FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Dublul discurs şi Premiul Nobel pentru Pace

Din motive „obiective”, laureatul din 2010 al Premiului Nobel pentru Pace nu va merge la Oslo pentru decernarea râvnitei distincţii. Pe data de 10 decembrie audienţa se va mulţumi cu vederea unui scaun pe care va fi aşezat un carton cu numele de Liu Xiaobo, deţinut în prezent într-o închisoare din China comunistă pentru vina de a fi iniţiat Carta 08, un proiect asemănător Cartei 77 din Cehoslovacia. Dintre cei 140 de militanţi chinezi pentru drepturile omului sau activişti sociali invitaţi la ceremonie de catre Liu Xia, soţia laureatului, doar unul şi-a confirmat venirea. Când se referă la mafiile chinezeşti, filmele le prezintă sub numele de Triade, iar atitudinea faţă de ele este on-off, ori de supunere datorată fricii, ori de rebeliune în scopul nobil de apărare a justiţiei. În China comunistă presiunile asupra dizidenţilor se fac pe faţă, cu multă duritate, un invitat a fost întors de la aeroport, alţii nu au primit viză, dar cei mai mulţi fie că sunt în arest domiciliar, fie au fost intimidaţi. Statul chinez aplică metode mafiote atât în Mainland China cât şi în coloniile chinezeşti din alte continente.

Sunt şi unele ţări care au răspuns apelului Republicii Populare de a nu participa la ceremonia de decernare a Nobelului sub motivul susţinerii că premiul i-a fost acordat lui Liu Xiaobo doar ca să adauge o presiune în plus din partea Occidentului. Rusia, Marocul, Cuba, Irakul şi Kazahstanul au notificat refuzul invitaţiei. Toate aceste ţări sunt fruntaşe în salvgardarea drepturilor omului. Lipsesc Iranul, Sudanul, Venezuela şi încă vreo câteva. Cu circa două săptămâni în urmă, România încă „evalua participarea la eveniment”, oscilând între ataşamentul faţă de condiţia libertăţii promovată în discursul oficial şi interesele economice şi politice. Acelaşi sistem folosit de China comunistă pentru a izola diplomatic Taiwanul, a fost pus în aplicare pentru a determina ambasadorii invitaţi de Comitetul Nobel să renunţe la participare. Dar sunt şi ţări ca Franţa, Marea Britanie, Germania şi Statele Unite care vor participa. O decizie foarte proastă ar fi ca România să stea deoparte, nu poţi să condamni comunismul şi să te alături statelor care adoptă limitarea libertăţii de exprimare. Dublul discurs nu foloseşte decât la discreditare. La data de 25 noiembrie, s-au primit nişte lămuriri din partea ministrului Theodor Baconschi:

„Nu am vrea să intervenim în marea lor societate într-un fel sau altul. Cred că chestiunea decernării premiului a fost un act de libertate în Europa din partea Fundaţiei Nobel şi nu contestăm niciun fel de opţiune când este vorba de o personalitate sau alta care contribuie la bunul mers al dialogului în această lume. Nu vom fi acolo cu şeful de misiune. Vom vedea pe cine trimitem, dar nu va fi şeful misiunii”.

Este clar deci, poate participăm, dar nu la nivelul de reprezentare maximă, probabil că va fi trimis un ataşat cultural, sau diplomatul român de rangul cel mai mic din ambasada României. Sau şoferul ambasadorului cu o scrisorică în care să fie puse certificatele medicale ale tuturor angajaţilor de la Oslo…

Nu Triadele vor fi de vină pentru pierderea obrazului României, ci diplomaţia de tip fanariot. Capul plecat şi dublul discurs, ne-am abonat la axa Beijing-Moscova-Havana. Uraaaaa!

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

14 Comments

  1. Riddick
    6 December 2010

    Baconschi este un impostor. Să se întoarcă la jacuzzi, dacă ia aceleaşi hotărâri pe care le-ar lua un Petre Roman sau un Adrian Severin.

  2. Francesco
    6 December 2010

    Nu sunt de acord Riddick. Nu Baconschi este problema, ci modul de receptare a dizidentei din China. Uita-te in jur, ce emotie a creat povestea lui Liu Xiaobo la nivelul clasei politice?
    De acolo asteptam prima reactie. Actiunile Chinei se concentreaza pe mentinerea sau pe „pierderea obrazului”.

  3. George Daniel
    6 December 2010

    Din pacate, primeaza interesele economice si teama de a nu jigni emergenta. Totusi, nu cred ca e vina lui Baconschi, ci mai degraba a aparatului birocratic de la MAE. Majoritatea celor din minister este formata din oameni a caror mentalitate apartine vechiului regim. Sunt tematori si incapabili.

  4. calehari
    6 December 2010

    Domnul Baconschi este un om bine orientat , care stie ce vrea si care stie cum sa-si atinga telul . Ii va pacali pe multi .
    NU AM VREA SA INTERVENIM ….. , NU VOM FI ACOLO ….. , NU CONTESTAM NICIUN FEL DE …… fraze care vin din partea unui individ alunecos , subtil ( Lasitatea te face subtil ) , diplomat domne , se vede de departe , care mai zilele trecute declara :
    ” PRIMIREA TURCIEI IN UE VA COMPROMITE IMIGRATIA CLANDESTINA „. Bravos !
    Cerem aderarea la UE a tarilor din Africa si Asia , pentru a pune astfel capat definitiv imigratiei clandestine .
    Petre Roman , Adrian Severin , Geoana , Baconschi , careul de asi .

  5. Liviu Crăciun
    6 December 2010

    pot sa presupun ca Baconschi are motive serioase, china e o mare putere iar noi nu sintem in situatia in care sa ne permitem sa facem pe dizidentii oricit ne-ar placea

    dar… toate marile tari din ue, multe dintre cele mici si chiar ue ca institutie (consiliul ministrilor de externe) au hotarit ca vor fi reprezentati la cel mai inalt nivel si au condamnat ferm pozitia chinei; noi ne situam in pozitie de dizidenta fata de cine?

    ce pericole ne pasc? ruperea acordurilor comerciale? e o probabilitate mare ca china sa aleaga tocmai romania pentru o asemenea masura? pentru ca nu-mi inchipui ca isi poate permita financiar sa rupa legaturile comerciale cu toate tarile care participa. ar fi pentru noi o mare lovitura asta? adica, ar sari foarte mult preturile daca stifturile chinezesti ar face pina la noi un ocol pe hirtie prin germania pentru 2 saptamini? pentru ca mai mult de atit nu ar rezista in fata unui eventual boicot european (china e mare putere comerciala doar cita vreme ue si sua cumpara de la ei) – iar baconschi ar avea tot dreptul sa ceara un astfel de boicot conform legislatiei europene

  6. calehari
    6 December 2010

    Liviu Craciun @5 . Corect , de acord . George Daniel @3 : ” Majoritatea celor din minister este formata din oameni a caror mentalitate apartine VECHIULUI REGIM ” . Este o gluma nu ? Daca este ” pe bune ” , ma intreb cat o sa mai tina chestia asta cu ” Vechiul regim ” ?

  7. GMT
    6 December 2010

    Liviu, uite cum umbrela UE a folosit de data aceasta la ceva, Riddick, vigilent ca intotdeauna, a observat-o:
    Baconschi „se aliniază”

    După criticile primite în urma declaraţiei că România nu va fi reprezentată de ambasadorul său în Norvegia, la ceremonia decernării Premiului Nobel pentru Pace disidentului chinez Liu Xiaobo, ci la un nivel mai redus, MAE revine (comunicat preluat de revista 22, nu l-am întâlnit pe net decât aici):

    România va participa la ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace, care va avea loc pe 10 decembrie, la Oslo, la nivel de ambasador, a precizat Ministerul Afacerilor Externe.

    “România se va alinia poziţiei Uniunii Europene şi va participa la ceremonia de decernare a premiului Nobel pentru Pace, la nivel de ambasador”, se precizează într-un comunicat al Ministerului de Externe, transmis AGERPRES.

    Recent, s-a vehiculat în presă ipoteza că România nu îl va va trimite pe şeful misiunii diplomatice României în Suedia la ceremonia decernării premiului Nobel pentru Pace, programată pe 10 decembrie, la Oslo.

    Laureatul Premiului Nobel pentru medicină din acest an, britanicul Robert Edwards, dar şi ambasadorul chinez în Suedia vor lipsi de la ceremoniile de înmânare a premiilor de săptămâna viitoare de la Stockholm, a anunţat săptămâna trecută Fundaţia Nobel, potrivit AFP.

    Profesorul Edwards, părintele “copiilor-eprubetă”, nu va putea veni în capitala suedeză din motive de sănătate, a precizat directorul Fundaţiei Nobel, Michael Sohlman, în cadrul unei conferinţe de presă.

    Ambasadorul chinez la Stockholm, Chen Mingming, a declinat în ce-l priveşte invitaţia la banchetul tradiţional din 10 decembrie organizat în capitala suedeză în onoarea laureaţilor, a menţionat Sohlman, care a precizat că nu are cunoştinţă dacă refuzul este legat de acordarea Nobelului pentru pace disidentului chinez Liu Xiaobo.

    China, la fel ca alte cinci ţări, între care Rusia, a anunţat că nu va fi reprezentată la ceremonia înmânării Premiului Nobel pentru Pace, care are loc la Oslo, în Norvegia, tot la 10 decembrie, şi în absenţa laureatului, aflat în închisoare în ţara sa.

    Bucureşti, 6 dec /Agerpres/

  8. George Daniel
    6 December 2010

    Calehari, prin vechiul regim poti intelege si perioadele Nastase, Severin, Melescanu ????
    Cu siguranta, unul dintre cei mai cunoscuti dintre secretarii MAE este Bogdan Aurescu. Ei bine, „eroul de la Haga” cand crezi ca s-a angajat?:) In 2008? (in 1996, am verificat acum ???? ) El este un exemplu de profesionalism, restul, mai putin. Ai fi uimit ce relicve sunt pe acolo. In plus, pana in 1996 baietii au avut grija sa umple ministerul de ochi albastri. Dupa, procesul a fost mai lent, nu mai era nevoie.
    GMT, Asta chiar este o veste buna.

  9. Vlad M.
    6 December 2010

    Nu cumva e vorba despre NobeLOL-ul pentru pace?

  10. Costin A.
    6 December 2010

    George, pai nu tin toti cei insirati de tine de „vechiul regim”, in sensul cel mai vechi cu putinta?

  11. George Daniel
    6 December 2010

    Costin, de acord cu tine. Cand esti adus in minister de un Severin sau de un Melescanu e clar ca pe tine scrie cu litere mari „old school”.

  12. Francesco
    6 December 2010

    Purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe a RPC a declarat ca participantii la ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace sunt „clovni intr-o farsa anti-cinezeasca”.

    Alte tari totalitare sau vecine cu China (18 in total) au anuntat ca nu vor participa la ceremonie. Notam urmatorii absenti: Pakistan, Venezuela, Arabia Saudita, Iran, Cuba, Filipine, Kazahstan, Rusia, Ucraina, Columbia, Egipt, Sudan, Tunisia, Iraq, Vietnam, Afghanistan, Serbia si Marocul.

    Vor fi prezenti insa 44 de reprezentanti ai natiunilor libere.

  13. GMT
    6 December 2010

    Pare ciudata absenta Serbiei. Si a Columbiei.

    Din cate stiu, chinezii se oferisera sa faca un pod peste Dunare, la Belgrad, cu credit si tehnologie chinezesti. Aparusera ceva scandaluri legate de sumele pe care aveau sa le plateasca belgradenii pentru aceasta binefacere chinezeasca.

  14. GMT
    6 December 2010

    Mi-am amintit bine, chinezii vor face podul prieteniei la Belgrad.

    Au si semnat parteneriat strategic. Bine ca ne-au luat-o sirbii inainte:)
    Serbia hopes to become China’s gateway to Europe

    By Katarina Subasic – Agence France-Presse

    BELGRADE – Following the same pattern applied in Asia and Africa, China is now seeking to expand its influence in the Balkans and Eastern Europe by cooperating on major infrastructure and energy projects.

    Serbia is to be the site for China’s first multimillion-euro (dollar) infrastructure project on the European continent after Belgrade and Beijing signed a preliminary contract to build a much-needed bridge over the Danube River in the capital. With these investments and through a strategic partnership – signed last August when Serbian President Boris Tadic went to China – Serbia hopes to become the Asian nation’s gateway to the Balkans and Europe.

    “Our interests coincide in the fact that Serbia, with its specific geostrategic position and geographic location, is an ideal place for China to spread (business) from here to the (Balkan) region and Europe,” Olivera Kiro of the Serbian Chamber of Commerce said.

    “As a part of China’s ‘go global’ strategy, Europe has an important place and, in that sense, Serbia is a good choice” to start with, Kiro told AFP.

    Serbia, the largest country in the western Balkans, has free-trade agreements with the European Union, Russia, Belarus and Turkey as well as with members of the European Free Trade Association (EFTA).

    “Many Chinese enterprises are interested in coming here,” Ren Yi, economic and commercial counselor of China’s embassy in Belgrade, told AFP.

    In October, Serbia signed a preliminary contract with the China Road and Bridge Corporation for a 170-million-euro (232-million-dollar) bridge over the Danube. Construction is due to start in the second half of the year.

    Most of the money needed to finance the project would come from the Export-Import Bank of China (Eximbank) through a preferential buyer’s loan. Negotiations are ongoing and Ren said he expected them to be concluded by the end of the month.

    In addition, earlier this month Serbia signed another preliminary accord, this time with the China National Machinery and Equipment Import and Export Corporation (CMEC) to overhaul two main power plants and build a new one.

    This second pilot project, worth 890 million euros, is also expected to be financed by a Chinese Eximbank’s loan to the state-owned Electric Power Industry of Serbia (EPS).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto