FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Consilier al președintelui Poloniei: Rusia poate influența rezultatul alegerilor din Franța cu ajutorul organizațiilor islamiste

Profesorul Przemysław Żurawski vel Grajewski, consilier al președintelui polonez Andrzej Duda și al ministrului de Externe polonez, a vorbit într-un interviu pentru portalul polonez fronda.pl despre alegerile prezindețiale din Franța și despre rezultatul acestora, ce poate fi influențat de Rusia și de organizațiile islamiste asupra cărora rușii au influență. 

Łukasz Gut (Fronda.pl): Vor fi alegeri în Franța duminică, și între timp la Paris a avut loc un schimb de focuri, probabil că a fost un atac terorist. Credeți că acest incident ar putea afecta rezultatul alegerilor?

Prof. Przemysław Żurawski vel Grajewski: Într-un fel acest incident ar putea afecta rezultatul alegerilor, deși din fericire amploarea acestui atentat nu a fost mare. Dar cred că ne amintim cu toții de efectele atacului din 2004 de la Madrid, care a răsturnat soarta alegerilor, doar că numărul victimelor a fost mult mai mare în acel caz. La Paris, a fost ucis un polițist, adică un ofițer, pierderea vieții în astfel de situații este un risc profesional. Prin urmare, șocul în rândul societății nu va fi comparabil cu cel pe care l-am amintit.

Dar acesta nu este primul atac, iar Franța, în general, trăiește de o lungă perioadă de timp în condițiile stării de urgență, cauzate de atacurile anterioare. Senzația de amenințare din partea teroriștilor islamiști are, fără îndoială, un impact asupra proceselor electorale. Acest lucru are ca rezultat faptul că, spre deosebire, de exemplu, de Germania, în Franța, toți candidații la președinție recunosc problema terorismului, legată de problema imigranților și au unele idei cu privire la modul de a rezolva aceste probleme. Așadar, putem spera că nu vor avea loc alte atacuri în zilele următoare, deși această speranță nu este mare și se bazează doar pe eficiența serviciilor franceze. Trebuie să ne amintim că alegerile nu se încheie după primul tur șiîn săptămânile următoare ne putem aștepta cel puțin la încercări de noi atacuri teroriste.

ŁG: După primul tur, orice astfel de atac ar putea ridica procentele lui Le Pen într-atât încât francezii să decidă în majoritate să-și dea votul candidatei Frontului Național?

PŻG: Depinde de amploarea atacului, de numărul victimelor și de felul acestora. Cu cât un astfel de atentat ar fi mai drastic, iar victimele ar fi, de exemplu, copii, scala radicalismului ar crește brusc. Nu ar fi aceeași dacă victimele ar fi doar persoane, sau dacă ar fi câteva sute de persoane. Nu cred totuși că s-ar ajunge la dimensiuni ca acelea de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite. În scenariul cel mai drastic, ar putea ridica procentele de sprijin pentru Marine Le Pen. Nu prevăd ca, fără un astfel de eveniment, candidata Frontului Național să poată câștiga alegerile, dar din păcate nu există vreo garanție că nu va avea loc un atentat drastic.

ŁG: Alături de factorul constituit de atacurile teroriste, influențând favorabil sprijinul pentru Le Pen, după părerea Dumneavoastră, pot apărea tentative de ingerință rusească în alegerile din Franța?

PŻG: Sigur că da. Rusia are aici două instrumente importante. Pe de o parte, am în vedere posibilitatea dezvăluirii de către Moscova a unor informații compromițătoare care îi sunt cunoscute despre diverși politicieni francezi. Acesta este ultimul moment în care astfel de „focuri de artificii“ informaționale pot fi lansate. Este o variantă relativ lipsită de riscuri, deoarece chiar și în cazul în care ar exista indicii datorită cărora ar deveni clar cine este sursa informației, se poate încerca influențarea rezultatului alegerilor în acest mod. Având în vedere amploarea corupției din clasa politică franceză, ar fi probabil. Recunosc, totuși, că mi se pare deja un pic prea târziu pentru a se utiliza astfel de manevre înainte de primul tur.

ŁG: Care este cealaltă posibilitate?

PŻG: Al doilea scenariu se bazează pe faptul că rușii își au influența lor în organizațiile islamiste. Încă din timpurile sovietice au avut și au mari legături cu diversele grupări teroriste, știu cum pot fi ele spirjinite și inspirate. Nu putem exclude astfel de operațiuni, efectuate prin intermediul grupurilor teroriste, dar inspirate de ruși. Ar fi totuși o operațiune riscantă, chiar dacă atacurile ar avea succes, deoarece cunoscându-se eficiența serviciilor franceze, nu există garanția că nimeni nu și-ar da seama cine a inspirat o anumită acțiune. Moscova ar fi expusă la grave probleme politice în relațiile cu Franța. Dacă Rusia utilizează posibilitatea inspirației ascunse, ceea ce este posibil și nu se poate exclude, atunci orice atac ar acționa, desigur, în favoarea grupărilor radicale. Grupările radicale sunt, în programele lor de politică externă, pro-ruse, așadar radicalizarea scenei politice franceze este în interesul Kremlinului. Dacă Rusia va avea instrumente pentru a crește această radicalizare, le va folosi. Scenariul terorist este un astfel de instrument.

ŁG: Nu s-ar putea ca alte atentate, care ar acționa în favoarea lui Le Pen, chiar dacă ea nu câștigă, să-i aducă totuși un succes cel puțin în sensul că programul ei va fi discutat mai pe larg și va obține, ca să spunem așa, dreptul de a exista în Franța, iar mai târziu poate și în UE?

PŻG: Desigur, de altfel am mai observat acest proces la scară mini în Olanda, unde cererile radicalilor s-au tradus în acțiuni guvernamentale reale. S-a întâmplat așa pentru că grupările aflate la guvernare au fost nevoite să-și apere poziția politică prin preluarea unei părți a revendicărilor partidelor radicale, spre a nu pierde din alegători. Acest proces are loc, de altfel, și în Franța.

Provocarea terorismului și a imigrației nu este o invenție, și trebuie luate măsuri pentru a se face față acestei provocări. În acest sens, grupările care ridică această problemă de mai mulți ani, cel puțin parțial, își introduc revendicările în practica politică de stat, deoarece grupurile mai puțin radicale le preiau, pentru a putea să nu-și piardă alegătorii. Cu siguranță o parte din cererile radicalilor vor obține drept de cetățenie în dezbaterea publică.

Traducere: Anca Cernea
Citiți mai multe articole de Przemysław Żurawski vel Grajewski publicate de ILD.  

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Przemysław Żurawski Vel Grajewski

Przemysław Żurawski Vel Grajewski

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto