FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Marga începe rusificarea Ministerului de Externe

Vă pot spune fără nicio ezitare că doi secretari de stat vor veni din partea PSD şi unul va veni de la liberali şi conservatori”, a declarat, ministrul de Externe, Andrei Marga, în faţa comisiilor de politică externă. Faptul că depolitizarea este unul dintre punctele cheie ale guvernării USL nici nu mai contează, doar socialiştii trebuie să înlăture orice redută portocalie din instituţiile statului. Sau, cel puţin aşa urla acum câteva zile numitul Crin Antonescu, liderul peneliştilor aliaţi cu Felix.

Nu doar declaraţiile de aseară, dar şi cele de astăzi, făcute de “intelectualul” Andrei Marga, cu ocazia preluării mandatului, riscă să intre în conflict cu orice urmă de logică şi de bun-simţ.

În primul rând, Marga arată clar că se vor falsifica concursurile pentru posturile de secretar de stat în MAE, pentru că altfel nu ai cum să te asiguri că cei care vor câştiga concursurile vor fi conform algoritmului.

“Vom vrea să deschidem mai multe posturi prin concursuri, cum e în alte ţări. Sigur că se intră prin concurs, dar sunt concursuri şi concursuri.

Şi, dacă declaraţiile de ieri din comisiii în care anunţa politizarea MAE nu erau destule de clare, Andrei Marga a revenit astăzi, în speranţa că poate va înţelege oricine despre ce este vorba, chiar şi Mircea Badea:

Pe de alta parte, se propune o depolitizare a administraţiei publice. La secretarii de stat decizia este următoarea: doi dintre ei să fie asumaţi de PSD, de PNL.Aceasta va fi abordarea”. (transcript realizat de Hotnews).

În mod natural, orice om normal (da domnule Mircea Badea, şi la dumneavoastră ma refer, nu vă mai miraţi atât!) se va întreba cum naiba vine treaba cu depolitizarea asta când tu anunţi deja că posturile din MAE vor fi ocupate “prin concursuri” care de fapt nu sunt concursuri, de oameni neafiliaţi politic dar care vor fi “doi din PSD, unu din PNL şi unu de la PC” (domnule Badea, sper că la dumneavoastră se referă!).

 

E normală politizarea MAE?

Răspunsul categoric este nu. Nici un guvern nu a politizat Ministerul de Externe, în ultimele două decenii, aşa cum anunţă că o va face Andrei Marga. Motivul este unul foarte simplu: majoritatea secretarilor de stat lucrează în MAE de la mijlocul anilor `90. Ei sunt în primul rând profesionişti pe domeniul lor şi nu politruci, aşa cum îi vede noul ministru de Externe. De exemplu, doi dintre secretarii de stat lucrează în MAE din 1996 (veniţi în perioada guvernului Năstase). Unul dintre ei este chiar Bogdan Aurescu, “eroul” de la Haga.

La câteva zile după ce a câştigat procesul, Aurescu îmi explica că unul dintre avantajele lui în faţa avocatului trimis de puterea de la Kiev era faptul că lucra de câţiva ani la dosarul respectiv. De cealalată parte, nou-instalatul guvern Ianukovici a schimbat avocaţii, astfel că aceştia nu a avut timp să pregătească dosarul în procesul de la Haga.

Guvernul USL e primul de dupa 1989 care politizeaza Ministerul Afacerilor Externe. Nici macar Nastase nu si-a permis sa-i execute pe cei veniti in MAE in perioada CDR şi nici guvernarea Tăriceanu nu a înlăturat oamenii oneşti şi capabili lăsaţi în urmă de Mircea Paşcu.

 

Modelul Putin

Cel mai probabil, în acest moment, ambasadele occidentale au trimis deja rapoarte extrem de pesimiste despre noul şef al Diplomaţiei româneşti, după ce acesta a făcut apologia lui Vladimir Putin şi i-a invitat pe liderii români şi pe partenerii din Occident să-l ia ca model pe fostul agent KGB. În acelaşi discurs din faţa comisiilor Parlamentului, Marga nu s-a sfiit să critice actuala direcţie din politica externă, adică opţiunea clară pro-Occident şi mai ales pro-SUA şi pro-NATO.

În plus, în faţa parlamentarilor, Marga nu a spus absolut nimic despre parteneriatele cu SUA, Franţa, Marea Britanie sau despre continuarea politicilor asumate pe teatre de operaţii precum Afganistanul. Mai mult, a ocolit cu mare grijă şi subiectul Republica Moldova, unul dintre punctele forte ale administraţiei româneşti în ultimii ani.

Astăzi a revenit însă la sentimente mai bune şi a anunţat că MAE va pregăti summitul NATO de la Washington, ce va avea loc însă la Chicago!

În acest moment, principalul pericol este ca Marga să încerce să demareze un process de “rusificare” a diplomaţiei româneşti, adică să aducă omeni care gândesc, ca şi el, că Putin este un model de urmat în politică, în ciuda faptului că Rusia a devenit în ultimii 12 ani o feudă condusă de fostul serviciu opresiv rus, KGB.

Pe de altă parte, avem şi un motiv de bucurie: dacă Andrei Marga va încerca să intre într-un război cu Traian Băsescu, nu va prinde paltonul. În primul rând, se va autoelimina datorită gafelor sale, ce au loc deja, fie din incompetenţă fie din cauza unui discurs de campanile, scris parcă de Felix, la care nu renunţă nici măcar în momentul în care a ajuns în Guvern.

Înclin să cred că în scurtul său mandat, Andrei Marga va fi pur şi simplu evitat de partenerii vestici, obişnuiţi să trateze cu parteneri pro-occidentali (Băsescu, Ungureanu, Cioroianu sau Diaconescu) şi nu cu admiratori ai autoritarismului rusesc.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

George Rîpă

George Rîpă

18 Comments

  1. Mossad
    8 May 2012

    Era cineva care se astepta sa se intample altcumva? Sa vedem ce miscare inteligenta va face poporul la alegeri. Desi ca dupa ultimele alegeri din Franta eu mi-am pierdut speranta in inteligenta minima a oamenilor, inca mai cred in miracole infaptuite de Cel Sfant!

  2. filadel
    8 May 2012

    Fără să facă nimic, Marga a adunat atîtea tinichele MAE încît Ponta i-o va cere singur afară. Dar să nu uităm cine nu e Ponta.

  3. Liviu Crăciun
    8 May 2012

    corlatean, 2011 (seful comisiei de politica externa, cel care a blocat ratificarea)

    Potrivit lui Corlăţean, senatorii au căzut de acord că nu e oportună ratificarea, în condiţiile în care comunitatea internaţională a condamnat „regimul criminal” de la Damasc.

    „nu am considerat oportun ratificarea acestor acorduri in clipa de fata si nu am dorit sa supunem Romania interpretarii ca ar incalca pozitia exprimata de Uniunea Europeana si comunitatea internationala democratica in ansamblul sau, incepand cu Statele Unite, incepand cu Natiunile Unite, care condamna in termeni foarte fermi crimele la care recurge actualul regim de la Damasc, violentele impotriva propriei populatii”, a explicat Corlatean.

    8 mai 2012 – „Tratatul cu Siria a fost ratificat. Poate fi extrădat Hayssam?”
    http://www.romanialibera.ro/ac…..63370.html

  4. Radu Botta
    8 May 2012

    cine e Hayssam? cine e Marga? referitor la Siria. evident.

    nu exista nici o contradictie intre Putin si Occident.

    dar e bine sa participam

  5. Vlad M.
    8 May 2012

    cine e Radu? cine e Botta? referitor la Radu Botta. evident.

    exista o contradictie intre Botta si ILD.

    nu e bine sa participi.

    Ban. Akismet. Nu ti-am uitat mojiciile de acum cativa ani, tov. Botta.

  6. Anca Cernea
    8 May 2012

    O mai fi găsit Marga firele alea roșii, de acum câțiva ani, de la MAE, ca să sune la Putin, să spună cine suntem și ce vrem?

  7. George Daniel
    8 May 2012

    Nu avea nevoie de fire, Anca. Acum se poarta telefonia mobila si prietenii pe care ii ai in comun cu Putin. Preferabil din GRU. Prietenia cu Carlos Sacalul e pur intamplatoare!

    http://www.evz.ro/detalii/stir…..81058.html

  8. Costin Andrieş
    8 May 2012

    Vlad, hai sa aratam si celorlalti cine e Radu Botta: http://inliniedreapta.net/geer…..ment-22844

    Dreapta e mai periculoasa prin derapajele ei, in situatia actuala, decat Stanga

    .comparatia (lui wilders) cu Bin Laden e cat se poate de potrivita, sunt amandoi fascisti, doar ca peste gard. Unul lupta pentru Alah, celalt impotriva lui Alah.

    in acelasi timp americanii omoara in numele liberatatii milioane de arabi,

    sa fiu republican? evident ca sunt republican si in aceasta situatie, dar eu pretind ca sunt singurul republican, mai republican decat tot partidul republicat, care ar trebui judecat pentru crime de razboi

    daca vreti sa scoateti islamul din evul mediu, ok, inca nu am vazut asta, am vazut doar ura si prostie crestina, adica tot evul mediu

    Bush e un medieval, pentru ca asa cum dreapta e in criza in europa, asa e si in america, o alta criza, o alta ineptie, si alti orbi care se invart in cerc cersind o minciuna noua

    pentur ca ei au nevoie sa creada in ceva, nu sa gandeasca

    plesu & tismaneanu & boureanu – sunt niste dobitoci. plesu din oportunism si bulimie, tismaneanu din eroare ideologica si Boureanu din rezonanta de nume sugestiv.

    in ce priveste contradictia pe care o gasesti cu staatgeweld si Graaf, e aparenta.

    „staatgeweld” e violenta statului in olandeza, van der graaf este un stingist ecologist anarhist-etc care l-a ucis pe pim fortuyn. omul nostru de dreapta este de fapt un stingist de inspiratie leninista, in care violenta statului (statul occidental, libera, capitalist) justifica violenta nebunilor comunistoizi cum e van de graaf. „violenta” ideilor lui fortuyn a justificat crima lui van der graaf. acelasi lucru il spun astazi cei din occupy (la 3 ani e la discutia cu botta)

    reconstruind Dreapta. pe care o voi face de la inceput. eu o sa refac Dreapta romaneasca, peste cinci ani o sa repetati la fel de fixist miturile pe care le voi crosheta eu.

    radu botta e un alin fumurescu, un alin antonesei, si nu in ultimul rind, un bogdan duca.
    iata si dovada:

    nu ma laud ca vreau sa muncesc sau ca vreau sa realizez ceva, vreau sa stau cit mai ascuns si cit mai linistit posibil, sa se ceara cit mai putin de la mine, ca sa pot sa renunt si eu la ceilalti si la toate nevoile lor de mine, sa putem trai cu totii intr-o armonie formidabila, si eu sa beau cafea pe malul riului, lucru care mi-a reusit partial si care sper sa imi reuseasca in continuare, pentru ca se spune ca daca artistul nu ia bani degeaba, nu-i artist.

    filosofia de viata a lui radu botta este „mi se rupe si vreau sa o frec toata viata, sper sa reusesc sa pacalesc niste fraieri sa imi dea bani pt asta, pt ca, nu-i asa, un artist daca nu ia bani degeaba nu-i artist”

    fumurescu si antonesei trasi la xerox si la patrat. alti oameni de dreapta „autentici”, deci obamici, mircea platoni, ivanciucii, dorin tudoranii lumii. ar trebui sa le facem cunostinta, desi cred ca se cunosc deja ????

  9. Costin Andrieş
    8 May 2012

    sa reformulez mai exact ce vrea sa spuna autoru’: ‘un artist ratat care nu ia bani degeaba, nu-i un artist ratat’

  10. Mih.
    8 May 2012

    Eu nici nu am stiut si nici nu stiu prea multe despre d-ul Andrei Marga. Dar declaratiile sale, mai ales cele din ultima vreme, din postura de ministru de Externe, m-au contrariat (si ingrijorat) suficient pt a cauta o explicatie, „sursa” pozitiei sale (aparent paradoxale, stiind ca a fost membru PNT si deci, ar fi trebuit sa fie un om de Dreapta, ceea ce, evident, NU este).
    La o sumara cautare pe Google am gasit urmatoarele:

    “Lucrările sale cele mai importante, din perioada comunistă (dar și de mai tîrziu), s-au ocupat de filosofii Marcuse si Habermas*, exponenți de frunte ai neo-marxismului și ai școlii de la Frankfurt** ” (sursa: Wikipedia)

    *) “Periplul german a însemnat şi contactul cu personalitatea şi filosofia lui Jurgen Habermas. „Cu Habermas am învăţat nu numai filosofie şi ştiinţe sociale, ci cum să filosofez pe datele şi plecînd de la problemele trăite ale lumii actuale” (http://www.ftr.ro/andrei-marga…..p-3075.php)
    **) Tot neo-marxisti

    Concluzia pe care pot s-o trag (si care, fara sa ma mire, imi explica pozitia, declaratiile si pericolul pe care il reprezinta d-ul Marga, mai ales in postura de sef MAE) este ca Andrei Marga este de FORMATIE si CONVINGERE, NEO-MARXIST.

  11. George Daniel
    8 May 2012

    @Mih, in anii `90 carnetul de membru PNTCD reprezenta o garantie. Din pacate am aflat cu totii ulterior ca nu doar PNL era plin de securisti ci si PNTCD. Partidele istorice au fost infiltrate inca din primele zile de dupa inlaturarea lui Ceausescu. Multi ani am fost prostiti de Securitate si as spune ca procesul nu s-a incheiat.

  12. Mih.
    8 May 2012

    @ George Daniel
    Asta e si convingerea mea.
    Cred ca multi dintre noi, oameni care resping Stanga (mai ales sub forma pe care am trait-o in Romania), inca nu isi dau seama de amploarea, intensitatea si perversitatea luptei permanente pe care Raul (ca sa cuprind totul sub un nume – comunisti, securitate, socialisti, liberali etc) o da pt a stopa orice ii pune in pericol dorinta de a se eterniza la noi si oriunde…

  13. Lulu
    8 May 2012

    „un artist ratat”?cred ca ati depasit sfera acestei polemici domnule Andries, asta nu este tinuta celor care au comentat aici – cat despre „mojiciile” lui Botta n-am gasit niciuna in link-ul indicat.Practica asta veche de decontextualizare si interpretare doar pentru a incrimina oamenii, intimidati de baia de absurd…eh, ar schimba multe, dar nu scapam de ea nici in mileniul asta.

  14. Vlad M.
    8 May 2012

    Lulu, Radu Botta este un ratat, dar nu inteleg ce te doare pe tine. Cum de te-ai trezit sa faci morala pe acest subiect, in august, la 3 luni distanta?

  15. Costin Andrieş
    8 May 2012

    vlad, nici o discutie nu moare total vreodata.

    Lulu, toate citatele sint in link. nu am inventat nimic, ci am reprodus exact ce a scris radu botta. intra din nou pe link, vei vedea ce a scris artistul nostru cu mina lui.

    cit despre „artist ratat”, eu din spusele lui radu, „daca artistul nu ia bani degeaba, nu-i artist”, nu am cum sa inteleg altceva. poate nu am fost destul de exact, e mai putin decit un artist ratat, este, conform definitiei lui, un țepar.

  16. Vlad M.
    8 May 2012

    Este clar ca este cineva care il stie pe tov. Botta.

  17. Costin Andrieş
    8 May 2012

    da, asa pare. cu atit mai bine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto