FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Victoria Tea Party în Iowa: Ted Cruz

Statul Iowa a fost primul test real din alegerile primare ale Partidului Republican din Statele Unite ale Americii. Pentru primele două locuri s-au înfruntat miliardarul newyorkez Donald Trump și senatorul texan Ted Cruz, membru al mișcării conservatoare Tea Party. Pentru ultimul loc pe podium s-au aflat în competiție Marco Rubio, senator republican de Florida, și dr. Ben Carson, primul chirurg din lume care a reușit să separe doi gemeni născuți cu capetele unite.

Obiective

Deși Iowa este un stat mic cu un număr scăzut de alegători, mizele au fost ridicate. Donald Trump era direct interesat de apărarea imaginii sale de lider invincibil, care poate face și spune orice fără a pierde vreo competiție. Declarat câștigător de aproape toate sondajele de opinie, miliardarul din New York era așteptat să înceapă competiția cu o victorie. Ted Cruz încerca să dovedească puterea de atracție a mesajului autentic conservator, marginalizat de conducerea Partidului Republican. În această vreme, Marco Rubio spera își poată convinge colegii centriști ca merită încrederea lor în alegerile din acest an.

O victorie a lui Trump ar fi adus de partea miliardarului numeroși membri din înalta ierarhie a Partidului Republican. Mulți dintre aceștia începuseră deja să se împace cu gândul că nu îl pot învinge pe newyorkez. În discuții cu jurnaliști de la New York Times, Washington Post și Fox News, acești politicieni și consilieri republicani se arătaseră deschiși unei potențiale colaborări cu Trump, dar îngroziți de candidatura lui Ted Cruz.

O victorie a lui Cruz ar fi demonstrat conducerii GOP că aripa conservatoare a partidului nu va putea fi ignorata in acest ciclu electoral precum s-a întâmplat în 2008 sau în 2012. John McCain și Mitt Romney, reprezentanți ai aripii moderate din Partidul Republican, au dus atunci campanii prezidențiale centriste. Ignorând îngrijorările votanților dreptei americane și refuzând să denunțe radicalismul lui Obama, McCain a pierdut în fața celui mai de stânga politician din Senatul american. Doar patru ani mai târziu, Romney era învins la rândul său de același Barack Obama.

Marco Rubio, unul dintre cei mai talentați politicieni republicani.
Marco Rubio, unul dintre cei mai talentați politicieni republicani.

O victorie a lui Rubio l-ar fi ajutat pe senatorul de Florida să se impună în fața competitorilor săi direcți, candidații apropiați de conducerea de partid. Trebuie spus și că fostul guvernator de Florida, Jeb Bush, și guvernatorii de New Jersey și Ohio, Christ Christie și John Kasich, se bat pentru același grup de alegători pentru care candidează și Rubio. Nicăieri nu este mai evidentă această rivalitate precum în New Hampshire, următorul stat din competiția internă pentru candidatului la președinția SUA.

Evoluția ostilităților

La începutul lunii septembrie, Donald Trump se afla pe locul întâi în sondajele din Iowa, propulsat de discursul său împotriva imigrației ilegale din America de Sud. Situația s-a schimbat în a doua jumătate a lunii octombrie, când dr. Ben Carson a reușit să îl depășească pe miliardar în urma unor dezbateri publice despre rolul islamului radical și problemele pe care le prezintă corectitudinea politică. Avansul său a fost însă de scurtă durată. După performanțele mai degrabă slabe ale dr. Carson (și câteva insulte la adresa chirurgului), Trump a revenit în noiembrie în fruntea sondajelor.

Între timp, Ted Cruz a început să câștige tot mai multă vizibilitate, grație intervențiilor sale publice și unei campanii metodice în Iowa, devansându-l pe newyorkez în prima jumătate a lunii decembrie. Conștient că nu are nici o șansă pe terenul valorilor doctrinare, texanul este un adversar mai redutabil decât dr. Carson, Trump a optat pentru declanșarea unei campanii distructive la adresa lui Ted Cruz.

Donald Trump, un miliardar din New York hotărât să facă istorie în Partidul Republican.
Donald Trump, un miliardar din New York hotărât să facă istorie în Partidul Republican.

Pentru a învinge, miliardarul a uzat de toate metodele posibile: i-a atacat credința; i-a pus la îndoială dreptul de a candida, susținând nu ar fi un „cetățean american prin naștere” deoarece s-a născut în Canada; l-a acuzat de legături neprincipiale cu banca Goldman Sachs pentru că și-a finanțat prin împrumut campania sa pentru Senat; a profitat de o eroare de completare a unui formular pentru a pretinde că senatorul american ar fi încercat să ascundă împrumutul luat de la Goldman Sachs; l-a acuzat că nu este un jucător de echipă pentru că refuză colaborarea cu conducerea republicană la marile înțelegeri semnate cu Stânga americană; i-a denunțat caracterul ca „josnic” etc.

De partea lui Trump au intervenit și alți actori politici. Sarah Palin, fost guvernator al Alaska propus de John McCain pentru postul de vicepreședinte al SUA, s-a alăturat miliardarului la jumătatea lunii ianuarie. O figură apropiată cândva de mișcarea Tea Party, aceasta a oferit o odă închinată lui Trump și a încercat să saboteze campania lui Cruz prin acuzații mincinoase și desconsiderarea profilului său moral. Palin a declarat chiar că senatorul de Texas, un conservator constituționalist, este mai puțin de încredere decât miliardarul Donald Trump, ale cărui schimbări dese de opinie le-a pus pe seama unei evoluții morale. Alături de Trump au venit și alți doi candidați din alegerile primare, care în trecut au câștigat Iowa. Fostul guvernator de Arkansas, Mike Huckabee, și Rick Santorum, fost senator de Pennsylvania, și-au oferit susținerea într-un moment cheie al luptei pentru putere.

Tery Branstad, guvernator de Iowa și politicianul cu cele mai multe mandate de guvernator din istoria SUA, l-a denunțat pe Ted Cruz pentru opoziția acestuia la subvențiile federale pentru etanol. Atacul lui Branstad a avut la bază nu doar politiciniasm, ci și apărarea intereselor financiare ale fiului său, un personaj apropiat de companii care câștigă bani frumoși de pe seama fondurilor federale investite în etanol.

Agricultura din Iowa este strâns legată de subvențiile acordate de guvernul federal industriei de etanol. Texanul a fost singurul politician care a explicat alegătorilor din Iowa că desprinderea de intervenția statului se află în interesul tuturor cetățenilor americani. Cruz a argumentat că eliberarea pieței de combustibil de sub restricțiile guvernamentale este singura cale prin care industria de etanol ar putea să se dezvolte liber.

Și foști candidați republicani în alegeri prezidențiale l-au atacat pe Cruz. Bob Dole, candidatul republican învins de Bill Clinton în 1996, a explicat că texanul este un extremist care va distruge Partidul Republican. Potrivit lui Dole, Trump ar fi un candidat mult mai acceptabil decât senatorul de Texas. John McCain, candidatul republican învins de Obama în 2008, l-a calificat pe senatorul de Texas ca un nebun antipatic. Disprețul lui McCain pentru Cruz este atât de mare, încât s-a arătat deschis până și față de îndoielile ridicate de Trump în privința eligibilității texanului de a candida la funcția de președinte al SUA. Spre cinstea lui, Mitt Romney, candidatul republican învins de Obama în 2012, a respins acuzațiile miliardarului newyorkez.

Până și unele dintre cele mai importante centre media ale dreptei americane au luat parte la atacarea senatorului conservator. În încercarea de a-l ajuta pe Donald Trump, Breitbart.com și Drudge Report au promovat cu agresivitatea toate calomniile posibile la adresa lui Cruz. În această vreme, Fox News, unicul post de televiziune apropiat de Partidul Republican, a încercat să inducă telespectatorilor săi ideea că Ted Cruz nu ar fi un candidat viabil. Emisiunile de știri au acordat o atenție nefirească scandalurilor care l-au țintit pe texan și moderatorii i-au fost în general ostili, încercând – fără succes – să îl prindă în capcane (ex. Greta van Susteren, Brett Baier, George Wallace).

Deznodământ

La întrunirile preelectorale convocate de Partidul Republican în Iowa au luat parte aproximativ 186.000 de persoane, cu 50% mai multe ca la precedentul record. 46% dintre participanți s-au aflat la prima participare. 28% dintre cei veniți la întâlnirile politice republicane l-au ales pe Ted Cruz, 24% dintre republicani au optat pentru Donald Trump, în vreme ce Marco Rubio a reușit să obțină susținerea a 23% dintre votanți. Dr. Ben Carson nu a putut depăși 9%.

În Iowa, Cruz a câștigat încrederea tuturor categoriilor de vârstă. 27% dintre participanții cu vârste cuprinse între 17-29, 31% dintre participanții cu vârste cuprinse între 30-44, 28% dintre participanții cu vârste cuprinse între 45-64 și 27% dintre persoanele de peste 65 de ani au votat cu texanul. Senatorul din Sud a primit cel mai mare număr de voturi din partea ambelor sexe: 29% dintre bărbați și 27% dintre femei au optat pentru Cruz.

Victoria lui Cruz este strălucită și reprezintă încununarea eforturilor a luni de zile. Este cu atât mai importantă cu cât are loc în contextul unei ostilități generalizate din partea media și a partidului. Performanța lui Cruz fost posibilă a fost posibilă prin atragerea de partea sa a alegătorilor conservatori, baza ideologică a dreptei americane.

Senatorul de Texas este cel mai talentat și mai hotărât apărător al principiilor dreptei din ultimele decenii. Cariera sa din Senatul american, marcată de numeroase confruntări cu democrații și liderii de partid dispuși la compromisuri cu administrația Obama, a atras numeroși susținători dintre votanții Partidului Republican. Cu ajutorul lor, acest membru al Tea Party a reușit să fondeze și cea mai bună echipă de campanie și să strângă sume importante de bani, mai cu seamă în ultimul trimestru al anului 2015. Campania Cruz se află pe un loc fruntaș la putere financiară, are unele dintre cele mai bune clipuri electorate (ex. Immigration, A Year Defending Freedom, Consistent, Our Enemy: Radical Islamic Terrorism) și acționează deja în mult state americane care vor decide pe 1 martie (Super Tuesday) ce candidat susțin în alegeri.

Ted Cruz în Iowa - o victorie câștigată cu greu.
Ted Cruz în Iowa – o victorie câștigată cu greu.

Aceleași media care erau convinse că un „radical” precum Cruz nu are nici o șansă de a învinge în Iowa încearcă acum să argumenteze că adevăratul învingător este candidatul de pe locul al treilea, Marco Rubio, pentru că a reușit un scor mult peste cel estimat. Media (mai cu seamă cea republicană) sunt în stare să o țină așa până în ultima clipă, până când Ted Cruz va obține nominalizarea Partidului Republican pentru funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii.

Deși mai degrabă simbolică, victoria din Iowa îl ajută mult pe Ted Cruz în cursa pentru nominalizarea republicană. Candidatul Tea Party a învins într-un stat unde a avut de înfruntat competitori, oficiali și chiar foști aliați – un adevărat cartel -, ceea ce este o realizare de excepție. Donald Trump s-a arătat vulnerabil și stângace în reacția sa la înfrângere. Dar lupta se află abia la început și miliardarul este departe de a fi scos din cursă. Rubio s-a arătat îndeajuns de abil încât să transforme, cu ajutorul media, o clasare slabă într-un show mediatic despre virtuțile sale de lider politic.

Runda următoare

După Iowa vine rândul unui un stat cu un profil mai centrist: New Hampshire. Până la rezultatele din Iowa, Trump se află în fruntea plutonului republican, urmat la mare distanță de Ted Cruz. Între texan, Marco Rubio, John Kasich, Jeb Bush și Christie sunt diferențe de doar câteva procente. Dr. Ben Carson pare să fie scos din joc. Ieșirea lui Rand Paul din cursă nu schimbă semnificativ situația, sondajele estimând o susținere slabă, sub marja de eroare, pentru senatorul de Kentucky. În cel mai bun caz, admiratorii săi se vor îndrepta spre Ted Cruz.

Donald Trump este obligat să câștige New Hampshire. O eventuală înfrângere, cu atât mai surprinzătoare dat fiind avansul său din sondaje, i-ar putea fi fatală. Ted Cruz luptă pentru o clasare cât mai bună într-un stat mai puțin conservator, preferabil în fața colegului său din Florida. Marco Rubio trebuie să termine runda pe locul al doilea pentru a putea scăpa cât mai repede de adversarii săi direcți și a aduce alături de sine pe finanțatorii și alegătorii lor. Are nevoie de ei dacă va dori să se opună în continuare lui Trump și Cruz.

Chris Christie și John Kasich că au o misiune foarte dificilă în New Hampshire. Dacă nu reușesc să termine pe locul al doilea, campaniile lor se termină. Jeb Bush va putea supraviețui și unui scor sub cel al lui Rubio, dar nu pentru multă vreme. Deși are încă multe milioane de dolari în visterie, nu reușește să atragă susținători.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Vlad M.

Vlad M.

14 Comments

  1. DanC
    3 February 2016

    Între timp un articol tîmpiţel pe kmkz:

    http://www.kmkz.ro/opinii/editorial/curiosul-caz-al-domnului-neamtu-si-al-idiotului-ted-cruz/

    Păcat, credeam că totuşi kmkz sânt mai inteligenţi, mai fini. Nu mârlani şi imbecili.

  2. Vlad M.
    3 February 2016

    Nu stiu de ce aveai asemenea impresie, dat fiind ca la Kamikaze sunt aproape numai marlani si imbecili. Articolul citat de tine e scris de Andrei Mantog, un emo care nu demult plangea pentru imigrantii ilegali veniti din Orientul Mijlociu si ameninta cu plecarea din Romania pe motiv de „oameni lăi”. Tin sa amintesc ca acelasi Mantog scria acum vreo doi ani ca „homofobii” (adica acei „oameni lăi” care nu cred in „casatoria homosexuala”) trebuie luati la bataie.

    Mantog e ridicol când afirma ca Ted Cruz este un prost pentru ca nu crede in Incalzism Global. Texanul este multe, dar nu un prost. Daca e vreun prost in toata afacerea asta, acela este Mantog. Daca vrei sa te convingi, intra pe paginile lui de Facebook (pagina 1, pagina 2) si citeste-i panseurile despre viata si amor. Par scrise la betie, in moment de mare singurate. Vai de steluta lui! ????

    P.S. De atacurile sale la adresa lui Mihail Neamtu nici nu mai are rost sa vorbesc. Repulsia lui fata de Neamtu e din sfera patologicului.

  3. iulian ene
    3 February 2016

    Chiar nimic despre emulatia starnita de Trump? Despre suturile zdravene pe care si le incaseaza PC-ul pe valul starnit de Trump? Care Trump, la capitolul calomnii gretoase e mult mai victima decat Cruz. Care Cruz are si el parte lui de “dirty game”, cand l-au sapat pe Carson cu zvonuri false ca s-ar retrage. Discutia cu “true conservative” a fost o porcarie, nu stiam ca ar fi o doctrina politica conservatismu, dar o abordare filozofica. Oricum, discutia nu-i e favorabila lui Cruz. O fi el specialist in drept constitutional, dar mai “true conservative” decat capitalistul Trump nu e.
    In fapt marea problema cand e de ales intre astia 2(sper ca establishment puppet Rubio sa nu intre in calcul): care e mai probabil s-o bata pe Hillary? 2 dezavantaje mari pentru Cruz: mutra(oricat de frivol, are o mutra pe care multi dintre americani o asociaza unui gangster de epoca sau chiar lui Dracula) si numele hispanic. Prejudecatile albe chiar exista , o gramda de hicks n-o sa se prezinte la vot sa valideze un “”spic”.

  4. AT
    3 February 2016

    Cand liberali si conservatori ca Ann Coulter ridica problema eligiblitatii lui Cruz, eu ma cam tem ca poate totusi e ceva la mijloc.

  5. Vlad M.
    3 February 2016

    iulian ene, ai aici un tabel cu pozitiile publice ale celor doi politicieni. Intr-o parte e Trump, in alta e Cruz. Unul se dovedeste a fi mai degraba stangist, altul de dreapta.

    Vad ca il invoci pe Carson si aduci in discutie un scandal ridicol intretinut de miliardarul din New York cu ajutorul renumitului dr. Faptele sunt clare – campania lui Carson a dat niste informatii catre CNN, CNN le-a facut publice, iar organizatia lui Cruz le-a preluat si folosit. Toata aceasta revolta nu are nici un sens: campania lui Carson s-a terminat. In sfarist, e cel putin ridicol pentru Trump sa se declare revolat de ce i-ar fi facut Cruz lui Carson. Miliardarul l-a numit pe Carson un individ „patologic”, l-a asemanat cu un pedofil si i-a acuzat sustinatorii de prostie.

    AT> Este irelevant ca de partea lui Trump se afla Ann Coulter. Aceeasi Ann Coulter era in 2012 in tabara lui Romney, sustinand sus si tare ca Romney este cel mai solid conservator evah – desi Romney era un “moderat” perfect incapabil sa il atace pe Obama din moment ce instituise propriul sistem statal de sanatate, cu mult inaintea Obamacare. Nici trecerea de partea lui Trump a Sarei Palin nu schimba realitatea ca Trump gandeste si actioneaza ca un liberal/ democrat. As fi preferat sa fie un conservator light, tare pe aparare si imigratie, dar nu pare sa aiba prea multe “pozitii” solide.

  6. AT
    3 February 2016

    N-am nimic impotriva lui Cruz, dimpotriva, doar sa fie legal. Din cate am inteles, este un process pe rol impotriva candidaturii lui.

  7. Vlad M.
    3 February 2016

    Cruz este cetatean american prin nastere.

    Under British law preceding American law, “natural born” meant both jus soli and jus sanguinis. Jus soli means that you are a citizen if born within the territory of the country. Jus sanguinis means that you are a citizen if one of your parents is a citizen. In its 1790 naturalization statute, the United States re-enshrined this principle, stating, “the children of citizens of the United States, that may be born beyond the sea, or out of the limits of the United States, shall be considered as natural born citizens.” But whether the Constitution embraces the same language remains a semi-open question upon which the Supreme Court has not openly ruled.

    Donald Trump stie asta. De altfel, a recunoscut-o si singur, pe vremea când texanul nu era rivalul sau nr. 1. Schimbarea a survenit in momentul in care Cruz l-a depasit in sondajele din Iowa: s-a transformat de pe o zi pe alta intr-un canadian care isi bate joc de legile americane.

    Donald Trump a avut o sansa extraordinara. Putea sa candideze ca un democrat de moda veche, daca vrei, refugiat in Partidul Republican pentru ca in Partidul Democrat nu mai e loc pentru politicieni pro-America. Din pacate, a demonstrat ca nu a trecut nici macar printr-o minima convertire la republicanism. Ma asteptam la mai mult din partea lui.

  8. DanC
    3 February 2016

    @#6: Ted Cruz e ‘natural born citizen’:

    http://www.huffingtonpost.com/entry/ted-cruz-natural-born-illinois_us_56b10542e4b0a1b96203f393

    Nu credeam c-o sa pun vreodata Huffington Post links, dar e un 1st pt orice ????
    Deci pina si stinga accepta chestia asta.

  9. toiu
    3 February 2016

    De ce crezi ca Santorum il sustine pe Trump?
    A iesit din cursa si a anuntat ca-l sustine pe Rubio

  10. Vlad M.
    3 February 2016

    Rick Santorum l-a sustinut pe Trump intr-un moment cheie, cand acesta a anuntat ca nu se mai duce la dezbaterea de pe Fox News, organizata cu doar cateva zile inainte de Ioa, din cauza ca televiziunea nu a scos-o pe Megyn Kelly dintre moderatorii intalnirii. D. Trump a organizat in loc un miting de strangere de fonduri pentru veteranii armatei americane, iar Huckabee si Santorum i-au venit alaturi. Cei doi stiau prea bine ca batalia pentru Iowa se da intre Trump si Cruz, dar cu toate acestea au preferat sa ii acorde legitimitatea newyorkezului, desi era limpede ca acesta din urma nu a vrut sa participe la dezbatere din motive tactice. Trump s-a gandit ca diversiunea cu mitingul este cea mai buna modalitate de a scapa de intrebari incomode si de a-l pune pe Cruz, principalul sau rival, in situatia de a deveni tinta unica a dezbaterii.

    Huckabee si Santorum nu s-au impacat cu gandul ca timpul lor a trecut, asa ca au aplicat celebra vorba romaneasca „sa moara si capra vecinului”. Desigur, dupa reactiile din presa si acuzatiile de ipocrizie („cum adica, ba, ii faci campanie lui Trump, cu trecutul sau liberal, si il sapi pe conservatorul Cruz?”), lui Santorum i-a venit greu sa isi ofere sustinerea oficiala campaniei lui Donald T., asa ca si-a anuntat sprijinul pentru Rubio. Cat valoreaza acest sprijin, judecati si voi.

  11. iulian ene
    3 February 2016

    @10 Scuze de intarziere dar, |follow-up notifications” n-a facut fata. Huckabee i-a tras-o lui Trump. La charity event-ul ala a gasit de cuviinta cand a ajuns pe scena, sa spuna ca sustine pe alt candidat (decat Trump). Cat despre “chiulul” lui Trump, Fox News sunt niste impostori care joaca partitura conservatoare doar de circumstanta, ca se vinde. Isi merita un mare sut. M-am prins care-i treaba cu ei de cand tovarasa kelly se facea ca dezbate cu un alt fals, unul O’Reilly daca exista sau nu “white privilege”. Ea zicea sus si tare ca da. Alta data, schimbasera rolurile, ea era conservatoare o tinea cu free speech, ala voia limitari, cu Charlie Hebdo cred.
    Nici macar nu sunt fan Trump, cred ca per total Cruz e alegerea optima, dar omul nu e tratat fair. I se imputa mult mai mult decat merita. Macar pentru emulatia starnita, ar trebui sa i se acorde niste puncte de bunavointa. Altcumva, campania a intrat intr-o zona periculos de belicoasa cu acuzatii violente intre Trump si Cruz. Cel mai prost scenariu Cruz candidat GOP, Trump independent.

  12. solo.13mmfmj
    3 February 2016

    De ce mai exista partidul conservator ?Nu pare sa faca nimic practic pentru America.

  13. Toiu
    3 February 2016

    Alegerile din Nevada nu mai sunt o surpriza. Nici macar prin dimensiunea succesului lui Trump.
    M-am uitat un pic pe niste sonaje:
    1. 75% si-au format opinia in ceea ce priveste alegerea candidatului cu mai multe saptamani in urma. Este evident ca marja celorlalti candidati de a rasturna ierarhiile prin mesaje, intalniri, dezbateri este extrem de redusa.

    2. 61% doresc un candidat din afara establishment-ului. Este la fel de evident ca Trump este privit ca un candidat din afara est. (daca nu chiar antiest.) in timp ce Cruz, Rubio, etc sunt considerati de majoritatea celor care voteaza ca facand parte din acest est.
    Se pot face analize de ce aceasta distorsiune evidenta a realitatii. Cruz este, de fapt, in afara acestui est. (apartenenta la Tea Party este un bun indiciu) pe cand Trump, daca va fi ales, se va indrepta in mod natural catre est., in timp ce est. il va incorpora fara prea multa greutate.
    Poate conteaza pentru acesti electori faptul ca Trump nu are functii politice in timp ce Cruz este in Congres.
    Nu stiu, poate sunt chestii mai complexe, niste resorturi psihologice care imi scapa. De ce in Romania foarte multi oameni au ajuns sa-l perceapa pe Basescu ca un om al sistemului si Antena3 ca o “institutie” care se lupta cu sistemul in timp ce realitatea este exact pe dos? Sunt ceva vulnerabilitati in corpul social, o apetenta pentru forme fara fond, sensibilitati pentru un tip de propaganda desantata.
    Nu mai conteaza asta acum. Important este ca fereastra de oportunitate pentru alegerea unui candidat serios si conservator se inchide incet dar sigur.
    Urmeaza Super Tuesday. Daca nu se intampla ceva cu adevarat spectaculos, dupa proiectiile mele, Trump va avea undeva intre 200 si 250 de electori in plus fata de cel de-al doilea candidat. Un avantaj extrem de mare, poate decisiv.
    Iar cu adevarat ceva spectaculos, dupa mine, inseamna sa ramana un singur candidat in afara lui Trump.
    Din pacate sunt foarte putine sanse. Si chestia asta ma enerveaza la culme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *