Brexit nu e o veste bună pentru România, nici pentru Europa de Est (nici pentru Europa, în general – dar, veți spune, occidentalii și-o cam merită).
Vom rămâne cu o UE dominată de tupeul tot mai prost mascat al Germaniei, de delirul ideologic stângist, de ura față de America și beatitudine în fața Rusiei. Nu că astea nu erau și înainte – erau, că doar d-aia s-a ajuns la Brexit. Dar prezența UK în acest context, mai echilibra un pic lucrurile, mai frâna deraierile UE, mai aveam noi și polonezii cu cine ne alia, mai aveau americanii cu cine sta de vorbă, măcar mai avea cine să-i ia la mișto pe eurocrați.
Merkel-Hollande-Juncker și Schultz și toți ceilalți sunt plini de ei, obraznici cât cuprinde, darslugarnici și admirativi față de Putin. Dar nu de ei e vorba. E vorba de faptul că la „capitolul Rusia” nu există o opoziție fundamentală între Leave și Stay, nici între CDU-SPD și AfD, nici între Hollande/LePen/Sarkozy. Diferențele între taberele enumerate sunt, poate, în fiecare caz, cantitative, țin de proporții, nu de esență.
Occidentalii nu înțeleg Rusia, nu înțeleg că o țară aflată în plin dezastru – economic, social, demografic, moral – poate, totuși, acționa eficient, trăgând sfori în marile capitale ale lumii, sau gestionând crize, inclusiv terorismul, pe toate meridianele planetei; altfel spus, Rusia nu e în stare să facă bine, dar e în stare să facă mult rău – că de aia i se spunea Imperiul Răului, și nu văd de ce numele nu i s-ar mai potrivi acum.
Occidentalii au uitat de Bezmenov și de tot ce le-au spus Pacepa, Golitsyn, Ilarionov și toți ceilalți, au uitat și de comunism și de KGB, și își Imagine că toate astea s-au volatilizat. Occidentalii, oricât ar fi de corupți, funcționează, totuși, în logica binară – lucrurile nu pot fi și albe și negre în același timp, și adevărate și false, și calde și reci etc. În sistemul de gândire ruso-kaghebisto-dughinisto-“satanist” nu există asemenea piedici.
Așadar, agentura rusească are proiecte și oferte pentru toată gama de proști utili și de vânduți care conduc în prezent lumea liberă. De aceea nu e de mirare că, indiferent de conflictele dintre ei, toți fac plecăciuni în direcția celui mai mare tâlhar: și comuniștii, pacifiștii, ecologiștii, legebetiștii, și creștinii conservatori, și islamiștii, și eurodeliranții și euroscepticii.
Dughin chiar spune că s-a terminat vremea Logos-ului și acum e timpul să se invoce Haos-ul. Chiar asta face Rusia. Iar acțiunile de tip „pompier incendiator” sunt și ele tipice pentru modul de operare rusesc, încă dinainte de comunism. Acestea fiind zise, nu este de neglijat, dimpotrivă, este deosebit de îngrijorător și de grav că partida Leave, nu numai în UK, este plină de lideri putiniști declarați-nerușinați-pe față.
Chiar dacă, obiectiv, Leave are dreptate să se fi supărat pe UE, liderii nu sunt oameni pe care poți să îi susții. E o pierdere de vreme și de energie să discutăm cine are dreptate între Hollande și LePen/Sarkozy sau între Merkel/Steinmeier și AfD, sau între Cameron și Farage. Situația e serioasă, iar soluția nu e „să se aleagă praful”, în ideea că, poate, putem spera ca din praful ăla să iasă un nou Reagan, un nou Ioan Paul sau o nouă Margaret Thatcher.
Și din această perspectivă, cred că exemplul polonezilor (mă refer la guvernul PiS) este cât se poate de relevant. Ei au lideri de anvergură – morală, intelectuală – și chiar fac politică realistă. Polonezii critică UE fără menajamentez, cred că nimeni nu le spune în față nemților și comisarilor toate cele patru adevăruri, așa cum o fac polonezii. Cât despre Rusia și Putin, nu e nevoie să mai vorbim. Și totuși, pentru ca politica externă a polonezilor – bazată pe alianța cu balticii, cu noi, cu grupul Vișegrad – să aibă șanse să conteze în UE și în lume, ei consideră că e mai bine ca UK să rămână în UE, deși înțeleg motivele pentru care britanicii vor să plece, și le dau dreptate – nu doar în sinea lor, ci public, de la tribună.
Din toate aceste motive, pentru Putin, ieșirea UK din UE ar fi o veste bună – implicit, ar fi o veste proastă pentru noi, din Est.
România nu stă mai bine acum, că UE a rămas fără UK. Iar Putin, deși are oameni în toate partidele occidentale, ținea totuși cu BREXIT. Pentru el e win-win-win, oricum, dar Brexit e WIN-WIN-WIN-WIN.
Nu e nevoie să fii de partea unor indivizi ca Farage și Le Pen, așa cum nu avea rost să ții cu VC Tudor, față cu Iliescu, în 2000. Nu văd care e bucuria dacă pierd niște brânzeturi precum Merkel, Hollande și Junker – cu simpatia lor față de Putin, chiar dacă nu cu totul declarată- se prefac uneori că se lasă greu (că așa e în dragoste…), și vin Frau Petry, Marine LePen și Farage – care nici măcar nu se sfiesc, se declară putiniști cu neobrăzare și iau bani de la Putin!
Vorba aceea, ipocrizia, măcar, e un omagiu pe care viciul îl aduce virtuții.
Sau vine Corbyn, nu se știe. Și Pablo Iglesias.
Indivizii ăștia, Le Pen, Petry, Farage, nu sunt soluții, sunt probleme încă și mai mari. Victoriile lor nu duc spre așezarea normală a lucrurilor, în folosul civilizației, nu scad entropia, o cresc. Nu văd de ce e mai virtuos ca politicienii europeni să iasă din closet în privința amorului lor cu Putin și să-și defileze la vedere putinofilia, decât să se prefacă, precum cei de acum. De ce a face o porcărie cu tupeu e mai bine decât să se facă acea porcărie mai cu precauții, mai cu jenă.
Greșelile liderilor actuali ai UE nu vor fi soluționate de unii și mai deliranți, și mai ideologizați, și mai nerușinați, și mai lipsiți de scrupule decât ei.
Un dezastru nu se rezolvă printr-un dezastru mai mare.
10 Comments
un cetatean
24 June 2016https://www.youtube.com/watch?v=9uNsXEu8ljM
Anca Cernea, citeste si comentariile la clipul pe care l-ai postat mai sus sa vezi cum faragistii sunt de n ori mai putinisti decat stangistii. N-am de ales dar trebuie sa-i dau dreptate peseditului de Ioan Mircea Pascu.
https://www.youtube.com/watch?v=HX1qDgKevug
Nu-l simpatizez pe Nick Clegg si cred ca nici tu nu il simpatizezi dar de data asta trebuie sa-i dau dreptate.
un cetatean
24 June 2016Repet, sa nu se inteleaga gresit ca sunt simpatizant al UE.
Dar solutia nu e sa sa dai foc la casa, iar din punctul meu de vedere Brexit-ul actual asta reprezinta.
E nevoie de o critica obiectiva la adresa UE, cum face Polonia de exemplu, nu de bufonerie putinisto-faragista. Toata ziua Farage dadea vina pe UE pentru criza din Grecia. Nu zic ca Grecia poarta vina in proportie de 100% dar oricum poarta cea mai mare parte din vina. Merkel e responsabila pentru multe lucruri dar nu pentru faptul ca grecii ieseau la pensie la varsta de 58 de ani cu pensii mai mari decat germanii. Nu Merkel e de vina ca salariatii greci primeau tot felul de bonusuri nesimtite si ca grecii nu-si plateau taxele. In Grecia te duceai la benzinarie si nu primeai bon fiscal.
UE e de vina intr-un fel pentru ca nu a lasat Grecia sa dea faliment in 2010 in timp ce noi in Romania a trebuit sa suportam niste masuri de austeritate dureroase dar necesare.
un cetatean
24 June 2016Comentariu de faragist:
“I respect putin and yeah am british….putin is liked in britian dont believe what you see on the news, i would trust putin more then cameron. hopefully now we are out of this shity eu we can do more trade deals with russia and become closer friends once again. we now need to vote for nigel farage to rule england. if you dont know nigel farage utube him. respect to russia from england”
livstomer
24 June 2016Anca, tonul articolelor tale a devenit mai acid de la o vreme, ceea ce iti sta bine! ????
Acum: “Le Pen, Farrage, x,y, nu oamenii astia sunt solutia”. Bun, atunci te intreb si eu precum Cocosila, dar atunci, care este, ea, solutia? Intrebare subsidiara: dupa tine, este UE reformabila, sau nu? Pt ca, daca UE se sparge definitiv, in 2728 de bucati, e clar dupa mine ca tot “oamenii astia” tip Le PenFarragespanaque vor ajunge la putere in tarile care conteaza din UE, pe valul socului creat de spargerea UE. Si atunci?
Pampalaul de Hollande spunea ca “se va ocupa de proiecte”, ca raspuns la Brexit, in timp ce mme Merkel zicea ca “ia masuri” (dar n-a precizat ce masuri anume, probabil isi masura masa din bucatarie pe care face cu Holly “proiecte” de cozonaci, lungime, latime, inaltime). Putin zicea ca nu s-a bagat si nu se baga, dar “observa cu atentie si % ingrijorare” ???? (desi live streamingul pe RT a mers toata ziua votarii non stop, pe facebook), iar Obama ca US va avea in continuare relatii bune si cu UK si cu UE. In Londra inteleg c-au fost ceva manifestatii anti-brexit aziieri (dar putini oameni, 1-200), si o o petitie facuta de un anume O’Malley, pentru ca Londra sa fie declarata stat independent si sa ramana in UE (nu-i gluma, e real, totusi Londra+zona metropolitana inseamna peste 21000000 locuitori). Impresia e ca se creeazase incearca sa se creeze o isterie legata de Brexit-ul asta. Zavera, cetateni, popor, pe scurt. Pana la urma, crezi ca se pupa piata Endependentii, sau nu? Nu iti ascund ca-mi doresc ca asta sa fie “not the beginning of the end but the end of the beginning”, si ca de acum anumite lucruri sa se discute pe fata, fara ipocrizii. Dar nu de catre “oamenii aceia”.
Anca Cernea
24 June 2016@4 liv
Polonezii au zis că vor face propuneri concrete pentru reforma UE. În sensul respectării suveranității statelor membre, subsidiarității, principiilor democratice – adică respectării angajamentelor inițiale din tratate.
Poate vor găsi urechi de auzit.
Sincer, eu nu cred că liderii actuali ai UE sunt capabili de flexibilitatea necesară pentru a schimba cursul centralist/ideologic/arogant/dictatorial impus mai ales de nemți.
Dar poate, obligați de împrejurări, vor mai accepta să se modereze un pic…
Știu eu…
În privința discuțiilor, și eu sunt pentru ca ele să se țină pe față și fără ipocrizie.
Ce am zis mai sus, despre ipocrizie vs. nerușinare, se referă la porcării, nu la treburile curente și normale, de discutat.
O porcărie e tot porcărie, orice ai face, nu îi poți schimba natura. Consider însă că a face porcării cu nerușinare, pe față, e o circumstanță agravantă, nu una atenuantă.
Adăugarea nerușinării la porcărie mi se pare chiar un salt calitativ. Spre rău.
E rău, în sine, să ți se fure portofelul în metrou, când nu ești atent. Dar e mai rău dacă vin cinci tipi la tine, te înjură, te scuipă, te îmbrâncesc și te pun să le dai tu portofelul, cu mâna ta. La asta mă refer. Prima variantă oricum nu e de dorit. Dar a doua nu e o alternativă la prima. E și mai rea.
De exemplu, consider că e o porcărie modalitatea prin care Merkel a negociat Ucraina cu Putin, Minsk 1, Minsk 2, etc.
Dar PEGIDA defilează pe stradă cu steaguri rusești. Când ăia vor ajunge la butoane în Germania, nici măcar nu se vor mai preface că negociază, vor achiesa la harta pe care le-o va da Putin și o vor băga pe gât, după caz, ucrainenilor, balților, polonezilor, românilor – fie ei basarabeni sau de dincoace de Prut.
La fel și Hollande, de exemplu cu vândutul Mistralelor. Se vedea din satelit că ardea de dorința de a i le da lui Putin și murea de ciudă că nu putea. Dar încerca să păstreze niște aparențe, cât de cât.
Ei, dacă vine LePen, aia pe care o ține Putin cu milioane de euro, păi ea e în stare să scoată Fr din NATO, nu mai vorbim de alianța cu Rusia și de ruptura cu SUA. Astea sunt chestii pe care individa le promite PE FAȚĂ.
De aceea zic, nu e mare chilipir să fugi de dracu (UE) și să dai de tac-su (Rusia și oamenii ei). Nu e mare chilipir să fugi de marxismul cultural și să dai de URSS-reloaded.
Soluția e, cred eu, de forma PiS. Ar fi bine ca în țările Europei de Vest să existe câte un PiS. Câte un partid compatibil cu morala iudeo-creștină, cu tradiția europeană de libertate economică și politică, pro-american, lucid în privința Rusiei, imun la ideologii revoluționare.
Doar că societățile occidentale nu sunt ca Polonia.
Deși s-ar putea ca Europa de Vest să aibă încă foarte mulți oameni normali, poate chiar majoritatea, clasa politică fiind destul de ruptă de societate în acele țări.
Eu cred că, pentru ca acești cetățeni normali, care sunt foarte mulți, să aibă reprezentare politică, așa cum au în Polonia, e necesar un factor terț. Biserica.
Dacă Biserica e slabă, sau e stângistă, sau confuză, nu prea ai cum să faci în țara aia un partid conservator.
Un partid conservator care ar zice altceva decât zice Biserica (de ex, la capitolele protecție socială/stat asistențial vs. libertate economică, imigranți, apărare/dezarmare, „climă”, gay marriage, etc etc) ar fi discreditat (în schimb, partidele stângiste nici nu au nevoie de această concordanță, pt că sunt, prin def, revoluționare, contestă autoritatea morală a Bisericii; dar culmea e că, adesea, mai și primesc sprijinul unor fețe bisericești, ca sminteala să fie și mai mare).
Mă rog, recuperarea normalității publice, culturale, politice în Europa de Vest e un deziderat pe termen lung, dacă o vrea Dumnezeu să se facă. Dacă nu, continuă alergarea spre sinucidere a occidentalilor, cu decadența morală, socialismul, invazia musulmană, vulnerabilitatea la imperialismul/războiul hibrid rusesc și se poate să ne trezim, nu peste mult, cu crize și violențe mari. Șocuri istorice. Lumea seamănă foarte mult cu cea de la sfârșitul anilor 30…
În condițiile actuale, cred totuși că o alianță mai strânsă, alături de Polonia, Țările Baltice, Grupul Vișegrad, alianță la care e neapărat necesar să ne alăturăm și noi, ar avea șanse să conteze în UE, chiar după Brexit – cu atât mai mult ar trebui să facem asta acum, când tupeul Germaniei va crește exponențial.
Nu știu dacă ți-am răspuns, Liv, dar m-ai provocat spre reflecție și ți-am împărtășit concluziile mele de etapă, să le zic așa…
Horațiu Trif
24 June 2016D-na Cernea, parțial sunt de acord cu faptul că ieșirea din UE este o soluție proastă. Într-adevăr, nu e cazul să se aleagă praful, faptul că se merge pe escaladarea crizei nu e ceva pozitiv, nu e o alternativă, ci e ceva mai grav. Dar aici apare diferența: eu cred că buba trebuia să se spargă undeva. Cineva, cumva trebuia să tragă un semnal de alarmă suficient de dur pentru ca să atragă tuturor atenția și să se știe că există undeva o limită care a fost depășită. Să ia aminte toată lumea că așa nu se mai poate.
Fără această limită, nu are rost să ne așteptăm la nimic mai bun. E adevărat că ieșirea pe față cu putinismul și imbecilitatea e o agravare – dar aceste manifestări erau deja date, nu erau o noutate. Și nu se ajungea în timp la ceva diferit cu toată prezența UK acolo și cu toată influența americană – care ajunge și ea să fie tot mai compromisă cu ultima generație de lideri care trece pe la Casa Albă.
Diferența de acum este că britanicii vor avea mână liberă. Adică nu vor mai fi obligați să țină cont de aberațiile celor de la Bruxelles. În plus, există perspectiva unei alternanțe, a unei concurențe. Pe care nu o dau Johnson și Farage. Dar dacă UK își gestionează mai bine afacerile interne poate în 5-10 ani avem șansa să apară acolo alt gen de lider. E bine că generația care a prins-o pe Thatcher mai are un cuvânt de spus în raport cu hipsterimea cu caș la gură care se exprimă politic acolo. Poate cu ajutorul lor să se mai schimbe ceva.
Deci soluția e foarte proastă pe termen scurt (mai ales pentru noi), dar e mai bună pe termen lung. De aceea aplaud BREXIT-ul.
un cetatean
24 June 2016De ce sunt anti Brexit fara a fi fanul UE: -pentru ca miroase a Putin si nu e bine. Liderii campaniei leave deja o dau cotita privind promisiunile din campanie. UK a sustinut sanctiunile contra Rusiei IAR fara ei in UE aceste sanctiuni vor fi imblanzite sau chiar anulate. Sondajele dupa Brexit arata ca aproape 60% dintre scotieni at vota pentru independenta. Am inteles can in Scotia ar exista o baza militara de submarine. Conflictul nord irlandez ar putea reizbucni. Un UK dezintegrat tot pe placul lui Putin ar fi. As mai putea mentiona si alte argumente dar scriu de pe tableta.
k77
24 June 2016https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1200279093330132&id=137432829614769#
https://twitter.com/davidallengreen
https://twitter.com/JackofKent
Restul sint doar speculatii.
livstomer
24 June 2016@5, Anca,
pai sa faca mai repede, atunci, ca uite, daca e sa discutam de reformarea UE, atunci lucrurile astea ar trebui sa se miste ceva mai repede….
Nu iti ascund ca si proiectul “noii Mici Antante”, si ce spui tu cu biserica mi se par nerealizabile, cel putin pe termen scurt si mediu (si foarte probabil si pe termen lung). Treaba cu biserica, scuza-ma c-o spun asa, dar e wishful thinking; ei n-au vrut sa includa nici o vorba despre crestinism in tratatele fondatoare ale UE, asa incat nimeni n-ar avea nici o baza legala sa ceara asa ceva; pe urma, stim prea bine ca JunkerMerkelHollandeSteinmeyer si restul gastii sunt in adancul sufletului atei, incat mi se pare o chestie irealizabila. Iar alianta aceea militara – zau, in conditiile in care se tot vorbeste (cam in gol, si cam de mult timp fara sa se faca nimic, dupa mine) despre reformarea din temelii a NATO, in primul rand, nu-i prea vad rostul, in conditiile in care deja jumate-75% din statele alea sunt deja membre NATO. Pe urma, daca ar fi s-o faci implicand numai si numai statele alea, mi se pare ca ar avea soarta Micii Antante, aia din anii 30 – s-ar prabusi la prima zguduitura. Pentru ca o alianta militara sa aiba un sens, zic eu, trebuie sa cuprinda cel putin un stat cu armata foarte puternica, ma gandesc la US sau UK, ori nici unul din statele alea nu stiu sa aiba asa ceva.
Iar faptul ca polonezii propun lucrurile astea – in conditiile in care unul din nenii caruia i se propune e nenea Tusk, iar restul fac urechea surda pe motiv ca polonezii nu-s suficient de socialisti pe gustul lor, ma astept ca propunerile lor sa nu aiba efect. Cat despre ce abereaza Juncker si mamaia Merkel despre “reformarea si flexibilizarea UE”, sa fim seriosi, deja ma dor ochii de atata praf. Pai adica n-au reformat ei nimic asta primavara, cand au murit 60 de oameni nevinovati la Zaventem si Bruxelles (chiar, tu ai auzit ceva de serviciul acela de informatii centralizat european, tip SRI, pe care anuntau si iar anuntau ca-l infiinteaza? eu nu.), si o sa reformeze acum, doar pentru ca niste englezi batrani (ma refer la majoritatea votantilor brexit) au pus niste stampile? M-as indoi. Si, la cata isterie si cate probleme au produs si produc oamenii astia, eu cred ca vor ajunge sa provoace exact lucrul de care (zic ei ca) ne pazesc: wwIII. Care nu, nu va fi deloc la fel cu primele doua, in ciuda ideilor scornite de analisti si parerologi diversi, ci mult mai odios – sa ne gandim numai la faptul ca la I si II variabila islamica era neglijabila. (PS -Apropo de asta, ce sa mai zici de perfidiile subliminale din declaratiile lui Merkel “Europa este un continent al pacii” etc? E clar ca femeia e cu totul si cu totul din alt film.) (PPS-Scuze ca nu apuc sa raspund chiar imediat ce citesc – sunt prins cu multe chestii si am timp de facut politica destul de limitat).
livstomer
24 June 2016E trist cum ajungi sa-ti pierzi increderea in anumiti intelectuali. Tot mereu, atatia si atatia zapaciti o dau cu “ce fraier a fost Cameron c-a facut referendum” si cu “englezii n-au stiut ce-au votatau votat gresit”. Atata ingustime a campului vizual! Macar daca ar scrie cinstit, “MIE nu-mi convine ce-au votat aia, MIE ca roman”.
http://revista22.ro/70254548/pesedistul-englez.html