Ambasadorul SUA la Bucuresti: „România trebuie nu doar sa-si reduca deficitul, asa cum i-au cerut Fondul Monetar International si alte organizatii internationale de creditare, ci si sa îsi largeasca sectorul privat.
Astazi, în România, doar 22% din populatie lucreaza în sectorul privat. Comparati acest procent cu cele din tarile vecine de succes: 43% în Germania, 40% în Slovenia sau 36% în Ucraina. Din acest punct de vedere, România este cu doar jumatate de procent înaintea Moldovei, care abia începe sa îsi dezvolte economia de piata.”
1 Comment
ioana h
15 June 2010Asta ca sa nu ne comparam cu tari care chiar au economie de piata ( capitalism adica) pentru ca de fapt ei au inventat-o pe aia adevarata. De ex: UK – in sectorul public lucreaza ( datele sunt din 2011; sa nu va enerveze ca sunt publicate de Guardian- ziar stangist; sunt p’acolo) 23% din populatia activa. Dupa alt studiu de acum 2 ani ( 2010) publicat in Financial times ( sorry, dar n-am gasit pe internet; eu l-am citit cu ochisorii mei) persoanele angajate in sectorul public in UK reprezentau aproape 28% sau 29% ( imi cer scuze ca nu mai tin minte exact) din forta de munca activa ( si erau ingrijorati ca e prea mult pt o economie privata functionala ca cea a UK). In fine, oricum o dai, in UK MAJORITATEA POPULATIEI ACTIVE LUCREAZA IN SECTORUL PRIVAT, NU IN ALA PUBLIC. Si nu stiu cum se face, dar uite, stau mai bine si cu democratia, si cu traditiile, dar si cu avangarda, si cu invatamantul ( Universitatile din UK umplu, de la primele locuri in jos, nu viceversa, topul celor mai bine cotate 500 universitati din lume), si cu cultura. Si oricum o dai, doar daca tragi o raita pe insula Marii Britanii, asa, de vacanta, se vede cu ochiul liber ca-i mai multa civilizatie si prosperitate decat pe la noi. Sa fie vreo legatura intre toate chestiile astea si faptul ca acolo sectorul privat ocupa preponderent forta de munca, nu cel de stat? Adica sectorul privat care e ala care produce nu consuma? Hm…
http://www.guardian.co.uk/news…..ent-uk-map