FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Accidentul aviatic rusesc de pe aeroportul Seremetyevo

Accidentul în care au murit zeci de oameni, arși în incendiul avionului care a aterizat de urgență pe aeroportul Seremetyevo din Moscova, a avut încă de la aflarea lui anunțată o posibilă cauză – aprinderea în zbor a unuia dintre motoarele sale. Avionul, un Suhoi Superjet 100 (SSJ 100) de producție rusă, aparținea unui tip de aparate de zbor cunoscute pentru mulțimea de probleme pe care le-au avut încă de la lansarea lor. Concepute pentru a aduce pe piață avioanelor comerciale o alternativă ieftină la produsele giganților Boeing și Airbus, au fost cumpărate nu numai de companiile rusești dar și de o companie mexicană și una irlandeză, iar Iranul anunțase de asemeni intenția de a cumpăra un număr de câteva zeci de avioane. Numai că, din cauza problemelor tehnice repetate, parte din avioanele din Mexic stau mai mult la sol, iar cele ale firmei irlandeze CityJet, trei la număr, au fost retrase de la zbor după ce compania Brussels Airlines care le închiriase a renunțat la ele anul acesta în ianuarie, după ce s-a dovedit că nu sunt deloc fiabile. https://www.aviation24.be/airlines/lufthansa-group/brussels-airlines/final-sukhoi-superjet-100-flight-for-brussels-airlines/

Pe lângă asta, firma Brussels Airlines a avut probleme mari și cu procurarea pieselor de schimb pentru cele trei avioane Suhoi SSJ 100, cum dealtfel au avut și au toate firmele care dețin acest avion. Piese de schimb care erau absolut necesare unor avioane ale căror componente cedau mult mai repede decât era așteptat, multe dintre ele având nevoie de reparații importante la motoare după un număr mult mai mic de ore de zbor decât anunțase fabricantul Suhoi. Într-un articol din 24 noiembrie 2018, din publicația Airliner Watch, scria că „problemele la motoarele SaM 146 apar în așa numită parte fierbinte a motorului, unde este ars combustibilul. Apar fisuri în pereții camerei de combustie ori în colectoarele de ulei după 2000-4000 de ore de zbor și câteodată după 1000 de ore. Motorul trebuie trimis la recondiționare deși producătorul spune că ar trebui să funcționeze 7500 – 8000 de ore înaintea unor reparații majore. Trei avioane din cele opt ale firmei Azimut Airlines au suferit deja probleme din cauza defecțiunilor la motoare, în ciuda faptului că erau noi și de foarte puțină vreme în folosință… Experții nu știu de ce apar așa repede acele fisuri.”

Așadar, despre motoarele SaM 146 ale avioanelor SSJ 100, care au fost produse de ODK Saturn, un joint venture rusesc, împreună cu firma franceză Safran, s-a știut de mai mult timp că au probleme mari de fiabilitate. Așa fiind, piesele de schimb lipsesc iar pentru motoarele uzate timpuriu au fost făcute în fiecare caz reparații foarte costisitoare, care au costat între 2 și 5 milioane de dolari și care au durat cam două luni pentru fiecare avion, cheltuieli acoperite de firma producătoare pentru că de fiecare dată s-a demonstrat că problemele apăruseră din cauza proiectării deficitare. https://airlinerwatch.com/sukhoi-superjet-underperforms-due-to-a-design-flaw-in-the-engines/

O soluție disperată a producătorului, pentru a face față problemelor apărute la aparatele de zbor ale clienților, a fost să dezasambleze patru avioane SSJ 100, pentru a le folosi componentele ca piese de schimb pentru avioanele cu probleme.

În condițiile astea, cu un avion cu probleme previzibile, foarte cunoscute în lumea aviației, dar cu puține posibilități de a le rezolva, cu soluții improvizate găsite la limită, probabilitatea ca să se întâmple un accident grav era foarte mare. Acum, după ce s-a întâmplat tragedia de pe aeroportul din Moscova, ar fi bine că rușii să își să retragă definitiv de la zbor mândria aviației lor civile, despre care pretindeau că ar fi trebuit să concureze cu produsele industriei aeronautice occidentale.

ACP

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

ILD Contributor

ILD Contributor

1 Comment

  1. Adi
    7 May 2019

    Numai ca din imagini nu reiese ca unul din motoare s-ar fi aprins din zbor ci ca aterizarea fortata a avionului ar fi cauzat explozia. CNN au imagini cu aterizarea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto