Saptamâna aceasta s-au împlinit 20 de ani de la demisia premierului Margaret Thatcher. Doamna Thatcher a fost prima victimă a monedei unice, euro, dupa cum scria Daily Telegraph. Colegii de cabinet au parasit-o pe Margaret Thatcher in momentul in care premierul britanic era la Paris si semna Charta de la Paris, tratatul care consfintea infrangerea URSS.
„What hurt must of all… this was treachery while I had been away at an international conference signing treaties on behalf of my country at the end of the Cold War. It was treachery with a smile on its face”, avea sa spuna ulterior Margaret Thatcher in seria de documentare the Downing Street Years.
Va prezentam trei filmulete legate de aceasta demisie.
Primul e realizat de Andrew Marr, renumit jurnalist politic al BBC, cu simpatii liberale, si rezuma desfasurarea puciului eurofililor din Partidul Conservator.
Celelalte doua fac parte dintr-o serie de documentare, The Downing Street Years, si prezinta dezvaluirile si opiniile doamnei Thatcher despre complot.
Din pacate, filmele nu mai sunt disponibile pe YouTube.
11 Comments
Pataphyl (Andrei R.)
25 November 2010Ce mult ne lipsesc acum oameni de acest calibru: Thatcher, Reagan…!
Riddick
25 November 2010Poate ajunge John Bolton preşedinte în SUA…
Pataphyl (Andrei R.)
25 November 2010Riddick, se vehiculează ideea, e adevărat, dar, parafrazîndu-i pe Topârceanu și Stelian Tănase, ar trebui să afle și Grivei! ????
GMT
25 November 2010Mie mi s-ar parea o solutie exceptionala Bolton. Pataphyl poate stie mai bine care ar fi sansele lui Bolton.
La conservatorii britanici in schimb situatia e rea de tot. Cameron nu e vrednic, dar nici nu sunt personalitati ce ar putea ajunge cat de cat spre Thatcher sau Lord Norman Tebbit. Insa conservatorii au noroc ca liberal-democratii lui Clegg o iau acum pe coaja. Liceenii si studentii care au manifestat saptamana asta erau furiosi pe Clegg, idolul lor, un fel de revolutionar precum Crin.
La polonezi, partidul lui Kaczynski a fost rupt de cativa parlamentari care acuzau deviationismul de dreapta. Se pare ca se cara cu ocazia asta si Kamynski, europarlamentarul conservator care venise la Bucuresti sa salute congresul conservatorilor lui Voiculescu (Felix i-a tras pe sfoară pe conservatorii europeni), deci tot raul spre bine. Conservatorii au avut rezultate bunicele la alegerile locale, in orice caz, Gazeta Wyborcza a turbat de furie vazand ca nu au reusit sa-i ucida pe oamenii lui Kaczyski. La anul sunt alegeri generale. Si acolo, liberalii lui Tusk si Komorowski o fac lata, a ajuns Edward Lucas, care altminteri le era destul de favorabil, sa-i critice: Pericolul unei axe Moscova-Varşovia-Berlin-Paris:
dr pepper
25 November 2010Ce femeie extraordinara si cum are acea putere de a face diferenta dintre stanga profitoare, dornica si dependenta de putere si politicienii de dreapta ce pun interesele tarii inaintea interesolr proprii.
Mi’as dori ca Sarah Palin sa fie macar la jumatatea valorii lui Maggy.
Pataphyl (Andrei R.)
25 November 2010GMT @4 – e vorba doar de vehiculări de nume în blogosferă. După cum știm, în Statele Unite e al naibii de greu să răzbești în politică în pozițâie de frontrunner. Doar evenimente cu totul excepționale pot propulsa un nume în centrul atenției. Ori, cum asemenea evenimente sînt mai mult decît iminente, șansele lui John Bolton de a urca rapid sînt considerabile. Promit să mai cercetez, căci merită efortul!
doc @5 – a trebuit să scociorăsc prin arhivă prin ianuarie 2010 cînd m-ai luat la refec (eram nou pe blogul patruped, Imperialistu’ a aplanat situațiunea). Ziceam aici:
DanCanada
25 November 2010John Bolton e intr-adevar „a very good choice”! Il aud dimineata la radio, in fiecare Marti parca si e 1st class: calm, la obiect, nu un RINO, todeauna intelege chestiunile, mai ales cele pe plan international. Probabil au sa sara Democratii ca n-are experienta „interna” de a administra economia… De parca Obambi are ???? …
dr pepper
25 November 2010Pataphyl – uite un articol al preferatului meu de la Pajamas Media ( stiu ca preferatul tau e Klavan).
The New York Times, Sarah Palin, and the ‘Gravitas Gap’
eu sunt cam haotic cand postez, asa am fost dintotdeauna – insa aici am ajuns la aceeasi concluzie cu eunuke ( sper) – si, poate, si cu Plesu – intelectualitatea ar trebui sa fie farul calauzitor.
doar.
dr pepper
25 November 2010ps – menirea intelectualitatii de dreapta este sa formeze politicienii.
dr pepper
25 November 2010PataPhyl la momentul respectiv mi’am cerut scuze.
Cearta’ma si iarta’ma – sti ca sunt cam impulsiv.
Pataphyl (Andrei R.)
25 November 2010Nu neapărat, dar:
– e spectaculos
– e clar și scurt!
– și mai poate fi suspectat și că vine din zona Hollywood (e dramaturg și scenarist), ceea ce e realmente remarcabil! ????