În legătură cu protocolul semnat recent în numele PNȚCD de către Dl. Aurelian Pavelescu alături de formațiunea „Alianța Noastră România” condusă de Marian Munteanu, Fundația Ioan Bărbuș comunică următoarele:
Din punct de vedere moral, nimeni, niciodată, nu are și nu va avea dreptul de a angaja un astfel de protocol în numele PNȚCD, cu atât mai puțin Aurelian Pavelescu.
De altfel, nici din punct de vedere juridic, Aurelian Pavelescu nu mai are acest drept.
Decizia de a afilia PNŢCD la formaţiunea Alianţa Noastră, condusă de Marian Munteanu este în opoziţie cu principiile, orientarea şi metodele politice ale lui Iuliu Maniu. Anturajul lui Marian Munteanu este plin de personaje cunoscute pentru contactele și preferințele lor pro-ruse și anti-occidentale. Asocierea PNȚ cu o asemenea formațiune înseamnă răsturnarea completă a sensului politicii naţional-ţărăniste, constituind cea mai cinică batjocură la adresa memoriei lui Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Ilie Lazăr, Mihai Popovici şi a miilor de ţărănişti ucişi şi prigoniţi de regimul impus de la Moscova, tocmai pentru că reprezentau opțiunea pro-atlantică, pro-democratică, împărtășită de majoritatea covârșitoare poporului român.
Parcursul şi simpatiile politice ale lui Marian Munteanu sunt incompatibile cu tradiţia naţional-ţărănistă.
- Este de notorietate apropierea lui Marian Munteanu de periferia pro-rusă[1] a spaţiului public din țara noastră. Deşi la nivel declarativ se prezintă ca pro-european și pro-atlantist, liderul formaţiunii Alianţa Noastră este în practică foarte apropiat de personaje ca Ilie Bădescu [2], Ion Coja, Dan Puric, Constantin Cojocaru, Mircea Dogaru – admiratori declaraţi ai regimului corupt şi agresiv al lui Putin, unii dintre ei figurând pe lista lui Dughin [3] de „prieteni ai Rusiei, agenți de influență”, pe care ideologul Kremlinului contează în țara noastră. Ambiguitatea poziţiei lui Marian Munteanu reiese și din textul proclamaţiei formaţiunii Alianţa Noastră, care exprimă o dezamăgire vagă faţă de roadele prezenţei României în UE şi de „cel mai important Parteneriat Strategic pe care (țara noastră) îl are – cel cu Statele Unite ale Americii”, sugerând soluţii neclare şi interpretabile, care trimit la măsuri contrare principiilor libertăţii economice. Dimpotrivă, PNŢCD a fost primul partid care, după 1989, a cerut aderarea României la NATO şi UE, pentru întoarcerea României în cadrul civilizației Occidentale, de unde a fost smulsă împotriva voinței ei de către regimul comunist impus de Moscova.
- Adeziunea naţional-ţărănistă la morala creştină înseamnă respectarea principiilor iudeo-creştine, recunoaşterea rădăcinilor creştine ale Europei, separarea puterilor în stat. Marian Munteanu, deși adesea recurge la vocabular și referințe creștine, este apropiat de admiratorii lui Aleksander Dughin, ideologul rus care anunţă unirea dintre a III-a Romă, al III-lea Reich şi Internaţionala a III-a. În anul 2002, Biserica Ortodoxă Rusă a declarat că teoriile lui Al. Dughin sunt incompatibile cu învăţătura creştină. Este imposibil să se alăture politica bazată pe morala creştină practicată de Iuliu Maniu cu ideile dughiniste promovate de oamenii cu care s-a înconjurat Marian Munteanu [4].
- Sunt foarte îngrijorătoare referirile pe care Marian Munteanu le face la „insurecţia civică”, mai ales în corelaţie cu textul proclamaţiei formaţiunii Alianţa Noastră. Pe un ton deznădăjduit şi patriotard, folosind un vocabular colectivist-revoluţionar, proclamaţia amintită propune un experiment civic, fără doctrină, care apelează la instrumente de acţiune care nu fac parte din cultura politică naţional-ţărănistă. Iuliu Maniu nu a fost adeptul inovaţiilor revoluţionare, ci al politicii europene clasice, rezultate din dezbateri deschise şi viguroase de idei, în respect faţă de principiile morale, legalitate, angajamente şi cutume.
- Lipsa de claritate a atitudinii lui Marian Munteanu în legătură cu Mişcarea Legionară îl face incompatibil cu tradiţia naţional-ţărănistă. Iuliu Maniu a considerat întotdeauna Mişcarea Legionară drept o formaţiune care nu împărtăşeşte valorile democratice, nefiind organizată ca un partid politic. Admiratorii recenţi ai legionarilor au recunoscut elemente ale organizării Mişcării Legionare în modul de organizare al Mișcării Pentru România, formaţiune înfiinţată de Marian Munteanu în 1993. Foşti colegi de la Liga Studenţilor îşi amintesc de momente în care Marian Munteanu îl ridica slăvi pe Zelea-Codreanu, făcea afirmaţii împotriva evreilor sau greco-catolicilor [5]. De asemenea, personaje din anturajul lui Marian Munteanu sunt cunoscute pentru nostalgii național-comuniste, exprimate public. Partidul lui Iuliu Maniu nu poate fi asociat unui astfel de lider.
Fundația Ioan Bărbuș
Președinte: Anca-Maria Cernea
Bibliografie:
[1] https://inliniedreapta.net/jurnal/romania-in-vizorul-moscovei-delegatia-marian-munteanu-la-conferinta-aliatilor-lui-putin-de-la-sinaia/
[2] https://www.b1.ro/stiri/politica/dosar-de-politician-afacerile-lui-marian-munteanu-cu-rusofilul-badescu-video-146455.html
https://inliniedreapta.net/dan-puric-a-colaborat-cu-securitatea-inainte-si-dupa-89-cum-sa-bati-campii-si-sa-te-faci-indragit-de-rusia/
[3] https://inliniedreapta.net/lista-prietenilor-rusiei-din-romania-deconspirata-de-alexander-dughin-prin-e-mail/
[4] https://inliniedreapta.net/biserica-ortodoxa-rusa-in-2002-despre-ideologia-lui-alexandr-dughin-anti-ortodoxie-satanism-islamism-neopaganism/ | https://inliniedreapta.net/conservatorii-polonezi-seamana-cu-marian-munteanu-cat-solidaritatea-cu-magureanu/
[5] https://www.hotnews.ro/stiri-politic-20944937-declaratiile-unei-foste-colege-facultatea-lui-marian-munteanu.htm
1 Comment
Costin Andrieş
1 September 2016„Romania trebuie sa fie un stat tampon care trebuie sa tina cont de cele doua forte „[NATO si Rusia], spune Marian Munteanu preluat de site-ul pro-rus activenews.
Pentru Marian Munteanu, care umbla cu demnitatea si #nunevindemtara in gura de mai bine de un an, declaratia asta e o clarificare binevenita – Romania trebuie sa fie o zona gri intre Rusia si Occident. Asa a fost si in comunism, stat tampon.
In a doua parte, MM se refera „slugarnicia” Romaniai fata de Occident, adica si in relatia cu NATO. Avem o problema – „slugarnicia”, si ca sa o rezolvam si sa redevenim „demni”, trebuie sa ne intoarcem in zona gri in care eram la inceputul anilor 90.