FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

INTERVIU Adrian Zuckerman susține candidatura lui Klaus Iohannis la NATO: Secretarul General trebuie să înțeleagă valoarea strategică a Mării Negre

“Pentru mine este important să avem un Secretar General al NATO care înțelege valoarea strategică a Marii Negre”, spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit de Donald Trump la București, într-un interviu pe care mi l-a acordat recent pentru ILD. “În opinia mea, domnul Rutte nu înțelege sau nu-i pasă, sau amândouă. Pentru mine e clar care dintre acești doi oameni, cel mai bun pentru postul de Secretar General al NATO și omul care-i cel mai calificat să aibă grijă nu numai de interesele române, dar și de interesele Europei și ale statelor din Estul Europei este Klaus Iohannis. Eu nu am încredere în domnul Mark Rutte”, a adăugat ambasadorul Zuckerman.

Publicăm astăzi prima parte dintr-un interviu mai lung în care dl. Adrian Zuckerman discută agresiunea rusă din Ucraina și războiul hibrid dus de Rusia împotriva Occidentului, despre slăbiciunea reacției Occidentului care încurajează Rusia, despre ce ar însemna pentru securitatea Europei o nouă președinție Donald Trump, despre importanța consolidării relațiilor dintre SUA și România, pericolul reprezentat de China comunistă și altele.


Chiar în acest moment, Klaus Iohannis este la Washington, unde se va întâlni cu președintele american Joe Biden, marcând 20 de ani de la intrarea României în Alianţa Nord-Altantică NATO, conform unui comunicat publicat de Casa Albă. Președintele României va participa și la un eveniment al Atlantic Council, unul dintre cele mai importante think tank-uri din lume.

Costin Andrieș: “Dumneavoastră ați susținut candidatura lui Klaus Iohannis la postul de Secretar General al NATO. Vreau să vorbim despre motivele pentru care, în opinia Dvs., candidatura lui Klaus Iohannis ar fi benefică pentru România și Europa de Est. Din punctul meu de vedere, această mișcare ar semnaliza din partea NATO și a Americii o mutare a centrului de atenție al alianței spre Europa de Est, spre România, Polonia, statele baltice, în contextul invaziei ruse din Ucraina.”

Adrian Zuckerman:

“NATO este cea mai importantă și cea mai bună alianță a Occidentului, care a fost creată imediat după cel de-al Doilea Război Mondial. Funcția principală a NATO este să se opună expansionismului rusesc. În ultimii ani, cinci-zece ani, cele mai importante țări de pe flancul de est al NATO, care opun Rusiei, sunt Polonia și România – doi piloni care reprezintă și prima linie de apărare a Europei împotriva unei agresiuni rusești în Europa, sau a unui atac cu rachete din Iran și din alte locuri. De aceea există baza militară de la Deveselu și de aceea trebuie susținut (n.ed. la NATO) omul care, în opinia mea, înțelege această primejdie.

Omul care înțelege poziția strategică a Mării Negre este Klaus Iohannis. În ultimii zece ani, de când e președintele României, a făcut câteva lucruri pentru consolidarea statelor europene, mai ales statele din Estul Europei.


Două lucruri pe care care a făcut:

Există ceva numit B9, care înseamnă Bucharest Nine, un format prin care nouă țări din Europa de Est se întâlnesc de două-trei ori pe an (n.ed. e vorba de Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia Lituania, Letonia și Estonia). A fost făcută, dacă țin minte corect, în 2015, de Klaus Iohannis și președintele Andrzej Duda, din Polonia. La B9 se discută problemele de apărare europeană, de apărare a statelor din Europa de Est și alte probleme cu care acestea de confruntă. B9 nu servește doar interesul României, dar interesele Europei și statelor din Estul Europei.

De asemenea, președintele Iohannis a fost unul din principalii membri pentru ceva numit The Three Seas Initiative, din nou cu președintele Duda din Polonia, care are 13 membri și încearcă să dezvolte economic nu numai România, dar țările din Estul Europei, care din mai multe motive, care eu cred că sunt greșite, au rămas în urmă de când au intrat în Uniunea Europeană, din punct de vedere economic, dar nu numai, față de țările europene din Vest.

Rutte, fostul prim-ministru olandez, a făcut exact opusul, în opinia mea. Cât el a fost prim-ministru al Olandei, aproximativ 13 14 ani, s-a opus multor lucruri care ar fi dus la dezvoltarea Europei de Est. În primul rând a fost opoziția Olandei la intrarea în Schengen a României, Bulgariei și Croației (Croația care a intrat în Schengen acum un an și ceva).

Motivul pentru care s-a opus a fost unul comercial, care să avanseze interesele Olandei, pentru că România e o țară cu multă producție agricolă și dacă ar intra în Schengen, ar concura foarte ușor cu fermierii olandezi. Camioanele stau la graniță două sau trei zile ca să iasă din România. Cum poți să transporți legume, fructe și alte produse proaspete dacă trebuie să stai la graniță două, trei zile? Toate se strică, e imposibil. Plus, produsele care nu sunt proaspete, când amioanele și trenurile trebuie să stea la graniță două, trei zile, costul de export e mult mai mare. Astfel, competiția nu e egală. și olandezii au făcut asta ca să protejeze fermierii și industria olandeză.

Plus, Constanța e cel mai bun port pe Marea Neagră. Plus portul din Bulgaria, la Varna. Dacă România și Bulgaria ar fi fost lăsate să intre în Schengen, porturile de la Varna și Constanța ar fi reprezentat o importantă competiție pentru portul olandeze de la Rotterdam.

În plus, este ceva numit Wales Pledge (n.ed. Summitul NATO de la Wales, Irlanda, din 2014), prin care membri NATO s-au angajatîn scris să plătescă 2% din PIB pentru apărarea lor, pentru arme și muniție disponibile pentru NATO, dacă apare o problemă cum există acum cu invazia rusă. Olanda, sub conducerea lui Rutte, n-a plătit niciodată. Nu plătește nici azi 2%, cum au promis.”

Ambasadorul Zuckerman a vorbit și despre “politicile verzi” pe care le-a susținut Mark Rutte, care au făcut Europa foarte depedentă de gaz rusesc. Acest lucru l-a încurajat și finanțat pe Putin ca să invadeze Ucraina, subliniză dl Zuckerman.

“Toată lumea vrea aer curat, dar conversia la energie verde trebuie făcut într-un fel rezonabil, unde nu îți distrugi industria, nu-ți distrugi sursele de energie. Devenind dependent energetic, poți fi șantajat și în opinia mea. Ce a făcut Rutte nu e în interesul statelor europene. Dacă îl compar cu ce a făcut Iohannis (prin B9 și Inițiativa celor 3 Mări), nu știu cum cineva ar putea să se gângească să îl puna pe Mark Rutte Secretar General la NATO”, încheie ambasadorul adminsitrației Trump la București, Adrian Zuckerman.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto