O manevră delicată dar plină de consecinţe se apropie de momentul execuţiei. Pe 31 mai, cînd va avea loc, la Rostov, întîlnirea la vîrf UE-Rusia, Europa sau mai degrabă voinţa germană care se exprimă indirect dindărătul instituţiilor europene, a pregătit un cadou pentru Rusia: aşa numita „road map” (foaie de parcurs), în pregătirea liberalizării regimului de vize. Mai limpede, „foaia de parcurs” e primul pas şi primul semnal favorabil pe care îl primeşte un stat înainte de eliminarea vizelor. Dacă graficul va fi respecat, e destul de posibil ca deţinătorii de paşaport rusesc să poată călători în Europa fără viză. Procesul e lent şi nu se va încheia mai devreme de 3-4 ani. Însă asta e mai puţin important. Ce contează cu adevărat e semnalul pe care decizia pregătită pentru summit-ul de la Rostov îl va trimite în regiune.
Nici unul din cele 6 state-partener ale UE (Moldova, Georgia, Ucraina, Armenia, Azerbaijan, Belarus) nu a primit „foaia de parcurs”. Prin urmare, e foarte posibil ca Rusia să devină, pe 31 mai, primul beneficiar al „foii de parcurs” , înaintea celor 6 state membre ale Eastern Partnership – programul strategic al UE pentru vecinii de pe flancul estic al Uniunii. Evident, dreptul cetăţenilor ruşi la un regim îmbunătăţit de deplasare nu poate fi negat. La fel de evident, acordarea „foii de parcurs” nu e un concurs, cu medaliaţi pe podium. Însă ordinea are o importanţă extraordinară.
Astfel, dacă Rusia devine prima posesoare a „foii de parcurs”, paşaportul rusesc devine, automat, o atracţie irezistibilă pentru populaţia rusofonă şi nu numai din fostele Republici Sovietice. Transnistria, Abhazia şi Crimeea, vor fi puternic afectate. Documentele de călătorie moldovene, georgiene sau ucrainiene vor deveni necompetitive. Grupuri de populaţie largi vor fi fidelizate de Rusia, în interiorul noilor state independente de la frontiera cu Rusia. Opţiunea pro-europeană a guvernului de la Chişinău va deveni, brusc, în ochii populaţiei, o carte depăşită sau expirată. Mai mult, Eastern Partnership, pilonul strategiei UE în regiune, va fi serios decredibilizat. UE va iniţia, astfel, o linie de acţiune contrară intereslor declarate ale UE.
Originile acestei contradicţii potenţiale sînt de găsit în ambivalenţa germană care mizează simultan pe construcţia europeană şi pe „deschiderea” faţă de Rusia. Situaţia regimului vizelor dovedeşte, din nou, că această politică dublă e de nesusţinut şi sfîrşeşte prin a sacrifica interesele pur europene. Numai că Germania, în calitate de pilot al UE, e tot mai tentată de soluţia rusă, mai ales în condiţiile în care proiectele europene (în primul rînd, euro) tind să fie percepute ca o constrîngere sau, mai rău, ca povară. Vom vedea, deci, tot mai des asemenea iniţiative pe linia Berlin-Moscova.
Am ridicat problema pericolului creat de întîietatea Rusiei în materie de vize, în mai multe întruniri de comisie şi grup la Parlamentul European. Răspunsul primit din partea unui reprezentant al Comisiei Europene a fost cu totul bizar şi semnificativ. „Noul regim de vize pentru Rusia e o proritate politică” a spus reprezentantul Comisiei care a adăugat că nu poate oferi alte detalii. Acest răspuns complet în afara uzanţelor Parlamentului European sugerează că, într-adevăr, decizia e fixată şi va fi dusă la bun sfîrşit. Reacţia parlamentarilor populari români, polonezi, baltici şi scandinavi a fost furibundă dar Comisia va trece, foarte probabil, peste aceste obiecţii. Şi va comite o enormă eroare.
1 Comment
rsss
18 May 2010Asta e femeia care a bagat Europa in pamant. A II-a oara cand ne serveste cu razboi si morti Germania.