FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Marius Bostan: Coalizarea PNL cu toate forţele anti-PSD va fi cheia succesului

EVZ: Aveţi o experienţă politică importantă, aţi fost liderul studenţilor PNŢCD în anii ’90, aţi fost alături de prim-miniştrii din perioada CDR şi din câte ştiu foarte activ în toate alegerile şi în lupta de idei. De ce nu v-aţi înscris în partidul fostului premier Cioloş?

Marius Bostan: Eu cred în coagulare pe baza unei platforme de idei foarte clară. Nu cred că divizarea este bună. Nu împărtăşesc în totalitate ideile din platforma partidului, în forma în care sunt scrise. Plasarea pe centru şi faptul că împărţirea stânga-dreapta ar fi irelevante sunt idei în care nu mă regăsesc. Eu cred foarte clar că trebuie exprimată apartenenţa noastră la principiile civilizaţiei şi mai ales ale civilizaţiei creştine. Cred că nu este cea mai fericită alegere la nivel de scriere a ideilor. Nu îmi place poziţionarea economică şi poziţionarea dubitativă referitoare la piaţă. Nu împărtăşesc relativizarea şi cred că ideile şi construcţia sistemică, logică în politică este importantă. Eu am fost membru al PNŢCD şi sunt mult mai apropiat economic şi istoric de celălalt partid istoric PNL care cred că poate juca rolul primordial în înfrângerea stângii năpădită de ageamii. PNL are o armată de peste 1000 de primari şi 15.000 de consilieri şi pe această bază va înfrânge PSD care trece prin momente dificile. Dacă se va da semnalul şi va exista unitate şi leadership tehnic potrivit, PSD va fi învins şi PSD va fi fericit să obţină 20%după toate greşelile făcute. PNL are şi avantajul că are un Preşedinte cu mare experienţă, votat într-un congres democratic, are convingeri de dreapta şi are sprijinul liderilor europeni de la PPE. Coalizarea PNL cu toate forţele anti-PSD va fi cheia succesului. Coalizarea să se facă pe patriotism, iubire de ţară, iubire de semeni, de asumare a principiilor creştine, de orientare Occidentală, de domnia legii, de economie de piaţă liberă, stat minimal dar puternic, de spunerea directa a adevărului într-un limbaj cât mai simplu. Numai aşa putem învinge stânga în alegeri. Eu cred în schimbarea organică şi în îmbunătăţirea pas cu pas a clasei politice şi nu în lideri providenţiali. Eu cred că ar trebui recuperată moştenirea politică şi de idei a lui Iuliu Maniu, Ion Mihalache şi a Brătienilor. Sunt eroi mulţi care au fost prigoniţi în perioada stalinistă şi care ne sunt modelele la care ar trebui să facem mai des trimitere. Eu împreună cu mulţi prieteni fac lucruri directe, concrete, măsurabile şi sunt implicat în foarte multe proiecte civice care cred ajută România.(…)

– Am incercat să-l conving pe Dacian Ciolos să intre clar și asumat în politică, să candideze la alegeri, cu riscul de a fi remaniat chiar. A ezitat, a dat înapoi datorită declarațiilor făcute la asumare. România arăta altfel astăzi. Eu am ales să părăsesc Guvernul pentru că estimam faptul că Executivul ar fi trebuit să se preocupe de ce se întâmplă şi în viitor, adică după alegeri. Pentru că nu putea gândi pe un termen foarte scurt. În momentul în care pe de o parte PSD-ul de atunci spunea că susţine Guvernul, dar bloca decizii în Parlament, era evident că există un blocaj și apoi erau atacuri josnice la care ar fi trebuit răspuns . Şi atunci trebuia să alegi între ape. Nu puteai să fii între două. Guvernul trebuia să aleagă ce susţine şi să explice mult mai răspicat acest lucru. Am preferat să plec şi să fac tot ce pot eu să nu se întâmple ce se întâmplă astăzi. Eu cred că alegerile puteau să nu fie câştigate de PSD.

De către cine?

– Eu cred că PNL şi USR dacă aveau o campanie mai bine făcută şi dacă Guvernul era mai decis, eu cred că PSD-ul nu câştiga alegerile. Eu din această cauză am plecat. Am sperat să pot împiedica predarea puterii către PSD. Când PSD încalcă înţelegerea şi atacă sub centură cu denigrări nu poţi să spui că tu respecşi înţelegerea şi nu replici hotărât mai ales dacă eşti convins că provoacă rău ţării.

– Seamănă situaţia cu cea trăită de PNŢCD în relaţia cu Mugur Isărescu în 2000.

– E oarecum asemănător. Eu ştiind istoria am avut o intuiţie. I-am susţinut direct pe Radu Vasile şi pe Mugur Isărescu. Am şi spus că am mai văzut acest film. Dacian a fost prea diplomat şi nu a atacat înainte de alegeri. El a fost denigrat şi atacat într-o campanie dusă perfid până în ultimul cătun. A fost diabolizat. În luptă nu ai voie să fii naiv, să fii lipsit de claritate şi curaj, pentru că pui în pericol un popor întreg şi, cel mai rău, distrugi încrederea că se poate face ceva.

Articol integral pe site-ul EVZ

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto