FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Dragos Paul Aligica: NU esti informat daca „sursele” tale sunt doar CNN, BBC, WaPo, HuffPo, NYT etc

Sa repetam – a cata oara- poate ca de data asta are mai mare succes. Vorbim iarasi de evolutiile din SUA:

Oameni care nu au inteles nimic si NU inteleg NIMIC din ce se intampla insista CHIAR SI ACUM sa se interpuna ca interpreti ai realitatii intre publicul roman si realitate. Sa repetam deci, sa repetam si sa repetam pana la satietate in numele bun simtului si profesionismului:

1. NU poti explica cititorului ceva ce tu insuti NU ai inteles. Si nici NU trebuie sa incerci sa o faci.

2. Daca esti comentator de politica externa (sau ai ambitii in acest sens) si daca „sursa” ta este exclusiv CNN, BBC, Washington Post, NYT sau orice vine dupa aceea in lantul trofic al ingurgitarii propagandei ambalate ca stire si analiza, inseamna sigur ca NU esti informat. Ceea ce faci nu este analiza, explicatie sau iluminare publica. Este carausie.

3. Daca te intrebi acum, citind lista de mai sus, care sunt alternativele sau lista complementara si rectificatoare la cele de mai sus, daca inca nu stii cum si de unde se aduna informatia, se deceleaza faptul si se construieste interpretarea echilibrata in ziua de azi, inseamna sigur ca NU ai ce cauta in linia asta de business in care pretinzi sa stii si explici lucruri pe care nu le stii si nu le intelegi.

4. Faptul ca ai citit ceva in The Economist, Slate, Huff Post, Rolling Stone, Guardian sau vizionat un clip de pe Comedy Channel NU inseamna ceea ce crezi tu ca inseamna. Si nici nu te califica sa ai o pozitie publica. Inseamna altceva. Insemna ca fie esti foarte comod, fie ca esti incompetent intelectual si nu ai capacitatea sa faci efortul necesar pentru a avea o pozitie. NU are rost sa pretinzi ca ai o pozitie -si mai mult- ca e una de formator de opinie, cand ceea ce faci este sa repeti niste meme autogratificatoare, vesele si comode.

5. Cand lucrurile sunt prea complicate, prea confuze, prea obscure nivelului nostru de informare sau capacitatii noastre de analiza, cel mai onest si util public lucru pe care il putem face este pur si simplu sa recunoastem asta. Si sa ne abtinem. Nu e o rusine. E de fapt o virtute. Nu faci nimanui un serviciu, inclusiv tie insuti, daca ocupi spatiul si timpul oamenilor pretinzand ca le explici lucruri pe care nici tu nu le intelegi.

PRELUAT DIN   Facebook

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

2 Comments

  1. silvapro
    13 January 2017

    Trebuie putin vazut din CNN sau din altii mai sus citati, mai mult din FOX NEWS. Unii spun asa, altii spun invers.

    Ti se dau niate citate sau crimpeie din discursuri, interviuri. Te duci direct la sursa, de ex. pe youtube si cauti respectivul interviu sau discurs si-l asculti in intregime. Si atunci vezi cum stau lucrurile, incercind sa le intelegi cu onestitate.

    ———

    @ JMT – Nu s-a vorbit de Trump in articol. D-ta l-ai subinteles, nu stiu pe ce baza, poate pentru ca e subiect fierbinte in ultimul timp.

  2. Cezar
    13 January 2017

    Întreba cândva în cartea sa Vladimir Ilici: „Ce-i de făcut?”. Un titlu bun, universal valabil, ca dialectica lui Hegel, înţeleasă pe dos de comunişti şi de continuatorii lor stângiştii, socialiştii, social-liberalii, progresiştii etc. Să te informezi, dar de la cine? De la mincinoşii care se perindă pe sticlă? De la presupuşii sociologi şi formatori de opinie? De la publicaţii de mare prestigiu care au virat-o frumuşel, aproape pe nesimţite spre „stânga progresistă”, adeptă a aberaţiilor de tot felul? Impactul mediei este aşa de mare încât ne-am trezit cu o masă amorfă, gata să participe la o licitaţie de promisuni irealizabile, pentru a da votul celui a cărui marfă arată cel mai bine, asemenea celei din vitinele emisiunilor tip „Roata Norocului”, dar la care, prostimea nu va ajunge niciodată. Postez un citat din Biblie, parafrazând: „Cine are ochi de văzut, să vadă…Cine are urechi de auzit, să audă…”…Cine are minte cât de puţină să treacă prin materia cenuşie informaţia, s-o rumege bine şi apoi să încerce să-i deştepte pe ceilalţi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto