FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Proteste Iran: sătui de mulahi corupți, reformiști și radicali, iranienii strigă „Moarte dictatorului!”

Pornite inițial de la starea dezastruoasă a economiei și prețurile crescute la alimente, Proteste Iran s-au extins în zeci de orașe și țintesc direct conducerea religioasă, islamică șiită. Doi protestatari au fost uciși în această seară de „gărzile revoluționare” șiite.

Iranienii s-au săturat de mascarada cu reformiști, moderați și radicali.

Astăzi, după ce o contra-manifestație organizată de regim a eșuat lamentabil, studenții de la Universitatea din Teheran au organizat propria manifestație de protest strigând

„Fără reformiști, fără radicali, jocul s-a sfârșit!”

„Moarte dictatorului!”, Moarte lui Khameney!”, „Moarte lui Rouhani!”

Mulahi, rușine să vă fie!

Tinerii sunt șomeri, clericii stau în palat!

Clericii să se ducă-n Iad!

Nu vrem regim dictatorial,
Nici poliție de mercenari!

Lozinci noi care face trimitere la finanțarea de către Iran a mișcărilor teroriste:

Nu în Gaza, nu-n Liban,
Viața mea-i pentru Iran!

Lăsați Siria, gândiți-vă la noi!

O femeie cu capul descoperit a devenit simbol al acestor proteste:

Proteste Iran. FNI în varianta Gărzilor Revoluțioare

Prețurile la lactate și la ouă s-au dublat față de anul trecut. La fel și la combustibili.

Pe de altă parte, în urmă cu un an au fost devalizate câteva fonduri de investiții și instituții de credit conectate la Gărzile Revoluționare – brațul înarmat al mulahilor. Suma este, se pare, uriașă – 3,8 mlrd euro. Peste 2 milioane iranieni și-ar fi fost văzute furate economiile, potrivit acestui raport: Plunder of People’s Savings by State-Authorized Financial Firms in Iran.

Oamenii și-au cerut inițial banii înapoi, considerând că statul este vinovat de autorizarea unor astfel de instituții. Nu au primit nimic și iranienii s-au îndreptat către cine se află în spatele instituțiilor – chiar Gărzile Revoluționare, apărătorii mulahilor.

Autist, site-ul de net al Ayatollahului Khamenei se vorbește despre dezvoltarea economiei „prin noi înșine” ca să combată sancțiunile.

Ayatollahul Khamenei
Protestele din 2009: „Obama! Cu noi sau cu regimul!”

Sunt cele mai mari proteste în Iran de la revolta din 2009. La vremea respectivă, protestatarii iranieni ceruseră sprijinul președintelui SUA, Barack Obama: „Fie cu noi, fie cu regimul!”

Cu regimul!, a decis Obama

Dornic de un acord nuclear cu Iranul, Obama a mers atunci, în 2009, pe mâna ayatollahului (căruia iraienii îi cer acuma moartea) și a mulahilor acuzați de corupție.

Recent, Politico a dezvăluit până unde a mers orbirea administrației Obama în cel de-al doilea mandat în dorința de a ajunge la o înțelegere cu Khamenei în dosarul nuclear iranian.

Ancheta jurnalistică amănunțită publicată de Politico a dat la iveală că administrația Obama a ruinat o mega-investigație a agenției americane Antidrog, Proiectul Cassandra, privind traficul de droguri în SUA derulat de oganizația teroristă șiită Hezbollah, susținută de Iran. Întinsă pe 6 ani, investigația a fost practic zădărnicită de administrația Obama în momentul în care agenții americani ajunsese prea sus, la conducerea Hezbollah, și puteau periclita acordul nuclear cu Iranul.

Agenții de la Antidrog au făcut posibilă arestarea, la Praga, a lui Ali Fayad – libanezo-ucrainean, personaj cheie al rețelei de crimă organizată a Hezbollah, om care se ocupa cu trafic de arme în Siria și Irak. Dar administrația Obama nu a făcut eforturi serioase să-l extrădeze. Vladimir Putin, în schimb, a făcut lobby puternic, direct pe lângă președintele pro-rus al Cehiei, Zeman, contra extrădării lui Fayad în SUA. Fayad este, bănuiesc agenții de la Antidrog, omul care l-a înlocuit pentru Putin pe Viktor Bout. După doi ani de arest la Praga, în 2014, cehii convinși de Putin l-au preda pe Fayad Libanului.

Proiectul Cassandra a fost ruinat. Concluzia Politico este devastatoare:

Drept urmare, potrivit foștilor membri ai grupului de anchetatori și altor actuali sau foști oficiali americani guvernul american a ratat cunoașterea aprofundată nu numai a traficului de droguri și a altor activități criminale la nivel mondial, ci și în ceea ce privește schemele infracționale ale Hezbollah care implicau înalți oficiali din guvernele iranian, sirian, venezuelean și rus – cu ramificații până la președinții Maduro, Assad și Putin.

Trump, sprijin pentru Proteste Iran

Critic dur al refuzului lui Obama din 2009 de a-i susține pe iranienii revoltați, Donald Trump și-a arătat acum sprijinul neechivoc pentru protestatarii din Iran.

Lumea urmăreștele protestele din Iran, a avertizat Trump:

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto