Care e datoria intelectualului? Să caute adevărul, binele și frumosul (care cel mai adesea coincid). Să fie deștept (dar nu deșteptul proștilor). Să nu scrie și să nu vorbească pentru bani, glorie sau putere (chiar dacă are și el dreptul să trăiască, să fie admirat și chiar să fie ales sau numit în funcții publice). Să nu se lase furat de formulă. Să nu devină sclavul opiniei publice. Să nu devină mascota unor cauze, fie și bune.
A fi popular înseamnă să te pliezi pe gustul poporului, sau a unei părți a lui. Să te înregimentezi. Să sacrifici nuanțe. Să te aliniezi la ultimul hashtag în vigoare. Să fii cool și la modă. Să devii vulgar (nu în sensul obscenității, ci al calității gândurilor).
Te salvezi dacă trăiești mereu în preajma adevărului. Găsești adevărul, în doze contradictorii, care cer mult discernământ, la marii autori, de la Homer la Solenițin.
Adevărul integral se găsește la Iisus Hristos, învățătorul desăvârșit. Vreți să vedeți cum arată bunul simț și logica (ambele paradoxale)? Recitiți răspunsurile date fariseilor și saducheilor la întrebările capcană despre Cezar și soția celor șapte frați! Vreți să găsiți adevărul și binele în toată paradoxala lor alcătuire? Recitiți predica de pe munte! Niciun cuvânt rostit de Hristos nu e populist, nu tranzacționează adevărul. E și acesta un criteriu de recunoaștere a adevărului: nu încearcă să placă.
Adevărul nu poate fi rostit sau primit de oricine. Cel ce-l rostește poate părea blasfem, nepatriot, hater, arogant. Prețul adevărului poate fi moartea; răsplata lui e însă viața. Iată încă o lecție divină.
Adrian Papahagi, 20 aprilie 2019
PRELUAT DIN FACEBOOK
2 Comments
.
23 April 2019Nu e datoria intelectualului de a rosti adevărul, simplu și frust, ci a oricărui creștin.Dumnezeu l-a trimis pe Fiul Său pe pământ într-o familie modestă și i-a dat meseria de dulgher, nu de cărturar, atunci când cărturarii pierduseră Adevărul între cărți și propriul interes. Azi este la fel.Nu pretenții elitiste, dublate de speranța amară că, în sfârșit, oamenii simpli vor înțelege cum stau lucrurile, vor schimba fața țării și gândul mulțimii ci curajul.Curajul creștin de a spune lucrurilor pe nume, curajul unui Tommy Robinson, al Pamelei Geller, al lui Kathy Hopkins.Curajul n-are diplomă.Și avem nevoie de Istorie.Istoria adevărată, Istoria suferinței moșilor noștri, îndurată pentru noi, cei care căzuți după jumătate de veac de ticăloșire rusomarxistă, vânduți de prea multe ori de nemernicia atâtor elitarzi, ne-am pierdut credința în noi și în ce a sădit Domnul în țara noastră.
.
23 April 2019Erată „I-a dat meseria de dulgher”. – la Washington a fost nevoie un om dinafara establishmentului, căruia greu i-ar putea fi pusă eticheta de”intelectual”după normele actuale, ca Adevărul să poată fi, în sfârșit, rostit în contra unui păienjeniș de minciuni țesute vreme de decenii.Iar Adevărul este încă, 90%, „out of sight.