FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Creștinismul și „Colectiv”: Cei ce încearcă să ne dezbine

Sumedenia de materiale dedicate divizării noastre între atei de bun simț și „fanatici religioși”, „creștini buni” și „creștini răi”, catolici și ortodocși, catolici și protestanți, ortodocși și neoprotestanți etc. trebuie să ne pună pe gânduri. La ce bun această mobilizare exemplară? Înainte de a răspunde, ne-ar folosi un scurt exercițiu de memorie. Este momentul să îi privim cu mai multă atenție pe cei care se află la originea zarvei.

Ostilitate neîmpăcată

Când aperi identitatea creștină a civilizației noastre, acești oameni îți aduc aminte revoltați de inchiziție, cruciade și, vezi Doamne, „obscurantismul” dovedit de creștinismul catolic și „nenumăratele” sale „crime” contra umanității. Când aperi prezența orei de religie în școli, îți râd în față de creștinismul ortodox, ale sale moaște și icoane, și apoi îți aduc aminte din nou de inchiziție, cruciade și „obscurantismul” Bisericii Catolice, declarându-se totodată „îngrijorați” de soarta cultelor creștine care nu sunt ortodoxe.

Când vorbești despre sacrificiile catolicilor în lupta contra comunismului, îți țin prelegeri despre „anticomunismul catolic” al naziștilor. Când amintești pe ortodocșii care nu au cedat în fața comunismului, îți vorbesc despre legionari și securiștii din Biserica Ortodoxă. Când te declari îngrijorat de numărul mare de avorturi, îți spun că ești un catolic care vrea să îi imite pe iepuri, un ortodox care se teme de femei ori un „pocăit” fără minte. Când aperi ideea de familie ca uniune între un bărbat și o femeie destinată creșterii de copii, te numesc „medieval”.

Când atragi atenția asupra creștinilor care suferă și acum în Africa sau Asia, îți explică doct că o religie precum creștinismul are propriul dosar de persecuții religioase și nu este în măsură să se plângă de discriminare. Când aperi libertatea de credință în fața asaltului corectitudinii politice, te acuză de ură față de aproapele tău. Când îți exprimi lipsa de încredere în bunele intenții ale celor care vor ca sexul să devină o materie în școli, te dau ca exemplu de puritanism periculos.

Când nu atacă la baionetă creștinismul catolic ori pe cel de rit ortodox, râd pe la colțuri de protestanți și mai ales de neoprotestanți. Primii sunt acuzați de o austeritate înfiorătoare lipsită de compasiune, iar ultimii de o credință jenantă, copilăroasă și ușor de manipulat, numai bună de ridiculizat.

Dacă vreun lider politic care apără creștinismul nu se ridică la înălțimea principiilor clamate, ei atacă ipocrizia tuturor creștinilor. Dacă mai există și vreun lider politic cu adevărat credincios, atacurile religioase sunt dublate de cele politice: se adaugă fie sănătatea mintală îndoielnică, fie coeficientul de inteligență scăzut, fie ambele. Dacă nici așa nu merge treaba, se declară îngrijorați că un asemenea „fanatic” are o funcție publică importantă și avertizează că simpla sa prezență în spațiul public ne expune oricând unei întoarceri la închiziție, cruciade, „obscurantism” și „crime” religioase.

Oricum o dai, cu acești oameni tot nu e bine.

Admirație prefăcută

Acum ei se pretind a fi impresionați de intervenția arhiepiscopului romano-catolic Ioan Robu și indignați de comportamentul Bisericii Ortodoxe. Știu și ei că ar fi făcut scandal dacă se trezea vreun ierarh ortodox să dea pe la club „Colectiv”. Oare ce ne-ar fi auzit urechile dacă preoțimea ortodoxă descindea de la bun început pe strada Tăbăcarilor pentru a ține o slujbă la locul tragediei? Desigur, o mulțime de teorii despre cum BOR nu respectă convingerile religioase ale victimelor și încearcă să le treacă pe toate cu forța la creștinismul ortodox, deși poate printre acestea se aflau catolici, protestanți sau atei. Cu toate acestea, aceiași indivizi care văd roșu în fața ochilor doar când aud de icoane se pretind a fi revoltați de „lipsa de reacție” a Bisericii Ortodoxe față de victimele de la Club „Colectiv”.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda

Președintele Poloniei a depus flori și s-a închinat la scena tragediei de la Clubul „Colectiv” din București. Andrzej Duda este un catolic convins. El nu este cu nimic mai progresist în concepțiile sale religioase decât Biserica Ortodoxă Română.

În cele din urmă, de ce nu? Niște oameni arși sunt numai buni pentru a lovi în BOR. Desfigurați de flăcări, aflați în chinuri îngrozitoare, sunt victimele ideale pentru a fi folosiți în scopuri politice. Astfel, încărcătura emoțională din ultimele zile se detonează cu succes în zidurile Patriarhiei, de parcă de acolo ni se trag toate relele. Mâine, la o altă tragedie, poate că revoltații vor găsi o altă țintă religioasă, dar pentru acum e de ajuns BOR. Despre adevăratele probleme (corupția din administrație și clasă politică, statul socialist și neajunsurile sale) vom auzi, poate, altădată – acum trebuie luptat cu „misticismul”.

Obiectivul final

Reaua credință a celor care se află la originea campaniei ne arată că luările de poziție urmăresc dezbinarea societății pe criterii religioase – între cei ce nu cred și cei ce cred, ca și între credincioșii din toate cultele. De o bună vreme ni se tot întind capcane și suntem folosiți de oameni al căror partizanat antireligios caută mereu motive pentru a denunța creștinismul în întregimea sa sau pe segmente.

Uităm adesea, dar fanatismul nu se întâlnește doar printre cei care pretind că au credință în Dumnezeu. E ușor a-i scoate la înaintare pe fanaticii și ipocriții religioși. Mai greu pare să fie a-ți aminti că fanatici sunt și printre cei care I se opun lui Dumnezeu. Și, dintre toate, cel mai greu se dovedește a înțelege că lipsa de caracter nu este monopolul niciunei categorii sociale, credincioase ori ba.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Vlad M.

Vlad M.

21 Comments

  1. Andrei Georgescu
    4 November 2015

    Cred ca mai degraba ar trebui sa intelegem aceste proteste imotriva Bisericii din Romania ca o reactie a societatii la impunerea unor convingeri de care multi se regasesc tot mai straini ca urmare a clatinarii sau disparitiei chiar a unor repere ce mai de demult erau suficiente in impunerea curentelor de credinte majoritare. Traim timpuri in care stiinta si facilitatea comunicarii îi convinge pe oameni sa-si foloseasca liberatea de a alege modelele propuse de tot felul de filosofii, dupa cum gasrste pe plac fiecaruia dintre cei care indrazaneste sa caute fericirea dincolo de caile inguste si limitate ca oferta ale traditiei. Atat timp cat oricare ar fi conceptul spiritual ales de oricare dintre noi nu intra in coliziune cu conceptele etice si morale ale celorlalti, cine suntem noi sa judecam si decide in ce trebuie sa creada mai toti altii!? Asta nu este fanatism?!

  2. Vlad M.
    4 November 2015

    Andrei, probabil ai vrut sa scrii un comentariu destept, dar afla ca nu prea ti-a iesit. Amestecarea asta de lozinci ridicole este nefericita. N-ar strica sa mai gandesti si cu propriul cap.

  3. Br005k
    4 November 2015

    Vlad M
    Cata disonanta cognitiva: aperi religia si in acelasi timp o citezi pe Ayn Rand.

  4. Vlad M.
    4 November 2015

    N-am idoli, nici macar pe Rand. Socant, asa-i?

  5. Dan Ungureanu
    4 November 2015

    Ortodoxia E obscurantistă. Cînd Iustin Pîrvu (și toți călugării analfabeți din Bacău, Botoșani, Neamț, Suceava) condamnă pașapoartele cu cip, vaccinurile și sarea iodată,
    ”impuse de mafia sionistă masonică” sînt obscurantiști. Amfilohie Brînză, Danion Vasile, Ioan Vlăducă, și restul, sînt obscurantiști. Sfinții închisorilor sînt de fapt cei închiși după rebeliunea legionară și pogromul de la București.
    ”Masonii ăștia care s-au pus să distrugă neamul românesc au introdus sarea iodată” –
    https://www.youtube.com/watch?v=NeOG8lHxaHQ (minutul 3.20) . Asta e rezultatul predării religiei în România : masonii au introdus sarea iodată.

  6. DanC
    4 November 2015

    Domnu’ Ungureanu, aberati. Vad ca sinteti recenzor ortodox, dar sa stiti ca ‘gradul de ortodoxism’ nu se masoara prin cit de alfabetizat esti sau nu.
    Iar sfintii inchisorilor, indiferent ce-au facut, nu meritau torturile la care au fost supusi.

    Un text recent al unui preot (ori dupa dvs o fi si asta analfabet):
    https://www.facebook.com/mihaiandrei.aldea/posts/1667667636837479

    Doamne ajuta! ????

  7. Altul
    4 November 2015

    Prietene Dan Ungureanu. Petruvodismul e obscurantism, nu ortodoxia. Nu iti mai da cu parerea pe chestiuni care, dupa cate se poate observa, iti sunt total straine. Sau poate esti prea indoctrinat cu anticlericalism asurist.

  8. deckard
    4 November 2015

    Nu trebuie sa atace nimeni BORul se baga in groapa singuri cu prostia si lacomia de care dau dovada. Oamenii au observat ca bisericile se ridica la foc automat si spitalele sunt nerenovate.Articolul asta e sponsorizat de BOR sau e doar din categoria idiot util ?

  9. Unu' altu'
    4 November 2015

    Prietene deckard, singurul idiot esti tu. Compara banii primiti de BOR de la buget si banii primiti de catre MTS. O sa vezi cine/cat primeste si eventual cine/cat fura.

  10. Criss
    4 November 2015

    Nu stiu cum se face ca dupa decenii de amputare a constiintei religioase in blocul communist, o parte a tineretului revolutionar (ma tem ca acei “rent-a-mob” cunoscuti deja in occident), vin si ataca biserica. Nu numai ca nu am avut un process Nurnberg pentru crimele comunismului, dar vechii, noii comunisti si fanii lor, se folosesc de orice ocazie sa devieze discutia de la esenta.
    Nici o biserica crestina nu impune credinta, avem liber arbitru recunoscut de catre biserica, nu traim in teocratie, asa ceva se gasesc in Orientul Mijlociu.
    Traditia nu trebuie sa o practicam asa cum era ea practicata cu zeci sau chiar sute de ani in urma, dar ne ofera repere si constiinta apartenentei, ceea ce este f important. Asa cum avem ADN pentru informatia genetica, avem si un ADN cultural. E fatal sa le pierdem pe oricare dintre ele. Sa invatam din greselile occidentului care sare din titini, cei din vest, nu mai stiu ce sunt, unde apartin. Sunt ca niste bolnavi de amnezie.
    Din moment ce bisericile crestine nu impun credinta, sunt chiar prea pasivi in fata deraierilor sociale contemporane, intrebarea de genul “Atat timp cat oricare ar fi conceptul spiritual ales de oricare dintre noi nu intra in coliziune cu conceptele etice si morale ale celorlalti, cine suntem noi sa judecam si decide in ce trebuie sa creada mai toti altii!? Asta nu este fanatism?!” – nu isi are locul. Comunismul a impus in mod marsav ideologia lui bolnava si ma nou “religia pacii”.
    A-i considera pe sfintii inchisorilor drept legionari, cand printre ei erau si ortodocsi si greco-catolici si romano-catolici, insemna sa nu vrem sa intelegem anti-crestinismul profund al marxistilor.
    Multe biserici s-au ridicat din banii enoriasilor, sa nu aveti grija bisericilor, mai degraba sa avem grija vilelor construite de mari si mai putin importanti smecheri care au supt din banii publici, au deturnat fonduri, au facut afaceri dubioase etc. Multi dintre ei sunt securisti sau urmasii lor.
    Ma tem ca cei impotriva bisericii sunt cei platiti, se stie de ex ca in SUA, cei din Fergusson au fost platiti de catre unii miliardari de extrema stanga, investiti sa submineze increderea intre oameni, sa starneasca conflicte si sa atace religia crestina oriunde in lume. Deci cine sunt idiotii utili, ma tem ca se cam vede. Nu e greu sa depistam…

  11. Br005k
    4 November 2015

    Lucrurile sunt putin mai nuantate decat un simplu alb/negru.
    Omul are doua interfete, una care este planul spiritual si reprezinta relatia individului cu divinitatea, iar cealalta este pe plan psihologic care este relatia individului cu semenul sau. La fel si Biserica are doua interfete. Hai sa nu confundam pe cele doua dar nici sa nu ne ne punem mana la ochi si sa ne facem ca nu vedem ca de fapt sunt carente in BOR la interfata cu societatea. La capitolul asta BOR, ca institutie are nevoie sa reinvete cum sa se raporteze cu societatea si sa ia in consideratie psihologia maselor nu doar sa se rezume la intelegerea spiritualitatii indivizilor. Sunt o gramada de carti scrise in ultimii 200 de ani la fel de bune invatatoare ca si cele scrise in primii 200.

  12. Vlad M.
    4 November 2015

    Biserica Ortodoxa are lipsuri serioase, dar ele nu sunt discutate in aceste zile. Acum este la moda o furie nestavilita, construita pe ipocrizie si necunoastere, dar manipulata cu abilitate de cateva grupuri care pregatesc de ani de zile evacuarea crestinismului din spatiul public. Succesul pe care il inregistreaza ofensiva se datoreaza, desigur, si incapacitatii BOR de a se adapta la provocarile unei societati confruntate cu un val tot mai mare de anticlericalism. Ierarhii ortodocsi nu par dispusi sa invete defel din razboiul cultural din Occident. Isi imagineaza (sau poate isi imaginau?) ca vor fi feriti de asemenea batalii. Autosuficienta lor risca sa aduca intreaga societate in pragul colapsului.

  13. bibs
    4 November 2015

    Tu poate ca ai uitat, dar anul trecut pe vremea asta BOR era in plina campanie electorala. Si nu doar in tara.

    Pentru o asemenea josnicie si imoralitate, (nu ca asta ar fi singura), BOR merita hulita laolalta cu politicienii.

  14. deckard
    4 November 2015

    Preotii turnatori la securitate sunt bine mersi la pensie sau in functii inalte si dau lectii de morala ca doar era un atac la religia ortodoxa sa fie macar dati afara pe tacute.
    Preafericitul cum a reusit sa se duca la studii in strainatate in timpul „prigoanei comuniste” sau era sub acoperire ?( ah da l-a ajutat dumnezeu uitasem) Altii mureau impuscati de graniceri incercand sa scape din Romania (erau pacatosi sunt sigur)
    Prin spitale si printre saraci nu prea sunt de gasit in schimb la diverse sindrofii cu politicieni sunt primii.
    Din toate miliardele de euro primite de la buget in 26 ani de ce nu s-a construit macar un spital pentru copii ?
    Unde e umilinta cand umbli plin de aur cu burti imense ? Unde e iubirea de aproape cand le cer bani saracilor sa le ingroape mortii ?
    Unde e frica aia de dumnezeu cand mitropolitii iau spaga ca ultimii hoti ? Daniel e preafericit in Mercedesul ala si nu ii vede ? Unde este sacrificiul de sine cand sug sume enorme de la buget si primarii desi tara e in dificultate economica ? Biserica ortodoxa greaca si-a pus averea la dispozitia statului la varf de criza cea romaneasca a cerut mai multi bani. Nu e un pacat sa strangi o avere de 5 miliarde de euro cand romanii sunt fortati sa plece din tara pentru o viata mai buna ?
    Mizeria aia comunista cu atacul din exterior al agenturilor contra bisericii nu tine cand oamenii simpli si mai putin simpli vad cu ochii lor realizarile bisericii ortodoxe dupa revoluti

  15. Vlad M.
    4 November 2015

    deckard, cred ca nu ti-ai luat pastilele. Care miliarde in ultimii 26 de ani? Ai habar de sumele primite de Biserica Ortodoxa intr-un an si caror cheltuieli sunt destinate? Pun pariu ca nu. Esti dezlantuit, suparat, nu reusesti decat sa insiruiesti platitudini infioratoare care tradeaza fanatism. Tot aiurezi cu agenturile – esti sonat? Ce vina are BOR in ceea ce priveste administrarea statului roman de catre guvernul roman? Cat despre activitatea filantopica a Bisericii, afla ca in 2014 a investit 19,5 milioane de euro , adica aproape 33% din venituri. Sa te intreb daca ai dat 33% din venituri saracilor?

    P.S. Statul roman si-a asumat niste obligatii fata de Biserica Ortodoxa atunci cand a secularizat proprietatile. Nu-ti convine? Cearta-te cu statul roman.

  16. Vlad M.
    4 November 2015

    bibs > N-am uitat, mai ales ca am votat contra lui Ponta si am cerut si altora sa o faca.
    16 noiembrie: Votul anti-PSD este salvarea României
    Iohannis nu a câștigat, dar Ponta a pierdut
    O campanie demnă de Victor Ponta
    Echipa Ponta se pierde cu Firea
    Mi se pare insa fascinant ca functionezi pe principiul daca „un numar de x fac y, atunci tot x fac y”. Cu alte cuvinte, dupa tine, daca niste profesori bat copii, toti profesorii bat copii si „afara!” cu profesorii. Esti tare!

  17. Dan
    4 November 2015

    Problema satanismului nu in muzica rock, ci strict in zona black metalului a fost discutata in afara inca din anii 80, odata cu aparitia britanicilor de la Venom (cei care au lansat si genul black metal). Discutiile sunt reale, Occidentul le-a avut cu zeci de ani in urma, noi le avem de abia in 2015. Le discutam, dar nu le intelegem.

    Black metalul este insa o zona ingusta a fenomenului ‘metalelor’ (trash metal, heavy metal, speed metal).

    Problema care s-a discutat inca de-atunci a fost ca anumite formatii foloseau simbolistica specifica (pentagrama, imprecatii etc.). Interesant este ca black metalul ‘satanic’ a starnit o reactie care a generat black metalul… crestin! CHRISTIAN BLACK METAL, HOLLY METAL sau SORROW METAL cuprinde formatii cu mesaj crestin exprimat prin muzica black metal. Vorbim de Horde, de Crimson Moonlight etc.

    In primul rand nu putem extinde fenomenul ‘satanismului’ unor formatii ca Venom sau Dimmu Borgir asupra intregului fenomen rock. Adica la noi se poate, dar nu e normal. Nu putem compara Watain cu Led Zeppelin. Unii sunt black metal, altii sunt rock. In plus black metalul crestin indica si o alternativa pentru cei care nu vor sa urmeze linia trasata de britanicii de la Venom.

    Crimson Moonlight e black metal de calitate fara sa fie Dimmu Borgir. Asta arata ca muzica e un LIMBAJ cu care poti exprima fix ce doresti.

  18. deckard
    4 November 2015

    Vlad M Bea tu niste agheasma si calmeaza-te. Averea BOR era estimata la 3 miliarde in 2007 la varf de criza daca adunam doar terenul catedralei (un miliard ) si restul de terenuri donate in 7 ani ajungem lejer la suma asta daca nu mai mare.Din faimosul raport de activitate de aici nu reies decat impartiri de functii si constructii de biserici http://basilica.ro/sinteza-act…..03989.html
    Tragedia a fost pentru BOR ultima sansa sa se reconecteze cu tanara generatie si observ cu satisfactie ca au ratat deplin.De la irelevanta si inutilitate au reusit sa atraga si furia publicului.

  19. George Coman
    4 November 2015

    @Deckard: „Is Deckard human or android?” Nu stiu daca nick-ul dvs are legatura cu Blade Runner, dar mi se pare una din cele mai fascinante intrebari din cultura moderna. Culmea e ca (in)umanitatea („chipul lui Dumnezeu”, dupa unii) din noi reflectata in Blade Runner ar putea fi o tema superba tratata de catre autorii acestui site.

    Altfel, aveti din nefericire dreptate in majoritatea afirmatiilor dvs., totusi furia dvs. e demna de o cauza mai buna. Daca oamenii de la ILD ar recunoaste mai des ca BOR e prea trufasa si aroganta, cred ca ati gasi o cale comuna de comunicare.

    @Vlad M: Usurinta cu care Daniel Ciobotea a facut cursuri avansate de TEOLOGIE in Vest inainte de 1989 ar trebui sa va ridice mari semne de intrebare.

    Marea dvs. eroare e ca aparati BOR de Stanga militanta fara sa ii criticati slabiciunile. Putem avea o Biserica mai morala si mai aproape de spiritul hristic doar daca dvs., membrii Bisericii, o reformati din interior de slabiciuni. Ori asta incepe cu recunoasterea defectelor ei. (Eu am absolvit Seminarul Teologic acum vreo 20 de ani, dar n-am continuat pe acea cale, pt ca n-am fost atat de puternic incat sa inghit toate mizeriile preacucernicilor nostri de profesori, pedagogi si episcopi; oricum, stiu f bine cata mizerie e in interiorul BOR, asta voiam sa spun).

    Toate cele bune,

    George Coman

  20. Vlad M.
    4 November 2015

    deckard>

    Bea tu niste agheasma si calmeaza-te. Averea BOR era estimata la 3 miliarde in 2007 la varf de criza daca adunam doar terenul catedralei (un miliard ) si restul de terenuri donate in 7 ani ajungem lejer la suma asta daca nu mai mare.Din faimosul raport de activitate de aici nu reies decat impartiri de functii si constructii de biserici

    […] Tragedia a fost pentru BOR ultima sansa sa se reconecteze cu tanara generatie si observ cu satisfactie ca au ratat deplin.De la irelevanta si inutilitate au reusit sa atraga si furia publicului.

    Sa ma ierti, e greu sa te iau in serios. Ai probleme serioase cu nervii, aiurezi rand dupa rand, invocand toate platitudinile anticlericale posibile, gandesti putin (averea este estimata la nu stiu cat si dupa tine asta inseamna nu stiu ce – tu stii care e ideea). Ce pot sa zic? Sa fii sanatos. In ceea ce priveste furia publicului (frumoasa expresie) care-ti starneste asemenea stari de bine, te anunt ca poate fi indreptata catre oricine. „Furia publicului” , in sine, nu este o dovada de mare intelepciune, daca intelegi ce vreau sa-ti spun. Daca nu, asta e.

    George Coman> Revin cu un raspuns.

  21. mihai
    4 November 2015

    Daca am reusit sa prind persecutia anticrestina facuta inainte de 89 de niste – cum sa le zic – redusi la nivelul inteligentei, dar primii in a spune de un vecin ca a vorbit impotriva „conducerii” existand posibilitatea ca acela sa sufere rau in beciurile securitatii. Daca nu exista cunoastere stiintifica nu poti stii cam cum functioneaza fiinta vie in general, concluzionand apoi, ca asa ceva nu poate aparea niciodata de la sine, ba mai aflii ca nici un laborator din lume, nu poate reproduce nimic din ceea ce se intampla intr-o celula… Apoi nu mai poti gandi „ca ei” .
    Astazi sunt altii numiti neomarxisti, aia care au introdus ideea de discriminare, pentru a fi controlati oamenii si a exista un motiv de a se lua cineva de ei, e o posibilitate de a impune ceva oamenilor.
    Tot acestia impun ideile bolnave homosexuale, eu am cunoscut destui si pot sa spun ca aveau ceva fiecare, ceva bolnav o doza de inconstienta atunci cand mergi ca o femeie la o sedinta cu patronii neplacut surprinsi de asemenea gesturi.
    Tot acesti neomarxisti impun si ura impotriva bisericii, ura impotriva comportamentului deviant nu e permisa, dar impotriva crestinilor da…
    Cei care au functii de conducere in biserica au avut grija sa construiasca multe centre de ajutor pentru defavorizati, care au ajuns asa tot din cauza statului care a dat castig de cauza unor infractori care i-au adus in strada.
    Inainte de teledonul de la antena 3 ei au trimis deja sute de litrii de sange la spitale, au mai construit din banii proprii centre medicale, gradinite unde sa-si duca oamenii copii la un pret incomparabil cu cele particulare.
    Multe altele care nu au interesat pe nimeni, nu au fost aratate, promovate si de aici lipsa de cunoastere din partea unora.
    Valorile existente in biserica sunt preferate de toti oamenii, cine nu ar vrea sa se ajute toti, sa se promoveze iubirea aproapelui, ducand la un nou tip de societate.
    Se pare ca nu toti inteleg si impun prin lege ca nu ai voie sa spui ca nu e bine ce face celalalt, ca mai apoi sa dezlantuie multimea de actiuni antiumane si de distrugere a constiintei copiilor prin educatia sexuala.
    Sunt vremuri de dictatura, de impunere a unor idei de tip comunist impotriva persoanei umane.
    Ne miram de ce se vorbeste? Mai rau este cand vezi usurinta cu care unii accepta ideile bolnave care discrimineaza categorii sociale din care crestinii sunt primii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *