Pro-rusul Andrei Marga, tămâietorul național-liberal al lui Vladimir Putin, a transformat ICR într-o anexă politică a USL. După ce s-a acoperit de ridicol în funcția de ministru de externe al României, fostul turnător la Securitate s-a reorientat. Astăzi se războiește în mod curent cu toți inamicii săi, redactând personal comunicate ale ICR în care atacă diferite personalități ale vieții intelectuale românești, vinovate că nu se pleacă în fața măreției sale închipuite.
La ICR a adus cu sine corupția și incompetența. În cadrul ICR a promovat oameni sprijiniți politic sau care fac din anturajul său personal, fie din Cluj, fie absolvenți ai Universității Babeș-Boliay. Ca să vă dați seama, un expert arhitect la Uzinele Dacia pe numele său Gelu Savonea a fost numit președinte al ICR Paris, deși nu avea nici o calificare în acest. Marga a mers într-atât de departe, încât și-a angajat propria nepoată în funcția de secretar general adjunct al ICR.
Acum se pregătește să creeze un Marga express care să cutreiere Europa pentru a răspândi principiile sănătoase ale național-comunismului. Principalii actori? Emil Constantinescu, Ion Iliescu și Cristian Pîrvulescu.
[…] Institutul Cultural Român consideră necesară iniţierea unei serii de prezentări şi contextualizări ale diferitelor etape de evoluţie a parcursului democratic al României, prin intermediul unora dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai clasei politice contemporane.
Proiectul conferinţelor România democratică şi europeană va fi configurat pe următoarele coordonate:
– Invitarea foştilor preşedinţi ai României, domnii Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, de a susţine conferinţe individuale pe tema dezvoltării democratice a României şi a perspectivelor ţării noastre pe traiectul democratic al lumii contemporane;
– Conferinţele vor fi organizate în cîteva mari capitale europene (Roma, Madrid, Londra, Paris, Berlin etc.), avînd în vedere potenţialul relaţiilor bilaterale ale României cu cele mai dezvoltate state din Europa, precum şi interesul acestora faţă de România, datorat prezenţei unor mari comunităţi româneşti în aceste state;
– Conferinţele vor fi organizate cu sprijinul ambasadelor României în spaţii prestigioase şi consacrate acestui tip de manifestare publică;
– Publicul-ţintă al acestor conferinţe îl reprezintă personalităţi ale lumii politice, academice şi culturale ale ţărilor-gazdă;
– Estimăm că primele patru conferinţe de acest tip, cîte două pentru fiecare personalitate, ar putea fi organizate în semestrul al II-lea al anului 2013;
– Temele dezbaterilor şi conferinţelor sînt: Oportunităţi de investiţii în România, Oportunităţi de export ale României, Energia şi nevoile de energie ale României,Constituţionalismul şi statul de drept în România, Democraţia în România, România ca parte a Uniunii Europene, Politicile sociale în România, Educaţia în România, Oportunităţi turistice în România şi altele.
Conferenţiarii invitaţi vor fi:
• Foşti preşedinţi ai României: Ion Iliescu, Emil Constantinescu;
• personalităţi de prim-plan ale scenei ştiinţifice şi civile din România actuală: Cristian Pârvulescu, Radu Baltasiu, Radu Gheţea, Adrian Cioroianu şi alţii;
• foşti prim-miniştri ai României
Morții Revoluției știu prea bine cât de potrivit este Ion Iliescu pentru a vorbi despre democrație. Mineriadele sunt un alt exemplu de democrație iliesciană. Întrebarea este ce competență mai are Constantinescu de a-și da cu părerea pe vreun subiect politic. Omul a fost mereu depășit de evenimente. Pe cine mai interesează acest mare nimeni care se credea cândva „lider regional”? A dispărut cu totul de când nu-l mai cheamă Antena 3 ca să-l atace pe „dictatorul” Băsescu, nici măcar uslașii nu mai sunt interesați de el.
Descrierea de mai sus a Seriei itinerante de conferinţe România democratică şi europeană a apărut pe site-ul Observatorului Cultural. Observatorul Cultural a dus o activitate intensă de denigrare a lui Horia-Roman Patapievici, Mircea Mihăieș, Vladimir Tismăneanu și în general a tuturor acelora care nu făceau parte din tabăra PNL-PSD. Acuzațiile de partizanat politic, subiectivism și anticomunism extremist nu au încetat până când a fost îndepărtat Patapievici. Ironia soartei este aceea că au ajuns să îl regrete. Grupului condus de Carmen Mușat nu îi place deloc ce a ajuns ICR-ul în epoca Andrei Marga.
Deşi am criticat constant vechea conducere a Institutului Cultural Român pentru partizanatul politic, asumat în nume propriu de H.-R. Patapievici şi Mircea Mihăieş, n-am ezitat niciodată – nici eu şi nici colaboratorii Observatorului cultural – să recunoaştem meritele acesteia în organizarea şi funcţionarea Institutului, în derularea unor programe culturale care au reuşit, în timp, să pună România pe harta culturală a lumii şi să facă din filialele ICR din străinătate parteneri credibili de dialog. Echipa Patapievici-Mihăieş-Tania Radu a reuşit să construiască o instituţie competitivă, dinamică, evident nu perfectă, dar perfectibilă, preocupată să promoveze produsele culturale româneşti pe o piaţă culturală tot mai diversificată. În pofida reproşurilor punctuale pe care le-am făcut la adresa editorialelor săptămînale semnate de Patapievici şi Mihăieş în presa cotidiană, Observator cultural a consemnat constant evenimentele organizate de ICR, precum şi ecourile pe care acestea le-au stîrnit în presa străină. Schimbarea fostei conduceri a ICR, derulată în regim de urgenţă, vara trecută, s-a făcut sub pretextul firav al depolitizării instituţiei. S-a extins, cu alte cuvinte, asupra întregii instituţii, acuza de partizanat politic care-i viza, exclusiv, pe cei doi conducători ai săi, iar din ICR au fost îndepărtaţi, peste noapte, oameni de un profesionalism incontestabil. După îndepărtarea oamenilor, a urmat şi anularea unor programe iniţiate şi gestionate de aceştia, programe care-şi dovediseră, în timp, utilitatea.
Ce a pus în loc noua conducere? Îmi pare rău să o spun, dar, după mai bine de o jumătate de an de la învestirea sa, noua echipă pare să fi uitat că trecerea ICR de sub tutela instituţiei prezidenţiale sub cea a Senatului s-a făcut în numele depolitizării instituţiei. Circulara trimisă filialelor din străinătate ale ICR, privind organizarea unor conferinţe a căror tematică nu are nimic de-a face cu subiectele culturale, mi se pare halucinantă.
Precum în cazul stângistului Michael Shafir, care s-a trezit vara trecută că Antonescu este extremist (de parcă până atunci nu era clar ce-i poate pielea!), totul este prea puțin și are loc prea târziu.
Răul a fost făcut deja. Andrei Marga este al lor. Să facă bine să și-l asume.
1 Comment
Liv STOmer
20 March 2013Despre Marga, am doar doua vorbe (si-atata e deja prea mult): fuck him. Cat despre
, dragii mei prieteni din ILD……dat fiind ca lucrez totusi in constructii, ma roade o nedumerire: mai, o fi meseria asta in nomenclatorul de meserii, sau n-o fi, nu conteaza, insa….ce face, domnule, un expert arhitect? Dulgherul, stiu, bate cuie. Structuristul, stiu, proiecteaza structuri, arhitectul, proiecteaza partea de arhitectura, instalatorul, proiecteaza/executa instalatiile. Bun, expertul tehnic (structurist) expertizeaza structura, in caz ca are defecte de fabricatie, ceva. Expertul judiciar, o expertizeaza, in caz ca are defecte” dpdv juridic. Ok, pana aici inteleg. Dar maretul „expert arhitect”, se ocupa cu ce, rogu-va? Vine si-i spune aluia ca ar fi trebuit injaneru’ sa-i faca scara mai lata, sau golul de scara mai mare, de parca bietul client n-ar fi aflat deja asta, uitandu-se la cucuiele din frunte, facute dand cu capu-n parapet? Ce, vine sa-i spuna aluia „stiti, ar fi trebuit ca executantul sa va faca balustrada, aveti grija, ca a uitat!”, dupa ce aluia i-a murit copilul/nevasta cazand in gol 4 etaje? Ce face, fratilor, expertul asta, ca dara multi experti mai iaste in Tzara Romaneasca?