FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Organizatorul vizitei la Smolensk, cel mai mare spion din istoria Poloniei Populare

Tomasz Turowski întruchipează istoria cea mai de succes a serviciilor de spionaj ale Republicii Populare Polone, ceva cam de mărimea lui Caraman, pentru cunoscătorii marilor scandaluri de spionaj de pe vremea Războiului Rece. Și desigur, și securitatea poloneză, la fel ca tovarășele sale din celelalte țări ale Pactului de la Varșovia, era nemijlocit subordonată KGB-ului.

Turowski terminase studii de rusă, se implicase, probabil deja cu misiune, în cercuri culturale de opoziție de la Cracovia, pe la începutul anilor 70, și s-a prezentat la noviciat, la iezuiți, în 1975. A fost imediat trimis la Roma. Foarte repede, nefiresc de repede. A reușit să se facă util și să dobândească încrederea superiorilor. Fiind un bun cunoscător de rusă, i s-au încredințat o mulțime de chestiuni delicate referitoare la contactele Bisericii Catolice în URSS. După alegerea Papei Ioan Paul al II-lea, în 1978, tânărul cleric Turowski a reușit să-și facă relații dintre cele mai valoroase pe la Vatican, unde polonezii începuseră să se bucure de trecere. Se pare că se tutuia cu secretarul Papei, Părintele Stanislaw Dziwisz, actualmente cardinal, și că se cunoștea foarte bine cu o mulțime de oameni de încredere ai lui Ioan Paul al II-lea, inclusiv cu șeful gărzilor elvețiene. În prezent, Turowski i-a intentat un proces jurnalistului de investigație Cezary Gmyz, care a scris că e posibil ca Turowski să se fi aflat în Piața Sfântul Petru la momentul atentatului asupra Papei, din 13 mai 1981. Turowski se prezintă la tribunal înconjurat de bodyguarzi și de personalități de frunte ale securității comuniste poloneze.

Tomasz Turowski și bodyguard-ul său
Tomasz Turowski și bodyguard-ul său

Ca bun cunoscător de rusă, Turowski a fost trimis să lucreze și la Centre d’Etudes Russes Saint Georges de la Meudon, lângă Paris, un prestigios centru, ținut de iezuiți, în care veneau, de exemplu, la cursuri de limbă și cultură rusă, o mulțime de ofițeri NATO. Turowski turna și despre personalități din emigrația poloneză. Umbla îmbrăcat în așa fel încât putea trece drept preot, deși nu era decât novice la iezuiți, astfel încât, se pare, mai multe persoane au cerut să i se spovedească, iar el nu a refuzat. I-au încredințat astfel cele mai ascunse taine și gânduri, și toate păcatele lor, soțiile unor diplomați, angajați ai NATO, persoane din emigrație, etc.

În 1985, Turowski a dispărut de la Vatican, unde s-a zvonit ba că ar fi fost răpit de KGB, ba că ar fi fost spion KGB, și a fugit pentru că se temea că ar putea fi deconspirat. Se întorsese în Polonia Populară. După 1989, și-a făcut loc în serviciile pe stil nou și în diplomație. A fost foarte călduros recomandat de Wladyslaw Bartoszewski pentru postul de ambasador al Poloniei în Cuba (disidenții cubanezi aveau mare încredere în diplomații polonezi, cine știe ce i-or fi încredințat și ei lui Turowski).

Turowski a rămas în diplomație, și poate că nu i s-ar fi descoperit isprăvile, dacă nu se lăcomea. Datorită legii lustrației, introduse de frații Kaczynski, el a fost obligat, ca diplomat, să facă o declarație, prin care să spună dacă a colaborat sau nu cu poliția politică a regimului comunist. Turowski a declarat că nu. Dar în declarația de pensie, și-a trecut și activitatea de ofițer sub acoperire, ca să-și rotunjească modestele venituri. A fost acuzat atunci de IPN, Institutul Memoriei Naționale, că a mințit în declarația de lustrație. A trebuit să plece din Ministerul de Externe, pe vremea Annei Fotyga, PiS. Dar a fost reactivat de actualul ministru, liberalul Radoslaw Sikorski, la 14 feb 2010, iar a doua zi, 15 februarie, era deja la Moscova, numit șef al Departamentului Politic al ambasadei, cu rang de ambasador și cu sarcina de a pregăti, nici mai mult, nici mai puțin, chiar vizita la Katyn a lui Lech Kaczynski.

Tomas Turowski, agent al Poloniei comuniste și al sovieticilor la Vatican și înalt diplomat după 1989, aici între președintele Komorowski și generalul Jaruzelski.
Tomas Turowski, agent al Poloniei comuniste și al sovieticilor la Vatican și înalt diplomat după 1989, aici între președintele Komorowski și generalul Jaruzelski.

În 10 aprilie 2010, era așadar la Smolensk, pe aeroport, așteptând avionul să aterizeze. Alături de el se afla Ambasadorul Poloniei la Moscova, Jerzy Bahr. Pe aeroport nu aștepta nicio coloană oficială. Dar cei doi diplomați nu s-au sinchisit, nu au dat telefoane, nu s-au agitat că Președintele și ceilalți 95 de membri ai delegației oficiale nu au cu ce să ajungă de la Smolensk la Katyn. Poate n-au observat. Sau poate au presimțit că nu va fi nevoie de acele mașini.

A, și să nu uit să vă spun cum s-a terminat cu declarația de lustrație a lui Turowski. Curtea Supremă s-a pronunțat în cele din urmă, fără drept de apel. Declarația lui Turowski de lustrație, deși nu era adevărată, nu poate fi socotită drept mincinoasă.

Surse
Kto się u spowiadał u Turowskiego?
Szpieg w Watykanie. Dyplomata w RP
„Szpieg w Smoleńsku, Szpieg w Watykanie” – Tomasz Turowski pozywa Cezarego Gmyza
Smolensk: Turowski played „a decisive role”

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

3 Comments

  1. Nea
    10 April 2013

    Putin cere desfiinţarea fusurilor orare şi trecerea la ora unică: „Am sunat la Varşovia să transmit condoleanţe şi mi s-a spus că încă nu a decolat avionul”.

  2. fason
    10 April 2013

    Intr-o carte din vremurile acelea se spunea: URSS isi planta agentii de influenta la stanga si spionii la dreapta spectrului politic. Aveti grija mare ce personalitati si partide „de dreapta, cat mai de dreapta” sustineti. O parte din soarta tarii sta in mainile voastre.

  3. […] Marțială l-a susținut deschis pe Komorowski în alegerile din 2010) se află Tomasz Turowski. Spion comunist polonez (sub acoperire clericală) la Vatican și la Paris, scos din ministerul de externe în guvernarea  fraților Kaczynski și cercetat pentru fals în […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto