FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Dragos Paul Aligica: Vesti bune pentru Romania, dar si semne ingrijoratoare

Vestea buna pentru Romania este ca evolutiile de la Marea Neagra (in special cele din Turcia) o aseaza in pozitia de a deveni pivotul reasezarii defensivei NATO si Occidentale in zona. Dependenta de securitate de America este valorificata astfel mai mult decat satisfacator in conditiile in care alternativele arata cum arata.

Vestea rea e insa foarte ingrijoratoare. Suntem acum cu totii familiari cu noile mentalitati si curente ideologice care incep sa domine noile generatii occidentale si nu numai. Am avut de curand o mostra globala ilustrata pe marea scena globala a patologicului specific acestui fenomen. De saptamana asta nu mai are nimeni scuza ca nu stie care este nivelul si directia acestui tip de gandire si de atitudine in viata publica.

Ideea ca aceste generatii, cu aceste mentalitati, vor avea vreo idee sau interes sau intelegere pentru astfel de angajamente de geosecuritate globale precum actuala SUA le are fata de Romania si zona Marii Negre este naiva.

Este naiv sa crezi ca ai putea sa le explici purtatorilor de meme si ideologii de acest fel de ce SUA ar trebui sa apere un popor si o tara de undeva, o zona incerta a Europei de niste pericole pe care ei nu numai ca nu le inteleg dar care nici macar nu fac parte din lista lor de amenintari globale (la ei totul e global in afara de actiune care trebuie sa fie, evident, locala)

Sa ne gandim ce se va intampla in momentul in care un bloc suficent de mare de votanti americani va incepe sa gandeasca astfel. Cand in pozitiile cheie din institutii vor aparea oamenii noi care gandesc global si actioneaza local la cele mai inalte nivele de autism ideologic si irealism. Cand oamenii astia vor trebui sa voteze alocare de resurse. Sau, doamne fereste, sa decida daca sa lupte sau nu sub articolul 5 pentru continuitatea statala a unui aliat numit Romania.

De ce ar face-o?! Pe baza a ce argumente si cu ce motivatie? Veti spune: bine dar cand o generatie dominata de acesta patologie ideologica va ajunge la putere, aia nu va mai fi America asa cum o stim noi acum. Exact: Si asta e problema.

De asta ma mira ca in Romania, chiar si oameni pe care ii consideram adulti si maturi, responsabili si capabili de discernamant si asadar capabili sa depseasca mici tentatii de virtue signalling si autosuficenta prezenteista, refuza sa gandeasca cu un pas inainte.

Chiar cred ei dupa matura chibzuinta, ca securitatea batranetilor lor si a copiilor lor e in maini bune cu o America dusa pe calea acestui tip de gandire?! Chiar cred ca Romania (sau Ungaria ca sa luam alt exemplu) va fi o prioritate de vreun fel pentru politica externa a SUA (sau ce va mai ramane de acesta politica) cand acest tip de gandire va fi dominant? Pe ce se bazeaza acesta credinta?

Sunt lucruri cu care nu te joci. Aici nu e vorba de abstractii si scheme si semnalarea virtutii personale ci e vorba despre securitatea poporului din care ei fac parte si de continuitatea lui statala. Mici ghidusii si indulgente egolatrice, valsand cu spiritul vremii, pe care unii si le pot permite, romanii seriosi, care vor sa fie formatori de opinie sau minti luminate si luminand in jur, nu si le pot…

Asta e: Vesti bune pentru Romania. Dar si semne foarte ingrijoratoare.

Dragos Paul Aligica

SURSA   Facebook

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

1 Comment

  1. Dorin
    27 September 2019

    Foarte bine sintetizat – „marea scena globala a patologicului ” / „la cele mai inalte nivele de autism ideologic si irealism” !

    Ca de obicei, problema-cheie este chiar în rândurile noastre, ale decidenților de pe ambele maluri ale Atlaticului.

    În perioada celui de-al doilea mandat al lui obama, când mă lămuream cu atitudinea acestuia și a staffului său asupra fundamentelor NATO, am și scris pe ILD., într-o șarjă de pamflet, „ce mai caută SUA în NATO ??”
    Cum majoritatea comentatorilor opăriți de la acea vreme n-a înțeles exact ce se explică acum în acest articol, s-a cerut scoaterea mea de la comentariat…

    Aferim, domnișorilor !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto