Cursa pentru Casa Albă a început oficial odată cu alegerile primare de săptămîna trecută din Iowa, unde votanţi democraţi şi republicani şi-au ales candidatul preferat din lista propusă de fiecare partid. Învingătorii au fost Barack Obama la democraţi şi Mike Huckabee la republicani.
Obama a reuşit să genereze un val de entuziasm în rîndurile democraţilor şi să atragă interesul independenţilor, însă o privire mai atentă dezvăluie un exces de stil în dauna substanţei.
Sen. Barack Obama has excited the national media, Andrew Sullivan, young voters, and 38 percent of Iowa Democrats with his message of “change” and “hope” and “becoming one people, the United States of America.” It makes for a great speech. But I’m reminded of what the Democratic establishment candidate, Walter Mondale, said to insurgent Gary Hart after Hart did well in the 1984 Iowa caucuses with a campaign of “new ideas”: Where’s the beef?
It’s not that Obama hasn’t addressed questions of public policy. His campaign website has as many policy ideas as a Bill Clinton State of the Union Address. It’s just that they’re pretty much the same ideas: more taxes, more spending, more government help to scratch every itch a voter might have. He’s got more subsidies for workers who lose their jobs because of international competition, more subsidies for research and jobs and energy technology and broadband access and rural schools, more federal support for labor unions, and much much more.
To help borrowers and employees, he proposes more regulations on lenders, credit card issuers, and employers. These would, of course, make lending and hiring more expensive, so fewer people would be hired, and their wages would be lower, and borrowing on credit cards and mortages would be more costly.
But my main point here is, these are the same policies that Sen. Hillary Clinton proposes. So what’s so new? In what way does Obama offer “change” or “hope” or something different from ”the same kind of partisan battling we had in the ’90s”? Where’s the beef?
Where’s the Beef?
Cato@Liberty
Talentul, perfecţionat de-a lungul unei cariere de fost pastor baptist, de a vorbi convingător şi pe înţelesul omului de rînd, împerecheat cu un profil de conservator social dar de populist în domeniul economic, îl avantajează deocamdată pe Mike Huckabee. Problema lui Huckabee este că la nivel naţional există numeroşi votanţi republicani care vor un candidat capabil să pună capăt tendinţelor etatiste din ultimii ani ale GOP-ului. Huckabee nu e deloc convingător în această privinţă.
Is Huckabee a real-deal conservative?
Huckabee: The Biggest Big-Government Conservative
Mark Steyn sumarizează sugestiv concepţiile din spatele persoanelor cîştigătoare în Iowa.
It’s the secular Left vs. the Christian Left
Însă urmează New Hampshire şi citîndu-l pe senatorul Jonh Sununu, the people of Iowa pick corn, the people of New Hampshire pick presidents. Bring it on.
10 Comments
Imperialistu'
7 January 2008Marturisesc ca nu ma asteptam la un astfel de rezultat in Iowa: Huckabee la republicani, Obama la democrati. Totusi, sa nu uitam ca alde Ron Paul (preferatul trutherilor de bine… „9/11 inside job!!”) a obtinut vreo 10% ???? , asa ca Iowa nu e deloc reprezentativ. Hora abia a inceput si e greu de crezut ca Huck si Obama vor rezista pana la sfarsit.
P.S. Interesante articole. Huckabee e un alt social-democrat occidental vospit in republican. Nimic nou sub soare. Dreapta este infiltrata peste tot de tot felul de „vizionari”.
Francesco
7 January 2008In New Hampshire votul democratilor merge coplesitor catre Obama. Imi pare rau pentru d-na Clinton, dar pierde teren pe zi ce trece.
In tabara republicanilor are sanse McCain daca se adevereste ca i-a convins pe alegatorii asa-zisi independenti. Faptul ca a fost 5 ani POW la vietnamezi este un lucru de lauda. Ii tin pumnii!
Grădinariu
7 January 2008Wikipedia, McCain:
Aşa că rămân la rămân la Ron Paul, cu tot „inside job”-ul lui. Când o să-l văd pe altul chiar interesat ca America să revină la laissez-faire, o să simpatizez pe altcineva. Până atunci, toţi ceilalţi candidaţi republicani mi se par „social-democraţi occidentali vopsiţi în republicani”.
Imperialistu'
7 January 2008Cunosteam acest episod din istoria lui McCain. Problema mea e alta si nu il vizeaza pe fostul combatant din Vietnam, ci pe liderul „Ron Paul Revolution” . Stii ce nu pricep eu, Gradinariu? De ce se retine doar partea „libertarian” si se trece atat de usor peste „inside job” ? Mai stai sa te uiti la detalii atunci cand este clar ca ai de a face cu un individ cel putin dus cu pluta? Omul asta nu a luat o singura data pozitie fata de dementii care urla in jurul sau ca atentatul de la 11 septembrie a fost opera Statelor Unite ale Americii. A devenit evident ca este de aceeasi parere cu trutherii aia simpatici a la Prison Planet si Infowars (Alex Jones, anyone?) => Spitalu’ 9.
Ce zici de prietenia cu Don Black , fondatorul Stormfront? Oricat de respingator mi-a devenit Charles Johnson in urma campaniei sale anti-GOV, anti-fjordman si intr-o buna masura anti-europeni, nu pot sa neg ca l-a facut praf pe maestrul Ron Paul.
Declaratiile lui Ron Paul privind politica externa starnesc – in cel mai bun caz – rasul. Opozant al invadarii Irakului, in prezent un inversunat opozant al oricarei actiuni luate impotriva Iranului ahmadinejadist. Condamna politica externa americana (belicoasa, este de parere R.P), nu crede in amenintarea nucleara a Teheranului si vorbeste despre necesitata retragerii unilaterale americane de peste tot si concentrarea apararii pe teritoriul american. Right.
Nu in ultimul rand, tie nu iti suna cam ciudat determinismul asta economic? Economicul este doar o parte a realitatii si, indraznesc sa zic, nici macar cea mai importanta. In locul unui nebun useful idiot, prefer un social democrat occidental vopsit in republican. ???? Tu nu?
Angry White Man
Selections From Ron Paul’s Newsletters
John Gibson debates Ron Paul supporters
Primele 2 linkuri trimit catre articole de pe The New Republic. Le-am „rasfoit” nitel si pareau a fi interesante. Ultimul link, dupa cum ii spune si titlul, o parte din discutia intre John Gibson si cativa din suporterii (trutheri, desigur) ai lui Ron Paul. Ca o nota amuzanta, priveste cum s-au mobilizat ron-paulienii pe DhimmiTube.
Grădinariu
7 January 2008Mai era şi filmuleţul ăsta în lista „related videos”. Citez:
Ce-i drept, omul se bucură de sprijin din partea adepţilor a tot felul de teorii ale conspiraţiei (şi l-am auzit şi pe Ron Paul alunecând de multe ori în direcţia asta), însă, dacă este să analizez listele cu „political positions” de pe Wikipedia din dreptul candidaţilor, nu e nici unul care să se apropie atât de mult de ce mi-ar plăcea mie să regăsesc în orice ţară, nu doar în America.
De asemeni, se poate spune că sunt şi un pic ataşat sentimental, fiindcă e primul politician pe care îl aud vorbind atât de deschis şi hotărât despre politicile laissez-faire; cred că e bine ca lumea să audă aceste idei, să înceapă să-şi pună întrebări asupra a ceea ce pare atât de evident benefic la prima vedere: lucruri precum „free universal health care”, interzicerea portului de armă pentru cetăţenii obişnuiţi, etc.
Am citit şi primele două texte (de fapt, primul, că al doilea conţinea citate care se regăseau şi în primul text) şi nu mi s-a părut în mod evident a dovedi ceva grav; după cum recunoştea şi autorul, nu se ştie exact ce texte îi aparţin lui Ron Paul şi ce texte altora. Sunt şi şocat de atacul asupra Institutului Ludwig von Mises din Auburn, Alabama, asupra lui Rothbard (a cărui carte, „Ce le-a făcut statul banilor noştri?”, mi-a făcut plăcere s-o citesc). Articolul îmi pare aşadar ca venind mai degrabă din frustrări de culise, şi nu reflectând vreun pericol real din partea Dr. Paul.
Oricum, fiecare candidat are cusururile lui, când te duci la vot îl alegi pe cel care-ţi pare a avea cele mai puţine. ???? În România pe Băse, dac-aş fi cetăţean american pe Ron Paul…
Grădinariu
7 January 2008update: de pe situl lui Ron Paul
Francesco
7 January 2008La ora asta rezultatele din New Hampshire arata ca m-am inselat in privinta votului democrat. Sen. Hillary Clinton a convins in ultimul moment obtinand prima sa victorie. Cursa devine din ce in ce mai interesanta…
Imperialistu'
7 January 2008Sper ca ai fost atent si la restul discutiei dintre Gibson si Ron Paul. Acest „yes, I do” nu ma incalzeste cu nimic, Gradinariu, si este spus intr-o maniera total neconvingatoare. Ceva de genul „bla bla bla, da, e ca tine, numai sa scap de intrebare” . Mai mult, a afirma ca 11 septembrie este rezultatul firesc al actiunilor politicii externe a Statelor Unite ale Americii, mi se nu numai abject, ci si iresponsabil, din partea oricui, mai ales din partea unui candidat la presedintia americana. De genul asta de retorica chomskista eu is satul pana peste cap. Dandu-l ca exemplu pe Michael Scheuer, Ron Paul continua sa se autodemoleze. Nu si in ochii suporterilor sai ardenti, trutheri in proportie covarsitoare.
Omul asta nu pricepe nimic din politica externa, iar presedintele Statelor Unite este – fie ca acest lucru convine sau nu eurocratilor – liderul lumii libere. Da, fiecare candidat are cusururile sale, dar nu poti avea un lunatic ca presedinte al celei mai puternice tari de pe planeta.
Ron Paul nu reprezinta un pericol pentru nimeni, dar asta nu inseamna ca nu poti sa ramai consternat de sprijinul pe care anumiti oameni il ofera acestui individ care are probleme serioase cu capul.
Ca incheiere, nu inteleg de ce te socheaza atacul la Rothbard. Nu toata lumea este libertariana.
emil
7 January 2008Cuvintul schimbare e mantra la moda si la democrati si la republicani. Dintre toti candidatii de o parte si de alta, lui Ron Paul i se potriveste cel mai bine. Dintre republicani, e singurul cu adevarat anti-etatist si pro-libertate. Pacat ca e total dus cu pluta in materie de politica externa. Si mai are o problema. Revista New Republic a venit acum doua zile cu un articol despre un newsletter vechi publicat de Ron Paul cu ani in urma. Pretty ugly stuff printed there (in the newsletter). Ron Paul se apara sustinind ca toate acele articole nu au fost scrise de el, chiar daca au fost tiparite intr-o publicatie care ii poarta numele. Frankly, I find this a rather lame excuse. He still bears responsability for what got printed in his newsletter. At best, it’s a serious lack of judgement on his part.
Angry White Man – The New Republic
Ron Paul Newsletter Bombshells
Ron Paul Statement on The New Republic Article Regarding Old Newsletters
PS
Cind am zis ca il gasesc pe Ron Paul drept „singurul cu adevarat pro-libertate”, nu am sugerat ca ceilalti republicani ar fi anti-libertate. Comparativ, Ron Paul mi s-a parut mai ‘radical’ in privinta asta.
Romania Libera
7 January 2008Cine nu este de-acord cu politica externa a SUA este , clar! , nebun…