FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

La inițiativa PSD, se inființează Centrul Rus de Știință și Cultură la București

In aceasta luna isi incepe activitatea la Bucuresti Centrul Rus de Stiinta si Cultura, deschis la initiativa fostului ministru de ExterneTitus Corlatean (PSD), scrie ziare.com.

Momentul este unul delicat, tinand cont de pozitionarile diferite ale Romaniei si Rusiei fata de situatia din Ucraina sau Transnistria, de replicile taioase ale Moscovei sau de avertismentele NATO.

De altfel, in urma cu o luna, ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Malginov, a anuntat ca vor fi organizate pe teritoriul Romaniei mai multe activitati, pe langa cea diplomatica obisnuita, vorbind, printre altele, si despre comemorarea soldatilor sovietici, in locuri in care acestia au fost inmormantati si care sunt „cautate” pe teritoriul tarii noastre.

„Am fost surprins ca in ultimul an autoritatile de aici au incercat sa evite sa mentioneze ca am fost impreuna in ultima etapa a celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Pe langa asta, vom avea si un festival special de film aici, in Bucuresti, dedicat acestei date, si planuim unele expozitii fotografice”, a completat atunci diplomatul, adaugand ca va fi deschis si Centrul Cultural Rusesc, un „centru de diseminare a culturii rusesti, a literaturii rusesti, poate a invatarii limbii ruse, de orientare in invatarea limbii ruse”.

Iata ca Centrul Rus de Stiinta si Cultura de la Bucuresti isi incepe activitatea, dupa cum se precizeaza pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei.

„Pe data de 11 mai la ora 18.30 la cinematograful Eforie (str.Eforie, Nr. 2) incepe Festivalul de Film Puterea Memoriei. Acesta va fi si primul eveniment din sirul acelora care vor marca deschiderea Centrului Rus de Stiinta si Cultura la Bucuresti”, arata sursa citata.

De asemenea, pe pagina Centrului Rus de Stiinta si Culturala Bucuresti sunt prezentate si alte activitati, cum ar fi organizarea, in data de 13 mai, a unei mese rotunde dedicate aniversarii a 70 de ani de la Victoria in al Doilea Razboi Mondial.

Imagina distribuita pe Facebook de "Centrul Rus de Stiinta si Cultura la Bucuresti "

Imagina distribuita pe Facebook de „Centrul Rus de Stiinta si Cultura la Bucuresti „

„Printre invitatii mesei rotunde vor fi istorici din Rusia si Romania, oameni din domeniu, veterani”, arata sursa citata, pe afis aparand si chipul regelui Mihai.

Pe pagina mentionata sunt postate si alte anunturi despre emisiuni sau cursuri de limba rusa, organizate de noul centru, alaturi de o serie de articole dedicate zilei de 9 mai.

Initiativa deschiderii acestui centru cultural i-a apartinut fostului ministru de Externe Titus Corlatean, in prezent senator PSD.

In iulie 2013, acesta a efectuat o vizita oficiala la Moscova, prima vizita la acest nivel dupa 2009. Intr-un interviu acordat pentru Radio Romania Actualitati, Titus Corlatean a explicat care au fost intentiile.

„Este un acord bilateral interguvernamental pe care l-am semnat la finalul intalnirii cu ministrul rus de externe, un acord valoros, negocierea a durat ceva timp, ma bucur ca am reusit sa finalizam negocierile, sa semnam acest acord, care presupune deschiderea Institutului Cultural Roman la Moscova si respectiv a Centrului Cultural Rus la Bucuresti. Eu sper ca, dupa semnarea acestui acord, anul viitor sa fim in masura de ambele parti sa inauguram aceste institute, centre culturale”, a declarat atunci Titus Corlatean, in interviul publicat pe site-ul MAE.

De asemenea, fostul ministru in Guvernul Ponta a propus atunci infiintarea unui forum al societatilor civile din cele doua tari.

„Da, aceasta propunere pe care am formulat-o si care a fost primita cu deschidere si agreata de partea rusa reflecta de fapt o necesitate de a cunoaste mai bine de ambele parti realitatile din societatea romaneasca si din cea rusa, de a pune in contact mediul academic, stiintific, de cercetare, formatorii de opinie, jurnalistii de ambele parti, pentru ca acesti oameni au un rol extrem de important in transmiterea unor mesaje si formarea unor perceptii la nivelul celor doua societati.

In mod evident, trebuie sa lucram la ameliorarea perceptiilor de ambele parti, ori acest forum al societatii civile poate juca un rol important si, odata agreata aceasta propunere, va trebui sa o punem in practica”, a declarat Titus Corlatean.

Romania a dat curs acordului bilateral semnat in 2013, in ciuda faptului ca, intre timp, tarile semnatare s-au situat in tabere adverse din cauza razboiului din Ucraina si a anexarii Crimeii, in schimb, nu exista nicio informatie in legatura cu inaugurarea unui Institut Cultural Roman la Moscova.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto