FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Joe Biden: Corupția este doar o altă formă de tiranie

„Corupția este doar o altă formă de tiranie. Corupția poate reprezenta un pericol prezent nu doar pentru economie, ci și pentru securitatea națioanală. Există națiuni – și le-am văzut recent – care exploatează corupția pentru a putea exercita influențe nefaste și să submineze suveranitatea vecinilor. Astfel, corupția a devenit un instrument de politică externă pentru unele țări”, a declarat vice-președintele american, Joe Biden, la întâlnirea de la Palatul Cotroceni, cu presa și societatea civilă.

Oficialul american a explicat clar că flagelul corupției este una dintre vulnerabilitățile la adresa securității naționale, alături de „instanțele manipulate” și „presa cumpărată”. Referirea, cel mai probabil, s-a făcut la posturile de televiziune ce aparțin unor personaje precum Voiculescu sau Ghiță. Joe Biden ne-a atenționat chiar că aceste vulnerabilități au fost utilizate de ruși în Ucraina.
„Când politicienii pot fi cumparați, când instanțele pot fi manipulate, când presa devine un instrument de propagandă, atunci veți găsi o societate ușor de manipulat din afară, o societate care își pierde controlul asupra propriului destin. Nu numai securitatea politică, ci și securitatea fizică și capacitatea militară sunt compromise. Am văzut asta de curând în Ucraina. Am vazut cum un deceniu și jumătate de corupție a subminat instituțiile militare, slăbind capacitatea țării de a se apăra”, a declarat Biden.

Oficialul american a reiterat unul dintre angajamentele ferme pe care și l-a luat România, odată cu semnarea parteneriatului strategic cu Statele Unite, lupta împotriva corupției și ne-a atenționat că a lupta cu aceasta reprezintă o dovadă de patriotism. „Lupta anticorupție nu reprezintă doar guvernanță bună, ci și autoapărare, este garanția suveranității naționale. Lupta împotriva corupției este o dovadă de patriotism”, a explicat Joe Biden.

De altfel, peste două treimi din discursul oficialului american a fost dedicat luptei împotriva corupției. Mircea Marian, alături de care am stat, glumea că discursul său pare scris de Monica Macovei, ce se afla de altfel în sală, alături de Vasile Blaga și Cătălin Predoiu.

Din zona justiției, la discursul vice-președintelui american au mai participat procurorul șef al României, Tiberiu Nițu, șefa DNA, Laura Codruța Kovecsi, șeful Curții Constituționale, Augustin Zegrean, precum și unul dintre cei mai curajoși membri CSM, Cristi Dănileț. Dintre aceștia, singurul care nu a reușit să se integreze în peisaj a fost Tiberiu Nițu. Înaintea venirii oficialului american, acesta a stat minute bune pe un fotoliu, singur, fără a interacționa cu nimeni. Ulterior și-a luat locul în primele rănduri și a tresărit doar atunci când în sală și-a făcut apariția Victor Ponta. În ceea ce privește justiția, Joe Biden a apreciat în mod special activitatea ANI și DNA, cele mai puternice instituții în lupta împotriva corupției.

Joe Biden, aflat la a doua vizită oficială în România, a adus un elogiu celor care își fac datoria onest în justiție, dar și societății civile, pe care a numit-o „sângele democrației”. Din rândul societății civile, la eveniment au fost prezenți Cristina Guseth, de la Freedom House, Ana Otilia Nuțu, de la Expert Forum și Cristi Ghinea, de la CRPE. „Vă cer să nu uitați că societatea civilă a schimbat țări și națiuni și înainte și o mai poate face. Iar acestea sunt vremuri de restriște pentru toate țările din Europa de est, pentru că societățile civile să fie vigilente”, a fost mesajul vice-președintelui american.

În același timp, Joe Biden a adus un elogiu presei independente și a atras atenția asupra faptului că presa aservită este folosită împotriva statului de drept și a democrației. Chiar dacă nu a spus-o, Joe Biden a dat de înțeles, prin comparația cu Ucraina, că și în România există pericolul ca Rusia să penetreze societatea civilă sau media, pe care să le utilizeze împotriva intereselor statului român și împotriva interselor românilor.

Vice-președintele american a vorbit în cele aproximativ 20 de minute și despre angajamentul Statelor Unite față de România, însă a arătat că discuția nu se poartă doar în termenii „ce poate face SUA pentru România”, ci mai degrabă în ideea de „ce pot face cele două țări una pentru cealaltă”, mesaj repetat de două ori.

„Așa cum le spuneam trupelor române, militarii americani sunt onorați să poate fi alături de razboinicii tricolori, ca aliați NATO, în Afganistan și alte teatre de luptă. Vreau să subliniez că angajamentul Americii în apărarea colectivă sub Art. 5 al Tratatului NATO este de fier, este o datorie sacră în ochii președintelui Obama și în ai mei. Așa cum a spus președintele Obama, națiunile din NATO nu sunt niciodată singure, ne protejăm unii pe alții”, a fost mesajul numărului doi de la Washington.

Joe Biden ne-a transmis să luptăm în continuare pentru democrație și ne-a atenționat, parafrazându-l pe Thomas Jefferson, că „o generație care pornește o revoluție, foarte rar o vede terminată”. În orice caz, în analiza americanilor, „România a făcut o călătorie foarte importantă de la tiranie la libertate, de la o națiune captivă la un aliat NATO, în decurs de o singură generație”.

Tot astăzi, după întâlnirea cu Traian Băsescu, Joe Biden a atenționat asupra faptul că după ce tiranii sunt înlăturați, de multe ori rămân în locul lor diverși oligarhi. „Am văzut țări care au eliminat tiranii, pentru ca apoi să lupte să-și reia viitorul din mâinile oligarhilor”, a explicat Joe Biden.

Printre cei care au mai participat la eveniment s-au numărat președinții celor două camere, guvernatorul BNR, șeful SRI, George Maior, șeful SIE, Teodor Meleșcanu, miniștrii Cazanciuc și Petrescu, dar și politicieni precum Mihai Răzvan Ungureanu, Crin Antonescu, Mihai Neamțu, Vlad Moisescu, Mircea Geoană și Călin Tăriceanu.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

George Rîpă

George Rîpă

1 Comment

  1. John Galt
    21 May 2014

    Ma intreb daca madam Pipiddi a fost invitata sau nu.. ????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto