Preşedintele Consiliului Fundaţiei Poloneze “Katyn” cere convocarea unei “Comisii Tehnice Internaţionale pentru cercetarea cauzelor dezastrului” de la Smolensk

  0

  Presedintele Consiliului Fundatiei Poloneze Katyn, Jacek Trznadel, i s-a adresat premierului Donald Tusk cerând înfiintarea unei Comisii Tehnice Internationale pentru cercetarea dezastrului. Textul scrisorii este pe site-ul autorului. In doua zile au fost strânse 12.000 de semnaturi. De altfel, ieri a picat serverul din pricina numarului mare de vizitatori.

  Intr-un interviu acordat publicatiei Nasz Dziennik, Jacek Trznadel considera ca atunci când într-o astfel de tragedie mor presedintele si elita politica a unei tari, “a încredinta ancheta acelei parti pe al carei teritoriu s-a produs accidentul este contrar simtului suveranitatii si ratiunii de stat”. El îsi exprima temerea ca procurorii polonezi care participa la ancheta “sunt înclinati sa dea ascultare directivelor guvernului de a nu irita situatia internationala si relatiile polono-ruse.” (AC)

  Fragment din interviul cu Jacek Trznadel in Nasz Dziennik:
  Prof. dr. doc. Jacek Trznadel, presedintele Comisisi Fundatiei Poloneze “Katyn”, este intervievat de Jacek Dytkowski

  De ce v-ati hotarat sa-i adresati scrisoarea deschisa premierului Donald Tusk in vederea convocarii unei Comisii Tehnice Internationale, independente, obiective, cu scopul de a cerceta cauzele dezastrului avionului prezidential de la Smolensk?

  – Stim ca adevarul despre dezastrul din Gibraltar [accident aviatic suspect in care a murit in 1943 primul ministru al Poloniei in exil, generalul Wladyslaw Sikorski, NT] a iesit la iveala abia dupa 30 de ani – si incomplet, deoarece arhivele britanice il ascund si ele. In schimb, in privinta tragediei de la Smolensk m-a frapat gradul inalt de incertitudine al diferitelor afirmatii, intre altele cele tehnice. Ele sunt foarte ciudate. In prezent nimic nu explica rezonabil acest dezastru. Daca moare presedintele si elita celor mai de seama oameni care indeplinesc diferite functii in stat, mie mi se pare ca a incredinta ancheta acelei parti pe al carei teritoriu s-a produs accidentul este contrar simtului suveranitatii si ratiunii de stat. Chestiunea a fost data pe mana tehincienilor si procurorilor rusi – ei sunt aici cel mai important element al anchetei. Participa intr-o masura mai mica si procurori polonezi. Nu vreau sa-i numesc personal, dar mi se pare ca ei sunt inclinati sa dea ascultare directivelor guvernului de a nu irita situatia internationala si relatiile polono-ruse.

  Iata si scrisoarea adresata de Jacek Trznadel premierului Donald Tusk:

  In atentia Presedintelui Consiliului de Ministri al Republicii Polone
  Donald Tusk

  Având în vedere exceptionala gravitate pentru Polonia a dezastrului avionului prezidential de lânga Smolensk, din data de 10 aprilie 2010, în care au murit Presedintele Republicii, Lech Kaczynski, si conducatorii celor mai importante institutii ale Statului Polonez, si deoarece aceasta s-a întamplat nu în Polonia, ci pe teritoriul altui stat –
  ma adresez dumneavoastra, Domnule Premier, în vederea convocarii unei Comisii Tehnice Internationale pentru cercetarea cauzelor dezastrului. Concluziile unei astfel de Comisii, cu participarea celor mai buni experti mondiali, ar avea o semnificatie cruciala pentru opinia publica si pentru istorie.

  Prof. Dr. Doc. Jacek Trznadel
  Presedintele Consiliului Fundatiei Poloneze “Katyn”

  Varsovia, 19 aprilie 2010

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here