Combaterea dezinformărilor Rusiei a devenit o prioritate pentru UE. Comisia Europeană a inițiat o Consultarea publică cu privire la știrile false și la dezinformarea on-line, ce se desfășoară între 13.11.2017 și 23.02.2018. Conform Comisiei, “rezultatele consultării publice vor contribui la evaluarea eficacității măsurilor actuale luate de către actorii de pe piață și de alte părți interesate și a nevoii de a le intensifica și de a introduce noi măsuri pentru a combate diferite tipuri de știri false”.
Despre eficacitatea acestor măsuri sunt multe de spus, iar motivele de speranță sunt puține.
UE a înființat în martie 2015 East Stratcom Task Force, un grup de experți care are ca scop, citez CE, “to address Russia’s ongoing disinformation campaigns”. Stratcom are o echipă formată din aproximativ o duzină de persoane și e finanțat cu 1 milion de euro anual, o fracțiune din miliardul de euro, suma estimată pe care o investește Rusia în propagandă și dezinformare în UE.
Ieri, 17 ianuarie, la ședința de plen a Parlamentul European (PE), mai mulți europarlamentari au atras atenția asupra faptului că UE investește prea puțin în combaterea dezinformărilor Rusiei.
Iar banii pe care îi investește sunt parțial irosiți.
Din mai multe motive.
Ioan Mircea Pașcu, arhitect al Tratatului dintre România și URSS, a ajuns să modereze dezbaterile din PE despre dezinformările Rusiei
Culmea e că ședința plenului PE de ieri, care avea printre punctele de pe ordinea de zi și dezbaterea Russia – the influence of propaganda on EU countries, a fost condusă de taman Ioan Mircea Pașcu, vicepreședinte al PE, europarlamentar PSD cu o lungă istorie de susținător al agendei Rusiei în România și în Parlamentul European. Mai jos sunt trei momente cheie:
- În 1991, România a fost singurul stat din Pactul de la Varșovia care a semnat, prin Ion Iliescu, în aprilie 1991, un Tratat între România şi URSS care interzicea aderarea țării noastre la NATO. Tratatul a rămas neratificat din cauza prăbuşirii URSS, câteva luni mai târziu. Întâlnirea dintre Ion Iliescu şi Mihail Gorbaciov în vederea semnării tratatului “a fost pregătită de o altă întâlnire, din februarie 1991, dintre Ioan Mircea Paşcu, pe atunci consilierul lui Ion Iliescu, ulterior ministru al Apărării şi europarlamentar PSD, pe de o parte, şi Zagladin, consilierul lui Mihail Gorbaciov”, scria George Dumitru în urmă cu trei ani pe ILD.
- Tot în 91, Ioan Mircea Pașcu se plângea Kremlinului că cel mai important partid de opoziție, PNȚCD, ţărăniştii lui Raţiu şi Coposu, erau “agenți britanici” (detalii, aici).
- În 2010, împreună cu Adrian Severin, Ioan Mircea Pașcu, ca europarlamentar PSD, se situa de partea Rusiei la Strasbourg în privința scutului american antirachetă.
Marius Văcărelu, lista lui Dughin, ne învață cum să ne ferim de dezinformările Rusiei
Comisia Europeană a înființat un grup la nivel înalt care să ofere consultanță pentru o strategie în vederea combaterii fenomenului știrilor false și a dezinformărilor Rusiei, spune Radio România Actualități.
Comisia Europeană a acuzat Rusia că “orchestrează” o campanie de dezinformare pro-Kremlin în ţările Uniunii Europene, constatând că aceasta “din păcate (…) poate fi extrem de eficientă”. “Nu există nicio îndoială că această campanie de dezinformare pro-Kremlin este o strategie orchestrată, care furnizează aceleaşi articole de dezinformare în cât mai multe limbi posibil, prin cât mai multe canale, cât mai des posibil”, a declarat comisarul european pentru securitate, Julian King, în faţa eurodeputaţilor la Strasbourg. (RRA)
Grupul este alcătuit din reprezentanți ai societății civile, platforme sociale media, organizații mass media, jurnaliști, persoane din mediul academic; există și un reprezentant din România, care conform site-ului Comisiei Europene este Alina Bărgăoanu, profesor la Universitatea București.
În cadrul acestui proces de consultare publică inițiat de Comisia Europeană și care se va încheia pe 23 februarie, a fost organizată o dezbatere publică în 16 ianuarie la Facultatea de Litere a Universității din București: Consultarea publică cu privire la știrile false și la dezinformarea on-line.
Daniel-Mihai Șandru, profesor de drept la Universitatea București, scrie că “scopul principal al dezbaterii este dat de discutarea temelor propuse spre reflec’ie [sic] de Comisia Europeană prin recenta consultare publica. De asemenea, vor fi avute în vedere teme generale care pornesc de la adevăr – între context și înfățisări sau costurile adevărului în administrația publică și în mediul politic.”
Iar, surpriză: „invitat special” la „Consultarea publică cu privire la știrile false și la dezinformarea on-line” a fost Marius Văcărelu, „cadru didactic la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, fiind specialist în ştiinţe administrative şi geopolitică”, cf. prof. Șandru. Marius Văcărelu e “membru al colectivului care redactează revista de geopolitică şi geostrategie „Geopolitica”, membru fondator al Societăţii Academice de Ştiinţe Administrative şi al Institutului de Drept Public şi Ştiinţe Administrative al României. Lucrările sale sunt publicate în Marea Britanie, Franţa, Polonia, Rusia etc.”
Ce au uitat să ne spună prof. Șandru și Radio România Actualități este că Marius Văcărelu scrie pe site-urile și în publicațiile lui Alexandr Dughin, și e pe lista ideologului rus de prieteni ai Rusiei. Printre site-urile coordonate Dughin pe care scrie prof. Văcărelu se numără katehon.com și geopolitica.ru (detalii).
De fapt, prof. Văcărelu e un apropiat al lui Dughin care se mândrește cu repetatele întâlniri pe care le-a avut cu acesta la Moscova. E și un apropiat al grupurilor pro-ruse din România și R. Moldova, omniprezent în media românească și degrabă vizitatoriu al Ambasadei Rusiei de la București:
Invitat de Radio România Actualități să explice prostimii cum trebuie să se ferească de știri false și dezinformări rusești, Văcărelu a bătut câmpii și obrazul audienței, spunându-i că e proastă. Că nu e “om din elită”, ca el, și că deși are, la fel, “40-50 de centrimetri la naștere”, nu “citește, citește”. Ca Văcărel.
- domnul Văcărelu a fost prezent la conferința de anul trecut a lui Dughin, la București;
- e un apropiat al lui Iurie Roșca (traducătorul lui Dughin în românește).
Alte lecții de viață de la profesorul Văcărelu:
Combaterea dezinformărilor Rusiei, work in progress.
Vedeți și: Actori din “Lista lui Dughin” & Co
Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.
1 Comment
Stefan
18 January 2018Combaterea asta a “dezinformarii rusesti” la UE seamana cu lupul adus sa pazeasca turma de oi.
Acelasi lucru e si cu “Interferenta ruseasca” in alegerile din SUA.
Pasami-te, potrivit actului de acuzare adus de procurorul special Mueller, rusii au determinat alegerea lui Trump prin PUBLICAREA DE ARTICOLE ZEFLEMITOARE LA ADRESA LUI HILLARY.
Waw, va puteti da seama de o crima mai mare a rusilor decat ca au luat-o peste picior pe Hillary?
Foarte connvenabil, ca acum i se poate astupa gura oricarui american sau ne-american care ironizeaza pe Hillary sau pe orice alt Democrat … precis e rus sau agent rus.
Si mai convenabil este sa pui sub acuzare entitati sau presupusi cetateni rusi care niciodata nu se vor prezenta la judecata in SUA.
Dar s-o pui sub acuzare pe duduia Hillary, care a trecut Kremlinului 20% din rezervele de uraniu ale SUA, Doamne fereste! O hotarare principiala, numai si numai in interesul national al SUA!
… si al buzunarelor lui Clinton si a fundatiei lor, care 1, respectiv 145 MILIOANE de dolari “din intamplare” sub secretariatul de stat al lui Hillary.
Dar cum e cu spionul britanic Steele, care a primit direct de la Kremlin “dosarul dusurilor aurite”, l-a vandut Democratilor si a apoi FBI-ului, dosar pe baza caruia FBI a interceptat ilegal comunicarile candidatului si chiar a PRESEDINTELUI ALES Trump?
Colaborarea directa a FBI-ului cu agentii Kremlinului pentru a compromite si paraliza presidentia lui Trump, asta nu-i “interferenta ruseasca”?
Nu, nu, asta-i jignire contra nevinovatiei sfintilor mucenici Comey, McCabe, John Brennan si James Clapper, slugile credincioase ale lui Obama.
Toata “interferenta ruseasca” serveste de minune Kremlinului, pentru ca distrage atentia de la spionajul lor militar, de la razboiul cyber si de la furtul datelor personale a milioane de americani care au devenit vulnerabili fraudei de identitate si santajului, pina la posibila penetrare a controlului retelei energetice a SUA.
Dar ce importanta au toate astea fata de crima de zeflemea la adresa coanei Clinton?