FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Să ne temem de alianța PDL-PNL?

blaga antonescu Alianța dintre PNL și PDL la care pare că se va ralia și Mihai Răzvan Ungureanu pare cel puțin deocamdată că va lăsa într-un con de umbră Mișcarea Populară condusă de Eugen Tomac și care are în rândurile sale membri simpli precum Elena Udrea. Cercul dreptei pare a se închide fără partidul președintelui Traian Băsescu, în ciuda faptului că majoritatea liderilor din PNL și-au nuanțat deja declarațiile față de președinte. Însuși Antonescu a declarat că Ponta ar fi un președinte mult mai rău decât a fost vreodată Băsescu. Declarațiile de curtoazie se opresc însă aici. Elena Udrea nu a fost nominaliză clar de niciun lider important al PNL sau PDL. Ba mai mult, Vasile Blaga a declarat în urmă cu câteva minute că nu vede o colaborare cu ea.

Liderii celor mai mari partide de dreapta declară sus și tare că miza pe termen scurt este câștigarea mandatului de președinte. În secundar însă, planul lor este cu totul altul și acesta ascunde un pericol la adresa stabilității instituțiilor statului din România, a statului de drept și a orientării euro-atlantice. Mulți dintre liderii PDL-PNL, în special baronii locali, nu cred în victoria dreptei la prezidențiale. Tocmai de aceea, miza alianței anunțate în aceste zile nu este pentru ei Palatul Cotroceni. Miza pentru ei este Palatul Victoria, mai precis revenirea în 2016 la putere, în cadrul unei alianțe care să cuprindă tot ce înseamnă așa-numite forțe ale dreptei, inclusiv cu FC, PNȚCD și NR. A spus-o, cu subiect și predicat, același Vasil Blaga.

De ce miza lor e 2016

E foarte simplu. În alianța PDL-PNL sunt extrem de puțini oameni care gândesc în termeni de valori. Majoritatea nu par să-și fi făcut un țel din apărarea justiției, a statului de drept sau a orientării pro-vest a României. Mi-e greu să cred că asta este alianța în care Monica Macovei se va simți bine, mai ales că va trebui să împartă același aer cu personaje precum Chiuariu sau Norica Nicolai.

Miza liderilor PNL-PDL este 2016 pentru că prin revenirea la guvernare revin la resursele statului. Asta e miza, nu valorile. Dacă miza ar fi fost valorile, PNL nu ar fi fost unde a fost în ultimii 3 ani, iar PDL nu ne-ar fi propus, pe bandă rulantă, politicieni cercetați de instituțiile statului care luptă cu corupția.

În tot acest timp, Traian Băsescu va fi ținut undeva aproape, dar niciodată în interior. Miza lor electorală este să nu supere susținătorii președintelui, mult mai mulți decât acei 6% care au votat PMP. Și Crin dar și Blaga știu că un Traian Băsescu rival le-ar diminua șansele de a câștiga cel puțin jumătate din electoratul dreptei, iar fără el nu au nicio șansă. Cu toate acestea, în toamnă este extrem de posibil să avem doi candidați ai dreptei. Unul va fi dat de alianța PDL-PNL-FC, iar celălalt de o grupare mică din jurul lui Traian Băsescu. Cea mai probabilă finală ar urma să fie între candidatul PSD și cel al alianței păstorite de Blaga și Antonescu. Pe același fir logic, cel mai probabil scenariu îl va trimite pe candidatul PSD la Cotroceni. Nu poți câștiga o bătălie în care nu crezi, iar asta s-a văzut cel mai bine în 2012.

De ce planul PNL-PDL e greșit

Mizând în special pe alegerile parlamentare din 2016, liderii PDL-PNL nu realizează că planul are fisuri majore. În varianta optimistă, când noul partid de dreapta va obține cele mai multe locuri în Parlament (este exclus să obțină 50%+1 din mandate), aceștia vor merge la Cotroceni pentru a-și prezenta propunerea de candidat pentru șefia Guvernului. Nimic însă nu îl va opri pe președintele dat de PSD să le refuze propunerea și să inventeze un UNPR din rândul parlamentarilor PDL și PNL.

Efectele asupra României

Canibalizarea scenei politice de un PSD puternic și de un partid de dreapta format din PDL și PNL reprezintă un risc major pentru instituțiile statului. Nicio parte nu va avea interesul de a proteja justiția de politicieni. Mai mult, ambele părți vor fi poate chiar interesate să readucă justiția la stadiul în care era în vremea lui Adrian Năstase, deoarece ambele părți sunt pline de corupți, de incompatibili și de hoți.

În acest stadiu al discuției, salvarea politică poate veni, ca mai mereu în ultimii ani, de la Traian Băsescu. Președintele trebuie să înțeleagă însă mesajul transmis de susținătorii săi cei mai fervenți, care au spus nu partidului în blugi. Pe termen scurt, președintele nu are decât două lucruri de făcut: să rărească naibii țigările pentru că ne-am săturat de tusea care nu-i mai trece de prin septembrie și să o sune pe Monica.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

George Rîpă

George Rîpă

15 Comments

  1. Bogdan Calehari
    29 May 2014

    O analiza concisa, lucru ce n-o impiedica, dimpotriva, sa evidentieze cateva puncte esentiale: 1. miza aliantei nu este castigarea Cotroceniului 2. alianta este un pericol pt. statul de drept 3. sunt f. putini cei care isi asuma valorile dreptei 4. principalul obiectiv – revenirea la guvernare pt. a acapara resursele statului 5. canibalizarea scenei politice de catre PSD-PNL-PDL

    Pai, daca este asa, si asa este, normal ca nu avem a ne teme de o asemenea alianta! Asa am raspuns intrebarii si nedumeririi din titlu ????

    Ma bucura nu numai consecventa cu care formatiunile “dreptei” romanesti au intemeiat, intemeiaza si vor intemeia aliante, ce au si vor avea ca obiectiv important (si intotdeauna atins) prostirea propriului electorat, dar si persistenta (demna de o cauza mai buna) reflexelor dobandite in timp, care ne fac sa vorbim si sa scriem, inca, despre: marile partide de dreapta, fortele dreptei, victoria dreptei, noul partid de dreapta etc, asta cand stim foarte bine ca avem de a face cu un ghiveci socialisto-mafiot.

    Spunandu-i acestui carcalete socialist de Strehaia, dreapta, este acelasi lucru cu a boteza o samahoanca din sfecla si crema de ghete, Chivas Regal ????

  2. Vlad M.
    29 May 2014

    Ghiveci imbecilo-socialisto-mafiot. ????

  3. Bogdan Calehari
    29 May 2014

    Partea de “imbecilo” ii apartine electoratului, nu lor. Ei nu sunt imbecili.

  4. markwilliams
    29 May 2014

    Haideti sa vedem si partea plina a paharului.
    cel mai important lucru indeplinit este ruperea USL.Este exact lovitura de gratie pentru PSD et company(in majoritate traseisti ).Pentru prezidentiale nu se mai pot baza pe alte aliante…iar UDMR este doar un pansament pe rana..Electoratul maghiar nu va fi niciodata convins in optiunea sa de vot sa faca ce zice partidele,decit daca este de indeplinit o misiune de autonomie..majoritatea maghiara n u a fost niciodata convinsa ca sa isi adjudece un presedinte de paie si mai ales de sorginte comunista..
    PSD este disperat ,iar procentul obtinut la europarlamentare le accentueaza disperarea…
    Punct ochit ,punct lovit..atit de mult urmarit si dorit de Presedinte.

    PNL si PDL impreuna pot obtine o victorie impotriva PSD.Iar pe Antonescu nu il poate invinge nimeni-odata ajuns in turul II- decit un personaj ca si Traian Basescu.
    Ca aceasta alianta este una formata din acelasi aluat ..este alta poveste..Lupta ce se va da intre PSD si PNL PDL va fi foarte folositoare unei alte formatiuni..care cu inteligenta si cu passi marunti,cu un candidat cu reputatie nestirbita,evaluat modest ca si materialitate,indicat a fi cu un cv..remarcabil,sustinut exact de o elita invizibila in plan electoral si de o clasa de mijloc neimplicata politic.

    Sa speram ca Presedintele Traian Basescu are asul in mineca la masa de joc …
    Dupa parerea mea..PSD se va eroda mai mult pina la urmatorul scrutin..
    PNL si PSD vor fuziona sau nu,se vor alia sau n u ..dar SIGUR vor pleda impotriva PSD..

  5. Bill
    29 May 2014

    Deja de mai bine de un an de zile o multime de comentatori atrag atentia asupra riscului crearii unui binom oligarhic PSD-PNL(D).
    Cum a actionat Presedintele garant al statului de drept, al reformelor si al apropierii de Occident pentu a contracara tendinta duopolului fesenist?
    Pai uite asa:
    I-a facut partid Elenei Udrea, parasutata acolo cand oamenii decenti aflati deja in FMP/PMP atrasesera privirile electoratului pentru care justitia si orientarea politicii externe chiar inseamna ceva (nu multi, dar dublul acelui 6%). A venit Udrea si si-a inceput campania de attention-whoring, de recrutare de penali, de indepartare a unor oameni decenti ca Papahagi (Macovei, mai buna cunoscatoare a Presedintelui nici nu a mai plecat de la PDL). De asemenea, Udrea a impus conditii inacceptabile pentru PFC si MRU cand s-a pus problema colaborarii. Daca o aducea si pe EBA la Europarlamentare, garantez ca PMP nu facea pragul electoral.
    Presedintele greseste repetat, cu metoda, nu neprovocat sau aleator inca de la congresul PDL cand a sprijinit candidatura Elenei Udrea contra lui Blaga. Stiu de ce a facut acest lucru. S-a gandit ca motiunea reforistilor nu are nicio sansa. Dar o putea sprijini si apoi adio-ul de la perdeluta capata cu totul alte valente. Am fi avut acum o dreapta condusa de Macovei, MRU, Papahagi, Funeriu, C. Diaconescu, reunita intr-un partid care ar fi adunat tot ce e mai reformator, justitiar si pro-occidental din clasa politica. Dar Presedintele a ales sa sprijine motiunea Udrea in speranta unui castig caldicel. A pierdut, si si-a contiunat motiunea Udrea cu PMP-ul.
    Aceste imense greseli facute de Presedinte nu mai pot fi trecuta cu vederea, se pare ca omul nu mai e ceea ce a fost si ca isi incheie foarte urat cariera politica. S-ar putea sa nici nu inteleaga acest lucru, ca daca ar fi inteles nu facea ceea ce a facut.
    Personal, ma simt ca in a doua jumatate a anului 2000. Nu mai exista solutii, trebuie trecut la razboi asimetric si la organizarea unei drepte civice, mai traditionale, mai anti-sistem, cu personaje si partide noi, in perspectiva anului 2020. Si fara glume proaste gen Nasul, Neamtu, Capsali, Puric!

  6. Emil Borcean
    29 May 2014

    Attention whores…. well said. Târfe avide de atenție și celebritate. Aș adăuga doar că acest sindrom e pregnant nu numai la “Dreapta”, dar și la Stânga. De aceea avem, de atâția ani, o viermuială Stânga-“Dreapta”, cu uniri, dez-uniri, concubinaje și icneli din toate pozițiile. Political porn.

  7. Bogdan Calehari
    29 May 2014

    @6

    Excelent!

  8. markwilliams
    29 May 2014

    Bill
    reproduc spusele tale:”Cum a actionat Presedintele garant al statului de drept, al reformelor si al apropierii de Occident pentu a contracara tendinta duopolului fesenist?”
    A actionat atit de puternic incit a fost SUSPENDAT!
    Altceva?
    MRU a dovedit FARA ELENA UDREA ,ca nu este in stare sa isi gestioneze popularitatea ..nereusind sa obtina voturi suficiente sa treac pragul la europarlamentare..Cine este de vina pentru acest esec?Elena Udrea??Basescu?PMP??? fara sopirle..
    Cine naiba a impiedicat_o pe Monica Macovei sa obtina un procent mai mare de 2 % la alegerile pentru presedentia PDL??Udrea?care a cistigat voturi cit si Blaga?A falsificat cineva alegerile??DA!Acela afost vasile Blaga…care a refuzat o renumarare a voturilor..

    Afirmatia asta:”Dar Presedintele a ales sa sprijine motiunea Udrea in speranta unui castig caldicel. ” este o insulta pentru presedinte
    Introdusa cu efect mediatic!

    Alta asertiune:”Aceste imense greseli facute de Presedinte nu mai pot fi trecuta cu vederea, se pare ca omul nu mai e ceea ce a fost si ca isi incheie foarte urat cariera politica. S-ar putea sa nici nu inteleaga acest lucru, ca daca ar fi inteles nu facea ceea ce a facut.”
    Este obraznica si fara sustinere argumentata.

    Cu atit mai mult cu cit individul in sine nu are nici o incidenta ,nici un aport pozitiv la PMP..nu este decit un denigrator (pe care din fericire il stiu …s-a manifestat la fel dee grobian pe alte bloguri)

  9. markwilliams
    29 May 2014

    erata pentru comentul de la ora 22.4o
    rindul 4.”.optiunea sa de vot sa faca ce zic partidele..”

    ultimul rind:”PNL si PDL vor fuziona..”

  10. marius
    29 May 2014

    De cele mai multe ori padurea nu se mai vede din cauza copacilor. O alianta pnl – pdl va stabiliza asezarea pnl-ului dincolo de golemul national-pontocratic. In acelasi timp pnl-ul va fi obligat la o clarificare si o posibila redefinire doctrinara iesind din sfera stangii pentru a intra hotarat in cea a dreptei democratice . Cine se teme cel mai mult de o redefinire a pnl-ului si o coagulare a dreptei ? Este secretul lui Polichinelle. Din cauza asta a fost scos Tariceanu din conservare de papasa Ilici. Prea multumit de unirea celor doua partide nu are cum sa fie nci dl.Basescu care-si vede prada transformata in vanator ; caci in mod sigur daca din noua creatie vor pleca multi ( membri din filiale care au non-combat cu psd-ul ) insa si mai multi se vor indrepta spre ea stiut fiind ca marile partide atrag fripturistii si non-valorile . Acest fapt va elibera poate si PMP-ul de un numar de persane controversate , vom vedea. Dupa unificare vor pleca in primul rand simpatizantii si idiotii utili ai psd-ului ; agentii de influenta si cartitele pontocratice s-ar putea sa mai ramana pana cand orientarea ii va da de gol .
    Consider ca ,pornind de la sofismul ca totul este in miscare, in schimbare , judecatile asupra strategiei pe termen lung ale formatiunii care se afla in gestatie sunt premature .
    In orice caz, va fi deosebit de interesant de vazut cum va arata noul partid, programul lui si cat de consecventi doctrinar vor fi liderii sai . Cat despre speculatiile cu privire d-na Udrea si competentele ei politice, poate altadata ; oricum persoana in cauza este deja compromisa de intiativele-i personale tinand de strategia politica care au secat locul acolo unde au fost aplicate.

  11. Bogdan Calehari
    29 May 2014

    @10
    V-am citit, si bine am facut! Sunt, acum, mult mai optimist in ceea ce priveste viitorul dreptei romanesti decat eram inainte de a o face. Si asta pt. ca am aflat ca aceasta mult trambitata alianta ii va schimba miraculos in bine, “redefinindu-i doctrinar”, pe cei care pana mai ieri erau intruchiparea raului. Vor intra, spuneti dvs, hotarati in tabara “dreptei democratice”. Asta cu “dreapta democratica” imi place la fel de mult ca alea gen: “economie sociala de piata” sau “democratie populara”, ca sa dau doar doua exemple.

    Ce bine ca scapam, evoluand, as spune chiar “revolutionand”, de chestiile alea anacronice: Dreapta (doar dreapta, care stim foarte bine acum ca nu era democrata), Economie de Piata (care, inainte de a fi si “sociala”, a facut atata rau) si Democratie simpla.

    Da, redefinirea doctrinara a pnl-ului (venit de la stanga) se poate obtine numai prin alianta cu pdl-ul, un veritabil partid de dreapta ai carui fruntasi si-au precizat clar orientarea “doctrinara” (desi cred ca ar trebui sa spun “ideologica”) atunci cand si-au proclamat deschis, public, apropierea de “colegii din Partidul Comunist Chinez”.

    Apropos, dvs. , ca om de dreapta, ce parere aveti de formatiunea de dreapta cunoscuta si sub numele Partidul Comunist Chinez?
    Va intreb, pt. ca am vazut ce parere aveti de partidele de dreapta de la noi: pnl si pdl

  12. Bogdan Calehari
    29 May 2014

    Sa ne inchipuim existenta unui loc in care oamenii cred ca magarii sunt armasari arabi, pisicile sunt tigrii bengalezi, boii sunt niste fiorosi bizoni, iar cainii maidanezi niste lupi veritabili. Cine sunt responsabilii pentru aceasta grava confuzie? Bineinteles, nu magarii, pisicile, boii sau caini maidanezi.
    Din fericire, pana acum nu s-a semnalat existenta unui astfel de loc. Exista insa un loc in care oamenii cred ca PNL si PDL sunt niste partide de dreapta! Cine este vinovat pentru acesta regretabila confuzie?

  13. Toiu
    29 May 2014

    @Bogdan Calehari
    Noi suntem un popor bland, tolerant, iertator, cumsecade.
    Cum sa nu-i reevaluam pe Antonescu, Johannis si pe toate cutrele liberale? Bineinteles, reevaluare in sens pozitiv. Am stat totusi si m-am gandit care a fost mobilul acestei reevaluari.
    Si-au cerut Antonescu&gasca iertare pentru porcariile pe care le-au facut? Nu
    Si-au cerut macar scuze? Nu
    Au promis ca nu mai fac ticalosiile din ultimii ani? Nu
    Regreta intr-un fel politica mizerabila care i-a caracterizat ? Nu
    Au recunoscut intr-un fel oarecare, faptul ca in 2012 a fost, daca nu o lovitura de stat atunci macar un set de comportamente politice in afara jocului democratic? Nu
    Au promis sau au dat de inteles ca vor lupta impotriva coruptiei macar la nivelul PNL si se vor debarasa de coruptii din partid? Nu
    Sunt dispusi sa accepte si sa sustina un candidat care sa se fi remarcat in lupta impotriva coruptiei si a sistemului ticalosit? Nu
    Nu mai plictisesc pe nimeni cu alte interogatii care imi vin in minte si care toate au acelasi raspuns: nu.
    Si totusi care au fost motivatiile acestei reevaluari?

    Eu n-am gasit decat una: in fine, intr-un final apoteotic, Antonescu &gasca au bagat in seama asa zisa dreapta. Ba, intr-un gest de mare noblete ii permite acestei drepte (partide, ziaristi, moderatori, analisti) sa le sustina candidatul la prezidentiale.

    Cum sa nu-i reevaluezi?

  14. Bogdan Calehari
    29 May 2014

    @13

    Dupa ce ti-am citit comentariul am realizat cat de intolerant si, datorita acestui lucru, deplasat sunt. Cat de rupt de realitate pot fi cerand sa fim intoleranti cu liberalii, cand noi am fost toleranti cu comunistii. Cum sa fii rau cu Antonescu, cand tu ai fost bland cu iliescu? Cum sa nu-i reevaluezi pe liberali, cand l-ai reevaluat deja pe Ceausescu? Chiar ca sunt dus, recunosc! Ma bucur ca nu toti romanii sunt asa. Ma intreb, ingrijorat, ce dracu ne-am fi facut daca n-ar fi fost, in marea lor majoritate, blanzi, toleranti, iertatori, si cumsecade.

    Ai perfecta dreptate! Cum naiba sa nu-l reevalueze cei pe care i-ai pomenit, pe ala care i-a plesnit peste mutra si i-a calcat in picioare, atunci cand el, marinimos, le intinde laba sa i-o pupe? Mai ales ca asta, am aflat acum, se numeste “redefinire doctrinara” ????

  15. observator
    29 May 2014

    dl calehari demoleaza teoriile de la @10 CU LOVITURI DE TUN. intr-adevar,nu se poate altfel… pana la urma este evident ca si dl blaga si-ar dori sa fie un comunist milioner in $ . Pana la una alta,comunist nu e [a fi tiran nu inseamna obligator sa fii si comunist; napoleon era tiran dar comunist nu era] milionar in $ nu am auzit sa fie [desi nu e exclus].Si se vrea coleg cu tov din PCC,partid serios,cu planuri de anvergura pt noi toti. un nesimtit patetic.
    partea proasta este ca :
    – pnl e partidul lui relu fenechiu si al comisiei care ne-a redactat un proiect de constitutie teramorf,in care comisie nu existau profesori
    de drept constitutional de la universitatile din iasi/bucuresti,dar aveam o jurista licentiata la universitatea din curtea de arges; daca nu
    ma insel exista acolo[in comisie,nu in pnl…asta macar e partid de lorzi nu de cotofene] si un vizioner numit toni grebla , cu nume
    predestinat sa faca constitutie ”pt popor”… toni grebla e nume de plotoner de militie populara;acum,ca e democratie,ne face constitutie
    si pnl isi alatura oamenii de hominidul asta,spre groaza oricarui roman care pricepe ceva din ce se intampla.
    – avalansa de mahari pdl investigati de DNA mi-a facut parul maciuca
    – ce cauta johannis printre tipii astia,totusi?? vrea sa o faca pe panzerul care sa striveasca avalansa de infanteristi sovietici ai psd? sa
    zicem ca reuseste… si apoi??? il dau astia la topit,ca nu le mai trebuie…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *