FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Eco-socialismul a ajuns în România

Centrat strategic pe acapararea interesului și a prezentării media, protestul contra proiectului Roșia Montană a umplut toate emisiunile informative la televiziune și a produs reacții diferite în societate. Totuși, protestul nu se caracterizează prin noutate. Existența unei împotriviri la exploatarea aurului de către o companie străină la Roșia Montană are aproximativ zece ani. Singurul lucru cu adevărat nou este mesajul politic la vedere.

Minerii și locuitorii din comună se împotrivesc blocării proiectului, dar sunt în număr mult mai mic față de participanții de la protestele ecologiste din mai multe orașe mari ale țării. În rândul cetățenilor activi pe bloguri, forumuri, platformele online ale diverselor publicații sau rețele de socializare, părerile față de protest au fost diferite. Pe unii i-a lăsat rece, pe alții i-a nedumerit, unii au fost pentru, alții contra.

Întrebarea care s-a pus sub diverse forme și care nu și-a găsit un răspuns definitiv este aceasta: care este ideea politică dominantă care îi reunește pe participanți și de unde își trage seva ideologică? Este extrem de interesant că acest mesaj politic nu a fost perceput cu exactitate. Dezinteresul față de o evaluare din perspectiva conflictului dintre dreapta și stânga este fie voit, fie cauzat de confuzia reunirii sub același al opoziției față de minerit a unor grupuri sociale aparent neomogene.

Numeroși analiști au abordat fenomenul protestelor exact așa cum își doresc participanții și coordonatorii lor din planul secund. Au ignorat cu totul problema ideologică și au tratat totul din punctul de vedere al oportunității sau dezavantajelor exploatării zăcămintelor aurifere. Excepțiile sunt puține. Printre ele, articolul articolul Salvați Roșia Montană de socialiști scris de Bogdan Glăvan.

Câteva coordonate ale protestului

1. Protestatarii și protestul au dominat emisiunile informative ale principalelor canale TV de știri. Oricât de mulți s-au strâns la protestele anti Roșia Montană, protestelor li s-a dat o dimensiune cosmică. Prezenți în Piața Universității, avantajați de disponibilitatea de a se deplasa către Parlament și Guvern ori de a se da în spectacol în marile cartiere limitrofe centrului, dotați cu steaguri naționale, bannere și pancarte pentru fundalul vizual și megafoane, vuvuzele și PET-uri pentru decorul sonor, păreau a fi o forță de temut.

2. Sunt demne de remarcat tinerețea majorității protestatarilor și nivelul lor social, dobândit prin efort propriu sau, cel mai probabil, prin efortul familiilor lor. Peste medie pare a fi și nivelul educației majorității protestatarilor, măcar pe hârtie. Procentul de studenți și de absolvenți ai învățământului superior este cert unul dintre cele mai ridicate dintre toate manifestările de stradă din ultimii ani. Caracterizați ca hipsteri de o parte dintre comentatori, majoritatea celor care participă la demonstrații aparține unei anumite culturi urbane, interesate de un stil vestimentar așa-zis rebel, tehnologie de ultimă oră (smartphones și tablete), amatoare de ecologism și socializare pe net. Superficialitatea informării și spiritul adolescentin exacerbat sunt în deplin acord cu duritatea mesajelor și cu credința fermă că nu poate exista opoziție argumentată la ideile pe care le promovează.

3. Interesant este sprijinul pe care protestele l-au primit din partea ONG-urilor, a lumii academice (în special Academia de Studii Economice și Academia Română), a Bisericii Ortodoxe, a Bisericii Catolice și a Bisericii Evanghelice . Opoziția la aceste isterii este cvasi-nulă.

4. Conținutul mesajelor de pe bannere și pancarte sunt profund stângiste în mesaj și formă. Arhi-mediatizatul Salvați Roșia Montană este flancat de numeroase alte sloganuri, care mai de care mai roșu:

Jos Capitalismul; Jos Corporațiile; Aurul Pleacă cianura rămâne; Nu exploatării; Trădarea de țară în aur se măsoară; Roșia Montană Revoluția Generației Noastre; Români, nu fiți lași și opriți mineriada; Cianura omoară mai mulți copii decât câinii; Păstrați Apusenii curați și bogați; Aurul Apusenilor pe mână politicienilor; RMGC minte; Să oprim politica dezastrului; Munții înseamnă suflet și sufletul nu e de vânzare; Opriți proiectul minier Roșia Montană; Roșia Montană nu-i locală când otrava-i națională; Aur+cianura otrăviți natura umană și vegetală în aceeași măsură; Nu cianurii; Natura – aurul nostru; Coabitare la cianurizare și fracționare prin colonizare; Luați voi cianură, noi vrem natură și cultură; Nu corporația face legislația, România-i țara noastră nu o marfă-n mână voastră; Stop sistemului capitalist; Nu cianurii, Nu fracturării; Gold Corporation out of România; Revoluția începe la Roșia Montană; 14 ani de rezistență arată că se poate – continuăm împreună, câștigăm; RMGC go home; Opriți jaful național; Nu faceți ketchup din Roșia Montană; Iarna nu-i ca vara, Roșia nu-i ca flota; Vrem munți și păduri, nu cratere și cianuri; Avem cu toții o rană Roșia Montană; No cyanide mining stop; Roșia Montană nu-i a voastră, e a urmașilor vrăjmașilor voștri; Somnul națiunii naște monștri; Uniți apărăm apa, solul, viitorul; Artă – spirit – natură – nu cianură; SOS Roșia Montană; Naiba să vă ia pe toți că ne-am săturat de hoți; Copilul meu nu vrea cianură; Aurul suntem noi, ne-ați vândut; România nu gustă cianură; Occupy future; Roșia, Roșia, vine revoluția; România fără fracturare cianură; Opriți măcelul din munții noștri; Turism și agricultura, nu fracturare și cianură; Indignați-vă; Occupy contra Roșia Montană etc.

5. Aparent nu există un centru coordonator unic, dar atașamentul față de mesaj este apărat de o constelație de grupuri dedicate ecologismului politic. ONG-urilor susținătoare sau grupurile de sprijin de pe rețelele de socializare au fost și sunt folosite pentru a pregăti materialele pentru manifestații și a întreține starea de surescitare necesară pentru a strânge tot mai mulți susținători. Dintre platformele virtuale, Critic Atac, VoxPublica și Contributors au publicat un mare număr de articole în favoarea protestelor ecologiste.

6. ONG-urile au suferit o puternică lovitură de imagine în ultimele zile prin devoalarea finanțării lor din partea lui George Soros, unul dintre cei mai puternici jucători de bursă. Soros are vreo 250 de milioane de dolari în acțiuni pe piața aurului, ceea ce nu pare să îi deranjeze în nici un fel pe marii noștri activiști eco. ActiveWatch nu a negat sponsorizarea cu 105.000 dolari, dar și-a dezlănțuit mașina de zgomote, manipulare și intimidare contra ziaristului Mălin Bot, cel care a făcut public acest lucru. Culmea ipocriziei protestului ONG-ist a fost că după dezvăluirea datelor referitoare la amploarea susținerii financiare din partea lui George Soros, ei s-au grăbit să ceară încetarea atacurilor.

7. Trecerea televiziunii Nașul TV de partea isteriei ecologiste poate că nu mai interesează pe nimeni. În ultima vreme postul a devenit tot mai rupt de realitate și s-a dedicat conspiraționismelor de tot felul. Nașul TV a ajuns un soi de OTV 2, iar cazurile Radu Moraru și Daniel Roxin spun multe despre intrarea postului într-o fază terminală.

8. Printre băgătorii în seamă pe subiectul Roșiei Montane se află Woody Harrelson , actor american cunoscut pentru activismul său eco-isteric și pentru vederile sale politice de extremă stânga. Harrelson crede, de pildă, că atacurile teroriste din 11 septembrie fac parte dintr-o conspirație a guvernului SUA.

9. PNL este singurul partid politic major care s-a declarat împotriva proiectului de la Roșia Montană. PSD-ul a fost depășit pe stânga de către PNL, dar asta nu contează pentru conducerea sa „de dreapta”. Camaradul Crin Antonescu se și vede ajuns președinte al românilor cu ajutorul votului hipsterimii. Probabil se află într-o nouă fază de tip „Tudor Chirilă este un reper moral”.

Eco-socialismul

Prin analiza țelurilor, a mesajelor și a modului de acțiune a hipsterilor este evidentă angajarea lor politică în slujba ideilor eco-socialiste. Pe fondul necunoașterii sau a ignorării trecutului recent și a crimelor comunismului și pe fundalul derutei multor tineri cu privire la istoria și la legile țării, nostagicii totalitarismului roșu au avut parte de o nouă șansă. Amestecarea mesajelor marxiste cu mesajele ecologiste, mesianismul, anatemizarea companiilor străine, huiduirea celor favorabili mineritului, prezentarea capitalismului ca sistem inuman, promovarea occupy-ismului, isteriile cu cianură care ucide tot ce există – toate arată că ecologismul este mai degrabă eco-socialism.

Dar ce înseamnă eco-socialism? Pe scurt, este o ideologie care pleacă de la critica societății capitaliste pentru așa-zisa alienare ce rezultă din exploatarea extensivă a naturii. Piața liberă și existența interesului comercial sunt dușmanii de moarte.

Joel Kovel, un teoretician important al eco-socialismului, scrie în lucrarea sa The enemy of nature – The end of capitalism or the end of the world că eco-socialiștii au nevoie de o revoluție prin care să elimine capitalismul. Viitorul imaginat de Kovel este o viziune bucolică în care toți oamenii – producătorii – ar activa în mari cooperative cu o structură aproape de aceea în care lucrează Hutteriții, o sectă anabaptistă pacifistă care se revendică din învățăturile lui Jackob Hutter.

În sprijinul eco-socialismului, Joel Kovel îl citează pe Karl Marx :

…proprietatea privată asupra globului, aflată în mână unor indivizi, va părea tot așa de absurdă ca și proprietatea privată a unui om asupra altuia. Nici societatea întreagă, nici națiunea, nici toate societățile care există în mod simultan nu sunt proprietarii globului. Ei sunt doar posesorii, uzufructuarii și, ca și boni pater familias, ei trebuie să îl predea într-o condiție îmbunătățită către generațiile următoare.

Necesitatea revoluției eco-socialiste rezultă din „criza ecologică” a condițiilor producției:

Nu avem doar o criză a mediului înconjurător, ci și o criză ecologică în timpul căreia corpurile noastre, noi înșine și întreaga natură suferă tulburări severe. Deoarece producția este cheia naturii umane (…), criză ecologică se referă la ceea ce poate fi numit condițiile producției. Acestea includ resursele energetice, tehnologiile, precum și persoanele care trebuie să meargă la muncă în fiecare zi.

Soluția propusă de Kovel este eco-socialismul în etape. Cu cooperative, cu o economie verde într-o societate mărinimoasă și grijulie față de natură, în care se creează un om nou, omul eco-centric. Făcând un arc peste timp și prin reducere la absurd, hipsterimea eco de la noi s-ar dori într-o societate super-tehnologizată, dar fără atingerea naturii, lucru posibil dacă exportăm în altă galaxie toată industria mondială. Dar oare se poate realiza trecerea de la capitalism la eco-socialism altfel decât prin revoluție?

Ghidat de așa-numita ecofilosofie, Kovel este pacifist, însă pe malurile Dâmboviței nu sunt mulți care să-i fi citit propoziția „violența este o distrugere a ecosistemelor”. Aici se vorbește destul de deschis despre răsturnarea capitalismului ucigaș și o așa-numită Revoluție a Generației Noastre. Pesedistul Ionel Blănculescu nu este departe de adevăr când folosește termenul de ecoterorism pentru a caracteriza atitudinea întâlnită la participanții la demonstrațiile contra proiectului minier de la Roșia Montană.

Protest-pentru-Rosia-Montana-foto-Vlad-Ursulean-Facebook

O minoritate bine orientată politic a pus stăpânire pe demonstrațiile din centrul Capitalei. În lipsa unui partid politic de dreapta care să apere capitalismul și industrializarea României, societatea românească este lăsată pradă derutei USL și a haosului mental anticapitalist din stradă. Riscăm să adâncim criza profundă a economiei românești prin alungarea investitorilor, dar politicienii noștri nu par interesați de această problemă.

Zgomotul PET-urilor izbite unele de altele nu sună ca bubuitul tunurilor de pe crucișătorul Aurora înainte de asaltul Palatului de Iarnă. Nu ne așteptăm să vedem un triumf al Revoluției Generației Noastre într-un asalt asupra Palatului Victoria. Totuși, deplasarea spre roșu a unei părți importante din generația tânără este semnalul că vechii comuniști vor fi înlocuiți de noii progresiști. Păpușarii, interni sau externi, au găsit cum să îi aducă sub stindardele Stângii și pe cei care scăpat ideologizării din comunism: cu istericalele ecologismului.

Aici ne-a dus retragerea Dreptei. Vreme de ani de zile, reprezentanții Dreptei fie i-au ignorat, fie au încercat să îi îmbuneze pe stângiști. I-au lăsat să dezvolte rețele de ONG-uri și au făcut tot ce le-a trecut prin cap pentru a încerca să le obțină sprijinul.

Au abandonat lupta, crezând că vor fi cruțați. S-au înșelat si vom plăti cu toții pentru inepția și slăbiciunea lor. Eco-socialismul a ajuns și în România.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

21 Comments

  1. Sorin
    20 September 2013

    Doamne, cum bate câmpii articolul ăsta! “Prin analiza țelurilor, a mesajelor și a modului de acțiune a hipsterilor este evidentă angajarea lor politică în slujba ideilor eco-socialiste.” Suficiența asta a celor care cred că adevărul absolut îl deține dreapta ideologică, că omenirea nu poate trăi fără capitalism, este exact ce îndepărtează tinerii de ei. Rândurile de mai sus sunt o probă elocventă de neînțelegere a realităților din jur. Nu despre stânga și dreapta e vorba în stradă acum, ci despre moralitate. Care n-ar trebui să aiba culoare ideologică.

  2. Bogdan Calehari
    20 September 2013

    Un articol foarte bun mai ales pentru ca spune adevarul. Intr-adevar este vorba despre eco-socialism, adica despre nenorocirea care actioneaza legal pentru sabotarea economiei. Toti se feresc – ma refer mai ales la politicieni, dar si la “marii” nostri jurnalisti – sa-i spuna pe nume si, asa cum subliniaza foarte bine autorul, se feresc sa vorbeasca despre ideologia ecologista. “Dreapta” romaneasca s-a facut inca odata de ras, aparitiile in spatiul public ale unor figuri cunoscute ale “dreptei”, pe subiectul Rosia Montana, fiind de un aberant naucitor.
    E trist, foarte trist, ca una dintre putinile voci care avertizeaza asupra pericolului se aude din randurile Stangii. Trist si rusinos totodata!
    Multumesc autorului, si felicitari inca odata!

  3. Vlad M.
    20 September 2013

    Ce tanar e Sorin!

  4. Alin Dumitrescu
    20 September 2013

    Cateva nuante…
    Introducere: Domnul Bogdan Glavan spune:
    “Cei care vor să “salveze” Roşia Montană au o reală problemă în a da ochii cu locuitorii zonei respective, fiindcă aceştia preferă să lucreze în mină mai degrabă decât să apere integritatea mediului. Dacă observaţi, există o asimetrie a intensităţii preferinţelor: unii protestează part-time în vreme ce alţii vor să lucreze full-time”.
    Uite d-asta urasc eu jurnalismul de doi lei din Romania. Si cei care nu vor sa plece din locuinta lor “au ochi de privit”. Iar adevaratul full time nu este nici timpul petrecut la protest, dar nici cel petrecut la munca. Este cel petrecut ca proprietar al casei tale. Si al terenului tau. Poate fi, ca sa pastram terminologie muncii, timpul petrecut “acasa” cu scopul de a supravietui. In Romania taranul “angajat” este o inventie comunista, nu capitalista.

    Despre coordonate:
    1. Protestul nu a dominat piata media. Asta este o exagerare cosmica, nu dimensiunea data protestelor de media. RTV nu a dat nimic, Antena 3 foarte tarziu (exista filmari anticosmice acolo, adica au trecut de la macro-ul de anul trecut, la focala scurta distorsionanta), B1 a inceput prin a certa protestatarii (aici vorbim de jurnalism?). Clujul a fost evitat de televiziuni, idem Barladul.
    2. Aici aveti dreptate, dar as aminti ca nici membrii comisiei parlamentare, nici jurnalistii de serviciu nu sunt mai informati decat cei din piata. Tot despre agende vorbim, doar ca diferite.
    3. Ordinul Arhitectilor, ASE-ul sau Academia Romana nu sunt cu nimic mai isterici decat jurnalistii care practica cenzura (Contributors si HN included) sau decat un prim ministru care coboara super populist intr-o mina. Sau decat minerii care protesteaza in mina pentru ca vor sa munceasca afara. Protestand afara nu ar mai fi tusit atata, cum ne-a spus Victor Ponta. Victor Ponta si-a pierdut dreptul de a mai vorbi despre locurile de munca dupa minciunile din campanie cu 1 milion de locuri de munca sau dupa mascarada facuta dimpreuna cu deceleratul de Dan Diaconescu la Oltchim.
    4. Aici eu consider ca cel mai important este mesajul comun, nu fiecare bluza sau A4. Romanii nu stiu sa protesteze, deci habar n-au sa faca pancarte sau sloganuri. Nu as trage o concluzie din cazuri izolate, dar nu ma pricep, poate aveti dreptate. Luam aproape orice mesaj scris de dvs si o sa vedeti ca exista mai multe chei in care poate fi interpretat un text eliptic.
    6. Nu sunt naiv sa cred ca ONG-urile traiesc din donatiile celor din piata:-). Mai degraba invers, dar intr-un procent mic. Dar adevarata lovitura nu consta in devoalarea finantarii ONG-urilor, ci in certitudinea tacerii jurnalistilor cumparati de RMGC. Am spus si la momentul respectiv, sa te plimbi cu banii RMGC prin lume te descalifica ca jurnalist. Tu nu esti medic ca sa mergi la conferinte pe banii producatorilor de medicamente, chiar si acolo exista dezbateri intregi. Tu ar trebui sa fii jurnalist, nu trusit pe banii RMGC.
    7. Nasul e cantitate neglijabila.
    9. Asta cu Tudor Chirila mi-a placut foarte tare. Aveti dreptate.

    Numai bine.

  5. Bogdan Calehari
    20 September 2013

    @3
    In cazul de mai sus, “tanar” e un eufemism.

  6. Costin Andrieş
    20 September 2013

    @3, @4, eu nu imi amintesc sa fi fost atat de confuz si sigur pe confuziile mele cand eram tanar. nici la 15 ani, nici la 20, la 25 cu atat mai putin. Sorin s-a pastrat mai “tanar” decat am fost eu vreodata ????

  7. DanCanada
    20 September 2013

    Nu stiam ca “e vorba în stradă acum despre moralitate” (?) Dac-ar fi asa, ar trebui sa fie “Jos guvernul Ponta”.
    Ok, sa zicem ca ies in principal tineri care-s sinceri, vor binele. Dar daca imediat dup-aia vin boi cu “jos capitalismul”, “traiasca ursii albastri”, “nici-o padure fara un unicorn”, ce fel de “bine” mai e ala?
    Americanii/canadienii si-asa nu inteleg nimic:
    – Despre ce striga aia, bre?
    – About some Mountain Tomato!

  8. Bogdan Calehari
    20 September 2013

    La cat si-a exprimat, nestanjenit, Alin Dumitrescu, ideile, teoriile, convingerile; la cat a disecat, desfiintat, deturnat, dezbatut si combatut ideile si convingerile altora, i se cuvine, fara discutie, mai mult! O merita! Prin urmare, propun sa fie invitat sa si publice!

  9. Costin Andrieş
    20 September 2013

    din pozele de la 7:

    (si nu, nu sunt toti anticapitalisti, socialisti sau comunisti, dar cum ziceam, printre organizatori, pentru ca EXISTA organizatori, exista destui anticapitalisti, socialiti si comunisti. 99% dintre participant sunt in primul rand spectatori, abia apoi emitatori de mesaje)

    apocalisa eco-isterica

    aici, de ex, cu portavocea, e membru usl (practic) claudiu craciun, care a fost numit de parvulescu in forumul constituional creat la comanda lui Hrebenciuc https://inliniedreapta.net/modificarea-constitutiei-si-baletul-societatii-civile-azi-din-nou-balerinul-cristian-pirvulescu/

    cretinul din piata, are si fata de cretin, bietul

    cu pancarta neagra, florin flueras, maoist, din cate am putut sa imi dau seama

    deci, inteligenti si frumosi

    doar frumosi:

    si a mea, eu nu sunt:

    e peste tot!

    pentru hardcoristi

  10. Mihai
    20 September 2013

    Propun atentiei voastre urmatoarele 2 materiale video:

    http://www.youtube.com/watch?v=SYGHhi–aoo
    http://www.youtube.com/watch?v=9xCmSVpxGBw

    Numai bine!

  11. Bogdan Calehari
    20 September 2013

    @11

    Excelente materialele, m-au convins! Si comentariile sunt pe masura lor. Am retinut:
    “Bravo , multi inainte , iti dau eu un sfat bun , in loc sa stai pe youtube si siteuri porno sa te uiti la porcarii , mai bine dute la scoala si invata , makar tu sa nu ajungi un prost ca Basescu , in curand viitorul tarii va fi in mainile generatiilor tale , si daca sunteti destepti si lucrati putin , puteti face ceva foarte frumos din tara aia , si puteti face bani cinstiti , nu furati dela alti ???? investiti in turism , pentru ca locuri ca in Ro nu sunt nicaieri in lume , crede-ma ????

    Am mai remarcat unul, cu americanii (care, bineinteles, sunt principalii vinovati), dar nu pot sa-l postez ca sa nu mi se arate cartonasul rosu tocmai mie ????

  12. Daniel Francesco
    20 September 2013

    Uite o fotografie care nu trebuie sa lipseasca din colectie:

    anticapitalism

    PS. Persoanele de “dreapta” care rezoneaza pozitiv sau care inchid ochii la mesajul Jos Capitalismul ar trebui sa ne ceara scuze pentru faptul ca i-am sprijinit in alegeri. Ne-am inselat, a fost un joc piramidal la care am pierdut.

  13. Aka
    20 September 2013

    Ati uitat unul dintre sloganuri, care prin mesajul transmis, aduce arome puturoase de propaganada comunista in stilul anilor 50 (Stalin style): “Ei mananca fripturi, noua ne dau cianuri!” – grotesc, gretos, fara sperante! Si sa-i trmiteti si domnului Tismaneanu articolul acesta, poate sa lamureste si dumnealui cum e cu ideologia si protestele din piata!

  14. Mih
    20 September 2013

    Propuneri pentru tinerii frumosi, educati, onesti si rezistenti la manipularea eco-left-ong-ista (singura care e “in actiune”) din PU

    “LEFT-PROPAGANDA=MANIPULARE = CIANURA
    AFARA CU CIANURA DIN PU!”

    “CRACIUN, CERNEA, TOMA & CO NU NE REPREZINTA!”

    “LUATI-LE PORTA-VOCEA ACTIVISTILOR LEFT-ISTI!”

    ETC………..

    ???? ???? ????

  15. nightmare
    20 September 2013

    Daniel Francesco

    Este de departe cel mai bun articol ,pe care l-am citit in haosul de păreri si analize …thx

  16. Costin Andrieş
    20 September 2013

    de ce nu se cere in piata, la modul real, demisia lui Ponta.

    un indiciu, pentru ca Ciprian Siulea (criticatac), parte din grupurile care organizeaza protestele, vrea cu Ponta:

    s-a ajuns ca din diverse direcţii să se ceară demisia lui Ponta, Barbu, Şova, ceea ce, ca idee politică, e cam tot ce poţi găsi mai simplist şi mai primitiv (și cel mai caracteristic pentru reacția antipolitică de respingere viscerală a politicienilor). Din direcţii diferite şi cu motivaţii diferite. Din stradă probabil că s-au cerut demisii în ideea că asta ar duce la succesul cauzei Roşia Montană, din celelalte sectoare probabil mai degrabă pentru că dă bine şi foloseşte la carieră. Eu, personal, însă, nu văd cum ar putea ajuta asta cauza Roşia Montană, de fapt, cred că o forţare a demisiei lui Ponta (a altor miniştri contează mai puţin) ar spori mai degrabă şansele RMGB.

    La ce ar ajuta schimbarea lui Ponta? Obiectivul real al protestelor este interzicerea cianurilor, eventual a exploatării gazelor de şist. Ar fi o victorie extraordinară, iar Ponta, realist privind lucrurile, este posibil să fie cel mai bun intermediar politic pentru asta

    Cui foloseşte căderea unui prim-ministru, dacă asta nu aduce nici o schimbare politică reală? E doar o insignă sclipicioasă inutilă, o mostră de idealism de alt tip decît cel necesar în militantismul social care trebuie neapărat să ajungă şi la politică.

    cererile de demisii sînt o falsă pistă în cazul ăsta

    http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/demisia-lui-ponta-o-mare-greseala-98374.html

  17. Bot Imblanit
    20 September 2013

    Eu am iesit in strada si la protestele impotriva referndumului de demitere a presedintelui, si la cele impotriva dezastrului de la ICR. Reiau ce au mai spus si alte voci: protestul este dincolo de ideologiile stanga/dreapta. Cei care ies in strada au o singura cauza: Nu proiectului RMGC. Acesta este mesajul cel mai puternic transmis de protestatari in ultima luna. E firesc ca in piata sa mai apara si legionari, si oameni de stanga sau corporatisti nemultumiti care afiseaza mesaje impotriva capitalismului, si batrani care il vad tot pe Base responsabil samd. Insa, piata nu s-a aliat niciodata acestor minoritati. Nu s-a strigat in gura mare “Jos Basescu”, “Jos capitalismul” samd. Cum la fel de firesc sunt in piata pentru a protesta jurnalisti ca Silviu Sergiu, Ioana Lupea, Mircea Toma etc (inutil sa mai dovedesc aici orientarea lor). Ce nu inteleg este de unde teama asta a voastra ca o mana de oameni (intr-o mare de 10-15-20 de mii) pot rasturna capitalsimul. Nu stiu cine a postat pozele de mai sus, insa e dotat cu o inteligenta la fel de mare ca a celor care aduc astfel de mesaje in piata, atata timp cat nu e in stare sa vada pozitia corecta (si decenta) a protestatarilor. Eu zic sa luati o mica pauza si sa veniti in strada, sa vedeti macar ce se striga la aceste proteste: “Nu corporatia, face legislatia”, “Presa romana – plina de cinaura”, “Demisia” (ministrilor responsabili, inclusiv Ponta). Ce faceti aici, este tot un fel de manipulare, o manipulare facuta cu dreapta inainte (si inapoi). Piata lupta in aceste zile impotriva vointei celui mai mare partid de stanga si impotriva securistului Felix.
    P.S: Si la Cluj tot stanga anticapitalista e in strada?

  18. Bot Imblanit
    20 September 2013

    Poate ii lasati si pe cei care au alte opinii sa comenteze. Am adugat un comentariu acum cateva ore si nu apare.

  19. Nick Sava
    20 September 2013

    Nu stiu ce se mai intimpla cu “revolutia eco-socialista”. Probabil a luat sfirsit, odata cu venirea… ploii. Asa ca habar nu am daca la sloganele “NU RM” s-au alaturat cele de “NU gazele de sist” (in jud. Vaslui tocmai s-a instalat prima sonda de “explorare”) si, mai ales, “Jos labele de pe Justitie”. Pentur ca, oricit ar ei de ecologisti PLUS socialiati, acolo unde nu e Justitie, vor fi cianuri, capitalism salbatic, corporatii de carton, guvernanti corupti… Deci, protestantii isi vor largi tematica, sau vor ramine la maianezi si cianura Rosiei Montana (ca de cea de la Baia Mare NIMENI nu protesteaza!)

  20. Vlad M.
    20 September 2013

    Tovarasii de la rivala Critic Atac, Socialeast.ro, au publicat Un manifest ecosocialist semnat de Joel Kovel şi Michael Löwy. Ca sa vezi si sa nu crezi! ????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto