FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

O non-ştire: OMC a stabilit că interdicţiile ruse privind carnea de porc sunt nejustificate

O comisie a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) a constatat ilegalitatea interdicţiei impuse de Rusia asupra importurilor de porci vii, de carne proaspătă de porc şi de alte produse din porc originare din UE. Raportul final al acestei comisii a fost comunicat părţilor la sfârşitul lunii apilie a.c. şi în august celorlalţi membri OMC. Doar câteva site-uri de fermieri au menţionat informaţia. Pentru restul presei e o non-ştire.

În comunicatul CE din 19 august 2015 se arată că refuzul Rusiei de a accepta „importurile de anumite produse din UE nu se bazează pe standardele internaţionale relevante şi încalcă normele Acordului OMC privind aplicarea măsurilor sanitare şi fitosanitare (Acordul SPS)”. Au fost considerate neconforme cu regulile OMC şi interdicţiile individuale impuse de Rusia asupra importurilor din Polonia, Lituania şi Estonia, deoarece în aceste cazuri evaluarea riscului nu s-a bazat pe argumente ştiinţifice convingătoare şi nu a fost respectat principiul „regionalizării” (adică s-a oprit comerţul din regiunile libere de boală, deşi normele SPS prevăd că este permis comerţul din aceste regiuni chiar dacă o parte din ţară este afectată de boală).

Virusul pestei porcine africane are preferinţe geografice: nu se atinge Belarus, dar este identificat în focare din Rusia, ţările baltice, Polonia şi Ucraina. (Harta prezintă situaţia din vara anului 2015. Actualmente, există focare şi în apropiere de Odessa şi de Cernăuţi)
Virusul pestei porcine africane are preferinţe geografice: nu se atinge Belarus, dar este identificat în focare din Rusia, ţările baltice, Polonia şi Ucraina. (Harta prezintă situaţia din vara anului 2015. Actualmente, există focare şi în apropiere de Odessa şi de Cernăuţi)

Decizia OMC se referă la interdicţia impusă de Rusia în iarna anului 2014 asupra cărnii proaspete de porc şi a majorităţii produselor din porc provenite din UE, adoptată după ce Lituania şi Polonia au găsit virusul pestei porcine africane în câteva cadavre de porci mistreţi, morţi în apropiere de graniţa cu Belarus. Rusia, care încearcă să elimine boala din 2007, a fost nemulţumită de măsurile luate de europeni pentru stoparea răspândirii virusului şi a interzis comerţul cu carne şi produse de porc din toate ţările UE, încălcând astfel normele OMC. (Pe lângă această interdicţie, în august 2014, după prăbuşirea avionului malayzian, Rusia a impus un embargou care atinge marea majoritate a produselor alimentare din UE.)

Rusia consideră că cele mai multe afirmaţii din decizia OMC sunt injuste sau nejustificate. În cazul foarte probabil în care va formula o contestaţie, verdictul final se poate amâna până în 2018.

La 22 august a.c., Copa-Cogeca , asociaţia agricultorilor şi cooperativelor din UE, a salutat decizia OMC, a cerut Rusiei să ridice restricţiile, dar a insistat şi pe lângă CE să continue eforturile de a ajunge la un acord cu Rusia, care să ducă la revenirea UE pe piaţa rusă, ce prelua 2014 prelua un sfert din producţia sectorului suin european.

„Politicienilor, daţi-ne Rusia înapoi!” Fermieri din Belgia manifestând împotriva politicienilor lor pentru că îi lipsesc de piaţa rusă.
„Politicienilor, daţi-ne Rusia înapoi!” Fermieri din Belgia manifestând împotriva politicienilor lor pentru că îi lipsesc de piaţa rusă.

Deşi comunicatul CE se susţine că hotărârea OMC „transmite un semnal puternic Rusiei şi tuturor membrilor OMC în ce priveşte obligaţia lor de a respecta standardele internaţionale”, cei de la Copa-Cogeca nu par satisfăcuţi, mai ales pentru că rezultatele practice se vor lăsa aşteptate. Fermierilor li se pare că e mai simplu ca UE să cedeze şi să nu se mai piardă timp până când Rusia va fi forţată să respecte standardele internaţionale. Deşi majoritatea cred în domnia legii, respectă regulile şi se simt frustraţi dacă sunt penalizaţi fără să fi greşit cu ceva, din ce în ce mai puţini fermieri înţeleg că trebuie să se procedeze la fel peste tot. Nu îşi dau seama că domnia legii va deveni o glumă şi la nivelul lor dacă la nivel înalt linia va fi dată de cheful celor care fac ce vor cu regulile, înăuntrul şi în afara UE. Nu e vorba doar de o provocare legată de comerţul cu alimente, ci de felul european de a face afaceri, pe baza respectului faţă de reguli şi cuvântul dat. Dacă acestea se pierd, copiii fermierilor de azi nu se vor mai confrunta, ca părinţii lor, doar cu dificultăţile găsirii de noi pieţe atunci când le pierd pe cele cu care s-au obişnuit, ci vor ajunge să ceară aprobarea mafioţilor înainte de a face orice mişcare.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Mihaela Bărbuş

Mihaela Bărbuş

De profesie medic veterinar, Dr. Mihaela Bărbuş provine dintr-o familie cu rădăcini transilvănene şi regăţene, greco-catolice şi ortodoxe. Împreună cu Dr. Anca Cernea, este legatar universal al testamentului diplomatului Camil Demetrescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto