FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Adrian Zuckerman: O cale de urmat pentru a salva România. Nu există niciun motiv pentru care nivelul de trai al românilor să nu fie unul dintre cele mai ridicate din Europa

Este momentul să facem România viabilă din punct de vedere economic și o poveste de succes. Unele decizii dificile trebuie luate în mod nepartizan pentru binele țării.

Liderii României au nevoie de viziune și de coloană vertebrală pentru a pune în aplicare reformele economice necesare pentru ca România să nu devină un stat eșuat. România trebuie să se angajeze într-un program pentru a se debarasa, în sfârșit, de toate vestigiile comuniste și pentru a trece la o adevărată economie liberă de piață.

Ar trebui să fie foarte clar pentru orice observator obiectiv că o țară în care doar 25% din populație lucrează în sectorul privat și sprijină restul țării nu poate avea succes. Greutatea de pe spatele sectorului privat devine din ce în ce mai mare și îl va strivi. Sistemul actual este putred. Istoria ne-a arătat că sistemele economice comuniste, socialiste și altele similare, controlate de guvern, pur și simplu nu funcționează.

Actualul deficit bugetar este ultima și cea mai clară dovadă de cât de putred este sistemul actual. Unii estimează că acest decalaj va ajunge la 30 de miliarde de euro până la sfârșitul anului. Dar nimeni nu este sigur.
După aproape 34 de ani de la revoluția care a răsturnat regimul comunist, România încă lâncezește. De ce? Pentru că vestigiile și mentalitățile fostului regim comunist încă s-au păstrat.

Proprietatea de stat susține corupția endemică

România abundă în resurse minerale și naturale. Dar multe dintre mine au fost închise. România are unele dintre cele mai mari zăcăminte de gaze din Marea Neagră și totuși doar cel mai mic dintre ele a început să producă, în urmă cu un an, la paisprezece ani de la descoperirea lor. Multe dintre pădurile României sunt exploatate ilegal de către infractori fără licență.

Guvernul deține circa 1.200 de companii care pierd anual sume enorme de bani, nu plătesc taxe și impozite și pun piedici concurenței și economiei.

Termocentrala de la Rovinari, din cadrul CE Oltenia, una dintre companiile de stat – Foto: WallPaperFlare/CC0 – imagine cu caracter ilustrativ

Românii pleacă în masă. De la o populație de aproape 24 de milioane de oameni, în urmă cu 20 de ani, acum mai sunt în țară, în cel mai bun caz, doar 18 milioane și se estimează că vor rămâne 14 milioane, în circa 15 ani.
Țara are căi ferate prost întreținute, cu viteze medii mai mici acum decât în urmă cu 35 de ani, unele dintre cele mai proaste drumuri din Europa, școli și spitale care se prăbușesc și asistență medicală inadecvată.

România a pierdut și va continua să piardă miliarde de euro din fondurile Uniunii Europene pentru că nu poate aplica pentru acești bani sau pentru că nu îndeplinește alte praguri de bună guvernare.
Proprietatea guvernamentală a întreprinderilor și entităților de stat a cauzat toate aceste probleme, pe lângă faptul că susține corupția endemică.

Ajunge!

Poporul român merită mai mult după atâția ani de suferință. Nu există niciun motiv pentru care nivelul de trai al românilor să nu fie unul dintre cele mai ridicate din Europa.

Ar fi o greșeală să punem piedici sectorului privat

Trebuie să se înțeleagă în sfârșit că guvernul, la toate nivelurile, lucrează pentru oameni și este responsabil în fața oamenilor, nu invers. Serviciul public nu ar trebui să fie o cale de îmbogățire – oamenii ar trebui să părăsească guvernul cu satisfacția că i-au servit pe români, nu cu conturi bancare umflate.

Nu trebuie să fie așa.

Prim-ministrul Ciolacu a recunoscut corupția guvernamentală în recentul scandal de la azilul de bătrâni din Voluntari și a luat măsuri pozitive pentru a o corecta. Cu toate acestea, corupția guvernamentală instituțională care afectează economia românească trebuie, de asemenea, să fie abordată imediat.

Cu puțin bun simț și aplicarea unor principii economice de bază, România poate deveni rapid sănătoasă și dinamică din punct de vedere economic.

Nimeni nu poate contesta în mod rezonabil cât de bine a funcționat sectorul privat românesc. Acesta a funcționat bine și menține România pe linia de plutire. Sectorul IT românesc este lider în Europa și în lume. Diferitele întreprinderi private, inclusiv sectorul imobiliar, au un succes imens, iar veniturile lor fiscale susțin întreaga țară.

Ar fi o greșeală enormă să punem piedici sectorului privat. De ce să nu facem mai multe astfel de lucruri care funcționează și să renunțăm la cele care s-a dovedit că nu dau rezultate?

Majorarea impozitelor duce la scăderea veniturilor

Ronald Reagan și Arthur B. Laffer

Recent, faimosul economist Arthur Laffer a fost intervievat și a spus încă o dată că soluția pentru o economie prosperă este “reducerea ratelor de impozitare, lărgirea bazei de impozitare, bani sănătoși, reglementări minime, comerț liber, restricții de cheltuieli și să lăsăm economia să se regleze singură”.
Laffer a fost unul dintre consilierii economici ai președinților Reagan și Trump. Economia Statelor Unite a înflorit și a fost lider mondial atât sub administrațiile Reagan, cât și sub administrația Trump – aceștia au urmat sfaturile economice de bun simț ale lui Laffer.
Economistul este, de asemenea, cunoscut pentru celebra “curbă a lui Laffer”, care demonstrează că majorarea impozitelor duce, de fapt, la scăderea veniturilor.  
Acum, guvernul român propune creșterea impozitelor în aproape toate sectoarele economiei, dar și pentru persoanele fizice. Acest lucru va avea consecințe economice negative.

Impozitele mai mari vor ține departe investitorii străini

Impozitarea sectorului IT, care este unul dintre punctele luminoase ale României, cu rate mari de creștere, îl va distruge și va determina oamenii și întreprinderile să se mute în alte țări. România concurează cu Europa de Vest pentru talentele IT – este destul de greu să atragi talente, având în vedere transportul inadecvat, infrastructura și alte deficiențe. Impozitarea acestui sector, la fel ca în Europa de Vest, îl va distruge, în cele din urmă.
În mod similar, taxele mai mari pentru întreprinderile mici vor avea un impact grav asupra viabilității economice a acestora.

În ceea ce privește întreprinderile mari, este posibil ca impozitele mai mari să nu le determine imediat să plece, dar cu siguranță va ține departe noi investitori importanți de economia României. Firmele mari vor pleca atunci când va deveni din ce în ce mai dificil să rețină angajații calificați, deoarece aceștia vor fi emigrat în alte țări.
Pe scurt, impozitele și taxele mai mari reprezintă un drum sigur spre dezastru.

Companii falimentare pe cheltuiala cetățenilor

Cea mai mare rămășiță din perioada comunistă și cea mai mare problemă a economiei românești este reprezentată de cele aproximativ 1.200 de entități deținute de stat. Cu excepția câtorva, aceste companii pierd bani, sunt subvenționate de guvern, în fiecare an, cu miliarde de lei, nu plătesc taxe și împiedică alte companii private din domeniul lor să intre pe piață și să concureze.

În esență, guvernul român susține companiile falimentare pe cheltuiala cetățenilor. Aceste companii falimentare nu au niciun beneficiu pentru România, în afară de angajarea unor persoane cu legături politice, a prietenilor și a familiilor politicienilor.

Practic, este realmente detestabil să se majoreze impozitele pentru cetățenii români care muncesc din greu pentru a menține aceste companii falimentare. Chiar și companiile care înregistrează profit ar fi mai profitabile și mai eficiente dacă ar funcționa sub management privat. În plus, creșterea taxelor și a impozitelor pentru sectorul privat nu va face decât să distrugă sectoare economice și să creeze și mai multe probleme.

Modelul italian: despărțirea de economia socialistă

Primul-ministrul italian, Giorgia Meloni, a fost criticat recent de un editorial al New York Times pentru că s-a despărțit de trecutul economic socialist al Italiei. Ea a răspuns spunând că face ceea ce crede că “este corect pentru națiune, pentru interesele națiunii mele, și cred că ceea ce se întâmplă în Italia este singurul lucru care poate da cu adevărat un răspuns sau nu”.
Economia italiană a răspuns – a prosperat sub conducerea ei și este acum a treia ca mărime din Europa.
Liz Peek, o colaboratoare a Fox News, susține ceea ce a făcut premierul Meloni pentru economia italiană: 

“Dacă ea poate arăta UE că taxele mai mici, mai puține reglementări și inspirație pentru oameni să muncească pot provoca o creștere în economia țării tale, este posibil să înceapă rezolvarea unora dintre problemele care sunt endemice în țările europene. Dar cei de la Bruxelles se vor opune, la fel cum o face și New York Times. Ei urăsc capitalismul. Acesta interferează cu socialismul din Europa, unde politicienii și birocrații iau tot mai multă putere. Eu zic să o susținem pe Georgia Meloni…”

Cel mai important, premierul Meloni a subliniat că “lucrurile merg bine, [și] cred că văd și în economia italiană că oamenii cred acum că lucrurile se pot schimba, că lucrurile se pot îmbunătăți, așa că fac mai mult, iar asta este ceea ce, în opinia mea, poate face diferența.”

Este exact ceea ce trebuie să se întâmple în România. Puțini din România cred că lucrurile merg bine. Oamenii pleacă din țară. Trebuie să le aducem același entuziasm românilor, să le dăm speranța că pot participa la transformarea României într-o țară mai bună și mai prosperă.

Adrian Zuckerman
sursa: newsweek

Citiți și: Adrian Zuckerman: Privatizarea companiilor de stat, cheia unei economii de piață libere și a succesului României

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto