FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Karl-Peter Schwartz: Ponta ignoră regulile jurnalistice aşa cum ignoră şi onestitatea academică

Karl-Peter Schwartz, jurnalistul de la prestigiosul cotidian german, Frankfurter Allgemeine Zeitung, care a scris despre lucrarea de doctorat plagiat  de Victor Ponta, ne-a declarat că nu se aşteaptă ca socialistul să demisioneze din funcţia de prim-ministru. Cunoscutul jurnalist atenţionează totodată că reformele din Justiţie, din ultimii ani, pot fi reversibile şi că ne-am putea întoarce la statul captiv imaginat de Ion Iliescu în anii `90.

ILD: Karl, Ponta acuză Frankfurter Allgemeine Zeitung că a scris despre lucrarea sa plagiată la o comandă politică şi că ar avea o poziţie partizană. Ai mai întâlnit până acum un om politic care să răspundă în astfel de termeni unor acuzaţii venite din partea presei? Este normală o astfel de reacţie?

Karl-Peter Schwartz: Nu, categoric nu este. O astfel de reacţie nu este normală nici în spaţiul german şi nici în spaţiul românesc. Dacă mă gândesc bine, nici măcar domnul Adrian Năstase, care a fost deseori criticat în paginile FAZ, nu ne-a acuzat vreodată de partizanat. În orice caz, noi nu luăm foarte în serios aceste acuzaţii. Până la urmă, trebuie să ne gândim că domnul Ponta este un politician tânăr şi lipsit de experienţă. Presupun că el ignoră regulile jurnalistice aşa cum ignoră şi onestitatea academică.

ILD: Avem două exemple recente de politicieni aflaţi în funcţii înalte, care au demisionat după scandaluri similare: preşedinte Ungariei şi ministrul de Interne german. Te aştepţi ca Ponta să recurgă la acelaşi gest?

Karl-Peter Schwartz: Personal nu cred că va demisiona. Chiar dacă ar vrea, nu cred că va fi lăsat să facă acest lucru. Cel puţin deocamdată.

ILD: Fac apel la experienţa ta europeană. Care crezi că va fi reacţia altor lideri europeni, cei care vor fi obligaţi să stea la aceeaşi masă cu Victor Ponta?

Karl-Peter Schwartz: Asta este o întrebare bună, însă nu am un răspuns pe măsură. Nu ştiu dacă vor exista reacţii negative, însă nici nu aş supraestima latura morală a Uniunii Europene, ca şi „comunitate de valori”. Sunt pesimist în ceea ce priveşte afacerile europene.

ILD: Există foarte multe voci care insistă că „sinuciderea” lui Adrian Năstase este o farsă şi că el încearcă să scape de puşcărie cu ajutorul unor medici apropiaţi de PSD, aşa cum au făcut mai mulţi lideri socialişti, în trecut.

Karl-Peter Schwartz: Iartă-mă, dar nu am destule elemente pentru a răspunde la întrebarea asta. Însă, vorbind la modul general, aş fi mai degrabă surprins dacă sistemul de Sănătate de stat ar fi acum eliberat de corupţie şi de interferenţa politicului.

ILD: Cred că îţi aminteşti foarte bine perioada guvernării Năstase, când Justiţia era controlată de politicieni. Crezi că actuala guvernare socialistă va încerca să reînvie acea perioadă, sau mai degrabă reformele iniţiate de Traian Băsescu sunt ireversibile?

Karl-Peter Schwartz: Nu există reforme ireversibile. Cred că depinde de români să decidă dacă vor să se întoarcă la situaţia din anii `90, sau nu. Impresia mea este însă că societatea românească, între timp, arată mult mai bine decât şi-ar dori politicienii să arate. Cred că clasa politică este cea care reprezintă un obstacol în România. În acest caz, sunt absolut de acord cu preşedintele Traian Băsescu.

Cine este Karl-Peter Schwartz:

  • Karl-Peter Schwartz este unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti austrieci, în prezent fiind corespondent politic pentru prestigiosul cotidian german, Frankfurter Allgemeine Zeitung.
  • Este specializat pe problemele Europei de est.
  • Deţine o diplomă de Master în Istorie şi literatură italiană, la Universitatea din Viena.
  • Şi-a început cariera la cotidianul vienez „Die Presse”, ajungând în scurt timp la Societatea de Radio şi Televiziune austriacă.
  • Impresionat de schimbările din Europa de est, în 1993 publică la Viena „Tschechen und Slowaken. Der lange Weg zur friedlichen Teilung”.
  • Din 2000 lucrează la FAZ, având funcţia de corespondent special pentru Europa centrală şi de est.
  • Este un susţinător declarat al şcolii economice austrice.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

George Rîpă

George Rîpă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto