La îndemnul unui coleg de redacție am dezhumat din sertarul cu ciorne textul de mai jos, în vîrstă de aproape 9 luni (e datat 12 martie), pe care-l redau în formă nemodificată (cu excepția unor corecturi minore și a ultimului paragraf). Contextul era, desigur, cu totul altul, lupta poporului cu nemiloasa dictatură abia începea să dea în clocot, era cu totul și cu totul alt guvern, era primăvară… Citind textul, putem eventual înțelege cumva cam ce s-a schimbat de bine de rău în bine/rău în astea 9 luni, din primăvară pînă-n toamnă, dacă-mi permiteți expresia. Dar cine oare călăuzea și limpezea sentimentul popular? Desigur, aprigul nostru tineret. Iar acest cuvînt îl folosesc în sens metaforic, căci nu mă refer strict la vîrsta din buletin, unii activiști (cunoscuți îndeobște sub numele de Ocupiști) fiind tineri la trup, alții la minte, alții nici-nici. Plus revoluționarul alcoolonel Dogaru și oastea sa, care nu se încadrează în nicio categorie. Ei bine, multe s-au schimbat de atunci: cît ai zice frunză verde, boborul a schimbat Guvernul. În locul celor vechi au venit alți cîrmuitori care au promis atît sare, cît și mare. La televizor. A urmat o furtunoasă alternanță de neghiobii și mîrșăvii (întrerupte de frecvente minciuni, atît mititele – dar puține -, cît mai ales nenumărate din alea mari, gogonate) care-au ținut nația trează toată vara, ba chiar și Europa și America, aflate după cum s-a comunicat la televizor în slujba dictaturii de care pînă la urmă uite că n-am scăpat. Mulți oameni au putut chiar călători cu autobuzul și chiar au “servit” un mic, o bere, obiceiul pămîntului. Se zice c-au fost și victime (cam 40 de mii în județul Gorj, alte cifre sînt în continuare disputate). Și uite-așa a venit și a trecut toamna și am ajuns în prag de iarnă. Timpul a trecut repede, căci absolut tot ce s-a întîmplat important pe plan economic, fiscal, social, s-a întîmplat la televizor. Și – mai puțin – pe Facebook sau pe bloguri. Chiar! Ce s-o fi întîmplat în realitate de la data scrierii celor de mai jos pînă în ajun de alegeri? Aud?
Avem o dictatură. Cum procedăm?
Bulă și dilema stînga-dreapta
Lui Bulă, acest nemuritor Gambetta al culturii noastre politice și apolitice, i se umflase – scuzați – testiculul stîng. Mergînd pe stradă, vede pe o ușă “Dr. Zambil Fl. Ghiocel”. Sună și relatează situațiunea neplăcută dar i se răspunde politicos: “Îmi pare rău, dar eu sînt doctor (later edit – dottore) în Drept”. Nedumerit, face stînga-mprejur rămas cu neconsolata-i durere: “Pînă unde-a ajuns specializarea!”
Așa aș putea explica multe din intervențiile comentatorilor noștri ocazionali la recentul articol Terorismul comunist al Weather Underground promovat la Cluj. Aș putea, dar ceva mă-ndeamnă să nu mă iluzionez prea tare în ce privește crasa dar fudula incultură politică ce răzbate sub forma unor naivități înduioșătoare prin blogosferă, pe ici, pe colo, întîmplător numai pe (a)colo unde se exprimă puncte de vedere opuse firului roșu călăuzitor al mișcărilor “spontane”, pașnice, sincer cetățenești, neapărat apolitice din familia “Ocupai“. De pildă comentatorul nostru Steven-Ștefan Cristian, care îl mustră prietenește și respectuos dar “ferm” pe Costin Andrieș (autorul articolului citat), mai mustră și pe alții și în fine vine cu o mustrare finală care-ar fi de rîs dacă n-ar fi de plîns (respect grafia D-lui Cristian, am pus doar diacritice și am subliniat afirmațiile-cheie ???? ):
…some last words : mă, voi poate n-ați inteles româna, dar va zic doar atât, Tinerii Mânioși ≠ politică, sunt anti-politici de orice fel, ei protestează orice nedreptate ar fi, și pentru orice oameni. …
Ei vor să renasca spiritul civic al poporului și să-l faca solidar cu orice masura negativa luata de politicieni (sic! ???? ), ceea ce nu este nimic rau, e foarte important ca poporul să știe când să iasă în stradă în caz că e pericol, și e foarte important să rămână pașnic asa cum a fost la Cluj la primul protest Anti-ACTA, jandarmii chiar ne-au ajutat și nu au avut nimic cu noi, și ba mai mult, câțiva oameni le-au cumpărat câtorva jandarmi niște pahare cu ceai de la un magazin din Piață, le-au mulțumit frumos ???? .
Bomboana de pe colivă:
Ei au și un manifest, care are chef să-l citeasca : https://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/mihnea-blidariu-protestele-nu-se-vor-opri-suntem-o-altfel-de-generatie–82213.html
Revendicările mi se par cam de Dreapta bine, excepție ultima revendicare care e oarecum socială, nu chiar atâta de importantă. Atât am avut de zis, eu sper sincer că m-am făcut înțeles, mă uit de mult la inliniedreapta.net si intâmplarea face să fiu în cunoștință de cauză în legatură cu vestea aceasta.
Respectele mele,
Ștefan Cristian
Bine, dom’ Ștefan, mi-am făcut chef să citesc Varza à la Cluj indicată, punct cu punct, ba chiar am adăugat și niște adnotări, propuneri constructive, spune-le cum vrei, că n-am cum le zice altfel. Uite ce-a ieșit:
Revendicările “Tinerilor mânioşi”
1. Demisia președintelui Traian Băsescu
La prima vedere (și la următoarele cîteva) această revendicare pare a contrazice afirmația lui Steven-Ștefan că Tinerii Mâniosi sînt anti-politici de orice fel, căci coincide literă cu literă cu întreaga platformă-program a USL. La a doua vedere însă e clară diferența esențială: propunerea e civilizată, civică, calmă, neviolentă. Întrucît pare clar că poporu’ dorește asta mai mult ca orice, căci Mânia Pitorească e chintesența aspirațiilor poporului, s-ar putea face mai mult: președintele să-și dea demisia în fiecare Joi la Doi, în mod festiv, căci zilele de Joi Mânios vor deveni libere și mai ales nelucrătoare (foarte util între miercuri și vineri cînd se postește). În semn de recunoștință, concordie și consens, oamenii îi vor oferi calm președintelui demisionar cîte un pahar de ceai care va fi băut în direct în fața camerelor de luat vederea.
2. Demisia Guvernului
Ceva precizări ar fi necesare – orice Guvern trebuie să demisioneze dacă Mânia o cere. Într-o perspectivă mai largă (de fapt propriu-zis mai lungă, deci s-o facem lată) zilele de Joi sînt fără număr – fără număr, mai bine Guvernul să demisioneze marțea următoare, respectiv poimarți (engl Next Tuesday™) după președinte dar nu înainte de a fi reparat alea trei ceasuri rele.
3. Anularea proiectului de lege privind alegerile comasate
Chiar așa, iar dacă i se năzare cuiva să vină cu alt proiect, să fie anulat și ăla. Important e totuși să se aranjeze treaba în așa fel, încît mereu să vină careva cu proiecte, idei, ce-o fi, să aibă Tinerii pe cine să fie Mânioși.
4. Reformarea sistemului public de Sănătate în conformitate cu principiile justiției sociale și echității
Pe vremuri principiilor astea li se zicea mai clar: “de la fiecare după capacităţi, fiecăruia după nevoi!” Ideea de justiție socială e explicată mumos de cunoștința noastră Victoria Stoiciu într-un articol ce va fi fost publicat pe contributors.ro (fapt ce l-a făcut probabil pe Mr. Steven să creadă că-i de dreapta) dar care și a găsit locul firesc pe Criticspanac, într-o versiune înflorată cu referințe biografice care dau bine la Grivei. Ideea blondă de bază e “dă-mi pomană că lumea-i rea, e dreptul meu fundamental, dar nu vreau să mă streseze nici măcar bănuiala inconfortabilului sentiment cum că ți-aș fi dator” :
Cineva care nu manifestă recunoștință față de actul de binefacere face dovadă de ingratitudine. Libertatea lui interioară este anihilată. Între făcătorul de dar și primitorul de dar se instalează ireversibil o relație de putere. Egalitatea dintre cel care săvârșește un act de caritate și cel ce primește e aruncată în aer.
“Aruncată în aer”, curat terorism. Am înțeles, s’trăiți duduie Victoria. N-am înțeles cine plătește drepturile astea fundamentale. Dumnezeu știe! Vorba lui Ostap Bender – “…și cum Dumnezeu nu există, nu știe nimeni!”
5. Anularea contractului de la Roșia Montană și includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO
Bun, se înțelege că după aia Unescu ăsta ține Roșia și dă aurul înapoi poporului pînă la ultimul lingău lingou? În plus, minerii localnici șomeri să fie trecuți în patrimoniul muzeului Antipa și împăiați la etajul cu diorame. Sau, și mai bine, împăiați cu tot cu familii in-situ, la Roșia Montană, fapt ce va cauza creșterea exponențială a potențialului turistic al zonei. Tradițiile minerești din munții Apuseni, vechi de sute și mii de ani, trebuie păstrate cu sfințenie și expuse, în toată autenticitatea lor, generațiilor viitoare.
6. Alocarea a minim 6% din PIB pentru Educație și reforma Învățământului prin participarea și consultarea directă a studenților și elevilor
6.a Adoptarea statutului studentului de către Ministerul Educației
6.b Transparență decizională prin publicarea integrală a stenogramelor procesului administrativ în universități și licee
Sigur, iar absolvenților să li se dea slujbă prin repartiție obligatorie pentru 3 ani după terminarea cursurilor universitare; să se reintroducă stagiatura, pe salariu de semisubzistență (vezi punctul 13.b mai jos), iar studenții să facă două luni pe an practică obligatorie, voluntară și gratuită (mai exact neplătită) pe fermele de subzistență, căci nu-i numai “fiecăruia după nevoi” ci și “de la fiecare după capacități”, or fi ei nevoiași, dar sigur au și oarece capacități (dacă n-au și n-au, măcar să strige “Hei rup”)! Iar atunci etica si echitatea (era să zic socialista, mai bine tai socialistă și zic etichitatea) cere o dreaptă distribuție. Dacă-i dreaptă, pesemne că-i de dreapta, nu?
7. Renegocierea contractelor cu privire la resursele energetice și de materii prime de interes național
Întrucît conform punctelor 1-3 președintele și Guvernul au demisionat iar proiectul de lege a alegerilor a fost retras, ar fi folositor ca renegocierea să se țină în Ocupaiele Patriei, prin rotație.
8. Reforma clasei politice
8.a Adoptarea unei legi a “demiterii automate”: Fiecare partid este obligat să prezinte proiectul politic la alegeri și o dată limită la care va fi realizat. La data limită se adaugă două luni de grație. Dacă, după acest termen, proiectul politic nu este realizat, cei responsabili vor fi demiși automat
8.b Limitarea drastică a ordonanțelor de urgență pe legile cadru și interzicerea asumării răspunderii guvernamentale
8.c Două mandate, maxim, pentru fiecare parlamentar
8.d Interzicerea traseismului politic în timpul exercitării mandatului și în cadrul campaniei electorale
8.e Amendarea absentismului parlamentar și a votului la “două mâini” (zece absențe într-o sesiune parlamentară = pierderea mandatului, un flagrant de vot dublu = pierderea mandatului)
8.f Anularea legii care permite angajarea rudelor de gradul 1,2 și 3 de către parlamentari în birourile parlamentare
Mai concret: la (8.a) două luni de grație, zece de dizgrație, prin rotație. Ar fi bine ca cei responsabili să fie demiși automat sau alternativ foc cu foc, pentru variație, tot prin rotație. Adică tot un fel de rotație a cadrelor, în ideea “să învățăm din greșelile trecutului și să le ridicăm pe un plan nou, superior”. Punctele b-f se vor experimenta într-un planetariu, spre a se scoate în evidență atît rotația cît și revoluția precum și alte mistere ale Universului cu stele verzi, ecologice, atît de utile lunatecilor noștri Tineri Mânioși.
9. Reforma administrativă
9.a Crearea unor cadre democratice participative care să permită consultarea cetățenilor în afara ciclului electoral (exemple: bugete participative în cartiere, comisii de dialog social, referendumuri locale, inclusiv prin mijloace electronice)
9.b Acordarea fondurilor publice prin transparență totală și consultarea societății civile, nu pe criterii politico-clientelare.
Cadrele alea dinafara ciclului se pot observa ușor la monociclu, biciclu, mai rar la triciclu și doar sporadic după menopauză. Cu mijloace electronice poate rezolvăm și asta. Da’ după ce dăm Interneturi la toată lumea.
10. Renegocierea acordurilor cu FMI și Banca Mondială. Datoria externă uriaşă pe care și-a asumat-o actualul guvern este sursa îndatorării și sărăcirii României pe termen lung, în condițiile în care populația trebuie să suporte returnarea împrumuturilor prin impunerea unor măsuri de austeritate
Vezi punctul 7, dar poate rezolvă treaba prietenii de la Ocupai Banca Mondială.
11. Majorarea salariilor și pensiilor printr-o distribuire mai echitabilă a bugetului public (de la Interne la Educație, de la Servicii de Informații la Sănătate, de la Apărare la Cultură). Aproximativ 40% din cheltuielile totale de personal cu angajații din sectorul public merg la Interne, Apărare și Servicii de Informații
Asta într-o primă etapă, căci într-un viitor luminos nu prea îndepărtat se poate anvizaja și chiar antama redistribuirea echitabilă a IQ-lui, cu prudență, cîte puțin s-ajungă la toată lumea.
12. Criterii transparente de acordare a fondurilor pentru proiecte culturale atât pentru instituții publice, cât și pentru sectorul cultural independent
Ar trebui evitate criteriile transparente din plexiglas, neecologice. Totuși, fondurile pentru sectorul cultural dependent să fie mai mari decît cele pentru sectorul cultural independent? Dacă-i mai bine invers? Neapărat trebuie lămurit acest minor aspect, acuși ne trezim că demisionează toți, se anulează tot ce trebuie, conform planului minuțios dinainte stabilit, se renegociază contractele și ne trezim că nu știm cui să dăm transparent fondurile. Păi se poate?
13. Reforma în Agricultură
13.a Crearea unor piețe de desfacere exclusiv pentru producătorii autohtoni mici și mijlocii
13.b Deblocarea fondurilor pentru dezvoltare rurală și pentru instalarea tinerilor fermieri și a fermelor de semisubzistență și subzistență
13.c Acordarea subvențiilor pentru Agricultură proporțional cu numărul de oameni activi în exploatațiile agricole
13.d Etichetarea produselor modificate genetic comercializate pe piața românească și interzicerea cultivării organismelor modificate genetic în România
Ministerul să zică clar:
(a) să fie piețe! voi ăia mici și mijlocii, biletele la control și ocupați tarabele! restul, valea! Adică neautohtonii “valea”, chiaburii la dubă!
(b) țăranii să fie instalați cu fermitate în ferme confort semi/sub(zistență) în scopul de a avea după ce bea apă, dar din căni confort 3, cu toarta înăuntru; nimic ostentativ, că li se urcă semi/sub-existența la cap!
(c) chiaburii cu tractoare să facă bine să dea cu sapa dacă n-au bani de motorină, exercițiul fizic o să-i facă să dea jos burțile alea îmbuibate. Atenție, să fie toți activi, cei pasivi trebuie să prezinte acte doveditoare că sînt căsătoriți cu unul activ. Se exceptează chiaburii cu certificat de revoluționar, precum și domnul Crin Antonescu.
(d) să se întocmească rapoarte Powerpoint ilustrînd dezvoltarea fără precedent a industriei de etichete pentru etichetat asemenea grozăvii modificate genetic.
14. Crearea unui cadru legal viabil pentru integrarea persoanelor cu dizabilități în societate și asigurarea unui trai decent
Asigurarea asta a unui trai decent e tot “fiecăruia dupa nevoi” cum se vede mai sus. Sigur, nici vorbă de trai decent dacă ai fost atît de necugetat și n-ai creat măcar un cadru legal viabil, acolo. Măcar unul mic, cît o limbă de lemn. Se exceptează domnul Crin Antonescu, care are nevoi mari.
15. Încurajarea multiculturalismului și sancționarea drastică a rasismului instituționalizat
Dar ăla neinstituționalizat nu trebuie sancționat atît de drastic, ca să nu încălcăm drepturile fundamentale ale rasistului. În rest e bine, să începem de la grădiniță cu jocuri instructive cum ar fi ruleta rusească, umbrela bulgărească, valiza chinezească, brînza Camembert, varza de Bruxelles, mai sînt multe, care urmează a fi enumerate după caz în Anexele viitoare la prezentul Protocol. Pizza, hot-dog și droguri ușoare nu, că din astea mănîncă și acasă. Viezure da. Și mînz.
O recomandare finală
Românul e născut poet, acest adevăr e unanim recunoscut pe plan mondial. În docomentul cluj-napocitan mai sus dezbătut măsurile organizatorice pe tărîm cultural sînt neglijate, iar cultura e stîlpul de care sîntem legați cu toții, nu-i așa? Sugerez ca ilustrație următorul catren pe care nu mă sfiesc să-l consider vizionar (dacă nu profetic) al regretatului profesor Ștefan Cuciureanu de la Iași, care inventase două rime pentru acest nobil substantiv (respectăm grafia originară):
Cânele legat de stâlp
Când bea apă face “hâlp”.
Felinarul de pe stâlp
Când se stinge face “pâlp”
2 Comments
Daniel Francesco
8 December 2012Pataphyl burjuiule, cum de te legi dumneata de bobor? Acum un an ne anutau ca ies in piata…
Ai vazut ca au castigat?
Nea
8 December 2012Pataphyl, dacă tot suntem un fel de papuaşi în ale democraţiei, uite aici, poate ne va fi util în limba pe care o vom vorbi în curând cu toţii: http://www.june29.com/hlp/lang/pidgin.html
La mulţi ani, cu bucurii!