FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Liban. Extrem de periculoasa „oră zero”.

Departe de interesul mass mediei, focalizată în ultima vreme în mod obsesiv pe alegerile intermediare din SUA cu influenţa lor minimă asupra lumii, pe ridicolele încărcături explozive care-i sperie pe răsfăţaţii europeni şi chiar pe carnagiul din Irak, ce este „more of the same” în pacifica lume a religiei păcii, se coace în Liban o explozie reală.

Organizaţia Hizbala este o entitate ultra-agresivă şi arogantă, înarmată la un nivel cantitativ şi calitativ pe care-l pot invidia multe ţări ale lumii: zeci de mii de luptători înarmaţi ultra modern, instruiţi la nivel de comando, îndoctrinaţi cu islamism fanatic, cca 40 de mii (da, aţi citit bine) de rachete cu diferite raze de acţiune (până la 350 km), un sistem de comunicaţii la nivel de hi-tech, interconectat cu reţele de cabluri optice, o reţea uriaşă de buncăre, mai ales în sudul Libanului, vehicule militare de toate tipurile şi multe altele, infrastructura militară fiind împletită cu trama localitaţilor civile, aproape casă cu casă.

Lipsesc tancurile şi avioanele, dar ele nu sunt necesare când scopul Hizbala este să lovească la grămadă populaţia civilă israeliană de dincolo de graniţă, în cadrul scopului final declarat de a lichida Israelul. Iar postarea obiectivelor militare lângă şi în fiecare casă locuită are un dublu scop: să-l intimideze pe „inamicul sionist” de a le lovi în ripostă şi de a crea motive ticăloase de plângeri internaţionale în cazul în care totuşi vor fi lovite.

Şi să nu uităm că Hizbala este de fapt o enclavă a Iranului în Liban.

Până aici, prezentarea „personajului”.

Mai departe, drama.

În aceste zile organizaţia, conştientă de puterea sa, se pregateşte să preia puterea în Liban.

Scopul principal este de a asigura Iranului un cap de pod oficial şi valoros pe malul Mediteranei, în tendinţele sale agresive şi în primul rând împotriva Israelului. Vizita recentă a dictatorului de la Teheran a pregătit acţiunea.

Pretextul şi într-un fel, puţin şi cauza, este apropiata pronunţare a tribunalului internaţional ce investighează la cererea guvernului libanez si in baza deciziei Consiliului de Securitate ONU asasinarea fostului prim ministru Rafiq Hariri în 2005, vezi aici. Pronunţarea va încrimina foarte probabil pe Hizbala de această faptă şi va cere extrădarea făptaşilor, unii dinte ei fiind nominalizaţi. Hizbala vrea să împiedice cu orice preţ aplicarea deciziei.

Ca atare, organizaţia intentionează să pună mâna pe putere în Liban şi printre altele să anuleze cererea guvernului libanez care a dus la constituirea tribunalului.

O asemenea acţiune poate avea consecinte incalculabile. Toate structurile pe care s-a construit Libanul se vor prăbuşi de facto şi ţara va deveni încă una din dictaturile arabe obişnuite. Creştinii din Liban, deveniţi o minoritate de 1/3 din majoritatea absolută ce o deţineau cândva, vor fugi de acolo în masă. Şi bineînţeles, treaba va fi departe de a se petrece în linişte şi fără vărsare de sânge.

Cel mai grav lucru s-ar întâmpla dacă Hizbala, în entuziasmul său, va întreprinde şi cel mai mic act agresiv împotriva Israelului. In acest caz, israelienii vor fi decişi să pună capăt definitiv acestei ameninţări. Şi din acel moment orice poate fi posibil.

Despre ultimile pregătiri ale Hizbala nu extind aici relatarea, ele sunt prezentate în mod detaliat în articolul din DEBKAfile.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Corneliu

Corneliu

6 Comments

  1. euNuke
    3 November 2010

    pe alegerile intermediare din SUA cu influenţa lor minimă asupra lumii,

    nu există alegeri care să influenţeze mai mult soarta omenirii precum cele americane. atît in politica externă cît şi in procesul ideatic ce modelează societatea civilă. interesul dreptei faţă de aceste alegeri este evident cu mult peste atenţia momentană acordată expansiunii islamofascismului. o să-i vină rîndul cînd s-o schimba cu totu administraţia in us, peste 2 ani. sau poate nu ai priceput că actuala administraţie tolerează recrudescenţa grupărilor paramilitare din liban, a alianţelor putrede ale iranului, siriei şi turciei, precum cloaca abjectă a pakistanului, cu tot cu serviciile sale secrete ce încurajează talibanizarea populaţiei in vestul ţării. Obama nu o să ridice niciodată vocea la aceşti satrapi islamofascişti, aşa că d-aia sînt extrem de importante alegerile astea, ca să aibă cine să-i pună la punct pe tiranii orientului.

  2. Corneliu
    3 November 2010

    @euNuke
    In principiu ai dreptate, dar alegerile de acum, in mod specific, nu au cum sa influenteze in mod decisiv politica americana in lume.
    Pai este exact ce am spus si nu avem de fapt aici nicio disputa.
    Domeniul de baza in aprigile dezbateri americane a fost cel intern, in special economic si social, in lumina modului cum a actionat Obama pana acum, asa ca schimbarile de directie, cate o sa fie, sunt de asteptat in acest domeniu destul de chinuit in States.
    Mai rau, se simte chiar un dor de izolationism in opinia publica, in amintirea fericitilor ani ’20 si ’30 din secolul trecut.
    Politica externa aproape nu a figurat in ratingul interesului general, ceeace-l va incuraja pe Obama sa continue status-quo-ul de a tine pe foc mic interventia in lumea salbatica ce se dezvolta sub ochii nostri.
    Cred ca numai un soc masiv ar putea schimba ceva inainte de alegerile din Noiembrie 2012… (nu ma gandesc la profetiile de duzina).

  3. Corneliu
    3 November 2010

    Un recent semnal de alarma in legatura cu situatia din Liban este recent tras de catre Terje Roed-Larsen, trimisul special al ONU pentru implementarea rezolutiei 1559. In ultimul sau raport, el spune ca militiile greu inarmate de acolo, impreuna cu retorica si confruntarea existente produc o situatie super exploziva amenintand pacea si dincolo de acea regiune.
    Ziaristul Marco T’ Hoen de la Epoch Times aduce amanuntele in corespondenta sa din 29 oct. 2010.

  4. Costin A.
    3 November 2010

    off topic- The Burka Band:

  5. Corneliu
    3 November 2010

    Ceasurile continua sa ticaie si ora zero in Levant se apropie.
    Tribunalul Special pentru Liban al ONU se apropie de pronuntarea hotaririi sale, iar Hizballa intra in oala de presiune.
    Oala ar putea exploda, pentruca supapa de siguranta, cei 20 de mii de „peacekeepers” din trupele ONU stationati acolo si oricum impotenti precum s-a dovedit, ar putea sa fie invitati politicos de catre noii stapani s-o stearga acasa la ora zero, adica exact cand va fi mai mare nevoie de ei.
    Hizballa nu sufera sa fie contrazis. Va fi in stare sa dea foc la propria sa casa si la tot Levantul.
    To be continued.

  6. Corneliu
    3 November 2010

    N-am ce face, sunt nevoit sa actualizez, pentru ca situata se actualizeaza.
    Deoarece ora zero se apropie implacabil intrucat acel Tribunal isi va pronunta in curand hotarirea, Hizballa, ca orice gospodar ce-si face din timp sanie, se pregateste de razboi.
    Nu mai revin asupra explicatiilor, iar pe teren oamenii se pregatesc serios sa preia puterea la Beirut.
    Hariri fiul asasinatului, actualul prim ministru, se simte ca un condamnat inainte de executie.
    Desigur, nimic nou in principiu, numai faptul ca e tot mai concret.
    Ce legatura insa poate avea teama lui Nasralla de acel tribunal si un eventual razboi cu Israelul? Niciuna in logica unor oameni normali. Dar n-am zis ca el si multii sai sprijinitori sunt normali.
    Deci din nou, to be continued. Fitilul arde deja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto