Președintele Israelului Shimon Peres, primul-ministru Beniamin Netanyahu, membrii ai guvernului, reprezentanți ai armatei și ai serviciilor secrete au participat în seara zilei de 27 aprilie la ceremonia națională de Comemorare a Holocaustului de la Memorialul Yad Vashem. Instituită în anul 1953 cu numele oficial de Yom HaZikaron laShoah ve-laG’vurah dar căreia i se spune pe scurt Yom HaShoah, Ziua Comemorării Holocaustului și Eroismului este marcată în fiecare an pe data de 27 a lunii ebraice Nissan. La ora 10 dimineața au început să sune sirenele și orice activitate a încetat pentru păstrarea a două minute de reculegere pentru cele peste șase milioane de evrei uciși în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Yom HaShoah le amintește israelienilor și tuturor oamenilor că răul există în lume și că este de datoria lor să nu repete greșelile trecutului prevenind instaurarea sau întărirea regimurilor criminale cum a fost cel nazist. Adolf Hitler a fost conducătorul unei uriașe mașinării de ucis puse în slujba ideii de purificare a rasei ariene prin aneantizarea evreilor și a altor indezirabili. Israelienii, evreii din toată lumea dar și foarte mulți neevrei sunt foarte sensibili la evocarea pierderilor suferite. Șase milioane de oameni a reprezentat o treime din totalul populației de origine evreiască din lume, iar această crimă odioasă nu putea fi realizată fără participarea și complicitatea aparatului de stat din mai multe țări europene, printre care a fost și România.
Shimon Perez a spus că „victimele sunt vii în inimile noastre” și că trebuie „să nu fie ignorat niciun semn de antisemitism”. Premierul Netanyahu a subliniat că în ciuda numeroaselor alarme date liderilor occidentali ai timpului, aceștia au permis instalarea regimului nazist în Gemania datorită faptului că „le era teamă de un conflict”. „Adevărul amar și tragic nu este că ei nu ar fi văzut, ci nu au vrut să vadă” și că „prețul deziluziilor a fost foarte mare”, a spus Beniamin Netanyahu.
De aceea responsabilitatea conducătorilor Israelului este să țină cont de amenințările cu distrugerea totală din partea Iranului și să se pregătească în consecință. „În orice împrejurare poporul Israelului va fi puternic. Împotriva amenințărilor existențiale situația noastră este complet diferită de aceea care a fost în timpul Holocaustului”, a spus Netanyahu.
Mărturiile cele mai impresionante vin de la cei afectați de tragedie. Iată ce spune pe Facebook Itzac Relu Covaliu, un israelian emigrat din România:
Azi este ziua comemorării HOLOCAUSTULUI. Văd la televizor un film care se petrece în ghetoul de la Varșovia în anul 1942. Evreii sunt transportați în trenuri mărfare către lagărele de exterminare în masă. Trăiesc de 32 de ani în Israel. Am crescut într-o familie care a trăit și, în parte, a supraviețuit Holocaustul. Când prietenii mei creștini din România, mergeau la culcare ascultând povești de la părinți sau bunici, eu ascultam povestiri din epoca nazistă. Am fost, întotdeauna, conectat la ceea ce s-a petrecut în al doilea război mondial. Părinții și bunicii au simțit datoria de a transmite, mai departe, memoria celor petrecute. Întotdeauna am știut că nu am voie să uit, niciodată, că sunt evreu. Nu am voie să uit că 6 milioane de semeni ai neamului meu, au fost exterminați, cu cruzime, de fasciști. Nu am fost niciodată traumatizat, ca și copil de cele întâmplate. Totul îmi părea o poveste SF și nu ceva adevărat. Trauma o trăiesc acum la peste 70 de ani de la triștele evenimente și la 50 de ani de la ascultarea cumplitelor povestiri pe care le-am auzit în copilărie. Acum avem o țară, a noastră, o armată, a noastră și un popor hotărât să nu lase să se repete ororile care s-au petrecut.
FIE MEMORIA CELOR ȘASE MILIOANE DE EVREI BINECUVÂNTATĂ!
6 Comments
Silvapro
28 April 2014Multumim lui Daniel pentru articol si ILD ca-si aminteste…
Cartea cu 1250 de pagini in care apare un singur cuvint: JEW de 6 000 000 ori…..
http://www.nytimes.com/2014/01…..times.html
Anca Cernea
28 April 2014Yom Hashoah in Tel Aviv 8/04/2013
israelianca
28 April 2014Multumesc pentru articol.
Trist, dar adevarat, cele 6 milioane reprezentau o treime din populatia evreiasca din lume, si doua treimi din populatia evreiasca a Europei, majoritatea de rit Ashkenaz, dar si un numar insemnat de evrei de rit spaniol (carora li s-a oferit azil pe teritoriul Imperiului Otoman dupa ce au fost alungati din Spania in 1492) au fost exterminate de nazisti. Au avut de suferit si comunitatile evreiesti de pe teritoriile ocupate de nazisti in Africa de Nord. Comunitati evreiesti care existau de sute de ani pe teritoriul Europei au fost anihilate in citiva ani si nu au reusit sa se refaca nici pina in prezent. Evreii de rit Ashkenaz constituie mai putin de jumatate din populatia evreiasca a Statului Israel.
Fie amintirea victimelor nazismului binecuvintata.
Daniel Francesco
28 April 2014@Israelianca
Multumesc pentru comentariu. E un moment special pentru noi toti.
Sandu Sticlaru
28 April 2014Numele presedintelui israelian se scrie si se pronunta cu „S” la sfirsit.
Daniel Francesco
28 April 2014Multumesc, o greseala typo!