FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Asociația 21 Dec.: România trebuie să ceară despăgubiri Rusiei pentru deportările staliniste

Asociația 21 Decembrie 1989, într-un comunicat de presă publicat pe 16 ianuarie 2016, „salută Declarația comună a miniștrilor Justiției din Polonia, Ucraina și cele trei state baltice – Estonia, Letonia și Lituania – de condamnare a deportărilor masive în Siberia cărora le-au căzut victime cetățenii lor începând cu anii ’40 și au cerut Rusiei să recunoască aceste crime, să ofere compensații celor afectați sau familiilor acestora și să renunțe la retorica de ‘glorificare’ a trecutului sovietic”.

Basarabeni deportati in Siberia
Basarabeni deportati in Siberia

Asociația amintește că „miniștrii de justiție din cele cinci țări au amintit într-un comunicat comun ‘drama umană’ a celor deportați din cauza opoziției lor față de regimul comunist și au condamnat ‘crimele lașe comise de regimurile totalitare’.

‘Rusia, ca succesor de drept al Uniunii Sovietice, nu a luat nicio măsură pentru a repara aceste crime și continuă o retorică ce neagă crimele comise și glorifică trecutul sovietic, pe liderii săi, simbolurile și acțiunile lor’, se mai menționează în comunicat.

Cei cinci miniștri au difuzat acest text în ziua de 14 iunie în care se marchează 75 de ani de când au început deportările masive către Siberia și alte regiuni izolate ale URSS, modalitate prin care autoritățile sovietice au îndepărtat disidenții din țările lor de origine, uneori împreună cu întreaga lor familie, pentru a elimina astfel orice opoziție față de autoritățile pe care Moscova le-a instalat în aceste țări după semnarea pactului Molotov-Ribbentrop.

Din motive neclare, Ministrii Justiției de la Chișinău și București nu figurează în document dar îl pot semna și ulterior, până la 28 iunie a.c. dată la care se marchează 76 de ani de la prima ocupație sovietică a României, asupra Basarabiei și Nordului Bucovinei – și folosim acest prilej pentru a le cere să adere la această Declarație din 14 Iunie .

doru maries

„A fost o crimă împotriva umanității’, a spus ministrul eston al Justiției, Urmas Reinsalu, în timpul unei manifestări desfășurate în Piața Independenței din Tallinn, unde a condamnat din nou ocupația sovietică și a adus un omagiu victimelor ‘terorii comuniste’.

În acest context, Asociatia 21 Decembrie 1989 reamintește ca în august 2015 la Tallin, în cadrul Conferinţei de comemorare a 76 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, aceiași miniștri ai Justiției au inițiat un Acord interstatal pentru constituirea Tribunalului internaţional pentru investigarea crimelor comunismului ; Asociația 21 Decembrie 1989 încă asteaptă ca Miniștrii Justiției de la Chișinău și București să semneze Acordul de la Tallin, așa cum fostul ministru al Justiției a promis.

Asociația „21 Decembrie 1989” a luat act cu satisfacție că Președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, s-a alăturat campaniei de comemorare și a participat la o manifestare desfășurată lângă un monument din Vilnius ridicat în memoria victimelor ocupației sovietice. Șefa statului lituanian a deschis citirea si pomenirea numelor celor 22.000 de lituanieni deportați în Siberia.

Comunicatul mai amintește că în capitala Estoniei urmează să fie ridicat un monument pe care vor fi inscripționate numele celor care au fost uciși în timpul ocupației sovietice. Asociatia „21 Decembrie 1989” așteaptă ca toate declarațiile și Acordurile internaționale să fie urmate de fapte comcrete și de consecințe în plan judiciar.
Să nu uităm că victime ale comunismului criminal au fost și cei care au murit pentru libertate sub represiunea din Decembrie ’89 și 13-15 Iunie ’90!

Comunicatul este semnat de președintele Asociației „21 Decembrie 1989”, Teodor Măries.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Redacţia

Redacţia

Conservatori români

1 Comment

  1. dorint
    17 June 2016

    Cum sa semneze domnule , daca toti factorii decizionali au radacini kgb-isto -iliesciene ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto