FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Alexandru Lăzescu despre cazul Hunter Biden: Asistăm la o cenzură pe față, mai ales în cazul rețelelor sociale

Degradarea din mass media occidentale a atins un nivel greu de bănuit cu ceva vreme în urmă. Suntem deja în teritoriul mult visat în care vechile valori profesionale “depășite” sunt înlocuite de un jurnalism în “cheie moral corectă” dorit de bună parte a redacției de la New York Times. Am văzut asta în ultimele zile în care o serie de dezvăluiri din cotidianul New York Post, acuzele de corupție la adresa fiului lui Joe Biden, Hunter Biden, au primit “zero spațiu” în 3 din cele 4 rețele de televiziune americane (ABC, NBC, CBS) și, mai mult, au fost blocate de Twitter și Facebook care din punct de vedere juridic se consideră “platforme tehnologice”, nu mass media, și se bucură și de beneficii fiscale și de protecție juridică din cauza acestui statut.

“Platforme” care în trecut nu au avut nicin un fel de problemă să lase să circule în voie tot felul de informații “din surse anonime” sau cele legate de marea “campanie de dezvăluiri” privind legăturile dintre Trump si Moscova care nu doar s-a dovedit a fi un flaps ci, asa cum reise din documente desecretizate recent, a fost orchestrată de echipa lui Hillary Clinton cu concursul unor oficiali din serviciile secrete.

Mă uit destul de des și la conferintele de presă de la Casa Albă și văd cum majoritatea jurnaliștilor prezenți acolo se comportă ca niste activiști politici democrați. Facînd asta CNN, ABC, NBC, CBS, WP, NYTimes, etc fac cu asupra de măsură exact ceea ce condamnau vehement în trecut la Fox News. A bloca difuzarea unor astfel de informații, pe care desigur le poți trata critic, le poți comenta și pune în context, nu e foarte diferit de ceea ce face și China la ea acasă (sigur, exceptînd arestările ulterioare). Se vor grăbi mulți să spună că nu e vorba de măsuri impuse de stat, că toate aceste canale media sunt private, însă pe fond rezultatul este același.

Asistăm la o cenzură pe față, mai ales în cazul rețelelor sociale care se consideră doar “platforme tehnologice neutrale”. Este un fenomen care ar trebui privit cu îngrijorare, indiferent de simpatiile politice ale fiecăruia, care a făcut ca nivelul de credibilitate în mass media să se prăbușească la cote fără precedent.

Alexandru Lăzescu

SURSA   Facebook

Pentru detalii, puteți urmări și podcastul lui Ben Shapiro de ieri:

și articolul lui Douglas Murray, How Big Tech is fixing the election

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

3 Comments

  1. remus h
    16 October 2020

    E absolut evident dar pe putini ii intereseaza, culmea, pretindem chiar ca suntem evoluati

  2. Stefan
    16 October 2020

    Autorul inca e indulgent in privinta coruptiei totale a establishmentului din SUA.
    Salariatii agentiilor federale sunt siliti sa urmeze seminare in care trebuie sa-si recunoasca “rasismul ascuns”, ca toti sunt “partiali implicit”.
    Cireasa de pe tort este “fragilitatea alba”, adica lipsa de pocainta pentru toate viciile de mai sus si inca.
    Seminarele obligatorii, platite de la buget, sunt organizate dupa modelul “revolutiei culturale din China si a sedintelor de denunt din lagarul socialist, din anii 50.

    Arestarile in masa lipsesc, deocamdata, dar sunt inlocuite de “anularea” recalcitrantului, de obicei demiterea imediata.

    Ocazional, in loc de inchisoare, Antifa si Black Lives Matter, trupele de soc ale Partidului Democrat aranjeaza bataia zdravana pina la mutilarea recalcitrantului, in cazul ziaristului Andrew Ngo.

  3. IIo
    16 October 2020

    Jurnalism adevarat nu prea mai exista in America. 60% din americani nu aveau incredere in ziare luna trecuta, 70% luna asta. Vor avea privilegiul de a citi la ei acasa doar ziare cam la fel de serioase ca Scanteia. Interesant si tragic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *