FUNDATIA IOAN BARBUS

Ce nu știu, sau ignoră, experții români când vorbesc despre Polonia

In imagine: Bronisław Komorowski, Donald Tusk si Radek Sikorski.

Facand abstractie de reorientarea lui Iohannis de la axa Londra-Washintongton la axa Berlin-Washington, eu consider ca, intr-adevar, intre Romania si Polonia ar trebui sa existe o alianta si o colaborare stransa. Dar Romania si Polonia nu sunt state totalitare, sunt pluraliste, si conteaza foarte mult cine este echipa care conduce tara in acel moment si pe ce axa este orientata ea. Trebuie sa constatam ca daca faci acum alianta cu Polonia, o faci pe axa Berlin-Moscova si aici putem intra in amanunte.

Premierul Tusk, in mod traditional este legat de Germania printr-o slugarnicie absolut totala, dar si prin originea partidului sau, care s-a fondat cu bani de la CDU (partidul condus de Merkel), dupa cum recent a dezvaluit un fost coleg de partid de-al lui Tusk, Pawel Piskorski. Pe de alta parte, prin presedintele Komorowski avem si orientarea catre axa Moscova.

Komorowski este legat prin mii de fire de o structura numita WSI, serviciul de informatii militar pe care l-a dizolvat, in 2006, Antoni Macierewicz, din guvernul Kaczynski. La acea dizolvare, Macierewicz a facut o investigație si a publicat un raport. Acel raport avea si 2 anexe care au avut si inca au caracter secret. In raportul de lichidare al WSI se gasesc niste lucruri absolut infioratoare, lucruri cu care se ocupau acesti domni. Ei proveneau din structurile de pe vremea comunismului, isi schimbasera doar numele. In armata poloneza dinainte de 89, rusii erau mult mai prezenti decat in Romania. Prezenti cu baze militare, dar si prin faptul ca toti ofiterii erau scoliti in URSS. WSI a mostenit toata aceasta dependenta de URSS, ofiterii au continuat sa se scoleasca si in anii 90 in Rusia, desi URSS picase. Acestia se ocupau de contrabanda cu arme cu toate tarile care erau sub embargou, cu Somalia, cu teroristii din Orientul Mijlociu, s-au ocupat de infiltrarea partidelor politice, mai ales PiS al lui Kaczynski. Erau prezenti si in toate redactiile ziarelor, cel putin 115  agenti importanti in presa, redactori, redactori sefi samd. Cat despre prins spioni, nimic. In toata activitatea nu au prins nici un spion rus, iar pentru protectia granitei de nord-est a Poloniei, care este si granita de nord-est a NATO, WSI avea doi agenti desemnati. Deci, WSI avea 115 agenti  in presa si 2 desemnati la granita de nord-est a Poloniei. De asemenea, erau foarte prezenti in afaceri, pe piata energetica unde trageau sforile si aranjau licitatiile.

Acestea sunt doar niste exemple, dar lucrurile sunt mult mai complicate. Raportul lui Macierewicz a dezgropat o serparie extraordinara. Eu il echivalez, simbolic, cu Raportul Tismaneanu si cu toata scena de exorcism din Parlament, cam asta a declansat si raportul lui Macierewicz despre WSI.

In 2006, Komorowski a fost singurul parlamentar polonez, din Seim și din Senat, care a votat impotriva lichidarii WSI. Nimeni nu a indraznit, nici macar comunistii revopsiti, nimeni inafara de Komorowski nu a votat impotriva lichidarii WSI.

Vedeți și Stratfor: Este președintele polonez la mâna securiștilor din vechile structuri comuniste?

Mai tarziu, lucrurile s-au inrautatit. Komorowski a devenit maresalul Seimului, odata cu noua majoritate constituita in 2007. Ca maresal, el nu avea acces la cele doua anexe secrete ale raportului WSI, dar a incercat sa le obtina. Un individ din WSI, cunoscut pentru conexiunile rusesti, i-a propus lui Komorowski sa ii faca rost, pentru bani, de acele anexe. Un alt ofiter WSI, colonelul Leszek Tobiasz, avea inregistrarea cu aceasta oferta indecenta pe care Komorowski nu a raportat-o la Procuratura, cum cere legea, nu a facut nimic. Leszek Tobiasz era si el un tip uns cu foarte multe alifii. Lucrurile au evoluat intr-un mare scandal in Polonia, cunoscut sub numele de “Scandalul maresalului”, care il avea ca protagonist pe Komorowski. Acesta voia cu disperare sa afle ce scrie in acele anexe pentru ca se parea ca se refereau la el.

Intre timp a venit nenorocirea de la Smolensk, Komorowski a devenit presedinte interimar, pana cand a devenit presedinte ales. Ca presedinte interimar, pentru a-l pune Sef al Statului Major, a adus de la pensie un general care facuse studii in URSS. Pe vremea lui Kaczynski, marele efort fusese sa curete Statul Major si conducerea fortelor armate de ofiterii care facusera studii in URSS. Komorowski l-a adus de la pensie si l-a insurubat pentru trei ani, cei de la PO (Platforma Civica, partidul lui Komorowski) au facut chiar o lege sa se prelungeasca varsta de pensie special pentru el.

Ancheta pornita de Scandalul Maresalului a continuat si cand Komorowski ajunsese presedinte. La un moment dat se ajunsese la o contradictie intre declaratiile presedintelui Komorowski si cele ale colonelului Leszek Tobiasz, si urma o confruntare intre cei doi. Leszek Tobiasz era dispus sa vorbeasca. Mai erau cateva zile pana sa aiba loc confruntarea respectiva, Leszek Tobiasz s-a dus sa danseze la o petrecere, si in timp ce dansa… a murit. Stop cardiac. Era un om in toata puterea si cu toate controalele de sanatate la zi.

Era o situatia in care toata lumea in Polonia, inclusiv eu, eram cu sufletul la gura, pentru ca urma sa aflam lucruri noi despre presedinte.

Cu un președinte care are conexiuni cu astfel de structuri, nu mai vorbim nici macar de axa Berlin (ci direct de axa Varșovia-Moscova!).

Komorowski si-a adus consilieri tot felul de insi, si ca in Romania, CSAT-ul polonez, BBN, tine de presedinte, o structura in jurul presedintelui legata de siguranta nationala. Un expert BBN a produs un document oficial, in urma cu 2 ani, care spunea ca principalul garant al securitatii Poloniei este Rusia, si nu NATO. 

Alexa Ionescu: Pe flancul estic avem numai rusofoni. Grecia se vinde zilnic rusilor, Ungaria s-a vandut, Cipru la fel, Turcia e in tandreturi cu Putin, Moldova, Ucraina si Georgia nici nu pot fi luate in calcul, in contextul asta, sunt zone gri, bulgarii si sarbii sunt amici cu rusii, singurii din regiune care sunt clar antirusi la nivel popular suntem noi si polonezi.

Anca Cernea: Si la asta se gandise Lech Kaczynski, si se poate sa fi murit tocmai pentru ca reusise sa faca o coalitie intre tarile din Europa de est. Cu aceasta coalitie, cu acei sefi de stat pe care i-a suit in avion si cu care s-a dus la Tbilisi, practic, a salvat Georgia de ocupatie, pentru ca rusii mai aveau doar 16 kilometri pana intrau in Tbilisi.

Armand Gosu a scris un articol foarte veninos si foarte suparat pe Basescu, care ar fi gresit complet axa. Eu cred ca acesta e interesat de o functie la presedintie. Nu stiu ce ar putea sa il sfatuiasca pe presedinte marele expert pe statiul estic, Ardmand Gosu, cu studii la Moscova, si ale carui scrieri despre Republica Moldova au fost adesea preluate de publicatiile lui Voronin – probabil ca Voronin le-a gasit interesante si relevante.

Ce il supara pana de curand pe Gosu foarte mult la Basescu era discursul rusofob (link). Basescu nu a vorbit de sentimente, ci de lucruri concrete, Marea Neagra, lac rusesc, ce a spus de Lukoil, lucruri reale. Kaczynski la fel, era un tip realist care a spus in 2007 niste lucruri pe care acum le spune Komorowski. Practic cei care sunt acum la butoane in Polonia, care i-au facut toate porcariile posibile, si inainte de a muri la Smolensk, – asasinat, ca sa nu ne mai ascundem dupa vorbe – el a fost asasinat moral de moguliziunile lui Adam Michnick si aferente liberalilor. Acum, practic, ei reiau discursul lui Kaczynski. S-au pierdut 7 ani in care au distrus tot ce construise el, iar acum au ajuns la vorbele lui.

Daca e sa faca ceva bun cei de acum e doar in masura in care imita, maimutaresc niste lucruri pe care le-a spus Kaczynski inainte, si o fac doar din vorbe.

Sikorski (2009 si, din nou, 2012): Nu ma intereseaza scutul american antiracheta.

Pana sa devina ministru de externe, prin 2007, Sikorski dadea interviuri la Gazeta Wyborcza in care spunea ca el nu se omoara dupa scutul antirachetă, ca e problema americanilor. Komorowski spunea ca e contra gazelor de sist, care ar strica peisajul. Radoslaw Sikorski spunea ca nu il intereseaza scutul, in 2009. (A repetat si in 2012).

O Polonie normala, condusa de niste oameni patrioti, ar face o diferenta. Polonia are capacitate intelectuala si de leadership. Ideea de baza a lui Kaczynski era ca trebuie creata o coalitie a tarilor mai mici din zona, tarile foste comuniste din Europa de est, ceea ce el si facuse, cu tarile baltice, cu scandinavii si cu Marea Britanie. Iar aceasta coalitie ar fi fost destul de semnificativa, nu ar fi putut nimeni sa treaca peste ea. E vorba de o alianta in fata Rusiei. Scandinavii pot sa bata campii la chestiuni culturale, islam si imigratie, dar cand e vorba de confruntarea cu rusii sunt foarte realisti, pentru ca sunt aproape de ei si stiu ce inseamna. Coalitia asta ar fi fost fezabila. Cei care au murit la Smolensk erau oameni care nu puteau fi nici cumparati, nici agatati, nici santajati, nici amenintati. Asta face diferenta. Noi nu avem astfel de oameni in politica. Nu avem nici cat sa punem intr-o Dacie.

Sikorski (2009 si, din nou, in 2010): Rusia trebuie sa intre in NATO.

Mai vreau sa adaug un lucru despre Sikorski, pentru ca si el are presa buna din partea analistilor care dau indicatii presedintelui Romaniei. Domnul Sikorski a declarat in repetate randuri, din toata inima si de la diferite tribune, ca el considera ca este cazul sa primim Rusia in NATO. A spus-o in 2009, atunci cand erau toate experientele gata facute, rusii invadasera in Georgia. Exista interviuri in Gazeta Wyborcza in care spune ca nu vede niciun motiv pentru care Rusia sa nu intre in NATO. Vorbim de 2009. (A mai spus același lucru și în 2010).

In 2008, in februarie, Tusk a fost la Moscova si inainte de zborul de intoarcere a dat un interviu celebru. Reporterul ii spune: exista un articol intr-un ziar rusesc, Gazeta (apropiat puterii), iar acolo spune ca sunteti „omul nostru la Varsovia” (adică omul rușilor). Ce spuneti despre asta? Tusk raspunde: la fel de bine as putea spune ca Domnul Putin e omul nostru de la Moscova. Eu sunt omul lui de la Varsovia si Putin e omul meu de la Moscova. Atata iubire era intre Tusk si Putin in 2008.

Sarim in octombrie 2014, cand Radoslaw Sikorsi a spus ca Tusk, la vremea aceea, vorbim de februarie 2008, a primit o propunere indecenta din partea lui Putin referitor la impartirea Ucrainei. Ulterior Sikorski a retras si Tusk a dezmintit. Dar daca stam si ne gandim – daca ei stiau din februarie 2008 ca Putin vrea sa imparta Ucraina cu Polonia, atunci cum au putut sa faca tot circul cu reconcilierea cu Rusia din anii urmatori, stiind ca Putin asta vrea sa faca?

Ajungem in 2015 cand Sikorski scoate o perla demna de Postelnicu, (am fost un dobitoc!), cand a spus: „Problema noastră a fost aceea că, în ultimii câțiva ani, nu am crezut că, într-adevăr, ei gândesc ceea ce spun. A venit timpul să ne dăm seama că totuși așa este.”

Acesta este esecul declarat al politicii externe a Poloniei vreme de 7 ani, pentru ca Sikorski a condus diplomatia Poloneza in acesti ani. Sikorski recunoaste ca, pe cea mai importanta directie, a fost total gresit tot ce a facut.

In primul rand trebuie sa pornim de la informatii, sa vedem ce realizari a avut Tusk si ce au facut Sikosrki, Tusk, Komorowski pentru tara lor. Au nenorocit industria carbunelui, care pentru Polonia e vitala. Au pus in pericol si apararea, pentru ca au adus generalii scoliti de rusi de la pensie. Dupa ce s-au imbratisat la Smolensk, Putin a instalat rachete Iskander la Kaliningrad, rachete care pot sa bata toata Polonia. Asta e urmarea reconcilierii. Astea sunt niste tampenii sinistre, toate sunt esecuri si Sikorski a recunoscut. Toata politica lui externa a fost bazată pe prezumții gresite si pe ambitiile lor personale de a prinde posturi internationale.

Eu sustin foarte tare ideea unei aliante cu Polonia si in sensul asta lucrez de ani de zile, incerc sa fac cunoscut ce se intamplă acolo, dar trebuie sa ai discernamant, sa vezi cu cine te aliezi. Daca, sa zicem, un polonez vrea să faca bine pentru tara lui si il gaseste pe Iliescu, pe Iliescu si Nastase. Se aliaza si face Parteneriatul Estic impreuna cu ei? Pentru ca Basescu are gura mare, ca sa ii suparam pe rusi, ne aliem cu Iliescu. E la fel de inteligent. Un polonez care vrea sa faca cu USL-ul alianta impotriva rusilor e la fel de destept cum sunt expertii care il sfătuiesc pe Iohannis sa faca parteneriat cu Komorowsi.

sursa video: privesc.eu

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

7 comentarii

  1. cristi marin
    1 aprilie 2015

    Redactia
    Astazi se implinesc 70 de ani de la masacrul de la Fantana Alba unde peste 3000 de romani nevinovati au fost rapusi de mitralierele sovieticilor doar pentru ca au vrut sa revina in Romania. Nici un articol ?
    Cei de la Ric au facut 4 articole pe aceasta tema .

  2. Gordiewski Oleg
    1 aprilie 2015

    De urmarit si ce firme au vandut guvernului polonez softul pentru numaratoarea voturilor la alegeri. Cine sunt actionarii si legatura cu Moscova. Furtul alegerilor la numarare a dezavantajat PiS.

  3. John Galt
    1 aprilie 2015

    O autostrada care sa lege Polonia de Romania ar fi cea mai buna miscare a americanilor in toata regiunea. Proiectul Intermarium ar capata sens, ar fi pe intelesul tuturor. Europa nu va finanta asa ceva pentru ca trece prin Ucraina, care nu e stat membru – indecizia lor e cronica pe acest subiect, cum a fost si pe vremea Margaretei Thatcher.

    O conducta de gaz plus interconexiuni electrice pot trece usor pe langa drum (Bucuresti – Lvov – Warsaw) , ar lega depozitele ar fi o varianta ideala la proiectele Gazpromului ce doreste sa creeze in Ungaria un hub regional.

    In timp se poate extinde si spre tarile baltice. In paralel cu desfasurarea de forte, ar fi cea mai buna miscare a americanilor, un nou “plan Marshal” adaptat pentru zilele de azi.

  4. Adrian D
    1 aprilie 2015

    Sikorski: “Semnati, daca nu pana dimineata veti fi toti morti”. Acesta era marele negociator din partea Poloniei la Kiev in februarie 2014. De aceea a preferat Basescu sa se delimiteze de delegatia de “negociatori”. Se pare ca rusii si-au pus papusile de rangul doi si in Polonia, si acum si in Romania.

  5. Costin Andrieş
    1 aprilie 2015

    De dragul astora da Armand Gosu interviuri in care lasa sa se inteleaga ca Basescu ar putea fi pro-rus — doar-doar l-o lua Ioha consilier.

    expertii lui peste.

  6. […] 1. Abia cu PiS la guvernare Polonia devine un potenția partener serios al României în cadrul NATO.  De ce? Sunt mai multe motive, cu toate necunoscute lui Radu Carp, iar unul dintre acestea este faptul că Radoslaw Sikorski, care din poziția de ministru de externe PO (actuala opoziție) al Poloniei susținea, în 2009 și din nou în 2012, că nu este interesat de scutul american antirachetă. Același Radoslaw Sikorski spunea în 2009 și din nou în 201o că Rusia trebuie să intre în NATO.  Detalii, pe larg, aici. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian