Întreg sistemul de pensii gestionate de stat e o hoție și o minciună:
1. fiindcă nu plătim pentru noi, ci pentru alții. E ca și cum, la fiecare cumpărătură la magazin, ne-ar obliga să donăm o parte din ce-am cumpărat celui care e înaintea noastră la casă, în ideea că peste un număr de ani ni se va dona și nouă ceva (dacă vom mai trăi, dacă va mai funcționa magazinul, dacă va mai avea clienți, dacă marfa va mai avea aceeași valoare, dacă nu va fi expirat marfa pe care o primim în schimb – prin inflație, o parte din bani expiră).
2. fiindcă nu e cinstit. Dacă mori înainte de pensionare, nu primești nimic, deci banii tăi au fost confiscați. Ai prestat deci muncă forțată pentru alții, nu pentru tine și familia ta. Cinstit ar fi ca orice ai capitalizat să revină moștenitorilor tăi.
3. fiindcă e impus. Cinstit ar fi să decizi tu unde și în ce proporție îți investești banii pentru bătrânețe, în ce e mai rentabil să investești, și să beneficiezi în funcție de cât ai fost de chibzuit. Poate că e mai profitabil să cumperi garsoniere și să le închiriezi, sau să investești în educația copiilor tăi, decât să speri că statul îți va returna ceva din care să poți supraviețui la bătrânețe. Acum, statul îți confiscă lunar banii și îi folosește cum vrea: nu îi investește/ înmulțește în favoarea ta, ci îi risipește sau îi dirijează spre categorii utile scopului lui represive și controlatoare.
4. fiindcă e netransparent. În sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II, pe care vor să ni-l confiște bandiții lui Dragnea) și în sistemul de pensii private facultative știm în orice moment câți bani am economisit. Voi știți câți bani v-a luat statul în atâta amar de ani și ce pensie veți primi?
5. fiindcă e inechitabil. Banii noștri sunt deturnați înspre pensii speciale, care nu reflectă nicio contribuție, acordate aparatului represiv, foștilor parlamentari și altor privilegiați. Un om care a stat degeaba câțiva ani în parlament va primi, încă de tânăr, o pensie mai mare decât un profesor de liceu care a muncit 40 de ani. Un militar care s-a luptat doar cu plictisul va primi, la 45 de ani, o pensie pe care un zidar nu o va încasa după zeci de ani de muncă fizică grea.
Singurul principiu cinstit e: banii mei, alegerea mea, investiția mea, responsabilitatea mea.
Până când lumea nu va înțelege că sistemul de pensii și asistență socială e, în principiu și în fapt, o hoție la drumul mare, prin care statul ne spoliază pe toți și îi favorizează doar pe unii (securiști, politruci, electorat captiv), nu facem nimic.
Lupta nu este pentru a redefini modul în care ni se confiscă banii, ci pentru a opri hoția. Nu pilonul II trebuie să dispară, ci pilonul I – pensiile administrate de stat din banii noștri furați și deturnați.
Bani privați, administrare privată! Indiferent cine e la putere, Statul seamănă mereu mai mult cu unul ca Dragnea decât cu unul ca tine sau ca mine.
STAT = HOȚIE. STAT MINIMAL = HOȚIE MINIMALĂ.
Adrian Papahagi
PRELUAT DIN MARGINALIA
5 Comments
solo.13mmfmj
23 May 2018Conceptul de pensie in forma actuala trebuie va dispara.E depasit un concept de secol 19.
Dorin Boilă
23 May 2018Într-o țară a-normală ca a noastră (aici se include selecția inversă a conducătorilor și calitatea unei jumătăți de electorat, cel captiv…) Adrian Papahagi ar trebui pus, aburcat, împins și obligat, pe scaunul de Președinte !!! Fără să fie întrebată jumătatea aia de care ziceam…
Ioan
23 May 2018Guvernul nu ar trebui sa se gandeasca sa atace Pilonul II. Exista finantari parazitare care nu se regasesc in UE. Si noi ar trebui sa le anulam. Finantatrea BOR spre exemplu. Finantatrea cu retributii grase a preotilor,pastorilor judeteni, profesorilor de teologie ,de seminarii teologice,a lacaselor de cult etc. Verificarea la sange a ajutoarelor sociale si handicap,etc.
Stelian
23 May 2018Nu-s de acord cu autorul.
1. Azi exista multi pensionari in Romania, care au muncit, au cotizat la vremea lor si care trebuie sa-si primeasca pensia.
2. Exista multi acum in zona 55-60 de ani ce sunt aproape de pensie si care si ei au cotizat si care si ei vot trebui sa primeasca pensia. Nici ei, nici pensionarii nu-s vinovati de acest mod de existenta al pensiilor.
Pilonul I se poate diminua semnificativ in timp prin:
a) O lege unitara a pensiilor de stat astfel incit pensionarii sa primeasca o pensie incepind cu anul 2030 sa zicem a carei valoare sa depinda strict de numarul de ani de cotizare.
b) Desfiintarea prin modificarea Constitutiei a pensiilor speciale.
c) diminuarea progresiva a contributiilor pentru plata pensiilor pina la o limita rezonabila de 5-7% de acum in 20-25 de ani. De acum in 25-30 de ani numarul celor ce nu au putut cotiza pentru o pensie privata se va diminua drastic.
d) Lege care sa oblige pe cei ce lucreaza sa inceapa de acum sa contribuie pentru propriul plan de pensii. Procentul de 25% ce se plateste pentru pensii sa ramina, dar din el pe grupe de virsta (20-25 de ani 5% pentru planul propriu, 20 la stat pilonul I, 26-30 7,5% pentru planul propriu si 17,5% la stat…)
Banii pusi deoparte pentru planul propriu sa fie decisi de tine unde ii pui, fara a-i putea scoate decit in momentul pensionarii, cu posibilitatea lasarii lor ca mostenire.
Rezumind, la pensie fiecare va primi o pensie de la stat modica spre mica, strict in functie de citi ani a cotizat, utilizind apoi banii strinsi si care vor acumula dobinda si capital. Asta in orizontul a 30-40 de ani.
Sigur, vorbesc teoretic in ipoteza unei monede interne stabile si o rata de inflatie rezonabila, plus randamente rezonabile ale fondurilor private (8-12% pe an).
Cine asuma un astfel de proiect? Care trebuie bine explicat, bine cintarit, indelung discutat, cu multe, multe simulari matematice….
Asta poate fi ceva important. In fond pensia privata si pensia modica de stat e pe la altii destul de raspindit.
Efortul Romaniei va fi acela de a trece de la sistemul actual la cel al altora, fara sa afecteze pensionarii in viata sau pe cei foarte aproape de pensie…
Zob
23 May 2018Capitalistule