Adrian Papahagi: Revoluția lui Peter Pan, domnu Goe și Greta Thunberg a ocupat școala, a gonit profesorii și a terorizat parinții

2

Idealul umanității este, azi, adolescentul. Sufletul imatur se lasă agitat de pasiuni puternice, pe când cel matur temperează totul prin rațiune. Adolescentul iubește și urăște cu forță, vrea să îmbrățișeze mult și rapid, e generos fără să aibă din ce, fantast și rebel, schimbător și iresponsabil. Ne place ori nu, educația întru civilizație funcționează totuși prin disciplinarea efuziunilor sublim-ridicole ale acestei vârste pline de patos și elan. Prin renunțare, autocontrol, disciplină, muncă asiduă și realism, tânărul devine un adult responsabil, educat, cultivat, care poate apăra și continua civilizația, care poate da viață și poate educa echilibrat noua viață.

Revoluția lui Peter Pan, domnu Goe și Greta Thunberg, care din mai 1968 au ocupat școala, au gonit profesorii, și-au terorizat părinții a impus în 50 de ani standardul instabilității, fragilității emoționale și revoltei permanente în locul responsabilității și realismului adult.

Jeunismul e azi rege. A fi recent e în sine un merit, a fi matur e un păcat. Agitația va continua până când adulții vor pune din nou stăpânire pe școală.

Adrian Papahagi

SURSA   Facebook

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

2 COMENTARII

  1. Ce este totuși surprinzător, în era tehnologismului și atot-prezenței mass-media, este cum de o majoritate a adulților din lumea bună a cedat atâta teren în fața infantilizării, timp de decenii ?!

    Să fie o bună parte dintre acești adulți voyeriști ? să fie inflamați „intim” de acest festival al adolescenților, într-o orgie a simțurilor mult-așteptată ? Unul dintre răspunsurile afirmative la asemenea interogații este, par exemple, „barnevernet”-ul din Norvegia, poliția privată care răpește la propriu copii din familiile lor…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here