 400 de milioane de dolari pe care statul kazah o avea către România, în urma cumpărării Rompetrol. Într-un alt caz, mai recent, Ponta a atacat dur procurorii români care anchetau o fraudă și o spălare de bani de peste 230 de milioane de euro, realizate de compania rusă Lukoil. Avem, deci, două cazuri în care Victor Ponta a susținut interesele unor state străine în detrimentul statului român. Candidatul la președinție a mers până acolo încât a criticat procurorii români.
Și, dacă tot am ajuns la relația “specială” pe care o are Ponta cu China, să nu uităm nici de memorandumul semnat cu Huawei, document ce aduce grave atingeri siguranței naționale. Prin acel memorandum, guvernul Ponta promitea sprijin pentru participarea companiei chineze la structuri de securitate naționale. Problema este însă că Huawei nu are voie să facă afaceri în țări precum SUA sau Marea Britanie, deorece s-a descoperit că derula operațiuni de spionaj. Astfel, prin invitarea Huawei în România, Ponta trece la următorul nivel: trădează chiar Alianța Nord-Atlantică!
A treia temă, atașamentul față de statul de drept și susținerea justiției este poate cea mai cunoscută românilor. De-a lungul timpului, Victor Ponta a criticat în mod constant acțiunile justiției și a luat apărarea, fie individual, fie instituțional, prin partidul pe care îl conduce, suspecților de corupție. Deși se laudă cu trecutul de procuror, Victor Ponta a fost mai degrabă un dușman al Justiției. Din acest punct de vedere, seamănă mai degrabă cu Rodica Stănoiu, cea care discuta situația dosarelor în ședințele de guvern.
În trecutul recent avem două poziționări, în două cazuri extrem de importante, care arată un Victor Ponta dușman al Justiției. În “Dosarul Referendumului”, Victor Ponta acuza anchete politice, chiar și după ce au apărut condamnări în acest dosar și chiar și după ce zeci de oameni au declarat public că nu au votat la referendumul de demitere al președintelui Băsescu, deși figurau că ar fi făcut-o de mai multe ori! Să ne amintim ce spunea exact prezidențiabilul Ponta: “Haite de procurori s-au întors din concediu ca să ancheteze abuziv 8,5 milioane de cetăţeni români, care au votat împotriva lui Traian Băsescu”; “dau buzna în casele lor să-i întrebe, abuziv, cum au votat, îi sperie pe bătrâni”. Nu cu mult timp înainte, exasperat că procurorii DNA îi anchetează corupții din partid, Ponta a comparat “regimul Băsescu” cu regimul nazist, declarație ce a șocat Europa civilizată. Ulterior, pe rând, Brok, Băsescu, Macovei sau Cărtărescu au fost de asemenea acuzați că ar fi “naziști”.
Direcția Națională Anticorupție a fost constant o țintă de atac a premierului. “Nu văd nicio schimbare față de epoca lui Morar, procurorii fluieră într-o singură direcție”, declara candidatul în noiembrie 2013. În plus, numeroși procurori au fost atacați nominal. Printre ei, Daniel Morar, Laura Codruța Kovecsi, Lucian Papici.
Ponta a acţionat inclusiv ca avocat al condamnatului penal Dan Voiculescu. Astfel, el l-a atacat dur pe judecătorul de la Curtea de Apel care trimitea în ianuarie 2013 dosarul lui Voiculescu la Înalta Curte. Candidatul nostru amenința atunci chiar cu trimiterea cazului la CSM. Credeți că Victor Ponta a făcut aceste declarații în calitate de premier, de parlamentar, de cap de familie sau de lider al PSD? Ei hai. “Eu m-am uitat cu ochii unui jurist și cred că decizia judecătorului de la tribunal a fost o decizie greșită, și ar trebui CSM…”.
Cred că sunt zeci de cazuri în care Victor Ponta a criticat magistrații români pentru a apăra interesele mafioților, hoților sau a ale unei țări străine, Rusia, dacă ne uităm la cazul Lukoil.
Cu câteva clipe înainte să trimit textul departamentului online de la EVZ văd o imagine terifiantă la TV: Victor Ponta dă declarații de la sediul Guvernului, încadrat fiind de două steaguri chineze. Îngrozitor! Oare asta ne așteaptă? Oare așa arată de fapt patriotismul lui Ponta?
Articol publicat și pe www.evz.ro
4 Comments
Nick Nick
1 November 2014Excelenta analiza
uMnumzane Angibonanga
1 November 2014Am votat Monica Macovei, chiar daca cred ca nu prea are vreo sansa de a ajunge in turul doi. Repar astfel greseala de a-l fi votat pe Campeanu si nu pe Ratiu, cu ani in urma. Credeam ca primul avea mai multe sanse (ceea ce era, pana la urma, adevarat). Am considerat ca votez rational. Fac acelasi lucru si acum, chiar daca rationamentul s-a schimbat. Sa fim seriosi: Monica Macovei nu va intra in turul doi. E un truism. Sper, doar, ca va avea suficient de multi sustinatori pentru a-l indemna pe Iohanis, daca ajunge presedinte, sa fie german. Sa-si fi umblat drumul Damascului, sa se trezeasca, sa abandoneze cloaca PNL si sa inceapa sa-i invete atat pe miorita cat si pe cioban ca a paste organizat (He! Luteran?…) aduce mai multa osanza turmei si stapanului. Sper ca nu mi-am vandut votul pe degeaba. Poate ca va veni momentul cand voturile pentru Macovei vor inclina balanta, iar remuscarile si gratitudinea il vor inspira pe Iohanis sa se transforme in Carol al 2-lea cel Mic.
Sectia de votare era situata undeva, intr-un cartier mai ponosit. Putini venisera pana atunci, dar mult mai multi vor fi in turul doi. Atunci, datorita provenientei din centrul Romaniei a majoritatii imigrantilor de aici, Iohanis va fi favorit. Macar pentru asta… Admiteau doar doua persoane deodata pentru ca existau doar doua locuri unde puteai vota in acea camera. S-au comportat politicos. Plutea, totusi, un iz de improvizatie primprejur, de bajbaiala… Eh… Sa speram ca nu fura. In orice caz, daca voturile de aici ies altfel decat impotriva lui Ponta, atunci s-a furat. Un baiat/barbat de treaba din unul dintre orasele vecine mi-a spus deja: „eu ma duc in doua saptamani sa-l votez pe concitadinul meu”. Multi vor fi ca el, n-ai ce-i face. Un alt centru mare de concentratie a imigrantilor romani e la o mare distanta de aici. N-am citit pe site-ul ministerului de externe ca s-ar fi organizat ceva si pentru ei pentru ca aici, aproape sigur, nu vor veni. Nici ei n-ar fi votat Ponta, cred eu.
Sa fie-ntr-un ceas bun. „Mandru ca sunt”… ce-oi fi.
PSD=PCR
1 November 2014Dovada ca numarul voturilor obtinut de Ponta si PSD e direct proportional cu nivelul de prostie al votantilor.
http://www.fanatik.ro/exit-poll-alegeri-2014-primele-rezultate-ale-votului-333436#ad-image-0
dans
1 November 2014Reteta bolsevica aplicata de tovarasii lui Ponta de ingradire a voturilor categoriilor ostile a dat roade. Pe termen scurt! In turul doi, oamenii vor fi inversunati de mirlaniile la care au fost supusi si vor aplica votul negativ. Sper ca si cancelariile occidentale sa vada modul in care cotarlele comunistoide vor sa ajunga sefi in Romania, si sa-si aplice mijloacele specifice macar pentru a nu se mai fura.
Oricum Ponta va pierde in turul doi, iar mincinosul sef de Teleorman poate va face niste exercitie de memorie in prezenta autoritatilor competente, alaturi de multi alti colegi in alde faradelegii…
Oare americanii nu l-au citit inca pe Ponta?