FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Visul asiatic al lui Victor Ponta

România se află în NATO și în Uniunea Europeană, dar există forțe care încearcă deturnarea destinului țării către mlaștinile fantasmagoriilor asiatice. În fruntea lor se află premierul Victor Ponta. Pentru a înțelege la ce trebuie să ne așteptăm din partea actualului premier, trebuie să trecem în revistă câteva momente importante din viața sa.

Trei trepte ale parvenirii

1. Victor Ponta este omul politic care a apărut din neantul unei existențe anodine. Până să calce peste un cadavru, era un procuror oarecare ce îl vizita în ceas de seară pe Cristian Panait. Panait ancheta, din postura de procuror, un dosar în care erau implicații greii PSD în spatele cărora trona Adrian Năstase. Este neclar ce s-a întâmplat: la sfârșitul sau în timpul vizitei lui Ponta, Cristian Panait s-a sinucis sau a fost ajutat să o facă. Cert este că Ponta a fost ultimul om care l-a văzut în viață. După moartea lui Panait, lui Ponta i s-au deschis toate ușile care duceau către premierul în funcție la acea vreme, Adrian Năstase. Presa nu a investigat această afacere decât superficial, lăsând loc temerii că a fost un caz mușamalizat în favoarea lui Năstase. Până astăzi, nici un jurnalist nu a îndrăznit să-l întrebe pe Ponta care a fost mesajul pe care i l-a dus lui Panait înaintea morții.

2. Al doilea moment de cotitură în viața lui Victor Ponta l-a constituit alegerea sa în funcția de președinte al PSD. Atunci a avut nevoie de sprijinul celor mai discutabili lideri din punctul de vedere al corupției – Dragnea, Hrebenciuc, Năstase -, grei ai partidului lui Ion Iliescu. Practic, în acel moment s-au reînnoit bazele solidarității mafiote care îi ține laolaltă pe șefii PSD. La această solidaritate gândită și înfăptuită de Ion Iliescuau aderat cu bucurie și interes și liderii Partidului Național Liberal.

3. Momentul numărul trei nu este formarea USL, ci tentativa de lovitură de stat din vara anului 2012. Acum un an, Victor Ponta a condus întreaga acțiune de demolare a statului de drept sub stindardul fals al eliberării de sub „tirania” președintelui Traian Băsescu. Pentru a șubrezi Justiția și a se trece peste ori pe lângă Constituție, a fost nevoie de forțarea tuturor pârghiilor instituționale și politice. Grupările mafiote de partid și din media și-au pus planul în aplicare cu ajutorul și sub coordonarea lui Victor Ponta. Numai structura sa cameleonică și mitomania îi permit să fie considerat mai puțin extremist decât alte persoane aflate la limita patologicului, cum ar fi Ioan Ghișe, Crin Antonescu sau nefericitul Mircea Badea.

Pași către Est și blamarea Vestului

Acestea fiind premisele de la care pornim, este timpul să trecem în revistă pașii pe care i-a făcut Victor Ponta pentru a desprinde România de aliații săi tradiționali.

Primul pas către Est a fost reconciliere cu Rusia din vara anului trecut, când, în timpul puciului la USL se primeau indicații date la vedere de la Moscova prin intermediul Vocii Rusiei. Mișcarea către Est s-a făcut simultan și cu distanțarea de UE și SUA. Pe atunci Victor Ponta acuza Germania și Uniunea Europeană de imixtiune în treburile interne ale țării:

„Nu Angela Merkel votează la referendumul de pe 29 iulie. Din cauza minciunilor lor cu lovituri de stat, lumea îşi închipuie că suntem prin Siria aici.”

În relația cu Statele Unite, lui Victor Ponta i-a sărit în ajutor în acea perioadă colegul său Crin Antonescu care s-a transformat în baros antiamerican:

„Aceiaşi oameni încearcă să folosească toate pârghiile de influenţă în cercuri politice externe, începând, din păcate, spun sincer şi cu mare regret, începând cu ambasada SUA la Bucureşti, cu ambasadorul, în speţă, care este evident părtinitor în această chestiune – o spun fără ezitare şi i-am spus-o şi domniei sale. [Aceiaşi oameni, n.r.] încearcă să genereze un asediu asupra cui decide, a instituţiilor statului de drept.”

Alegerile parlamentare din 2012 au mai șters din amarul înfrângerii USL în al doilea referendum de suspendare și au netezit calea Stângii unite către obținerea puterii totale. Cu puține excepeții, toate instituțiile statului au ajuns sub dominație ei. Cunoscut prin nerăbdarea de care da dovadă chiar și în chestiuni lipsite de importanță, Victor Ponta a așteptat mai puțin de un an până la începerea unei noi ofensive care l-ar putea ajuta să ne aducă pe toți în Estul viselor sale. Dacă liberalii sunt mai tentați de colaborarea cu rușii, Ponta îi preferă pe chinezi.

Vizita pe care a făcut-o ministrul PSD-ist Constantin Niță în Republică Populară Chineză la mijlocul lunii mai a fost urmată de vizita lui Victor Ponta la sfârșitul lunii iunie, care a găsit oportun să își întregească astfel un turneu asiatic fără un scop precis. Că a făcut acolo o figură de caraghios sau nu, lui Victor Ponta i-a mers la suflet vizita în China. Nu mai contează că doar câteva zile mai târziu, turul asiatic i-a prilejuit și comiterea unei semi-gafe la ziua Statelor Unite când, ca un preambul la câteva laude pentru America premierul român a declarat:

„Tocmai m-am întors dintr-o vizită într-o ţară extraordinară, un bun prieten al României.”

Să ne aducem aminte că Ponta s-a căsătorit în China, atât de puternică este simpatia sa față de chinezi. Întrevederile pe care le-a avut cu premierul Li Keqiang și cu presedintele Xi Jinping l-au lăsat într-o stare euforică. Lui Xi Jinping i-a declamat ca un pionier de pe vremuri:

ponta-china

„Vă rog să-mi permiteţi să vă transmit cele mai bune gânduri din partea României, succes în importantul mandat pe care l-aţi primit pentru conducerea ţării dvs. După vizita pe care aţi făcut-o în România în 2009, aveţi deja foarte mulţi prieteni şi oameni care vă apreciază în mod deosebit.”

Mai mult, Victor Ponta a propus comuniștilor chinezi un Parteneriat strategic, deși nu a avut mandat din partea CSAT sau a președintelui Traian Băsescu. Propunerea a ridicat încă și mai multe semne de întrebare. Este problematică nu doar atitudinea slugarnică față de China, ci și modul în care ne poziționăm față de aliații noștri din NATO și partenerii comerciali din UE.

Statul social și alte modele adoptate de PSD

Pe vremuri negustori veroși umblau pe tărâmuri îndepărtate cu oglinjoare și mărgele din sticlă colorată cu care îi vrajeau pe băștinași. Astăzi avem destui negustori de vise care importă mărgele sociale colorate, termopane și alte aiureli cu care vor să îi impresioneze pe locuitorii acestei țări.

Modelul de stat social a fost impus în Constituția României de către Frontul Salvării Naționale, urmașul direct al PCR și precursorul PSD. El implică o viziune socialistă asupra legislației și a organizării instituțiilor pentru distribuirea și re-distribuirea avuției naționale. În urma așa-ziselor dezbateri privitoare la noua Constituție, acest articol a fost întărit. Comunismul a murit, dar o parte din viziunea sa a rămas.

La rândul său, PSD, ca orice partid de stânga, și-a gândit acțiunea politică sub umbrela modelelor străine derivate din ideologia socialistă. Nu este lipsit de interes aici să amintim despre un alt proiect vizionar al PSD, modelul suedez pe care Ion Ilici Iliescu îl dorea instituit în condițiile democrației originale FSN-iste, ceea ce nu înseamnă că nu au existat și prosperă în PSD și alte atracții, asociate unor unor țări care s-au identificat cu viziuni sociale socialiste sau comuniste. Aici este de remarcat curentul pro-rus, cel care l-a determinat pe Mircea Geoană să facă o vizită secretă la Moscova chiar în preajma alegerilor prezidențiale din 2009.

Dar lui Victor Ponta îi place modelul chinezesc și are destul curaj să facă din acesta o politică la vedere. Dacă lui Adrian Năstase i-au plăcut termopanele asiatice kitsch-urile chinezești cu care și-a împopoțonat casa din Zambaccian, se prea poate ca Victor Ponta să-și fi propus să transplanteze în România entități economice chinezești care să controleze ramurile vitale ale economiei naționale.

Portul Constanța, complexul energetic național și „alte nimicuri”

Lui Victor Ponta i-a ieșit un porumbel din gură când a spus că Parteneriatul strategic ar fi axat pe latură economică. Problema e că între România și China se află nu numai o mare distanță, ci și Uniunea Europeană, entitatea politică și economică cu care țara noastră are un tratat de aderare semnat și parafat. Acest tratat impune obligații tuturor părților semnatare, iar monitorizarea respectării reglementărilor UE este o practică de la care nu se poate sustrage nimeni, nici măcar un premier șmecher de pe malurile Dâmboviței.

Este de presupus că Victor Ponta a avut în mapa sa de lucru și obiective pe care nu le-a discutat cu ziariștii. Printre acestea este foarte posibil să se fi aflat Portul Constanța, poartă maritimă pentru România, dar și pentru toate țările vecine nouă din estul european. Știind ce s-a întâmplat în trecutul apropiat cu Portul Pireu și cu portul Napoli, intrate în administrația unor firme chinezești într-o perioadă de criză economică europeană prelungită, nu este foarte greu de anticipat că există un interes major pentru un cap de pod la Marea Neagră. China comunistă nu este o putere capitalistă, ci reprezintă o putere economică rapace de esență mercantilă, care își dorește nu competiția, ci sugrumarea tuturor celor care îi pot pune frână ambițiilor.

Complexul energetic național reprezintă o altă zonă de interes major pentru Beijing, lucru confirmat de recentele investiții chinezești în parcurile eoliene din Dobrogea precum și de numeroasele discuții privind retehnologizarea complexelor de producere a energiei din Oltenia. În același sens trebuie înțeleasă și aiuritoarea propunere a lui Ponta de conlucrarea cu China în dezvoltarea unor reactoare nucleare la Cernavodă.

Concluzii

1. Traian Băsescu a declarat că Victor Ponta nu a avut un mandat oficial din partea României pentru turneul estic și este de presupus că premierul joacă o carte pe planul politicii externe rezultată dintr-o ambiție mult mai mare: aceea de a fi președinte al țării. În timp ce Crin Antonescu vrea să se reinventeze pentru a poză într-o persoană cu tact și cu deschidere pentru dialog, premierul își depășește atribuțiile postului pentru a poza că unic reprezentant al țării.

2. Victor Ponta are avantajele unui funcții de conducere la care a ajuns călcând peste oameni, legi și cutume, dar este destul de greu de estimat ce vrea să facă. Este foarte posibil să-și fi propus să demonstreze în planul politicii externe că el este singurul care vrea și poate să conducă România. Ambiția sa de a reprezenta țara la Consiliul European poate fi înțeleasă astfel. Pe de altă parte, este posibil că Victor Ponta să nu-și dorească neapărat funcția de președinte și de aceea l-a manipulat pe Crin Antonescu în pregătirea unei viitoare Constituții unde atribuțiile președintelui să fie doar de reprezentare și nu de decizie.

3. Victor Ponta este un tânăr cu trecut incert, dinamic, locvace și nemilos cu adversarii. China este o țară comunistă cu o cultură străveche, dinamică, tăcută și nemiloasă cu adversarii și concurenții. Europa reprezintă pentru China o victimă pe care este bine să o „storci” bine înainte de a o lega de un car al victoriei și a o târî prin fața lumii. Ar fi bine să luăm aminte că în trecut toate războaiele chineze se terminau cu exterminarea învinșilor și să ne opunem „strângerii relațiilor cu China”. Parteneriatul cu China, visul lui Victor Ponta, este un măr otrăvit.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

28 Comments

  1. Anca Cernea
    29 July 2013

    Drepturile omului cf. „modelului chinezesc”: iată aici un clip de la începutul lui iulie a.c.. Clipul a făcut senzație, fiind deja văzut de milioane de oameni. Arată un reprezentant guvernamental chinez care urlă în fața unei mulțimi de cetățeni indignați: „treaba poliției e să bată poporul !!!”, „dacă nu bate poporul, de ce să mai ținem poliție ???!!!”

  2. Stefan
    29 July 2013

    Intr-adevar interesul Republicii Populare Chineze pentru „un cap de pod” la Constanta trebuie vazut in contextul investitiilor acestei tari in instalatii portuare din diverse tari.
    China are un excedent comercial si incearca sa-si diversifice investitiile externe, in afara bonurilor trezoreriei USA.
    Investitiile in porturi le vor deschide chinezilor piete pentru produsele lor de infrastructura de transport precum trenuri, constructii.

    Anul trecut Israelul si China au semnat un acord privind dezvoltarea portului de la Eilat de catre chinezi si construirea unei cai ferate care sa lege Marea Rosie de Marea Mediterana, prin Israel.

    http://www.globes.co.il/serveen/globes/docview.asp?did=1000762276&fid=1725

    Din punct de vedere tehnic, e vorba de aproximativ 300 km teren greu, desertic cu o denivelare de teren brusca de cateva sute de metri, reprezentand diferenta de nivel intre cele 2 mari si oceane.

    Pentru Israel, acesta cale ferata transoceanica este un vechi vis, a carui realizare va impulsiona dezvoltarea economica.
    Pentru China, este o investitie strategica intr-o alternativa la Canalul de Suez.
    Chinezii isi asuma un risc economic, dar se pare ca le merita.

    Nici o alta tara, nici Statele Unite si nici Europa nu au nici banii, nici capacitatea tehnologica si nici vointa politica de a indeplini un astfel de proiect.

    Relatiile economice intre Israel si China s-au strans in ultimii pe baze pragmatice.
    Exista pe o simpatie culturala reciproca, dar dragostea sau admiratia israelienilor fata de sistemul politic si social din China este zero.
    Pe de alta parte, evolutia macroeconomica si politica mondiala obliga Israelul sa-si ia partenerii economici acolo unde ii gaseste, nu acolo unde i-ar place sa-i caute.

    Ma intreb daca se poate o face o paralela cu continutul articolului dumneavoastra.

  3. emil borcean
    29 July 2013

    Stefan, e adevarat ce spui. Problema este ca Ponta (seful guvernului roman) este din cu totul alt aluat decat Netanyahu. Ponta are simpatii comuniste clare, e o mediocritate corupta si vanitoasa, iar chinezii stiu bine cu cine au de a face. Relatia israeliano-chineza e strict comerciala si fara bezele ideologice.

    Si pentru ca ai pus bine pe tapet aceasta relatie, mai putin cunoscuta publicului larg, recomand un articol bun publicat de Tablet, una dintre cele mai bune reviste evreiesti online:

    As Chinese-Israeli Relations Enjoy a Second Honeymoon, America Frets

  4. ioana h
    29 July 2013

    Pai da. Tu ai dreptate. Insa degeaba ai ( din pacate) si ( fara sa fiu apocaliptica, ci doar realista) as mai adauga o concluzie la cele 3 ale tale:

    4.Chiar daca asta-i realitatea ( asa cum ai descris-o tu) ea nu sperie majoritatea, dimpotriva, mai multi decat iti imaginezi o vor imbratisa, cu tot cu Ponta. De ce? uite d’aia: http://ihincu.wordpress.com/2013/07/29/revolutia-castigatoare-nu-poate-fi-decat-morala-i/
    Majoritatea indivizilor care compun majoritatea n-are critica, n-are criterii, e ignoranta, dar si suficienta totodata. Iar Ponta e deja la putere ( adus acolo nu doar de fanii lui din partid, ci si de cei din popor; sa nu va asteptati cumva sa il abandoneze prea multi) si, afara de cazul in care, printr-un miracol ( exclusiv divin) ajunge dupa gratii sau sfarseste in vreun accident, a lui sunt si tara, si viitorul ( mult dincolo de 2014, 2016, 2020, si tot asa). Nu de alta, dar desteptarea – a se citi revolutia gandirii critice si a moralei neamului – dureaza mai mult de cativa ani; plus, sa nu uitam, nici macar n-a inceput. nu va bazati pe faptul ca 80% din neam s-a declarat crestin la recensamant, sau pe faptul ca multi merg la biserica (pt ca merg). Merg degeaba. Nu pricep si nu-si asuma NIMIC.
    Cei care inteleg ce spui tu sunt o minoritate nesemnificativa.

    Deci, am aceasta problema care ma bantuie permanent, mai ales de vreo 2-3 ani incoace: ce ne facem, tata? cum desteptam neamu’, ca e inert. Gaze lacrimogene? Hidrogen sulfurat pe teava? Dam drumu’ la lacuste pe strada?

    Sau o fi momentul sa ne luam, in sfarsit bagajele ( pana acu 2-3 ani nu lulasem in calcul serios) acum, cat se mai poate si sa punem tara la cale, ca stramosii nostri, din exil? Caci eu constat ca sunt mai multi romani intregi la minte ( inclusiv menajere si capsunari) in strainatate decat aici.

    aici nu intereseaza aproape pe nimeni ( sau oricum infim) chestiunile astea. Ori, mai rau, daca intereseaza ( ponta-china- comunism-capitalism de stat – la revedere occident) li se par in regula.

    sau emigram la bulgari, ca-i mai aproape? Ca aia asa, cu ceafa groasa, cum le zicem noi, vad ca sar urgent in strada la chestiuni minore prin comparatie cu ce suportam si inghitim pe nemestecate noi. Chiar, n-a zis nimeni nimic ( sau mi-a scapat mie) de iesitul in strada al vecinilor ( de care tot radem noi, da degeaba radem) de peste Dunare…

  5. ioana h
    29 July 2013

    Stefan: tu in mare ai dreptate. cu un singur amendament: „Nici o alta tara, nici Statele Unite si nici Europa nu au nici banii, nici capacitatea tehnologica si nici vointa politica de a indeplini un astfel de proiect.”

    Fals. SUA are sigur si bani si capacitate tehnologica. Problema e de vointa politica. De aia s-a orientat intr-acolo Israelul. Si mai e ceva, ce vad ca nici aici nu se prea discuta: ok, iubim caracteristicile civilizatiei iudeo-crestine si suntem clar impotriva islamului ( sper ca nu e nimeni pe aci la ba din contra), dar asta nu inseamna ca in Israel nu exista electorat de stanga garla ( si radical si moderat) sau ca partidele politice reprezentate in Knesset compuse din ingeri conservator-liberali ( in sensul corect, clasic). Au si ei destui fani ai modelului economic chinezesc ( care implicit e si poliltic). Lupta cu islamul e una, restul politicii…. ei…. e bine sa discutati ( in particular, nu asa, in vizite oficiale) cu cetateni de-ai locului, eventual dintre aceia care au afaceri si aici, si acolo…. sa va mai spuna ei cum e cu interventionismul in economie, cu coruptia, cu libertatatea economica, individuala….
    Nu va luati numai dupa articole de ziar ( chiar serioase) sau dupa rapoartele Freedom House – dupa ultimele, si noi si Israelul stam cam la fel de bine ( cica free, si la drepturi politice si libertati civile, de nu mai putem)

  6. ioana h
    29 July 2013

    Plus, Stefan, ca sa te linistesti si cu superioritatea financiara chinezeasca ( de aia tehnologica nici nu poate fi vorba, come on… aici ai fost chiar simpatic), compara tu singurel urmatoarele date pt anul 2012 ( sunt publice; doar sa fii atent):
    1. China, PIB nominal anual (GDP) total 8,2 trilioane USD, per capita 6000 USD, populatie 1,344 miliarde
    2. SUA, PIB nominal anual 15,7 trilioane USD, per capita 50.000 USD, populatie 316 milioane

    Deci, cu o populatie de 4,25 ori mai mica, SUA produce de 2 ori mai mult decat China. Asta ca sa nu mai vorbim de faptul ca in timp ce GDP/PPP ( calculat dupa puterea de cumparare a monedei nationale) e intotdeauna o nebuloasa in China ( autoritatile chineze – vezi scandalurile din ultimii ani – tind sa supraestimeze valoarea monedei nationale si n-ai ce sa le faci, ca acolo e partid unic si e cum era la noi cu planul cincinal care se realiza in 4 ani si daca te apucai sa calculezi productia la hectar raportata reiesea ca suprafata Romaniei e cat Rusia), in timp ce in cazul SUA e acelasi cu cel nominal ( adica real).

    Ah, sigur, in China ( dupa cum se observa din cifre) populatia e de 8 ori mai saraca , sau, in fine, the ruling class e bogata, in timp ce amarastenii sunt de 20 de ori mai saraci ( sau si mai rau), ceea ce inseamna ca PCChinez investeste/arunca cu banutii cumparand de exemplu tari prin Africa, sau facand parteneriate gen asta cu Israel ( sa vedem daca apuca sa desavarseasca proiectul; sa nu ne entuziasmam prematur la „miracolul” economic chinezesc) si foloseste mana de lucru ieftina rau. Ok.
    Si sigur ca SUA au o datorie publica de 2 ori mai mare. Da macar ei au sanse ( pt ca produc mult si bine) sa si-o plateasca la un moment dat ????
    Deci, realitatea ramane: SUA produce mai mult si mai bine, si va continua sa aibe mai multi bani reali ( cu tot cu Obama, cu tot cu tiparitul masiv de bani si politicile financiare momentan gresite) ???? Cat despre tehnologii, pliiizzz, sa nu mai credem toate miturile chinezesti. Daca iei la puricat toate tehnologiile lor, ai sa afli ca-s occidentale , de regula furate si coafate, sau pur si simplu cumparate/implementate la fata locului de occidentali.
    Acu serios, nu stiu cati ani ai tu, dar eu sunt de abia la jumatatea vietii si daca nu ma ia doamna cu coasa neasteptat, sunt convinsa ca voi apuca sa traiesc destramarea mitului „miracolului economic chinezesc” ( 20-30 de ani) si mentinerea eficientei economice americane ( sa speram ca si europene; om vedea). sper insa sa nu ne omoare ei de foame dupa aia ( transati, bucatele mici, condimentati, in vok sau pe gratar). ca de inmultit, ei se-nmultesc, asta da.

  7. Toiu
    29 July 2013

    @stefan
    „Nici o alta tara, nici Statele Unite si nici Europa nu au nici banii, nici capacitatea tehnologica si nici vointa politica de a indeplini un astfel de proiect.”
    In China sunt 43,2 milioane de oameni care traiesc cu un venit de sub 115 euro. Pe an. Adica 115/365 euro pe zi.
    In US pragul saraciei EXTREME pentru o persoana este de 5570 de dolari. Pe an. Adica 5570/ 365 dolari pe zi.
    Va las pe dumneavoastra sa va imaginati cam cati saraci ar fi in China daca s-ar aplica standardele din US.
    Despre ce discutam aici? Vorbim de dragul de a vorbi?
    Daca guvernul Chinei ar baga bani in lucruri cu adevarat importante, daca ar avea o minima solidaritate fata de SUTELE de milioane de chinezi care traiesc in saracie lucie probabil le-ar mai ramane bani de o autostrada. Asta inseamna tara bogata, asta inseamna o tara civilizata: oameni bogati (sau cel putin care au un venit minim decent) intr-un stat dezvoltat armonios si nu un stat cu proiecte paranoice si cu o majoritate a populatiei flamanda si disperata.
    A se slabi cu tehnologia chinezeasca. Au tehnologie pentru ca au tehnologie americanii si vesticii. Si li s-a permis accesul la aceasta tehnologie.
    Singura lor tehnologie este performanta de a folosi tot spatiul unui geamantan. Scopul va las pe dumneavoastra sa-l ghiciti.
    Sper din tot sufletul ca de acum incolo sa folositi numai produse chinezesti. Conceptie, tehnologie si productie chinezeasca!

  8. Stefan
    29 July 2013

    Hey, va multumesc pentru reactiile la comentariul meu. O discutie vioaie este intotdeauna sanatoasa.

    Nu se poate discuta despre China actuala fara sa ne uitam unde erau ei la moartea lui Mao si sfirsitul revolutiei culturale, cand au schimbat macazul. Atunci sa fi vazut foamete si jale totala si o populatie flamanda si disperata!

    Nu sunt mare admirator al sistemului politic si social comunist chinez, si mi se pare ca nici chinezii insisi nu sunt.
    Altfel ar fi incercat sa-si impuna sistemul in cele 2 teritorii care le-au anexat in 1997.
    Deocamdata, Hong Kong si Macao ramin prototipul capitalismului pur, „salbatic” si prosper!

    V-ati intrebat oare de ce aproximativ un milion de Taiwanezi, dintr-o populatie de de douazeci si ceva de milioane s-au expatriat [emigrat temporar] in China?
    S-au dus acolo dupa capitalul Taiwanez, care cauta in China piata si mina de lucru, iar capitalistii taiwanezi aveau nevoie de cadre tehnice pregatite si de incredere, care sa poata sa-i conduca pe Chinezi in mod direct, impartasindu-le cultura si vorbindu-le limba.

    Am scris ca „nici o alta tara [in afara de China], nici Statele Unite si nici Europa nu au nici banii, nici capacitatea tehnologica si nici vointa politica de a indeplini un astfel de proiect [cale ferata si port]”

    Cine a fost in Statele Unite stie ca trenurile acolo sunt o gluma. Europenii din contra, au tehnologie si know-how, dar nu au nici banii de investitii si nici vointa politica de a investi in Israel.

    China, intre timp, si-a dezvoltat aceasta capacitate tehnologica si a avut ambitia sa-si faca trenurile cele mai rapide din lume.
    Trenuri care merg si nu sunt cu nimic in urma „shinkansen”-ului japonez, de exemplu. Nevasta-mea si baiatul au facut drumul intre Beijing si Shanghai si au vazut.

    Dl. Toiu imi scrie „Sper din tot sufletul ca de acum incolo sa folositi numai produse chinezesti”
    Eu sunt inginer electronist, proiectant de circuite integrate din cele care se gasesc in calculatoare laptop sau smartphone.

    Majoritatea circuitelor integrate proiectate la noi sunt fabricate in „China Mare”, adica Republica Populara Chineza plus Taiwan.
    Cam greu sa deosebesti, ca firma cea mai mare de fabricare de circuite integrate din lume, Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation are fabrici si in Taiwan si in China.

    Daca e un cutremur mai mare in Taiwan, sau un tsunami la Shanghai, sau pe conducatorii chinezi ii apuca nebunia si ataca Taiwanul „ca sa-si reunifice patria”, se duce dracului locul meu de munca si salariul meu. De aceea nu ma entuziasmeaza de loc previziunile negre privind criza neagra care bate la poarta Chinei.

    Nu ma sperie sa folosesc „numai” produse chinezesti.
    Am inceput sa vedem la noi automobile chinezesti. Sunt competitive si se zice ca nu sunt rele.

    Pina una alta am cumparat in familie 3 masini coreene. Cind a trebuit sa aleg, nu am avut ezitare.
    Masini americane avem putine pe piata, si nu degeaba, ca nici americanii nu prea-si cumpara masini de la ei de acasa. Scumpe si proaste.
    N-am bani de BMW sau Mercedes Benz, iar restul masinilor europene sunt scumpe si intretinerea lor e si mai scumpa, se strica toata ziua.
    Cele japoneze sunt scumpe si lipsite de diverse utilitati tehnice avanzate, asa ca ce mi-a mai ramas?

    Chestia cu masina coreeana e numai un exemplu. Ce era Coreea de Sud in anii ’50? O fosta colonie japoneza, cu o economie agrara complet distrusa de razboi, si nici exemplu de democratie nu era.
    Ce era Taiwanul in 1946? Tot fosta colonie japoneza si era provincia cea mai saraca a Chinei, si ea una din tarile cele mai mizeriile lumii.
    Uitati-va unde sunt acum aceste doua tari: locomotive economice, cu o democratie vibranta, in pofida amenintarilor existentiale, politice si militare enorme, de necomparat cu restul lumii.

    Nu este exclus ca Republica Populara Chineza sa o ia pe acelasi drum. Eu sper si le-o urez din toata inima.

  9. Stefan
    29 July 2013

    Aah, si mai am de adaugat ceva.

    Si eu si familia mea folosim telefoane Samsung, productie si conceptie coreeana curata.
    Asta vorba vine, ca Samsung are centre de proiectare si in SUA si in Israel, si numai ei stiu ce fac si unde.

    Nici nu-mi trece prin minte ca as putea cumpara altceva.

    Asta pentru ca iphone si idea de a folosi Apple nu-mi place.
    Apple isi proiecteaza produsele in SUA (in ultimul timp si in Israel) dar pina de curand productia era exclusiv in soproanele sclavagiste ale lui Foxconn in China.

    Ce vreu sa spun ca nu prea mai are sens de a se vorbi de o tehnologie „americana” sau „europeana”, nici macar „occidentala”.
    Habar n-aveti cat din aceasta tehnologie este proiectata de fapt la Shanghai sau la Bangalore.
    Nu stiti nici cit din cea ce este proiectat in SUA este de fapt produsul creierelor nascute si si educate in China si India, Coreea de Sud, s.a.m.d.
    Eu stiu, ca i-am vazut la lucru.

    Chestia e numai de „branding”. Daca astazi cumpar un frigider din China peste care Americanii si-au pus doar eticheta lor, nu vad de ce nu as cumpara maine acelasi frigider chinezesc cu eticheta chinezeasca Haier sau Huawei, de exemplu.

    Sa ma scuze cei de la ILD, dar nu am intentionat sa fac nici o propaganda comerciala aici; nu primesc redevente de la nimeni.

  10. emil borcean
    29 July 2013

    Stefan, avem habar. Dar, apropo, tu ai habar cata tehnologie fura China?
    Iar chestia cu masinile americane „scumpe si proaste” e cam trasa de par. Cea mai bine vanduta marca din Canada este Ford.

  11. Stefan Pop
    29 July 2013

    Interesul vizibil al social democratilor pentru puterile asiatice pro-ruse si pro-chineze nu este o noutate pentru nimeni! In anii ’90 reprezentanti de frunte precum Ion Iliescu si Adrian Nastase au efectuat vizite prelungite si fostele republici sovietice din Asia Centrala si in China. Din cate se pare visul unui stat faurit pe un tipar oriental asiatic nu este unul de data recenta! Liderii social-democrati admira modelele estice si sunt mereu gata sa torpileze toate relatiile Romaniei cu Uniunea Europeana si cu aliatul nord-american. Acesti oameni desconsidera in mod evident relatiile economice, politice si diplomatice ale tarii lor in total dezacord cu vointa liber exprimata a romanilor in mai multe ocazii si la referendumuri. Daca ar evolua in alte spatii geo-politice ar primi cu siguranta votul de blam al intregii clase politice si al electoratului! Din pacate acesti conservatori „rai” inca mai isi fac auzita vocea. Insa va veni si vremea in care romanii ii vor alunga prin vot democratic de pe scena politica asa cum au facut-o si cu alte partide politice mai vechi sau mai noi.

  12. israelianca
    29 July 2013

    Din cauza curentelor propalestiniene de stinga care bintuie Europa, Israelul este deseori fortat sa-si gaseasca parteneri pe care nu si-i doreste in mod natural. Cita vreme Europa este din ce in ce mai ostila statului evreu, boicotind diverse produse, cerind etichetarea bunurilor provenite din „teritorii”, interzicind tranferarea de fonduri pentru diverse proiecte de colaborare, Israelul nu are incotro; doar n-o sa ne punem streangul de gat ca sa-i fericim pe cei care dicteaza politica de la Burqaxelles. Cred ca nu e necesar sa deschid cutia Pandorei in ceea ce priveste relatiile cu americanii din ultimii citiva ani.

    Israelul dispune de metode agricole avansate (inclusive irigatii) care sunt foarte utile Chinei, iar apropierea intre Israel si China poate stavili intr-o oarecare masura amorul dintre chinezi si statele arabe. Si banuiesc ca mai sunt si alte domenii de colaborare.

    Chinezii, se pare, sunt fascinati de steaua lui David (steaua in 6 colturi), cele doua triunghiuri suprapuse care combina esenta feminina cu cea masculina intr-o singura figura, de unde si admiratia lor pentru evrei.

    Articolul, insa, vorbeste despre visul asiatic al lui Ponta, ce legatura are cu Israelul? Sau orice facem, oricum o intoarcem, evreii sunt de vina?

  13. Stefan
    29 July 2013

    Emil, am habar de cata tehnologie fura China. Pe de alta parte, este un joc de-a vatzea-ascunselea aici.
    Americanilor le este furata tehnologia pentru ca se lasa furati.
    Ei transfera tehnologia lor in China ca sa profite de mana de lucru ieftina, si sper sa le ramana sub control, iar uneori gambitul nu reuseste. Dar aceleasi companii americane care se pling ca le este furata tehnologia, de obicei continua sa o transfere in China, atita timp cit socotesc ei ca trag un profit net.
    Eu lucrez la o multinationala care dezvolta software in toate colturile lumii. Au deschis noi centre de proiectare in China si India.
    Daca chinezii ar reprezenta hotia absoluta, nu ar fi face-o. Pe de alta parte zona cea mai dinamica in economia mondiala este actualmente „Pacific Rim”, nu SUA si nici Europa, mai ales nu Grecia. Ce sa-i faci, acolo- bataia pestelui.

    Am facut o generalizare despre masinile americane, valabila din punctul meu din observatie.
    In tara in care traiesc se aduce o singura masina americana, Chevrolet Malibu, cu vanzari minuscule.
    Taxele sunt aceleasi, indiferent de provenienta.

    Ma intreb ce ne-am face daca maine nu am putea cumpara haine din China. Cred ca ar trebui sa ies in pielea goala in strada, pentru ca tot cea ce imbrac vine de acolo.

    Ma intreb ce este „tiparul oriental asiatic”, pomenit intr-un comentariu mai sus. Unde punem in acest tipar Japonia, Taiwanul si Coreea de Sud, dinamo economice si democratii exemplare? Sau Singapore, o tara nu prea democratica, dar cu un nivel de civilizatie de invidiat?
    Dar Hong Kong si Macao, care nici macar nu sunt tari? Tailanda?

    Nu imi place de loc R.P. Chineza din punctul de vedere al regimului de acolo, dar traim pe aceeasi planeta interactiva care nu se aseamana cu cea de acum 40-50 de ani, de pe vremea „revolutiei culturale”. Nu vad intoarcere la acea perioada, decat daca vine o catastrofa care ne va lovi si pe noi in mare masura.

  14. Stefan
    29 July 2013

    @israelianca: eu am pus intrebarea daca se pot dezvolta relatii economice pragmatice intre Romania si China, fara „visuri asiatice”, fara amor si fara ideologie si am facut paralela cu Israelul, tara mea.

  15. emil borcean
    29 July 2013

    Serios, americanilor le place să se lase furați? Te pomenești că și canadienilor le place să se lase furați, nu-i așa? Pentru că tovarășii chinezi fură și din Canada. Asociațiile de pretenie și cooperare canadiano-chineze și diverse „centre culturale” înființate de cetățeni canadieni de origine chineză au destui spioni și ciorditori calificați pe ștatele de plată.

    Transferul de tehnologie se face prin licențe care îl obligă pe recipient la plată, la anumite condiții de utilizare și la un cadru legal de folosire. Și bineînțeles că deținătorul unei tehnologii vrea să profite. Scuze, dar ce spui tu în această privință nu are niciun sens.

    Nu poti sa generalizezi in baza unei singure masini. Cu atat mai mult din punctul tau de vedere, care este mult prea limitat.
    Iar chestia cu umblatul gol pe strada in lipsa textilelor din China e chiar hilara. Daca mâine China nu mai produce imbracaminte, nu-ti fa griji, poimâine cumperi „made in India” sau de oriunde se va reloca productia. Probabil asa gândeau unii si pe vremea când Marea Britanie era principalul prelucrator de bumbac si fabricant de textile din lume, dar uite ca zilele bumbacului britanic au apus demult si nimeni nu s-a pomenit umblând gol pe strada.

    Ah, și o chestie despre „inovația” chineza. Unii au spus „dom’le, chinezii mai au putin și îi depășesc pe americani la numărul de patente și invenții înregistrate anual”. Uau, s-a dat sarcină de la Comitetul Central – o invenție pe cap de chinez! Și culmea, chiar așa este:

    Chinese Junk Patents Flood Into Australia, Allowing Chinese Companies To Strategically Block Innovation

    Techdirt has been writing for a while about China’s policy of providing incentives to file patents — regardless of whether those patents have any worth. That’s led to a naïve celebration of the large numbers now being granted, as if more patents corresponded to more innovation.

    Until now, this problem of junk patents has been confined to China, and the companies that operate there. But last year China went even further with its subsidy system, offering to pay the fees for filing overseas, presumably to encourage Chinese companies to build up patent portfolios in foreign markets that can be used for defensive or even offensive purposes. We’re now beginning to see the effects of this further distortion to the patent system, as Australian businesses struggle with the flood of new patents there. The Patentology blog explains:

    A Chinese government scheme providing financial incentives for small and medium sized enterprises, public institutions or scientific research institutions appears to be resulting in abuse of the Australian patent system, and the ‘dumping’ of numerous low-quality innovation patents on the Australian Register.

    These ‘junk’ patents are not being examined or certified. They therefore represent no more than potential enforceable rights. Even so, they generate costs to companies operating legitimately in Australia, which may need to obtain advice on the likely scope and validity of these patents in order to avoid possible infringement. In extreme cases, the existence of junk patents could result in an Australian business choosing not to take the risk of bringing a new product to market, even though the Chinese owner of a patent is not itself offering any products or services in this country.

    This is a perfect example of how granting more patents actively harms innovation. Thanks to China’s incentive scheme, which encourages patent quantity rather than quality, Australian businesses must now spend more time searching through them all to see if they are likely to affect their own products, deciding if they are a threat, and what to do about it. All that costs money that could have been spent on real innovation, developing new products. Thanks to the patent system, and China’s new incentives, that money will now go to the lawyers.

  16. Stefan
    29 July 2013

    @emil: articol interesant.
    Totusi nu RP Chineza a inventat patentul inundatiei cu patente de calitate „junk”. Problema este, inteleg eu, o slabiciune a sistemului de patente australian, care le acoda prea usor pentru chestii triviale.

    Nu cunosc bine problemele cu chinezii din Canada.

    Dar componenta dominanta a furtului chinez se face in China insasi, de la companii care fac afaceri cu chinezii si continua sa faca afaceri, desi sunt furate. Prea putine isi iau jucariile si parasesc piata chineza.

    Chestia cu hainele din China am scris-o in gluma.
    Mult mai mult ma ingrijoreaza dependenta totala a pietei mondiale de fabricile de semiconductoare din China Mare.
    Asta s-a vazut acum vre-o 2 ani cand un cutremur mititel in Taiwan a taiat cablurile de comunicatie ale insulei si a fisurat zidurile uneia din fabricile astea: preturile au sarit imediat.
    Fiecare fabrica din astea costa cateva miliarde de dolari si se construieste in cativa ani. Nu este vorba de un atelier cu masini de cusut care se poate muta de colo colo.

  17. Liv STOmer
    29 July 2013

    @ Ioana h, 4,5,6:
    Ai dreptate Ioana, pana si emigrarea la bulgari a devenit o solutie (si da, si mie mi se pare o tampenie eternul nostru misto de „cefele groase” -mergeti numai la Balcic sa vedeti ce mic paradis terestru au construit baietii acolo, si-o sa va dati seama cat de tampit este acest misto). Emigrarea – o „solutie”, de fapt. Singura solutie, cu adevarat, pentru „revolutia morala” pe care o propui tu, singura, dupa mine, singura, singura, singura, este asta: educatie, educatie si iar educatie (cum zicea, demult, un cretin, pe care l-am lasat sa ne conduca vreo 25 de ani ???? ). Simtul moral, dupa stiinta mea, se educa. Se poate educa. Trebuie sa vrem, ca educatori, nu multi, dar suficienti, ar fi. Trebuie sa vrem. Problema, asa cum este ea de grava,poate fi tratata de la cauze, sau altfel deloc. Eu asa cred.

  18. Antiamerican
    29 July 2013

    China și Rusia reprezintă singurele speranțe de a contracara tăvălugul corectitudinii politice și drepturilor minorităților duse până la paroxism. Dacă România va rămâne alături de SUA, în curând a critica un gay, țigan, sau orice altă minoritate protejată va fi considerat „incitare la ură” și va deveni act penal pasibil de închisoare.

  19. Mihaela Bărbuş
    29 July 2013

    Infiintati Dvs o gradinita de limba rusa sau chineza. Cu siguranta va veti trimite copiii acolo si multi va vor urma exemplul ca sa scape de tavalug.

  20. Anca Cernea
    29 July 2013

    iar dacă vreți cu adevărat libertate de expresie, fugiți în Rusia sau în China

  21. Stefan
    29 July 2013

    Fratilor, avem o stire care se leaga de subiectul nostru, propusa investitie chineza la Constanta.
    Unii se indoiesc ca pot s-o faca.

    Ce parere aveti de ideea lor sa sape in Nicaragua un rival pentru canalul de Panama?
    Asta in curtea din spate Statelor Unite!

    O buna doza de scepticism e intotdeauna la locul ei, dar eu nu m-as grabi sa-i fac de doua parale pe antreprenori decit daca am argumente.

    http://www.forbes.com/sites/williampentland/2013/06/25/chinas-40-billion-bid-to-build-shipping-canal-across-nicaragua/

  22. Anca Cernea
    29 July 2013

    Eu profețesc acestor ambițioase investiții chineze un viitor luminos, demn de predecesoarele lor înfățișate în imaginile de aici – vezi dailymail.co.uk. Iată și un filmuleț, de pe același site.

  23. Stefan
    29 July 2013

    @Anca: Wow, daca nu citeam, as fi crezut ca e de la un cutremur de pamint.

    Uitati-va la una si mai buna: Paris-sur-Yangtze!

    http://www.realtytoday.com/articles/4625/20130806/visiting-another-ghost-town-tianducheng-mini-italy-china-video.htm

    In privinta canalului din Nicaragua, propun sa ne tinem la curent.

  24. Toiu
    29 July 2013

    @Stefan
    Vad ca sunteti sedus de constructiile faraonice. Si inutile, bineinteles. Va cantonati la sectiunea ” Cine a construit asa o grozavie nu se poate sa nu fie o tara mare si frumoasa”. Asa ca imi permit sa va pun doua intrebari la care, raspunzand corect, veti descoperi alte doua tari exceptionale cu un grad ridicat de dezvoltare si progres:
    1) Ce tara a construit cel mai mare stadion din lume unde se organizeaza cele mai grandioase spectacole cu cei mai multi figuranti (si la propriu si la figurat).
    2) Ce tara a construit a doua cea mai mare cladire administrativa din lume (daca ne raportam la suprafata desfasurata).

  25. Anca Cernea
    29 July 2013

    Stiați că :
    – Nicaragua e o țară comunistă, condusă de un dictator sângeros, tovarășul Daniel Ortega și de mult-iubita-și-stimata lui soție, vrăjitoarea Rosario Murillo
    Internaționala comunistă continentală latino-americană, cunoscută sub numele de „Forul de la Sao Paulo”, sprijină proiectul canalului prin Nicaragua, „în curtea din spatele Statelor Unite” cum spune Ștefan.
    Ghici ciupercă de ce.
    – Pentru că micul stat Panama este printre puținele țări latino-americane care nu se află pe mâna comuniștilor din Forul de la Sao Paulo (mai exact, din 2009, când alegerile au fost câștigate de Ricardo Martinelli, de dreapta, și pierdute de tov. Martin Torrijos, omul Forului).
    Canalul Panama are o importanță geostrategică pe care nu cred că e nevoie să o argumentez aici.
    De aceea, el constituie un obiect de interes deosebit pentru axele răului de pe această planetă. Nu e de mirare că, dacă nu îl pot controla, încearcă să-și facă altul.
    Acesta este sensul proiectului chinez în Nicaragua.
    Recent, Președintele Martinelli, a dezvăluit lumii un fapt interesant: pe un vapor ce venea din Cuba și se îndrepta spre Coreea de Nord, autoritățile panameze au găsit cantități impresionante de armament rusesc, ascuns sub denumirea de „zahăr brun”. Scandalul e în toi.

  26. Toiu
    29 July 2013

    Am vesti noi (si bune) pentru Stefan. In scurt timp romanii nu vor mai fi nevoiti sa mearga la schi in statiunile invechite si depasite din Austria:
    http://www.hotnews.ro/stiri-international-15406229-video-coreea-nord-continua-lucrul-uriasa-statiune-schi.htm

  27. Stefan
    29 July 2013

    @Toiu, zau ca nu sunt sunt un admirator al faraonilor. Nu de alta, dar stramosii mei au fost sclavi in Egipt, va amintiti? I-a scos de acolo Moise, asa cum relateaza capitolul Exodus din Biblie. De atunci serbam in fiecare an evenimentul acesta in saptamina Pastelui.

    Chestia cu resortul de schi in Coreea de Nord e buna. Daca n-or sa poata face schi, macar o sa manince zapada. Sau iarba, ca si asta a ajuns mincare in tara aia nenorocita.

    Din cate am citit eu, armamentul prins in Canalul Panama si destinat Coreii de Nord este proprietate cubaneza, probabil productie ruseasca.
    Daca voiau rusii sa le trimita armament, o faceau direct, ca doar au frontiera terestra comuna.

    Coreea de Nord este un pericol pentru pace nu numai in Pacific, ci in intreaga lume.
    Mare parte din tehnologia atomica iraniana este de provenienta nord-coreeana, si ei au inceput si constructia unui reactor nuclear clandestin in Siria, dar care a fost distrus la timp de Israel.

    In privinta Nicaraguai, ce sa zic, este si ea o „democratie originala”, din lantul „democratiilor” astea chaviste, de la Ecuador pina in Venezuela.

    Se deosebesc de Cuba prin faptul ca si-au pastrat o coaja de parliament, alfel sunt toate falite.
    Ma refer specific la axa Quito-La Paz-Caracas + Managua pe de o parte.

    M-as bucura sa citesc in ILD mai multe analize privind Brazilia, care este prezentata in media ca fiind o tara relativ prospera si bine condusa.

    Revenind la chestia noastra, canalul asta din Nicaragua nu pot sa-l faca cu demagogie revolutionara, cu paca-paca.
    Nu numai ca trebuie sa-l termine inainte de li se termina banii, dar daca-l vor termina va trebui sa fie si competitiv si sa ia din tonajul canalului Panama, ca altfel totul le va fi degeaba.

    In privinta „axei raului”, sunt ametit, nu mai stiu pe unde trece.
    Intai incepea de la Moscova, dupa aia pornea de la Teheran, dar decind cu Obama a luat-o razna de tot.

    Urmarindu-i pe Obama, dar si pe conducatorii Europeni, ai impresia in ultimele zile ca „axa binelui” este acuma Washington-Bruxelles-Fratia Musulmana.

    Este imposibil pentru un creier sanatos sa inteleaga ce este in capul conducatorilor occidentali care se incapatineaza sa „pedepseasca” poporul Egiptean pentru ca a inlaturat regimul barbaric islamist al lui Morsi.

    Nu vorbesc de naturaletea cu care Obama si Ashton & Co. primesc genocidul impotriva crestinilor copti din Egipt in particular si a crestinilor din tarile islamice, in general.

    In ochii occidentalilor victimele sunt de vina intotdeauna, in cazul coptilor pentru ca au incalcat comenzile ambasadoarei Americane, d-na Patterson si au iesit in strada cu inca 20 de milioane de Egipteni sa inlature regimul Fratilor atat de dragi Presedintelui American.

    Acum domnul Obama si dna Merkel anunta plini de auto-satisfactie incetarea asistentei militare catre Egipt si planuiesc si alte sanctiuni inca nespecificate. Cred ca generalii Egipteni o sa-si puna singuri capul in streangul spinzuratorilor islamiste numai de dragul zambetului marinimios al lui Obama si al vorbariei pseudo-democratice si „inclusive” occidentale.

    America si Europa nu se lasa pina nu vad Califatul Al-Qaeda instapinit pe malul Mediteranei in Sinai.
    Uitati-va numai la masacrarea celor 25 de politisti astazi, linga Rafia, si intelegeti cu cine avem de-a face.

    In timpul asta, Putin isi zambeste in barba (ma rog, in barbie), isi freaca mainile satisfacut si deja vede cum poate intoarce Egiptul in sfera de influenta ruseasca. Rusia dintotdeauna a facut pe protectoarea crestinilor din Orientul Mijlociu si o baza la Alexandria, pe linga cea cam fragila de la Tartous, din Siria, nu le-ar strica.

    Iar Chinezii, dupa obiceiul lor, tac si fac.
    Daca lucrurile continua in ritmul asta, nu exclud un condominium ruso-chinez care sa protejeze Canalul de Suez, in timp ce Obama joaca golf iar Ashton isi continua trancaneala cu „drepturile omului” de care sunt privati canibalii din Fratia Musulmana.

  28. Stefan
    29 July 2013

    Apropo domnule Toiu,
    Iti raspund la cele 2 intrebari, ca sa nu vezi ca nu ma eschivez.

    1) Tara cu cel mai mare stadion din lume si cu spectacolele cele mai extravagante este Coreea de Nord.
    2) A doua cladire administrativa din lume este Palatul Parlamentului de la Bucuresti.

    In privinta gradului exceptional de dezvoltare si progres al Coreeii de Nord, mi-am exprimat parerea in postul precedent.

    In privinta Romaniei ma abtin, ca nu are rost sa-mi barfesc tara natala.
    Cele 2 vizite scurte in decursul a 30 de ani de cand am parasit-o mi-au facut o impresie pozitiva si mi-au lasat o amintire placuta, asa ca mai bine sa ramina asa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto