FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Vernisaj Devis Grebu, un îndemn la curaj și intransigență


Fundația Ioan Bărbuș și artistul plastic recunoscut internațional Devis Grebu, au organizat ieri, 18 decembrie, vernisajul intitulat “WANTED”, în care au fost expuse ilustrații editorial-politice cu personaje ale vieții publice românești implicate, mai mult sau mai puțin direct, în derapajele recente ale democrației din România – lovitura de stat din vara anului 2012, continuată până în prezent prin “Marțea Neagră”. Expoziția a fost găzduită de sediul central al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat din București.

Au luat cuvântul: gazda evenimentului, președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu, maestrul Devis Grebu, Președintele Asociației 21 Decembrie – Teodor Mărieș și Anca Cernea din partea Fundației Ioan Bărbuș.

Referindu-se la atacurile USL la adresa statului de drept, Devis Grebu a fost cât se poate de tranșant:

“Sunt furios, nu sunt deprimat, eu așa sunt, mai curând îmi exprim supărarea, furia, decât umilirea și acceptarea. Nu accept și nu voi accepta ce se întâmplă acum.

Eu am și o soluție pe care poate mulți de aici nu o au. Eu sunt “francais d’origine roumaine”… pot să fug în Franța când mi se pare că, aici, aerul devine irespirabil. Și mi se pare că aerul devine din ce în ce mai irespirabil, exact cum se întampla în anii 45-55, la instaurarea regimului dictatorial, criminal… azi e 18 decembrie, aniversarea înfierării regimului criminal comunist de către președintele Băsescu, în Parlament, unde s-a petrecut circul respectiv, bănuiesc că toată lumea l-a văzut.

Din cauza regimului criminal comunist eu am fugit, am vrut să fug de la inceputul anilor ’50, nu s-a putut pentru că România era o închisoare. Am reușit cu chiu, cu vai, în ’64. Aveam deja 2 copii, soție, 2 părinți, eram deja un fel de șef de trib, la vârsta aceea.

Imi amintesc perfect periaoda aceea oribilă, groazincă din’47. Vă rog să mă contraziceti dacă aveți intenția, am 80 de ani împliniți, eu am trăit primele evenimente ca adolescent, 12-13-14 ani, destul de inteligent și foarte matur, și le retrăiesc acum, lucru care mă îngrozește și mă înfurie.

[…]

Între timp s-a înfăptuit lovitura de stat, pentru că a fost o lovitură de stat care continuă și acum, care m-a decis sa răman din nou [în exil]. Și e foarte greu, foarte neplăcut, sunt furios, dar măcar acolo pot să respir. Aici eu sunt un bătăios, așa am fost dintotdeauna, deși am să spun un lucru care nu vă va face placere, în opinia mea, sincer, sper din suflet să mă înșel, războiul e pierdut, eu mă bat ca să câștigam măcar niște bătălii. Și sper să mă insel, sper sincer, din suflet, să mă înșel.”

În continuare a luat cuvântul Teodor Mărieș, Președintele Aosicației 21 Decembrie, evocând prietenia sa strânsă cu Devis Grebu. Teodor Mărieș a ținut să contrazică pesimismul lui Devis Grebu în ce privește parcursul democratic al României:

“Singurul punct în care nu sunt de acord cu Devis Grebu, și mereu i-o spun: eu sunt mai optimist, se poate, și într-o zi vom avea!”

Anca Cernea:

“Ce ne aduce talentul deosebit și geniul artistic al acestui creator este o privire realistă, de fapt, media, pozele din ziare sau imaginile de la tv sunt cele care ne induc în eroare. Acolo, acești politicieni apar cu cravată, pieptănați, par să fie altceva decât sunt ei în realitate. Datorită maestrului Devis Grebu, putem să îi vedem așa cum sunt, aici este, de fapt, imaginea lor reală. Așa sunt ei, cu nasul mare, cu toate asocierile lor, cu seceri și ciocane, cu sforăit, cu crocodili, cu tot ce vedeti aici.”

“Nu trebuie să uităm că asta e realitate în care trăim.”

“Nu suntem pesimiști, credem că dacă cineva e în stare să ridice steagul, românii îl vor recunoaște.”

“Intr-un fel, expozitia e și un îndemn la curaj și intransigență. Noi asta așteptăm de la viitorii politicieni și de la intelectualii publici, așteptăm de la ei intransigența lui Devis Grebu, să trateze lucrurile așa cum sunt ele aici reprezentate. Acești indivizi, Vadim, iliescu, Ponta, Antonescu etc, nu sunt persoane cu care se poate dialoga, în fața lor nu trebuie să faci compromisuri. E o greșeală să stai la masă cu un Ernu și să discuți despre cum vede el neo-leninismul. Asta e o mare greșeală și bine face maestrul Grebu că ni-i încondeiază așa cum sunt ei de fapt, ca să nu uităm.

Eu sunt convinsă că, dacă vor face compromisuri, maestrul Devis Grebu n-o să-i ierte, iar la o expoziție viitoare s-ar putea să se gasească și ei pe panouri.

Este cu atât mai mult un îndemn și o incurajare.”

Devis Grebu: “O amenințare.”

Aurelian Pavelescu a încheiat vorbind despre efortul foarte mare de a menține PNȚ în viață:

“Faptul că în sediu au venit cu această ocazie foarte mulți dintre foștii țărăniști și sunt prezenți aici, este un semn… Ceea ce s-a întâmplat în PNȚ în ultimii mulți ani, nu s-a întâmplat de la sine. Au fot eforturi foarte mari, a fost un grup de oameni care au crezut că partidul se poate salva, că sigla se poate salva, că simbolul se poate salva.”

Fotografii de Cicerone Mandru:


linie

Fotografii de Valerian Horlescu:

Dintre participanți:

Anca Cernea, Jean Pierre Vincent Cernea, Mihaela Bărbuș, Aurelian Pavelescu, Mihai Marinescu – nepotul lui Ion Diaconescu, Miorița Baciu Got, Teodor Marieș, Petrișor Peiu, Iulian Fota, Vlad Moisescu, Sergiu Popescu, Andrei Gheorghe, Gelu Trandafir, Alin Bogdan, Anca Lăzărescu, alături de mulți alții.

mai multe imagini.

Citiți si Vernisaj Devis Grebu la țărăniști.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto