FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Un discurs (aproape) conservator; Basescu despre IT&C

Presedintele Traian Basescu a avut un discurs excelent la deschiderea celui mai mare forum international de IT&C, „Global Forum 2009″, care s-a desfasurat la Bucuresti. El a vorbit despre experienta recenta a est-europenilor care au vazut cum statele s-au folosit de progresele tehnologiei pentru a-si înrobi cetatenii:

„Experienta noastra recenta, a est-europenilor, ne permite sa reflectam asupra importantei unui sistem de valori care sa orienteze modul în care sunt utilizate posibilitatile uriase oferite de stiinta si tehnologie în relatia cetateanului cu autoritatile. În functie de aceasta orientare, guvernul poate deveni mai eficient, mai transparent si mai bine subordonat deciziei cetateanului, ceea ce am si urmarit dupa 1989, sau, dimpotriva, cetateanul poate fi aservit cu totul guvernului, care ar avea puterea si mijloacele tehnologice sa intervina si sa controleze viata fiecaruia pâna în cele mai mici amanunte.

Este o realitate ca traim într-o perioada în care orice actiune pe care o desfasuram depinde de o componenta a Societatii Informationale. Traim într-o lume interconectata, sistemele bancare comunica între ele 24 de ore din 24, institutiile statului, companiile, populatia, toate comunica între ele si utilizeaza mijloacele puse la dispozitie de societatea informationala.

Evolutia tehnologiei nu trebuie sa sperie, ci trebuie sa sustina modernizarea si dezvoltarea societatii.

Pe de alta parte, este important sa fim constienti ca tehnologia în sine nu e buna sau rea. Totul depinde de cum si de catre cine este folosita aceasta putere enorma. Decizia în aceasta privinta nu se ia dupa criterii tehnice; ea provine dintr-un domeniu mai înalt decât stiinta si tehnica, provine din sistemul de valori care a pus bazele libertatii individului si a democratiei în civilizatia occidentala. Dupa decenii de tacere, în 1989 popoarele din aceasta regiune au ales fara ezitare sa revina la valorile democratiei si economiei de piata. Noi pretuim mai bine decât cei care nu au avut experienta unui regim comunist libertatea politica deoarece stim ce înseamna sa fim lipsiti de ea, ca tara si ca persoane.

Stim, asadar, din proprie experienta, ca excesul de putere în mâna statului înseamna tiranie, coruptie, ineficienta. Stim ca, aflate la dispozitia unui guvern totalitar, progresele stiintei si cele ale industriei IT pot deveni instrumente de opresiune. Nu dorim deci, pentru viitor, o lume în care informatizarea sa permita birocratilor guvernamentali sa priveasca discretionar în viata noastra, în fisa noastra medicala, în situatia noastra financiara, în alimentatia noastra sau modul în care ne crestem copiii.

În cadrul unei societati libere, tehnologia informatiei trebuie sa fie un mijloc deosebit de important pentru libertatea de exprimare, pentru asigurarea accesului public la informatii si pentru asigurarea unui mediu concurential care sa stimuleze creativitatea. Toate trebuie sa se faca prin asigurarea protectiei informatiilor personale si a intimitatii cetateanului, un cetatean care sa poata el controla activitatile guvernelor, asa cum este normal sa se întâmple în orice tara democratica,” a spus Traian Basescu.

El a subliniat si importanta combaterii terorismului prin IT&C, dar si pericolul ca cele mai avansate tehnologii sa cada pe mâna teroristilor:

„Trebuie sa recunoastem ca aceste progrese tehnologice la nivel global pot fi sursa unor noi riscuri extrem de grave. Este suficient sa mentionam ca acum si terorismul dispune de un potential tehnologic amenintator pentru noi toti.

Pentru apararea suveranitatii nationale, a ordinii de drept si a asigurarii libertatii cetatenilor este legitim ca guvernele democratice sa se foloseasca de cele mai avansate mijloace tehnologice de care pot dispune pentru a contracara aceste amenintari.

Dar asta nu trebuie sa însemne monitorizarea tuturor cetatenilor de catre autoritati, ci presupune numai a actiona conform legii împotriva celor implicati în activitati de terorism, spionaj, crima organizata. O astfel de atitudine nu constituie o încalcare a libertatii individuale, ci dimpotriva, un mod de a o apara, o îndatorire fundamentala a statului fata de cetatenii care doresc sa traiasca într-o societate libera.”

Versiunea integrala a discursului este pe site-ul Presedintiei României.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Dreapta.net

Dreapta.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto