Cele mai mari temeri ale Israelului în privința relațiilor sale cu lumea arabă – și cu Egipt în special – devin realitate, a declarat expertul în Orientul Mijlociu Dr. David Buk’i pentru Arutz 7 într-un interviu de sâmbătă seara.
“Ascensiunea islamiştilor în Egipt înseamnă sfârşitul tratatului de pace cu Egiptul şi apariția unui guvern dedicat scopului ideologic islamist de distrugere a statului Israel”, a spus Buk’i.
Rezultatele din primul tur de scrutin din Egipt fiind cunoscute, este clar, coaliţia islamistă a devenit cea mai mare facţiune din viitorul guvern egiptean, de departe. Frația Musulmană a câștigat peste 40% din voturi, dar partidul extremist Salafist, Nour, a acumulat aproximativ 20% din voturi – așezînd coaliţia islamistă ferm în controlul Parlamentului Egiptului, cel puţin până la al doilea tur de scrutin, în câteva săptămâni.
Buk’i nu este surprins de rezultate şi de fapt, spune el, a avertizat cu luni în urmă că acest lucru este exact ceea ce se va întâmpla. “Era deja clar pentru mine în luna februarie că revoltele din lumea arabă nu au fost o” primăvară arabă “, ci mai degrabă o “iarnă arabă”, o mai degrabă amară întoarcere la haos şi violență. Cânt dai musulmanilor posibilitatea să își aleagă conducătorii, vor alege mereu o conducere islamistă, pentru că asta cunoaște și apreciază. Faptul că Frația Musulmană va rezolva problemele Egiptului este clar pentru egipteanul mediu”, a spus Buk’i.
Şi odată ce islamismul este ferm înrădăcinat, se răspândeşte repede, spune Buk’i. “Occidentul în prostia lui a ajutat Al-Qaeda să obțină victoria în Libia, şi Al-Qaida controlează acum Tunisia. Şi se răspândește și în alte naţiuni. Există două puteri în lumea arabă – dictaturi militare şi islamismul, şi este în interesul Occidentului să fie de partea dictaturilor. Tragedia şi catastrofa apar atunci când islamiştii câştiga “, a adăugat el. “Israelul vede acum cum catastrofa își urmează cursul.”
2 Comments
Costin A.
5 December 2011demonstratie pro osama bin laden, 18 dec, cairo
Corneliu
5 December 2011Alegerile din Egipt sunt in curs, dar cursul lor este deja clar. In continuare va fi doar “more of the same”, dar daca citez un principiu marxist, acumularea cantitativa va produce saltul calitativ, in sensul islamismului.
Cu Dr. David Bukay, profesor la Universitatea din Haifa, am avut ocazia sa discut de doua ori in decursul timpului si mi-a creat impresia unui om cu o vedere foarte clara a tabloului oferit de prezent, cat si a perspectivei. As putea spune ca articolele sale pe care le-am citit au contribuit la consolidarea a ceeace observasem si intuisem in marea noastra problematica de aici.
As vrea sa citez doua dintre afirmatiile sale, pe care le-am regasit acum, pe cand pregateam acest comentariu.
Sursa este: http://en.wikipedia.org/wiki/David_Bukay
In cartea sa, pe care o vad ca fiind cea mai importanta a sa, “Cultura politica araba-islamica”, Bukay scrie:
“Aceasta este o cultura in care zvonurile sunt o parte integranta din activitatea sociala si ele devin repede adevaruri absolute care nu pot fi contestate. Avem de a face cu exagerări, fantezii şi mai ales, o societate care crede în conspiraţii, în care fiecare dată este importantă, care isi aminteste totul şi nu iartă nimic. O societate in care minciuna este o componentă esenţială a modelelor de comportament, minciuna fiind acceptata si de către înţelepţii religiei”.
“Nu există nici o condamnare, nici un regret, nici o problemă de conştiinţă în rândul arabilor şi musulmanilor, oriunde, în orice strat social, din orice poziţie socială”.
Intr-o lume cu o asemenea mentalitate nu ne putem astepta sa fie inteleasa cu adevarat o organizare sociala bazata pe deschidere, responsabilitate si un minim de onestitate, cerinte sine qua non ale democratiei.