Nava amiral a flotei a 6-a americane din Marea Mediterană, USS Mount Whitney (LCC/JCC 20), navă de comandament din clasa Blue Ridge, a ajuns în portul Constanţa la ora 9 AM astăzi, 31 octombrie, la mai mult de o lună distanţă de programarea iniţială, 24 septembrie 2008, zi în care trebuia să înceapă exerciţii de salvare în compania navei militare româneşti Regina Maria.
Inplicată în luna septembrie 2008 în asigurarea transportării unei cantităţi importante de ajutoare pentru copiii georgieni din programul Operation Assured Delivery, nava Mount Whitney a fost ţinta tirurilor verbale ale preşedintelui rus Dmitri Medvedev care a acuzat Statele Unite că livrează echipament militar Georgiei sub acoperirea misiunii umanitare.
Republica Georgia, înfrântă în războiul pentru controlul Osetiei de Sud din luna august, şi-a văzut distrusă mare parte din infrastructura militară în urma ocupării într-o proporţie însemnată a teritoriului ţării de către trupe ruse şi grupări paramilitare cecene, inguşe şi cazace aliate Moscovei. Au fost distruse de către marina şi aviaţia rusă şi cele şapte sau opt şalupe militare georgiene.
Mount Whitney, nava amiral a flotei a 6-a SUA din Mediterană a acostat în rada portului Poti în timp ce oraşul era ocupat de ruşi. Supărarea tandemului Putin-Medvedev şi-a găsit expresia în promisiunea lui Putin din 3 septembrie:
”Russia’s reaction will be calm, without any sort of hysteria. But, of course – there will be an answer.” Adică:
“Reactia Rusiei va fi calmă, fără nici o urmă de isterie. Dar, desigur că va fi un răspuns.”
Aşa a şi fost. Rusia a reluat manevrele militare în Marea Mediterană alături de amicii libieni, şi şi-a programat primul exerciţiu naval în noiembrie cu Venezuela condusă de amicul Chavez.
În timp ce nava USS Mount Whitney se va afla la Constanţa până pe 4 noiembrie, un alt eveniment corelat cu discursul ameninţător şi belicos al lui Putin va avea loc la Moscova. Liderul libian Muammar Qaddafi va începe de astăzi 31 octombrie o vizită oficială în care este posibil să semneze – după cum susţine publicaţia rusă Kommersant un acord pentru găzduirea unei baze ruseşti în Mediterana.
Ce spune Kommersant:
„The Libyan leader believes that a Russian military presence in the country would prevent possible attacks by the United States, which despite numerous Libyan attempts to amend bilateral relations is not in a hurry to embrace Colonel Qaddafi.”
Traducere: “Liderul libian crede că prezenţa militară rusească în ţară va preveni posibile atacuri din partea Statelor Unite, care, în ciuda numeroaselor încercări libiene de îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale, nu sunt gata să-l îmbrăţişeze pe Colonelul Qaddafi.”
Lunile de cvasi-paralizie a Administraţiei şi a Congresului american din preajma alegerilor prezidenţiale au creat un teren propice pescuitorilor în ape tulburi din Rusia, Venezuela şi Libia pentru a crea o noua antantă anti-americană. Gândită cu mult înainte de alunecarea preţului petrolului către zona 63-65 dolari pe baril (de la 147 în iulie), alianţa revanşei pe mări are mai mulţi membri decât cei oficiali, ce îşi aşteaptă ieşirea la rampă la momentul potrivit. Atunci când va fi mai greu pentru Statele Unite.