FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Dan Nicu: Dezinformările despre România ale pro-rușilor la putere la Chișinău

În disperarea lor de a se menține la putere, actualii guvernanți pro-ruși ai Republicii Moldova lansează asemenea dezinformări de uz intern pentru a-i convinge pe cetățeni că fac o treabă nu neapărat bună, dar nu mai rea decât alții. Doar că aceștia au uitat, probabil, că nu poți minți toți oamenii tot timpul.

Între timp, se pare că aceștia sunt mai ocupați cu lansarea de falsuri denigratoare la adresa României, decât cu gestionarea crizei din Republica Moldova, care se adâncește pe zi ce trece.

Anumite mesaje lansate de premierul socialist Ion Chicu de mai multe ori în ultimele săptămâni insinuează că România ar sta mult mai prost decât Republica Moldova la capitolul luptei împotriva epidemiei de coronavirus. Cel mai cunoscut dintre aceste mesaje este cel îndreptat împotriva europarlamentarului român Siegfried Mureșan. În acesta, Ion Chicu face câteva afirmații care, luate fiecare în parte, erau adevărate pe 27 mai, în ziua în care au fost difuzate, însă imaginea de ansamblu pe care o prezintă, pe fondul agresivității în exprimare, lasă să se înțeleagă că România nu ar face față actualei crize a coronavirusului la fel de bine precum Republica Moldova. Printre declarațiile lui Chicu se numără următoarele: 1) În județul Suceava se înregistrează jumătate din numărul bolnavilor de CoVid-19 din Republica Moldova; 2) În județele moldovenești ale României se înregistrează 40% din numărul cazurilor de CoVid-19 din România; 3) În județele moldovenești ale României se înregistrează de două ori mai multe cazuri letale de CoVid-19 decât în Republica Moldova.

Cele aproape două săptămâni scurse din momentul difuzării acestor declarații a adus modificări în statistica invocată de Ion Chicu. Aceste schimbări sunt în defavoarea Republicii Moldova. Astfel, dacă pe 27 mai în județul Suceava erau confirmate 3465 de cazuri de CoVid-19, iar în Republica Moldova 7537, atunci în seara zilei de 6 iunie județul Suceava raporta 3593 de cazuri, iar Republica Moldova 9511. În sub două săptămâni, ”jumătatea” despre care scria Chicu a ajuns mai apropiată de o treime. Este o tendință care se va accentua, având în vedere că în ultimele săptămâni la Chișinău se raportează mai multe cazuri zilnice decât la București. Încetul cu încetul, și a doua afirmație a lui Ion Chicu devine contrazisă de realitate, pe fondul evoluției situației din România. Astfel, pe 6 iunie numărul cazurilor înregistrate în cele 8 județe moldovenești ale României era de 7934, adică 39% din numărul total al cazurilor din România, în timp ce pe 27 mai acest indicator era 43,3%. Pe 6 iunie, în cele 8 județe se înregistrau 576 de decese, iar în Republica Moldova 331. Numărul decedaților în Republica Moldova constituie în acest moment 58% din cel al victimelor din județele moldovenești din dreapta Prutului, adică se apropie de două treimi.

Datele statistice arată o înrăutățire a situației din Republica Moldova și o îmbunătățire a situației din jumătatea de vest a Moldovei istorice. Ritmul de creștere a numărului cazurilor noi și deceselor scade în cele 8 județe moldovenești din România și crește în Republica Moldova. Ceea ce ar trebui să-i dea de gândit lui Ion Chicu: merită să faci asemenea declarații în condițiile în care situația este atât de volatilă și poți fi contrazis de realitate în doar câteva zile?

Cineva ar putea puncta că faptele statistice menționate de Ion Chicu erau adevărate în momentul emiterii lor. Însă în declarația sa din 27 mai prim-ministrul moldovean a mai afirmat ceva: că populația Republicii Moldova și cea a Moldovei de peste Prut ar fi aproximativ egală. Este o afirmație falsă, întrucât populația celor 8 județe moldovenești din România constituie 4,9 milioane de locuitori, iar cea a Republicii Moldova, inclusiv raioanele din stânga Nistrului, abia dacă depășește 3 milioane. Dacă luăm în calcul și aceste date, privim diferit la situația de peste Prut comparativ cu cea de la Chișinău.

Cu altă ocazie, Ion Chicu a declarat că medicii români au ce învăța de la colegii lor moldoveni despre cum să combată coronavirusul – vrând să spună, de fapt, că sistemul medical din Republica Moldova ar fi mai performant decât cel din România. Pentru a ilustra această afirmație, atât Chicu, cât și Igor Dodon s-au lăudat cu faptul că numărul decedaților ar constitui 3,5% din numărul total al cazurilor, în timp ce multe alte țări europene, printre care și România, stau mult mai prost la acest capitol. În România, același indicator constituie 6,5%.

Însă indicele mortalității este doar unul dintre cei care trebuie examinați pentru a avea o imagine clară a situației epidemiologice dintr-o țară. Exponenții autorităților moldovenești vorbesc despre datele care, aparent, îi pun într-o lumină bună, dar le trec sub tăcere pe celelalte – care prezintă un cu totul alt tablou, însă mult mai apropiat de adevăr. Adică datele cu privire la morbiditate, la care ne vom referi în continuare.

Astfel, Ion Chicu a vorbit în declarațiile sale despre numărul total al cazurilor documentate cu CoVid-19. Adică persoanele care suferă în prezent de coronavirus plus cele care au fost declarate vindecate și cele decedate. Or, dacă este să examinăm numărul cazurilor vindecate în România și în Republica Moldova în comparație cu cel al cazurilor active, observăm că în România, pe 6 iunie, numărul cazurilor active este 4.549 din 20290 (numărul total de cazuri), 14.419 fiind numărul cazurilor vindecate și 1.322 numărul deceselor. Numărul vindecaților reprezintă 71,06% din numărul total al cazurilor. În Republica Moldova, numărul cazurilor active este de 3730 din 9511 totale, 5.450 fiind numărul cazurilor vindecate și 331 numărul deceselor. Numărul vindecaților reprezintă 57,30% din numărul total al cazurilor, adică sensibil mai puțin decât în România. La o populație de peste 6 ori mai mare decât a Republicii Moldova, România are în prezent în toată țara cu doar 819 cazuri active mai mult (4.549 la 3.740). Dintre cele 4549 de cazuri active în România, 153 de bolnavi sunt în stare gravă sau critică, adică un procent de 3,36%. Dintre cele 3730 de cazuri active în Republica Moldova, 306 pacienți sunt în stare gravă sau critică, adică un procent de 8,20%. De două ori și jumătate mai mulți oameni luptă pentru viețile lor în Republica Moldova, în comparație cu România.

Dacă luăm ca bază de calcul toate cazurile înregistrate până în prezent, România înregistrează 1054 de cazuri la 1 milion de locuitori. Republica Moldova înregistrează 2357 de cazuri la 1 milion de locuitori. Însă dacă luăm ca bază cazurile active înregistrate în prezent, avem pentru începutul zilei de 7 iunie 234 de cazuri la 1 milion de locuitori în România și 1182 de cazuri la 1 milion de locuitori în Republica Moldova.

Asta înseamnă că la peste două luni de la debutul epidemiei în ambele state, de peste 5 ori mai mulți oameni suferă de coronavirusul de tip nou în Republica Moldova comparativ cu România, raportat la numărul populaței fiecăruia dintre cele două state. Și de aproape două ori și jumătate mai mulți au suferit de CoVid-19 în toată această perioadă, în Republica Moldova comparativ cu România, raportat la numărul populației fiecăruia dintre cele două state.

Iar prognozele nu arată deloc bine pentru Republica Moldova, ale cărei autorități au scăpat situația de sub control, având în vedere incidența net superioară a cazurilor noi, față de România. În acest ritm, peste alte două săptămâni se vor înregistra mai multe cazuri active în Republica Moldova decât în România. De fapt, această tendință durează deja de peste o lună, deoarece numărul cazurilor active a început să scadă în România din primele zile ale lunii mai. Astfel, pe 29 aprilie România înregistra 7716 cazuri active de CoVid-19 (punctul maxim), iar pe 6 iunie – 4549. Numărul cazurilor înregistrate pe 6 iunie reprezintă doar 59% din punctul maxim înregistrat pe 29 aprilie, aflându-se în continuă scădere. În Republica Moldova, numărul cazurilor active a fost în continuă creștere până pe 19 mai, când s-a înregistrat un punct maxim de 3611 cazuri. Pe 25 mai, numărul cazurilor active scăzuse la 3084. Probabil, această evoluție promițătoare i-a dat curaj lui Ion Chicu să spună ce a spus pe 27 martie, prin nefericita sa postare pe facebook. Însă de pe 26 mai până pe 6 iunie, numărul cazurilor active a crescut la 3730, depășind punctul maxim anterior. Procentual, cifra de pe 6 iunie reprezintă 103,3% față de cea de pe 19 mai. De fapt, acel punct maxim fusese depășit încă pe 3 iunie. Oricum, chiar și la 3084 de cazuri, situația epidemiologică arăta defavorabil pentru Republica Moldova în comparație cu România. Și iată că ne apropiem de sfârșitul primei săptămâni în care situația se înrăutățește comparativ cu cel mai negativ punct înregistrat cu aproape o lună în urmă. Cu alte cuvinte, în ultima lună evoluția Republicii Moldova o repetă pe cea a României, dar în oglindă, adică diametral opus.

Unul dintre indicatorii foarte importanți în judecarea performanței sistemului medical în România în comparație cu Republica Moldova este numărul membrilor personalului medical care s-au infectat cu CoVid-19. Pe 6 iunie, 1759 de membri ai personalului medical din Republica Moldova se îmbolnăviseră de coronavirus, adică 18,5% din numărul total de cazuri. Este una dintre cele mai mari incidențe ale infectării cu coronavirus în rândurile personalului medical din lume. În România, la sfârșitul lunii mai, 2625 de persoane din rândurile personalului medical se infectaseră cu CoVid-19, un procent de 12,9% din totalul infectărilor. Cu toate că situația din România nu este deloc îmbucurătoare, ea este, totuși, sensibil mai bună și după acest criteriu față de cea din Republica Moldova.

Autoritățile din Republica Moldova pot invoca, de fapt, doar un singur indicator statistic în apărarea lor – cel al mortalității. Da, în România au decedat mai mulți oameni, atât ca număr absolut cât și procentual, dar pentru acest fapt există explicații care nu țin de performanțele sistemului medical în ansamblu, ci de structura populației. România este mult mai urbanizată decât Republica Moldova. Răspândirea infecției a afectat în primul rând mediul urban, atât în România, cât și în Republica Moldova. În România, orașele sunt locuite într-o mult mai mare măsură de oameni în vârstă decât în Republica Moldova, unde persoanele în etate se află mai mult în localitățile rurale. Mortalitatea din cauza coronavirusului de tip nou este de câteva ori mai mare în cazul persoanelor în etate. În România există peste 20 de orașe cu populație de peste 100.000 de locuitori, iar în Republica Moldova există doar 3 asemenea orașe, dintre care unul nu este controlat de autoritățile centrale.

Dar chiar și în acest caz, cum am putea să știm cu certitudine câți cetățeni bolnavi sau decedați de coronavirus avem în Republica Moldova, când autoritățile au efectuat doar 58.521 de teste? În comparație, România a efectuat 496.408 teste. Calculat la 1 milion de locuitori, România depășește Republica Moldova de aproape două ori și la acest capitol: 25.794/1 milion de locuitori față de 14.505/1 milion de locuitori.

După citirea tuturor acestor statistici, un susținător fidel al guvernului Chicu ar putea exclama: Ion Chicu a vorbit doar despre situația din județele moldovenești ale României. Îi punem la dispoziție ultimele date statistice pentru cele 8 județe ale Moldovei de peste Prut și îl invităm să facă o comparație cu Republica Moldova. Începem cu numărul total de cazuri înregistrate. În Moldova de peste Prut – 7934, la o populație de 4,9 milioane. În Republica Moldova – 9511, la o populație de 3,1 milioane. Continuăm cu numărul de cazuri vindecate. În Moldova de peste Prut – 5460, adică 68,81% din total. În Republica Moldova – 5450, adică 57,30% din total.

Dacă e să facem o totalizare a tuturor acestor date, în contextul repetatelor declarații provocatoare la adresa României ale lui Ion Chicu, atunci putem spune că el fie minte cu nerușinare și în deplină cunoștință de cauză, fie este în mod sistematic indus în eroare de consilierii săi. Deoarece toate datele analizate, în primul rând cele privind morbiditatea și răspândirea infecției, arată un singur adevăr: România stă de vreo două ori și ceva mai bine decât Republica Moldova la capitolul combaterii epidemiei, de la debutul acesteia și până astăzi.

Republica Moldova nu are ce lecții să dea României la capitolul combaterii coronavirusului. În schimb România ar face bine să-i dea o lecție de bună purtare lui Ion Chicu și altor demnitari chișinăuieni.

Declarațiile lui Chicu privind coronavirusul în cele două state românești, în comparație cu realitatea obiectivă, seamănă cu celebrul banc din epoca socialistă: ”Întrebare la Radio Erevan: Este adevărat că Ivan Ivanov, muncitor stahanovist la uzina siderurgică, a primit cadou o Volgă? Este adevărat, doar că nu era o Volgă, ci o bicicletă, și nu i s-a dat, ci i s-a luat.”

Datele statistice au fost preluate din următoarele surse:

Worldometers, coronavirus – https://www.worldometers.info/coronavirus/
Harta interactivă a României, coronavirus – https://covid19.geo-spatial.org

Disponibil și pe   Podul

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Dan Nicu

Dan Nicu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto