Un angajat Mediafax, probabil nemulțumit că lucrează în weekend, naviga pe web și a nimerit peste un interviu cu Nouriel Roubini în WSJ. Interviul a avut loc la începutul lunii august, adică acum două luni. Angajatul plictisit nu a observat data și a aruncat bomba:
„Karl Marx a sups-o bine. La un moment dat, capitalismul se poate autodistruge pentru că nu poţi transfera venituri dinspre forţa de muncă spre capital fără să se înregistreze un exces de capacitate de producţie şi lipsa unei cereri agregate. Asta se întâmplă acum”, a spus Roubini.
https://www.mediafax.ro/economic/roubini-marx-a-avut-dreptate-cu-privire-la-autodistrugerea-capitalismului-economia-nu-se-regleaza-singura-video-8830253/
(Se poate să fi apărut între timp o corectură, dar textul inițial conținea măscări. V-am spus că era plictisit.)
La o jumătate de oră de la lansarea notății pe flux, toate ziarele mari din România, de la stînga la dreapta, anunță revenirea iminentă a comunismului:
Hotnews (fals dubitativ, Marx nu avea indoieli în această privință): Nouriel Roubini: Karl Marx a avut dreptate, capitalismul se poate autodistruge
Gândul (linia marxista, acum confirmată și de însuși Roubini ): Nouriel Roubini, economistul care a prevăzut criza din 2008: Marx a avut dreptate cu privire la autodistrugerea capitalismului
Adevarul (o dă libertarian-evaziv, citează neutru): Roubini: Marx a avut dreptate cu privire la autodistrugerea capitalismului
EVZ (dubitativ-apocaliptic, dar fals): Profetul crizei: „Marx a avut dreptate. Capitalismul se poate autodistruge”
România Liberă (ia lumină de la Patriciu): Roubini: Marx a avut dreptate cu privire la autodistrugerea capitalismului
Prăbușirea capitalismului este prevestită de însuși Roubini, super-star-ul economic care a prevăzut criza imobiliară din 2008. Este drept că o contribuție deloc neînsemnată la faima sa neștirbită în lumea presei de senzație de la noi și de aiurea a avut și ignorarea predicțiilor sale mai puțin reușite (spre exemplu, că prețul aurului nu va crește).
Sistemul capitalist se bazează pe presupunerea că o mînă invizibilă reglează o piață liberă. În sistemul economic actual mîna extrem de vizibilă a statului redistribuie veniturile pentru îngrijirea „gratuită” a cetățeanului pentru o bună perioadă a vieții sale, instituie reguli prin care obligă bănci și chiar țări să acorde credite fără acoperire, apoi naționalizează bănci, concerne și chiar țări întregi pentru a le salva de la un faliment sănătos, cu rezultatul oarecum previzibil că tipărirea de bani duce la creșterea prețurilor, iar veniturile se transferă masiv către politicieni, campanii electorale, birocrați și diverse ong-uri și corporații apropiate acestora.
Economiile private (și investițiile aferente) duc inevitabil la o criză de „exces de capacitate de producţie și lipsa unei cereri agregate” – este una dintre ideile geniale pe care Keynes a născut-o cam la 10 ani după ce Hayek demontase o teorie identică propusă de Foster și Catchings (https://mises.org/daily/2804).
Cît despre valoarea părerii lui Marx cu privire la fatalitatea sfîrșitului capitalismului printr-o revoluție socialistă, dat fiind că „mîna invizibilă” a determinismului istoric dictează că proletarii vor cîștiga tot mai puțin, iar burghezii tot mai mult, vă puteți lămuri foarte ușor observînd evoluția nivelului de trai al „proletarilor” în cea mai capitalistă țară, SUA, în ultimii 150-200 ani.
Roubini a mai spus, cu aceeași ocazie: „Am crezut că piețele funcționează. Ne-am înșelat.” Ei bine, ceea ce spune Dl Roubini este că dacă mîna invizibilă a pieței se usucă sub apăsarea mîinii prea vizibile statului, rezultă că așa era scris: Marx, fie-i numele lăudat, și profetul său, Roubini, își vor coborî mîn(i)a asupra antreprenorilor necredincioși, le vor tăia capetele și le vor împărți cu dreptate între supușii de rit keynesian.
2 Comments
anarchix
3 October 2011Mediafax ca Mediafax, dar ce te faci cand Capital incepe s-o ia razna?
emil borcean
3 October 2011Pentru ei e simplu, schimba numele in Das Kapital. Cu subtitlul Kritik der politischen Ökonomie.