FUNDATIA IOAN BARBUS

Armand Goșu: Republica Moldova vrea iaurt, nu geopolitică, nesimțiților!

Pentru a ieși din cercul vicios în care Moldova se învârte de 25 de ani, trebuie depășită paradigma geopolitică Rusia-SUA, Est-Vest, Moscova-Bruxelles. Și trebuie men­ținut cu orice preț frontul an­ti-Plahotniuc, în care să stea ală­turi și rușii, și românii, ucrai­nenii, găgăuzii din Moldova.

Liderii acestor partide an­ti­oli­gar­hice trebuie să se așeze la masă…

R. Moldova are o problemă. Armand Goșu se întreabă, în Revista 22, Ce-i de făcut?„. „Analistul specializat în spaţiul ex-sovietic” etc nu mai face de mult analiză, ci oferă strategii revoluționare lui Andrei Năstase, lui Dodon și lui Usatîi, părinții fondatori ai noii republici care va pluti undeva, suspendată între Est și Vest. (Știu rușii de ce îl citează aprobator – de ex. site-ul PCRM și alte platforme pro-ruse).

Ce propune Armand Goșu – „abandonarea paradigmei geopolitice Est-Vest” – nu este un lucru nou. „Cercul vicios în care Moldova se învârte de 25 de ani” este – tocmai – acest joc la două capete, între Rusia și SUA, Moscova și Bruxelles/București. Starea de „neutralitate”, din care RM a crezut mereu că profită, s-a dovedit a fi o impostură care menține țara în „zona gri” a influenței rusești, care nu doar că nu rezolvă nimic, dar a generat și generează corupție și sărăcie. Goșu le spune moldovenilor: faceți abstracție de faptul că Moldova trebuie să aleagă între două lumi – între lumea statului de drept și a economiei libere (capitalism) și, de cealaltă parte, lumea statului fărădelegii, în care au trăit, sub sovietici, și de care încearcă acum să se rupă. Un îndemn revoluționar pentru o „națiune civică moldovenească”, suspendată între Est și Vest.

Ca să înțelegem mai bine situația din Moldova, ar trebui să ieșim puțin din paradigma geostrategică Est-Vest, pro-Kremlin, pro-Bruxelles, pro-București. Așa nici prietenii noști, frații noștri de peste Prut nu pot trăi cu echivalentul a 300-400 de lei într-un Chișinău care e mai scump decât Bucureștiul… ce nu înțelegem aicia?! Că e sărăcie, mizerie, că oamenii ăia sunt disperați! Cât putem fi de nesimțiți să le vorbim noi de nu știu ce chestii geopolitice, când ei mor de foame, n-au iaurt, cu ce să cumpere, să se hrănească.

P.S.

În secvența de mai sus, în studio, alături de Armand Goșu era Andrei Năstase, avocat și fin al oligarhului Victor Țopa. Victor Țopa finanțează protestele „antioligarhice” ale Platformei DA, împreună cu Dodon și Usatîi. Dodon, la rândul lui un oligarh, a declarat, în februarie  2016, că „de multe ori mi se spune că sunt un politican pro-rus. Eu nu sunt pro-rus, sunt pro-sovietic”:

URSS a fost o poveste pentru Moldova. Întreprinderi prospere, locuri de muncă, un viitor asigurat. Eu cred că noi putem să revenim la astea. Nu sunt naiv. Cu siguranța URSS nu poate învia. Dar orice formă de integrare, Uniunea Euro-Asiatică sau Uniunea Vamală, este ceea ce mai poate să-i salveze pe moldoveni…

P.S.2

gosu ernu r22

P.S. 3 „Panorama”, pan.md, e un site rus din RM care îi consideră „deținuți politic” („ПОЛИТЗАКЛЮЧЁННЫЕ”) pe cei din „Grupul Petrenko”, teroriști pro-ruși, apropiați lui V. Ernu și arestați și/sau expulzați din Md, în noiembrie 2014, pentru tentativă de lovitură de stat – click pt. detalii.

sursa: click pe imagine
sursa: click pe imagine

P.S.4
Articol preluat de Timpul.md.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

3 comentarii

  1. Ovidiu
    16 martie 2016

    Moldovenilor le va fi bine din nou abia atunci cand vor vorbi moldovenește ( românește dacă vreți ) pe stradă, când ocupantul rus își va retrage trupele din Transnistria și când politicienilor moldoveni, indiferent de etnie le va păsa de popor nu de ce spune și crede Rusia.

  2. Radu Oleniuc
    16 martie 2016

    Carpe kaghebiste fara stapan. Conserve plantate de rusi peste tot, in special cand e vorba de „fonduri europene”, ca de acolo se adapa toti.

  3. dorin
    16 martie 2016

    Am fost acolo in primavara. Ca peste tot in zonele locuite de romani, este o nevoie uriasa si urgenta de alfabetizare politica a populatiei !! Altfel se cloceste aceeasi situatie manipulanta, cu rezultatele favorabile ruperii romanilor de Europa…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian